Angusculuk

Her memeli dişinin doğum yapabilmesi için belli bir fiziksel olgunluğa erişmiş olması gerekir. Çok çok zayıf bir kadının çocuk doğurması nasıl güçse bu bir inek için de geçerlidir. Sanırım 500-600 kilo arası inekler anca doğum yapabilir. Bu kilonun altında ise sorun çıkacaktır.

Kastedilen bir 600 Kg bir simental yerine 300 kg gelen yerli ırk bir anne olabilir angus ırk olarak baskın bir gene sahip yerli ırktan da iyi bir angus yavru alınabilir

Benim daha önce hostayndan doğma anguslarım olmuştu ama normal hostayn buzağısı gibi baktım yani kesif yem ağırlıklı besledim ona rağmen fena değillerdi nasip olursa bu yerli ırklardan da bir deneme yapacağım

Aynen öyle dostum böylelikle yediği yem daha az olacaktır sütünü zaten istemediğimiz için 600 kg ineği ne yapalım bizim için doğurganlığı önemli

Ancak yine de şöyle de bir şey var, diyelim ki yerli kara var elimizde ve biz bu hayvana angus sperması attırdık,

1. Bu hayvan melez olacağı için kilo alma az olacak.

2. Bu hayvanın dişi buzağısı ileride büyüdüğünde, yine büyük bir hayvan olmuş olacak, hatta bu dişiye de sperma kullandığımızda ve yine dişi olduğunda yeni buzağı da %75 angus olacak öyle ya da böyle yine büyük hayvan elde etmiş olacağız.

Bu durumda en iyisi başlangıçta direkt olarak saf angus gebe düve ile başlamak olacaktır. Ha çok pahalı derseniz orası ayrı :)

Konuya bir de şurdan bakın. Neden bir ineği 600 kg da beslemek zorundayız. 300-350 kg bir hayvan doğum yapamaz mı ? Alacağımız bir buzağı değil mi, 600 kg bir hayvan ile 350 kg bir hayvanın yem gideri bir olmadığı aşikardır. Sizce ?

Burada üretici, ilkine buzağılama yaşı, melez ve saf Angusların canlı ağırlık artış farkı, ortalama döl verimi, buzağılama aralığı vb. gibi ve diğer pek çok değişkenleri dikkate alarak, kendisi için en uygun yolu seçebilir. Ancak bizim gibi birçok küçük üretici için ilk başlarken saf değil de melez başlama mantıklı gibi duruyor yani (2. Durum):)
Daha sonra şartlara göre hangisi karlı ise ona geçiş yapılabilir.

Bir kaç güne kadar köye giderim. Gittiğimde melez hayvanları fotoğraflayıp, burada paylaşırım.

Köye yerleşmeyi iyice kafaya koydum. Yarın son sınavıma girip okulu bitireceğim inşallah. Sonrasında yavaş yavaş köydeki ortamı hazırlayacağım.

Yaklaşık 1500 rakımda, Bolu ile aynı iklime sahip bir bölgede ahırı nasıl yapmak gerekir? Angusu Kanada gibi bir yerde dışarıda besliyorlar. Bu konu da çok önemli bence. Anguslar sıcaktan çok fazla etkileniyor. Bu sebeple ahırı da bunu bilerek yapmak lazım. Siz olsanız nasıl yapardınız?

Ben rüzgardan ve yağıştan koruyacak seviyede, havadar bir ahır yapmayı düşünüyorum. 2 metre yükseklikte duvar, üstü 1-2 metre açık, üstünde saçtan çatı olacak. Açık kısımlarda da sürgülü pvc perdelerden kullanayım diyorum.

Mümkün olduğunca düşük maliyetli yapmak lazım.

Ancak yine de şöyle de bir şey var, diyelim ki yerli kara var elimizde ve biz bu hayvana angus sperması attırdık,

1. Bu hayvan melez olacağı için kilo alma az olacak.

2. Bu hayvanın dişi buzağısı ileride büyüdüğünde, yine büyük bir hayvan olmuş olacak, hatta bu dişiye de sperma kullandığımızda ve yine dişi olduğunda yeni buzağı da %75 angus olacak öyle ya da böyle yine büyük hayvan elde etmiş olacağız.

Bu durumda en iyisi başlangıçta direkt olarak saf angus gebe düve ile başlamak olacaktır. Ha çok pahalı derseniz orası ayrı :)
Angus geni çok baskın benim hostaynlardan doğan buzağılar nerdeyse saf angus gibiydi boynuzsuz ve her tarafı siyah

Benimde bir tane oldu hostein e tohumlamistik cok guzel goruntusu vardi boynuzsuz genetik anneden boynuzsuz idi kiymetini bilmedik
Disi idi 10 aylik iken kesime gonderdim sut yapmaz diye mezbahada gormusler kac para ise alalim demis birisi kesilmesin aradı telefon ile yuksek fiyat soyledim ama adam akilli imis aldi duveyi
Su gunlerde benim hayvanlar angus olse keske mera dan daha iyi yararlanir sut ile ugrasmam

Benimde bir tane oldu hostein e tohumlamistik cok guzel goruntusu vardi boynuzsuz genetik anneden boynuzsuz idi kiymetini bilmedik
Disi idi 10 aylik iken kesime gonderdim sut yapmaz diye mezbahada gormusler kac para ise alalim demis birisi kesilmesin aradı telefon ile yuksek fiyat soyledim ama adam akilli imis aldi duveyi
Su gunlerde benim hayvanlar angus olse keske mera dan daha iyi yararlanir sut ile ugrasmam

İsmail Ağabey bildiğim kadarıyla sen inekleri merada otlatıyordun, neden aşılatmıyorsun angusla? Düşünmüyor musun böyle bir şey yine?

İsmail Ağabey bildiğim kadarıyla sen inekleri merada otlatıyordun, neden aşılatmıyorsun angusla? Düşünmüyor musun böyle bir şey yine?

Hem hazir hemde metacilik var angus cok guzel olur
Su an simental asilatiyoruz hem sut hemde et olsun diyoruz ama treni kacirmisik su an hostein olmamali
Dun burada bir komsum ile konostuk konuyu ayni seningibi dedi angus olsa bu hayvanlar bu meradaki otlarin hic biri boyle kalmaz siler supurur anguslar dedi

Hem hazir hemde metacilik var angus cok guzel olur
Su an simental asilatiyoruz hem sut hemde et olsun diyoruz ama treni kacirmisik su an hostein olmamali
Dun burada bir komsum ile konostuk konuyu ayni seningibi dedi angus olsa bu hayvanlar bu meradaki otlarin hic biri boyle kalmaz siler supurur anguslar dedi

Simental de iyi, ama sütten uğraşmak istemezsen angus senin için daha iyi olur, ülkede süt açığı değil et açığı var diyor herkes, bir de sütü sağma sorunsa senin için iyi olur bu durum, koyun gibi :) Babanın da kesin hoşuna gider ağabey :)

Piedmentosa gibi ırklar da düşünülebilir. Ya da red angus deneyebilirsiniz. Anguslar sıcağa karşı biraz hassaslar. Çanakkale'deki nem ve sıcaklık fazla gelebilir.

Bir kaç güne kadar köye giderim. Gittiğimde melez hayvanları fotoğraflayıp, burada paylaşırım.

Köye yerleşmeyi iyice kafaya koydum. Yarın son sınavıma girip okulu bitireceğim inşallah. Sonrasında yavaş yavaş köydeki ortamı hazırlayacağım.

Yaklaşık 1500 rakımda, Bolu ile aynı iklime sahip bir bölgede ahırı nasıl yapmak gerekir? Angusu Kanada gibi bir yerde dışarıda besliyorlar. Bu konu da çok önemli bence. Anguslar sıcaktan çok fazla etkileniyor. Bu sebeple ahırı da bunu bilerek yapmak lazım. Siz olsanız nasıl yapardınız?

Ben rüzgardan ve yağıştan koruyacak seviyede, havadar bir ahır yapmayı düşünüyorum. 2 metre yükseklikte duvar, üstü 1-2 metre açık, üstünde saçtan çatı olacak. Açık kısımlarda da sürgülü pvc perdelerden kullanayım diyorum.

Duvarsız da olabilir belki, oralarda, gölgelik brandalar var, ucuz olur. Ani sıcaklık farkına maruz kalmazlar ve enerji (Arpa)yeterliyse soğuktan korkma.
Merakla bekliyorum, buradan paylaşırsın inşallah Allah yolunu açık etsin kardeşim.

Merhaba epey bilgilendiğini we öğrendiğini düşünmeye başlamıştık ki falso werdin. :)

T.C. Sınırları içinde TRAPEZ SAÇ Çatının altında haywan bakılmaz, öğrenelim we öğretelim lütfen...

Çatı en azından ATERMİT ya da bildiğin Kiremit olsa ondan daha iyi olur...

Bir tane TRAPEZ SAÇ ın altında yazın otur bakalım haywanlarla beraber oturabiliyor musun.

En gıcık olduğum şeydir, çiftlik geziyoruz eşin dostun basıyorlar hawayı haywanlar Awusturya'dan, düweler 12.000TL falan filan inter milan çiftlik beton yığını, çatıya bi bakıyorsun TRAPEZ SAÇ. İşte bütün anlatıklarını götürdü.

Sıcak we dolayısı ile ısı stresi yüksektir bizim memleketimizde, dolayısı ile süt,döl we tohum aşılama zamanlarımız optimum değerlerde değildir.

Haywancılık yapacaklar TRAPEZ SACı unutun...

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt