Angusculuk


Kahveciii çayları tazele Devam edelim.
"Angus ile kötü tanıştık." Kardeşlerimizden bu cümleye itirazı olan varsa görüş bildirsin.
 
Bundan 6-7 yıl önce Kurban Bayramına yakın bir dönemde bu ırkla ilgili basında epey bir haber çıktı. O dönemde ülkenin 80li yıllardan beri, belki daha da eskilere götürebiliriz, hızla kentlere,özellikle de metropollere kayan nüfusu, genellikle Sığırcılık ve Hayvancılıkla ilgili net eylem planının olmayışı, her zaman olduğu gibi, bütün yükü çektiği halde, üreticinin sahipsiz kalışı, bugünkü kadar medya kanallarının olmayışı, çiftçilerin yeteri kadar bilgili olmayışı, o günkü sosyal yapımızdan dolayı gençlerin büyüklerinin tecrübelerinden faydalansalar da, yanlışlarına itiraz edemeyişleri, bu sektörün ancak, sabırla ve zamana yayarak sorunlarını çözebileceği halde, herkesin kısa vadede çözüm beklemesi, bir yerde kırılma oluşturdu. Yani nüfus ve özellikle çiftçi-hayvancı olmayan kentli nüfus artarken, hayvan varlığı ve hayvan besleyen nüfus hızla azaldı. Şu anda, gerekli veya değil bunu tam bilemem ama biz, yiyeceğimiz tonlarca eti ithal ediyoruz.
Maalesef ülke bir süre sonra kendine yetecek eti bulamaz hale geldi. Bu arada yeterli eylem planı olmayan, ya da olsa da uygulayamayan ülke, hızla çiftçinin elinde bulunan yerel et ve sütçü gen kaynaklarını da kaybetti.
Ülkenin et ve süt sorunu birlikte düşünülmeli ve birlikte çözülmelidir.
Bu arada yıllar önce Türkiyede, belki bazı üniversitelerin, ve buradaki hocaların çok eskiden bildiği, ama halkın neredeyse %90nının tanımadığı Anguslarla tanışmış olduk.
1. Bu ırkın veya Etçi tüm damızlıkların, ülkemize uymayacağına dair görüşler var.
2. Türkiyenin kombine ırklarla devam etmesini belirten görüşler var.
3. ABDnin sistemini yani maksat etse etçi, sütse sütçü gibi branşlaşmayı savunanlar var.
4. Melezleme kombinasyonlarının etçilerde belki üreticiyi tatmin edeceğini, bunun da sürdürülebilir olmadığını savunanlar var.
5. Kendi yerli ırklarımıza sahip çıkmalıyız, et sorununu küçükbaşla çözmeliyiz diyen görüşler var.
6. Angus beslemenin emperyalistlerden gelen bi teklif olduğunu savunanlar var. (Bu arada ben emperyalizme karşıyım ama Angus da olsun diyorum:))
7. Angusun basın, vb. tarafından kasıtlı kötülendiğini savunanlar var.
8. Angusun, basın, ithalatçı firmalar, spekülatörler vb. kasıtlı olarak abartıldığını savunanlar var. (Hatta Angus-o-mani diyenler var.)

Bütün bunlara rağmen bizim şu an hem kendi sorunlarımızı, hem de ülkemizin et sorununu çözmemiz için yapmamız gerekenler var.
 
Evet tonlarca et ithal ediyoruz, milyarlarca dolar yurt dışına paramız çıkıyor (TÜİK son 5 yılda 3,5 milyar $) oysa böyle olmamalıydık. Daha önce belirttiğimiz gibi sığır varlığımız 14 milyon, bunun yaklaşık 5,2 milyonu sağılır, çoğunluk holstein veya melezi, çok azı yerli, geriye kalan yaklaşık 9 milyon sığır olması lazım. kişi başı 16 kg kırmızı et tüketiyoruz, yukarıdaki 8 madde ile ilgili görüşler var, bu görüşlerin bazıları duayen ve üstadlardan geliyor, aynı konuda onlar bile görüş birliğine varmamış.
Bu kadar informeyşın içinde peki üretici neye karar verecek ve nasıl bir yol tutacak.
 
İyi de bu ithalat niye var?
Bazıları diyor ki 1. abi bu rakamlar doğru sığırımız yeterli, devlete boşuna iş adamları dışarıdan almak daha karlı olduğu için, devlete baskı yapıyor ya da spekülatörler tarafından ithal ettiriliyor.
2. Abi bu rakamlar yanlış, çünkü geriye 9 milyon hayvan yoktur, mesela devlet yakında dişi hayvan kesmeyi yasakladı, adamın düvesi ya da ineği hasta, bi şekilde:) kesti ama kayıttan düşmedi. işte bu yüzden bu kayıtlardaki hayvan yoktur.
3. Abi kayıtlar doğrudur, belki hayvan varlığı da yetecek, ama biz bile kesime gidiyoruz, bakıyoruz bir sürü para kazandık. hayvan pazarına gittiğimizde, insanların hırsı yüzünden fiyatlar uçmuş, adam anasından yeni düşmüş simental buzağıya utanmasa 3000 deyecek, devlet de iyi yapıyor, piyasayı dengelemek için naapsın ithal ediyor.
 
Son düzenleme:
Bu 3 görüşün doğru olup olmaması, hatta meraların aşırı kullanılmasına izin verilmesinin ya da yapay meraya dönüştürülmesinin doğru olmaması, Angus yetiştirmenin uzun vadede Türkiyenin menfaatine uygun olup-olmaması, bizim toplumumuzun çoğunu çok ilgilendirmez.
Çoğumuz pratik düşünürüz. Yani Angus veya melezini yetiştirmek kısa vadede işimize gelirse, ya da kar göreceksek, borcumuzu kapatacaksak, çoluk-çocuğumuzun rızkını kazanacaksak, yapar geçeriz.
Ayrıca birbirinden farklı, bu kadar informeyşın içinde çok seçeneğimiz de yok.
 
Son düzenleme:
Forum üstadlarından, [MENTION=57589]behcet arı[/MENTION] Hocamın kim olduğunu bilmiyorum. ama o bir üstad. yaptığı hesaplara bakınca bu zaten size üstad olduğunu gösteriyor. Prof. olabilir, ya da Bana daha çok mühendis olduğu izlenimi verdi. Zootekni veya tarım ekonomisti akademisyeni, olabilir. O, Angus veya etçi damızlığa karşı değil, olabilir diyor. Biraz devlet desteği şart diyor.
Şu an Türkiyede üreticiler üzerinde en etkili üstadlardan biri Eşref Şekerli Bey. o bir fenomen ve çok etkili. O genel olarak Angus olmaz gibi konuşuyor veya sınırlı yerler için olur diyor ve ekliyor. Ne gerek var simental besleyelim diyor, bir çok ırk beslese de o bir simentalci:)
İsmet Türkmen Hoca Akademisyen, Aynı zamanda Özel bir Akademide yönetici. merasız kesin girmeyin zarar edersiniz diyor, biraz mera varsa olur diyor.
Egevet sahibi Tahir Hocam, o da çok bilgili, çok esnek düşünebilen biri. Medyada tanınıyor, olmaz demiyor, melezlemelere de karşı değil, Türkiye bir karar vermeli diyor, buzağı mı alacak, Anaca kendi mi bakacak. Ona göre değişken cevaplar verebilen biri. O da bir üstad. Ama Angus olmaz ya da olmamalı demiyor.
Saygıdeğer [MENTION=44124]simentalci[/MENTION] Barış bey olur diyor. Zaten Simangus bile yapıyor.
Bu işi forumda yapanlar var, yapmayı düşünenler var, olur diyen üyeler var, olmaz diyen üyeler var.

Görüldüğü gibi aynı konuda bu işin duayenlerinden ve üstadlarından bile farklı bir sürü görüşte olanlar var.
Herkes kendi yaşadıklarına, hedeflerine, planlarına göre olur ya da olmaz diyor. Ben tam bilemem ama, bildiğim bir şey var kesin konuşmamalı:) bunun bazı örneklerini sunacağım.
 
Bakın bizim farklı birşey yapacağım diyene birine tavrımız. http://www.trakkulup.net/showthread.php?t=69578 5. ve 7. mesajları iyi okuyalım. ve Barış beyin bu diyalogdaki tavsiyeleri
O gülenlere sakın aldırma. Ama sakın. Ben hiç unutmuyorum. Kendi yemimi yapçam, bundan sonra fenni pelet yem almıycam dediğimde benimle çok dalga geçmişlerdi çok gülmüşlerdi. 'Bunca insan aptal mı? Sen kendini ne sanıyon' demişlerdi. Şimdi birçoğu beni taklit etmeye çalışıyor. O gülenler 'bolca fikri olup hiç bilgisi olmayanlar' sen boşver onları.
Şu an Barış beyin neleri başardığını, forumdaki bu konuyu okuyan herkes biliyor.
Ben Barış Beyin sözünü dinlerim. Sizi bilemem, Herkes kendi şartlarına göre bir yol tutsun.
Ama birşeyleri değiştirmek isteyene genel tavrımız bu.
 
Ben aslında Bağcıyım:) ( Haydaaa! seslerini duyar gibiyim:) )hayvancılığı seviyorum. daha önce ailemle yaptım, yapmayı düşünüyorum.
3 sene önce köyde hemen herkes bağ sökerken, ben bağ dikmeye karar verdim. Birçok kişi olmaz diyordu. Bir arkadaşım var. Bana o gün Kirazın daha iyi olduğunu matematiksel olarak anlatmaya çalışıyordu. Şimdi şu kadar kiraz kestim bağ dikiyorum diyor:)
Toplumumuzun genel durumu bu ve inanın çok acı bir durum.
 

Kimse KüreLee delinin yazdıklarına bakarak bu işlere girmesin:)
Herkes ölçüp biçsin, kendi durumuna en uygun olana karar versin. Niye mi yazıyorum?
Ben bu forumda yazanlardan birçok konuda çok istifade ediyorum. Elleriniz dert görmesin. Ayrıca bildiklerimi burada paylaşmak hoşuma gidiyor. Yanlışlarım da olabilir, lütfen düzeltiniz.
 
ESK dan ithal talebinde bulunan varmı? Sizce ithal hayvana %60 vergi et fiyatına çözümmü? Ben kapasite raporumun onayının ardından hemen bir tır sipariş vericem daha doğrusu talep edicem bakalım normal yollardan kabul edilicekmi?
 
ESK dan ithal talebinde bulunan varmı? Sizce ithal hayvana %60 vergi et fiyatına çözümmü? Ben kapasite raporumun onayının ardından hemen bir tır sipariş vericem daha doğrusu talep edicem bakalım normal yollardan kabul edilicekmi?

Öncelikle hayırlı uğurlu olsun. Allah işlerinizi rast getirsin.
Bu oranı Bakanlar Kurulu, İthalat Rejimi Kararı'na Ek Karar'da da değişiklik yaparak, çeşitli canlı hayvan ithalatında özel sektör için gümrük vergilerini yüzde 7.8'e düşürdü. diye biliyorum.
http://www.tarimdanhaber.com/haber/tarimsal-ekonomi/tigem-ve-esk-gumruksuz-koyun-keci-ithal-edecek

ithal hayvana %60 vergiye gelince. Bu dişi hayvan kesimine yasak getirmek gibi bir şey. Zaten ithalatı ben yapacağım dedi devlet hemen geri adım attı. Dişi hayvan kesimi yasağı çözüm oldu mu? Bunun yerine, Süt üreticisini, süt sanayicisine, yem sanayicisine, Gross marketçiye, ezdirmesin değil mi. Ulusal süt konseyi var. Süt maliyetleri belli. Devletsen ona el at.
Yapılacak şey damızlık, embriyo, sperma vb. getirmektir. Bunun detayına girmeyeyim. daha önce yazdım.
2-5-10-15 yıllık planlamalar yapılmalı. yol haritaları çıkarılmalı. Bu hayvan besinlerini oluşturma, yem bitkileri, damızlık yetiştirme, süt-et koordinasyonu sağlama, Mera ıslahı, Mera oluşturma, Meraya sulama sistemleri kurma, Hayvancıya ucuz mazot, ucuz elektrik vb. düşünülerek hazırlanan komplike bir proje olmalı.
Ben aile işletmelerinin ön plana çıkarılması taraftarıyım. Süt de olduğu gibi 500-1000 başlık hibelere karşıyım. Evet devlet bu şekilde bir sürü iş adamını bu sektöre çekti. Bu çiftliklerin bir çoğu kapandı. Küçük işletmeler ise bu kadar büyümeye nefes yetiştiremedi. Saman düşünülmeden hayvan getirildi. Sonra saman ithali gibi komik ama acı durumlara düşüldü. Sonuç: Türkiye hayvan başı süt ortalaması:3059 kg. Buzağı ölüm oranı %15. Hani köylü öldürüyordu buzağıları. Bu arada acemi bir iş adamının, bir ithalatta 7-8 aylık gebe düvelerin 500 tanesini birden ithal eden bir çiftlik düşünün. Aynı anda 10larca doğum oldu. çiftliğin 1-2 veterineri yetişemedi. bir sürü buzağı öldürdüler, tecrübe kazanasıya kadar. Hibeler bunun için verilmişti aslında. Prenses gibi Holsteinlere bakamadılar. Sonra dünyada süt için en çok beslenen bu ırk kötü oldu. Bizim bakamayanlarımız değil. Bu hibeler kimin cebinden çıktı? Bizim hepimizin.
Bunun yerine bu 500lük hibe, 10 ya da 20 aileye verilseydi hep. Etçi ırk planı yapılırken bu hatalar yapılmamalı. Yol haritaları çıkarılmalı. Hayvancılıkta öyle masa başı matematiksel hesaplar tutmaaz! diyen bir sürü kardeşim var. Şunu demiyorlar aslında onlar bana, hesap tutmaz zaten, hesapsız kitapsız dalalım. Ben anlıyorum. Sen yapmadığın şeye ahkam kesiyorsun, kesme demek istiyor onlar bana, ben onu anlıyorum.
 
Cevap: Ynt: Angusculuk

'Arkadaşlar şimdiki vereceğim fikirde tarlası olmayanlar için öncelikle inekler için pancar küspesi, saman, melas, üre ve mermer tozu ile silaj yapacağız oranlar pancar küspesi %75,saman %15,melas %5,üre %2,mermer tozu %3
Birim fiyatları pancar küspesi dökme 80 tl/ton,saman 150 tl/ton, melas 400 tl/ton,üre ton 1100 tl/ton,mermer tozu 550 tl/ton
Bu rasyondan ineklere günde 15 kg 15x365=5500 yıllık verceğimiz miktar buna yüzde 10 ekleyerek hesaplarsak 5500x1.1=6050
Maliyet pancar küspesi 365tl, saman 135tl, melas 120tl, üre 135, mermer tozu 100 tl toplam 855 tl ek olarak bir ton saman versek yıllık 1000 tl inek yem masrafı 1000 tl dana anası 240 gün emer bizde 120 gün besiye alalım günlük 7kg arpa ezmesi, 2kg ayçiçek küspesi, 10 kg mısır silajı, 3kg saman
maliyet arpa 7x120=840kg 840x0.65=550tl,ayçiçek küspesi 2x120=240 240x0.6=150tl mısır silajı 10x120=1200kg 1200x0.15=180tl saman 3x120=360 360x0,15=55tl toplam 1025 tl
toplam masraf 1000+1025=2025 yüzde 30 ek masraf 2650tl 2650x50=132500tl
gelir ise erkek dana 365 günde 600kg yüzde 65 et randımanı ile 390kg 390x20=7800
25 erkek dana 25x7800=195000tl ayrıca düvelerin 15 tanesi de besiye alınırsa 500 canlı ağırlık yüzde 55 et randımanı ile 300kg 300x19=5700tl 5700x15=85000tl
toplam 195000+85000=280000tl 280000-132500=147500tl kâr evet yorumları alalım'

burada düşünülen rasyon, yanlış anlamadımsa, inek başına 15 kg (KM üzerinden bakarsak, 2 kg saman, 3 kg pancar posası, 0,5 kg melas, 300 gram üre, 1,2 kg mermer tozu):

600 kg angus inek için bir rasyon: günlük

6-9 kg saman (inek ağırlığının %1,0-1,5 kadarı)
15-20 kg pancar posası (3-4 kg melaslı posa )
1-3 kg arpa
30-35 gram tuz
100 gram mermer tozu
50-100 gram üre (en çok 150 gr)(birkaç günde kademeli artırılarak verilir. 20 gr, 40 gr, 60 gr, 80 gr, 100 gr)

düşünülen rasyon (300 gram üreli) verilirse, inekler muhtemelen nitrit zehirlenmesinden ölür (ürenin işkembede zehirli nitrite dönüştürülür). düşünülen kar hayal olur.
 
Son düzenleme:
sayın küreli (dünyalı), iyi düşünceleriniz için teşekkür ederim. zooteknist, veteriner, mühendis değilim. 70 li, 80 li yıllarda bağcılık yaptım. kuru üzüm, pekmez.

yazdıklarınızı izliyoruz. insanların yakından ilgilendiği birçok konuda bizleri bilgilendiriyorsunuz, araştırmaya devam, size, forumda çeşitli konularda deneyimlerini, düşündüklerini anlatanlara selam olsun.

'işimizi bilgi ile, bilerek, hesapları doğru yaparsak, yapılacak işlerde başarılı oluruz' aksi halde, kağıt üstünde yapılan hesaplar tutmaz.
 
Son düzenleme:
Cevap: Ynt: Angusculuk

'Arkadaşlar şimdiki vereceğim fikirde tarlası olmayanlar için öncelikle inekler için pancar küspesi, saman, melas, üre ve mermer tozu ile silaj yapacağız oranlar pancar küspesi %75,saman %15,melas %5,üre %2,mermer tozu %3
Birim fiyatları pancar küspesi dökme 80 tl/ton,saman 150 tl/ton, melas 400 tl/ton,üre ton 1100 tl/ton,mermer tozu 550 tl/ton
Bu rasyondan ineklere günde 15 kg 15x365=5500 yıllık verceğimiz miktar buna yüzde 10 ekleyerek hesaplarsak 5500x1.1=6050
Maliyet pancar küspesi 365tl, saman 135tl, melas 120tl, üre 135, mermer tozu 100 tl toplam 855 tl ek olarak bir ton saman versek yıllık 1000 tl inek yem masrafı 1000 tl dana anası 240 gün emer bizde 120 gün besiye alalım günlük 7kg arpa ezmesi, 2kg ayçiçek küspesi, 10 kg mısır silajı, 3kg saman
maliyet arpa 7x120=840kg 840x0.65=550tl,ayçiçek küspesi 2x120=240 240x0.6=150tl mısır silajı 10x120=1200kg 1200x0.15=180tl saman 3x120=360 360x0,15=55tl toplam 1025 tl
toplam masraf 1000+1025=2025 yüzde 30 ek masraf 2650tl 2650x50=132500tl
gelir ise erkek dana 365 günde 600kg yüzde 65 et randımanı ile 390kg 390x20=7800
25 erkek dana 25x7800=195000tl ayrıca düvelerin 15 tanesi de besiye alınırsa 500 canlı ağırlık yüzde 55 et randımanı ile 300kg 300x19=5700tl 5700x15=85000tl
toplam 195000+85000=280000tl 280000-132500=147500tl kâr evet yorumları alalım'

burada düşünülen rasyon, yanlış anlamadımsa, inek başına 15 kg (KM üzerinden bakarsak, 2 kg saman, 3 kg pancar posası, 0,5 kg melas, 300 gram üre, 1,2 kg mermer tozu):

600 kg angus inek için bir rasyon: günlük

6-9 kg saman (inek ağırlığının %1,0-1,5 kadarı)
15-20 kg pancar posası (3-4 kg melaslı posa )
1-3 kg arpa
30-35 gram tuz
100 gram mermer tozu
50-100 gram üre (en çok 150 gr)(birkaç günde kademeli artırılarak verilir. 20 gr, 40 gr, 60 gr, 80 gr, 100 gr)

düşünülen rasyon (300 gram üreli) verilirse, inekler muhtemelen nitrit zehirlenmesinden ölür (ürenin işkembede zehirli nitrite dönüştürülür). düşünülen kar hayal olur.

Behçet hocam ben şimdi anlamadım, son yazdığınla bu iş olmaz mı diyorsun? Yani pancar küspesi ile yaptığın bu rasyon tutmaz mı?
 
Konuya bir de şurdan bakın. Neden bir ineği 600 kg da beslemek zorundayız. 300-350 kg bir hayvan doğum yapamaz mı ? Alacağımız bir buzağı değil mi, 600 kg bir hayvan ile 350 kg bir hayvanın yem gideri bir olmadığı aşikardır. Sizce ?
 
Konuya bir de şurdan bakın. Neden bir ineği 600 kg da beslemek zorundayız. 300-350 kg bir hayvan doğum yapamaz mı ? Alacağımız bir buzağı değil mi, 600 kg bir hayvan ile 350 kg bir hayvanın yem gideri bir olmadığı aşikardır. Sizce ?

Her memeli dişinin doğum yapabilmesi için belli bir fiziksel olgunluğa erişmiş olması gerekir. Çok çok zayıf bir kadının çocuk doğurması nasıl güçse bu bir inek için de geçerlidir. Sanırım 500-600 kilo arası inekler anca doğum yapabilir. Bu kilonun altında ise sorun çıkacaktır.
 
18. Birkaç lira daha fazla kar edeceğiz diye, bilmediğimiz maceralara girmemeli, bildiğimiz besleme şekillerini ve rasyon hesaplarını tercih etmeliyiz.
19. Elimizdeki hayvanları yaşatmak en önemli önceliğimizdir. Öncelikle Etçi Damızlıkları ya da buzağıları yaşatmaya bakmalıyız. Daha sonra kar düşünmeliyiz.
20. Hayvancılıkta, Rasyon değiştirme geçişleri de mutlaka kademeli ve zamana yayarak olmalıdır. Bedava bulduğumuz bir rasyon bile, hızlı değişikle, hayvanları mahv etmeye yetebilir.
21. Diğer ırklara göre, Çayır otu, yulaf, mısır silajı gibi besinlerle daha çok besi tutan Angus, Daha az riskli Rasyon hazırlama açısından da avantajlıdır.
 


Bu alana bir cevap yazın...

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt