Onlar koruma altındaysa, onların desteklemeleri farklı. Belki köylü satamaz onları. Bizim marmaranın da Yerli boz var böyle bir proje içinde onlar da çok az kaldı. Bunlar Çanakkale, Tekirdağ taraflarında ABD deki gibi dağa salma yapılıyor. Bana en yakın Kocaeli dağlarında var.
Bizdeki yerli karalar boz sığır ırkı gibi tamamen merada başıboş bakılmıyor. Sabah 5, akşam 8... (bunlar biraz ters)
Sizin bozlara angus değil de piedmentosa, şarole gibi ırklar atmak lazım. Doğal oluşmuş ırklar, renkleri beyaz tonlarında ise vardır bir bildikleri . Angus atıp da sıcaktan pişirmemek lazım. Piedmentosanın rengi bozlarla aynı. Melezleme ve seleksiyon ile verimli yerli ırklar elde edilebilir. Anguslar gözlemlediğim kadarı ile sıcaktan çok etkileniyor. Sıcak bölgeler için Red Anguslar kullanılıyor.
Biraz araştırırsam bulabilirim gibi geliyor. Bulamazsam da melezlere yöneleceğiz mecburen. Hayırlısıyla bir başlayayım da...
Şöyle birşey de geliyor aklıma. Erginler gibi büyük çiftliklerin, Artık sürüyü büyütmek istemezlerse, dişi buzağı çok işlerine gelmez. Erkek buzağıya çok para derler ama dişi süt buzağısını daha ucuz verirler. İki üç sütlü holstein alırsak,bu buzağılar günde 6-8 litre içse bu holsteinlerin sütü yeter. Meradan yararlanılacaksa Ocak gibi alınır. Nisanda gütmeye başlanır. Ya da hiç ineğe bulaşmayalım dersek, köyden sütçülük yapan birinden 1,30 süt bulunur. Zaten en fazla 1,10 veriyorlar sütçüye. 90 litre süt alacağım 2-3 ay desek verirler.
İleride simental beslemek istememin bir sebebi de bu aslında. Ekstradan altına buzağı verebiliriz. Bu dediğinizi ben de düşündüm. Melez de olsa sütlü inekler alıp, altına da 2-3 buzağı atarım dedim. Mantıksız değil. Fakat etçi ırk buzağıları almak da maliyetli. Bulsak, bu defa yaşatmak riskli. Normalde mantıklı bir yöntem ama başlangıç için uygun mu bilmiyorum. Tecrübem olsa böyle başlayabilirdim.
Son düzenleme: