Angusculuk

Merhaba epey bilgilendiğini we öğrendiğini düşünmeye başlamıştık ki falso werdin. :)

T.C. Sınırları içinde TRAPEZ SAÇ Çatının altında haywan bakılmaz, öğrenelim we öğretelim lütfen...

Çatı en azından ATERMİT ya da bildiğin Kiremit olsa ondan daha iyi olur...

Bir tane TRAPEZ SAÇ ın altında yazın otur bakalım haywanlarla beraber oturabiliyor musun.

En gıcık olduğum şeydir, çiftlik geziyoruz eşin dostun basıyorlar hawayı haywanlar Awusturya'dan, düweler 12.000TL falan filan inter milan çiftlik beton yığını, çatıya bi bakıyorsun TRAPEZ SAÇ. İşte bütün anlatıklarını götürdü.

Sıcak we dolayısı ile ısı stresi yüksektir bizim memleketimizde, dolayısı ile süt,döl we tohum aşılama zamanlarımız optimum değerlerde değildir.

Haywancılık yapacaklar TRAPEZ SACı unutun...

Teşekkür ederim :D.

Hayvanlar konusunda az çok şey öğrendim ama yapı işleri hiç ilgili olduğum bir konu değil :D. Saç çatı dedim ama asıl yapmak istediğimin ismini bilmiyorum :D. Atermit dediğiniz o sanırım. Yapmak istediğim şey metal, sıcağı tutan bir şey değil. Kendi evimizin balkonunda da kullandığımız bir malzeme. İsmini bilmiyorum... Tırtıklı bir yapısı var, ondüle deniyor herhalde.

Zaten bu hayvanları soğuktan değil, sıcaktan korumak lazım. Bunun bilincindeyim. Bu durumu bile bile hayvanlara zarar verecek bir şey yapmam.

İş yavaş yavaş ciddiye bindikçe ahır konusunu araştırmaya başladım. Sora sora öğreneceğiz bunu da... :)

ondulin olacaksa altına osb de olması lazım, bu şekilde m2 fiyatı 25 tl ye, sandaviç panel ise m2 fiyatı 36 tl fiyat aldım, trapez yaparsanız m2 fiyatı 10 tl hesap ortada ,1000 m2 yer kapamayı düşünüyorsunuz ya 10000 tl ya 25000 tl yada 36000 tl seçim sizin

ondulin olacaksa altına osb de olması lazım, bu şekilde m2 fiyatı 25 tl ye, sandaviç panel ise m2 fiyatı 36 tl fiyat aldım, trapez yaparsanız m2 fiyatı 10 tl hesap ortada ,1000 m2 yer kapamayı düşünüyorsunuz ya 10000 tl ya 25000 tl yada 36000 tl seçim sizin

Teşekkür ederim.

Bahsettiğim şey ondulin idi.

Duvarsız da olabilir belki, oralarda, gölgelik brandalar var, ucuz olur. Ani sıcaklık farkına maruz kalmazlar ve enerji (Arpa)yeterliyse soğuktan korkma.
Merakla bekliyorum, buradan paylaşırsın inşallah Allah yolunu açık etsin kardeşim.

Teşekkür ederim abi, inşallah.

Duvardan kastım beton değil. Tam malzemeleri kafamda belirlemedim. Rüzgarı karşısına alan yerlere sağlam bir malzemeden duvar çekmek şart. Ben daha çok işin kullanım kolaylığı kısmındayım. Yani duvarlar, açılabilir, açıldığında da çit görevi görerek açık alan oluşturacak şekilde bir tasarım düşünüyorum. Bunu betondan yapmam mümkün değil. Hafif bir malzeme olması lazım. Plastik veya ahşap bir şey olabilir. Bunlar branda ile desteklenebilir. Malzeme isimlerini bilmediğim için tam anlatamıyorum. Konteyner evlerde kullanılan tarzda bir malzeme de olabilir. Alışılmışın dışında bir şey yapmak istiyorum. Fonksiyonel bir ahır olacak. Zaten çok büyük bir şey düşünmüyorum ama büyütülmeye uygun olmalı. Aynı zamanda düşük maliyeti de hedefliyorum.

Bakalım. Allah nasip ederse seneye yapımına başlarız. Bu sene mevcut tarlaları ekeceğim inşallah.

Teşekkür ederim.

Bahsettiğim şey ondulin idi.

Teşekkür ederim abi, inşallah.

Duvardan kastım beton değil. Tam malzemeleri kafamda belirlemedim. Rüzgarı karşısına alan yerlere sağlam bir malzemeden duvar çekmek şart. Ben daha çok işin kullanım kolaylığı kısmındayım. Yani duvarlar, açılabilir, açıldığında da çit görevi görerek açık alan oluşturacak şekilde bir tasarım düşünüyorum. Bunu betondan yapmam mümkün değil. Hafif bir malzeme olması lazım. Plastik veya ahşap bir şey olabilir. Bunlar branda ile desteklenebilir. Malzeme isimlerini bilmediğim için tam anlatamıyorum. Konteyner evlerde kullanılan tarzda bir malzeme de olabilir. Alışılmışın dışında bir şey yapmak istiyorum. Fonksiyonel bir ahır olacak. Zaten çok büyük bir şey düşünmüyorum ama büyütülmeye uygun olmalı. Aynı zamanda düşük maliyeti de hedefliyorum.

Bakalım. Allah nasip ederse seneye yapımına başlarız. Bu sene mevcut tarlaları ekeceğim inşallah.

Selamün aleyküm yeni ahır yapacaksın sanırım.benim dikkatimi dün çadır ahırlar çekti sen araştırma yaptın mı hiç ? Eğer yaptıysan olumlu-olumsuz yönlerini yazar mısın ?

Selamün aleyküm yeni ahır yapacaksın sanırım.benim dikkatimi dün çadır ahırlar çekti sen araştırma yaptın mı hiç ? Eğer yaptıysan olumlu-olumsuz yönlerini yazar mısın ?

Aleyküm selam.

Tamamen uzmanına yönlendireyim sizi; [MENTION=46698]UÖZKAN.77[/MENTION] :)

Çadır ahırlar uzun zamandır aklımdaydı. Hatta ilk başta tamamen çadır ahıra odaklanmıştım. Ancak fonksiyonel bir ahır istediğim için son zamanlarda bundan vazgeçtim. Yapmak istediğim ahır adeta hareket edip, şekilden şekile girecek. Çadırda veya tamamen beton bir ahırda bunu yapmam mümkün değil.

Yapmayı planladığım şey aslında düşük maliyetli olacak ama benim boyumu aşarsa çadır gibi alternatiflere yönelebilirim.

Şuan zaten araştırma aşamasındayım. 1-2 sene içerisinde yapmayı planlıyorum Allah nasip eder ise. Bu sene arazinin etrafını çevirme, düzeltme, su getirme gibi işlerle uğraşacağım.

Aleyküm selam.

Tamamen uzmanına yönlendireyim sizi; [MENTION=46698]UÖZKAN.77[/MENTION] :)

Çadır ahırlar uzun zamandır aklımdaydı. Hatta ilk başta tamamen çadır ahıra odaklanmıştım. Ancak fonksiyonel bir ahır istediğim için son zamanlarda bundan vazgeçtim. Yapmak istediğim ahır adeta hareket edip, şekilden şekile girecek. Çadırda veya tamamen beton bir ahırda bunu yapmam mümkün değil.

Yapmayı planladığım şey aslında düşük maliyetli olacak ama benim boyumu aşarsa çadır gibi alternatiflere yönelebilirim.

Şuan zaten araştırma aşamasındayım. 1-2 sene içerisinde yapmayı planlıyorum Allah nasip eder ise. Bu sene arazinin etrafını çevirme, düzeltme, su getirme gibi işlerle uğraşacağım.

Ya abi bence gerekli ortamı sağladıktan sonra kullanılan mazemeyle alakası yok bu işinçok uygun fiyatlara on numara ahıllar yapılabilir.hareket edebilir derken açılır kapanır bişey mi istiyosun ? Çadırda bunu sağlamak da kolay olur ama benim kafama takılan şey hayvan ırkı hala orda kaldım.simental melezi ile kaç kg ağırlığa ulaşabilirim.bu iş tabi ki bakmakla ilgili ama hayvanın maximumu nedir onu merak ediyorum.melez ırkta yüzde kaç randıman veriyor bir de karstan melez hayvan alıp besi yapan var mı bu gibi şeyler.özkan abinin yazılarını okudum numarasıda var ama aramaya çekiniyorum ya aslında ona danışabilirim bu işi.

Ya abi bence gerekli ortamı sağladıktan sonra kullanılan mazemeyle alakası yok bu işinçok uygun fiyatlara on numara ahıllar yapılabilir.hareket edebilir derken açılır kapanır bişey mi istiyosun ? Çadırda bunu sağlamak da kolay olur ama benim kafama takılan şey hayvan ırkı hala orda kaldım.simental melezi ile kaç kg ağırlığa ulaşabilirim.bu iş tabi ki bakmakla ilgili ama hayvanın maximumu nedir onu merak ediyorum.melez ırkta yüzde kaç randıman veriyor bir de karstan melez hayvan alıp besi yapan var mı bu gibi şeyler.özkan abinin yazılarını okudum numarasıda var ama aramaya çekiniyorum ya aslında ona danışabilirim bu işi.

Benim düşündüğüm açılır, kapanır bir sistem ama sadece açılıp kapanmak ile yetinmeyecek. Açıldığında gezinme alanı oluşturacak, bölümlere ayrılabilecek bir şey yapacağım. Zaten maliyetli bir şey değil. Bir kaç tekerlek veya ray sistemli ile rahatlıkla yapılabilir şeyler. Çadırla da belki yapılabilir ama kullanımı zor olabilir. Dediğim gibi şuan araştırma aşamasındayım, fikirler değişebilir.

Kaç kilo gelir, kaç lira eder konusunda ne söylesem yalan olur. Tecrübe etme şansım olmadı, bilgim yetersiz. Simental melezleri 5-6 aylıkken satılıyor bizim köyde. Bu sebeple gözlemleyemedim. Her hangi bir besi çiftliğine gidip rahatlıkla gözlem yapabilirsiniz. Zaten piyasa simental melezi kaynıyor. Hayvanı bizzat görerek değerlendirme yapabilirsiniz. Bu soruları tecrübeli üyeler cevaplayacaktır.

Niye Kars? Çankırı'da da pek rahat bulabilirsin. Hem de havasını, suyunu bilen hayvan, adaptasyon sorunu yaşamazsın. Taa gidip Kars'tan hayvan getirmek bana riskli geliyor. 2-3 köy gezince istemediğin kadar simental melezi besilik dana bulursun. Bizim köyden simental melezlerini anında toplarlar.

Ayrıca ben de Çankırılıyım... Çankırı'da yapmayı planlıyorum bu işleri :D.

Benim düşündüğüm açılır, kapanır bir sistem ama sadece açılıp kapanmak ile yetinmeyecek. Açıldığında gezinme alanı oluşturacak, bölümlere ayrılabilecek bir şey yapacağım. Zaten maliyetli bir şey değil. Bir kaç tekerlek veya ray sistemli ile rahatlıkla yapılabilir şeyler. Çadırla da belki yapılabilir ama kullanımı zor olabilir. Dediğim gibi şuan araştırma aşamasındayım, fikirler değişebilir.

Kaç kilo gelir, kaç lira eder konusunda ne söylesem yalan olur. Tecrübe etme şansım olmadı, bilgim yetersiz. Simental melezleri 5-6 aylıkken satılıyor bizim köyde. Bu sebeple gözlemleyemedim. Her hangi bir besi çiftliğine gidip rahatlıkla gözlem yapabilirsiniz. Zaten piyasa simental melezi kaynıyor. Hayvanı bizzat görerek değerlendirme yapabilirsiniz. Bu soruları tecrübeli üyeler cevaplayacaktır.

Niye Kars? Çankırı'da da pek rahat bulabilirsin. Hem de havasını, suyunu bilen hayvan, adaptasyon sorunu yaşamazsın. Taa gidip Kars'tan hayvan getirmek bana riskli geliyor. 2-3 köy gezince istemediğin kadar simental melezi besilik dana bulursun. Bizim köyden simental melezlerini anında toplarlar.

Ayrıca ben de Çankırılıyım... Çankırı'da yapmayı planlıyorum bu işleri :D.

Haydaaaaa 😂😂😂 e merkezde mi yaşıyosun ?

Sekilden sekile giren tum duvarlar ve tavan.. garaj kapisi gibi acilan-kayan cadir da var:)

Bunlar ithal ve pahali lakin.. nette bulursun markayi unuttum simdi..

Mantik olarak sabit yatirimlara degil canli hayvana yeme para ayirin derim lakin..

sayın DeHLİZ,

saman yanında pancar posası, mısır silajı, ya da arpa kullanılarak etçi ırk inek bakılabilir. yeter ki rasyonlar doğru hesaplansın, bu durumda sıkıntılar azalır.
-
gebelikten sonra, kuru dönemde rasyonun enerjisi 48-52 %TDN
buzağılamadan sonra emzirme döneminde rasyonun enerjisi 56-63 %TDN

protein ihtiyacı kuru dönemde %7, buzagılamadan önce %9, emzirme döneminde %12

1 kg susuz yemin enerjisi:

buğdaysamanı %41 TDN
arpa samanı %44 TDN
yonca %58 TDN
mısır silajı %68-70 TDN
pancar posası %75 TDN
arpa %84-86 TDN

görüldüğü gibi, sütçü ineklerin aksine, enerji ve protein seviyesi düşük rasyonlarla etçi ırk inek sürüsünün yemlenerek bakılması mümkün. yonca olmadan da olur, saman olmadan olmaz.

etçi ırk inek ağırlıklarına gelince: ırklara göre erişkin inek ağırlıkları:
-400 kg (yerli ırklar)
-450 kg
-500 kg
-550 kg
-600 kg (angus, limozin)
-650 kg (şarole, simental)

bence etçi ırk inek sürülerinin bakımı, beslenmesi sütçü inek sürülerinin bakımından daha basit ve kolaydır. sıkıntı düve fiyatında ve yıllık elde edilen buzağı gelirinde. gelir elde etme aralıklarının, uzun olması, yıllık olması da ayrı sıkıntı

etçi ırk inek sürüsü (inek-buzağı çiftlikleri) bakılması halinde, gelir aralıklarını kısaltmak yılda iki buzağılama ile, 200 inekli bir sürüde buzağılamalar 100 inek güzde, 100 inek baharda buzağılayacak şekilde ayarlanırsa, yılda iki defa buzağı satışı yapılabilir.

buzağıların besiye alınıp, 600-700 kg ağırlıkta satılması, ilk gelir için geçen süreyi uzatır. sonra 6 ayda bir satış yapılır.

orta büyüklükte ticari işletmeler (200-300 baş) dışında, küçük ölçekli (50-100 baş) sürüler aile işletmesi olarak düşünülmelidir.

etçi ırk inek sürüsü (inek-buzağı çiftlikleri) bakılması halinde, gelir aralıklarını kısaltmak yılda iki buzağılama ile, 200 inekli bir sürüde buzağılamalar 100 inek güzde, 100 inek baharda buzağılayacak şekilde ayarlanırsa, yılda iki defa buzağı satışı yapılabilir.

buzağıların besiye alınıp, 600-700 kg ağırlıkta satılması, ilk gelir için geçen süreyi uzatır. sonra 6 ayda bir satış yapılır.

orta büyüklükte ticari işletmeler (200-300 baş) dışında, küçük ölçekli (50-100 baş) sürüler aile işletmesi olarak düşünülmelidir.

50 bas benim icin yeterli olur
Yilda 40 ila50 buzagi tabi ilk buzagiyi kesime getirebilmek onemli
Birkere kesim basladimi gerisi kolay her ay 3ila 4 hayvan keskme gelir
Tabi yem temini bakımından imkanlar cok cok onemli elinde mera ve yem bitkisi olursa karlılık ona gore artar

sayın DeHLİZ,

saman yanında pancar posası, mısır silajı, ya da arpa kullanılarak etçi ırk inek bakılabilir. yeter ki rasyonlar doğru hesaplansın, bu durumda sıkıntılar azalır.
-
gebelikten sonra, kuru dönemde rasyonun enerjisi 48-52 %TDN
buzağılamadan sonra emzirme döneminde rasyonun enerjisi 56-63 %TDN

protein ihtiyacı kuru dönemde %7, buzagılamadan önce %9, emzirme döneminde %12

1 kg susuz yemin enerjisi:

buğdaysamanı %41 TDN
arpa samanı %44 TDN
yonca %58 TDN
mısır silajı %68-70 TDN
pancar posası %75 TDN
arpa %84-86 TDN

görüldüğü gibi, sütçü ineklerin aksine, enerji ve protein seviyesi düşük rasyonlarla etçi ırk inek sürüsünün yemlenerek bakılması mümkün. yonca olmadan da olur, saman olmadan olmaz.

etçi ırk inek ağırlıklarına gelince: ırklara göre erişkin inek ağırlıkları:
-400 kg (yerli ırklar)
-450 kg
-500 kg
-550 kg
-600 kg (angus, limozin)
-650 kg (şarole, simental)

bence etçi ırk inek sürülerinin bakımı, beslenmesi sütçü inek sürülerinin bakımından daha basit ve kolaydır. sıkıntı düve fiyatında ve yıllık elde edilen buzağı gelirinde. gelir elde etme aralıklarının, uzun olması, yıllık olması da ayrı sıkıntı

Bu sistemin dezavantajı yada yapılmamasının sebebi yılda 1 buzağı geliri olması onun dışında kesinlikle yapılabilir. Kışın günlük 6 tl maliyetle (kasım-aralık-ocak-şubat-mart) 900 tl yem gideri ıvır zıvır hadi 1500 tl çoban tutmak yok simsiyah anguscuklar 6 aylık satarken bizim inekler de 4 aylık gebe olur. Satmam beslerim derseniz alın size besi materyali. Döngü tamamlanır. İneğimizin zayıf olması yem giderimizi azaltır. Ben yerli ırk ve melezlerini düşünüyorum. Baktınız tohum tutmadı kurbanlık olarak değerlendirebilirsiniz.

Son düzenleme:
simental (650 kg) ineklerin yıllık yem ihtiyaçları (ton/inek/yıl), yem harcaması (TL/inek/yıl): pik süt verimi: 13-14 litre

mısır silajı: 3,124 (170 tl/ton)
b.samanı: 2,883 (150 tl/ton)
arpa posası: 2,337 (200 tl/ton)
arpa: 0,333 (750 tl/ton)
melas: 0,090 (700 tl/ton)
atk: 0.333 (700 tl/ton)
ptk: 0,026 (850 tl/ton)
tuz: 0,014 (80 tl/ton)
mermer: 0,024(60 tl/ton)

yem harcaması:2006 TL/inek/yıl

ithal edilip, beside kullanmak mı? ülkede yetiştirip beside kullanmak mı? uzun vadede hangisi daha kazançlı?

yemleme ile, etçi ırk inek sürülerinden, buzağı üretilirse, en çok 3500 TL (2000 TL yem maliyeti, 1000 TL ithal düve maliyeti, 500 TL öteki maliyetler) ile 180-225 kg, 6-7 aylık besilik buzağı (simental, şarole, limozin, montofon, angus) elde edilir.

hangisini tercih etmeli? döviz ile, 3500-4500 TL den buzağı ithal etmek mi, yoksa, devlet desteği ile ülkede (yemleme ile) yetiştirmek mi?

bu iş için, örnek 500 000-1 000 000 baş inek için fazladan yem (mısır silajı, saman, arpa posası) üretimi yapılabilir mi?

1,5-3,0 milyon ton silaj
1,5-3,0 milyon ton saman
1,5-2,5 milyon ton arpa posası

200 000 baş düve ithalatı ile işe başlanabilir.

Son düzenleme:
1000 avro/besi danası, fiyattan ithalat yapıldığı kabul edilirse,

yıllık döviz ihtiyacı:

500 000 dana için: 500 milyon avro
1000 000 dana için: 1 milyar avro

iş-istihdam bakımından düşünüldüğünde,

ekim, arazi işleme, gübreleme, hasat, nakliye, çiftlik işçiliği, kesim, kasaplık, et işleme, deri işleme, alış-veriş merkezleri vs bakımından büyük bir istihdam sahası açılır.

gençlere büyük iş imkanı!,

işsizlik, gençlere, insanlara, halka en büyük ceza, işkence, biline.

Son düzenleme:

ithal edilip, beside kullanmak mı? ülkede yetiştirip beside kullanmak mı? uzun vadede hangisi daha kazançlı?

yemleme ile, etçi ırk inek sürülerinden, buzağı üretilirse, en çok 3500 TL (2000 TL yem maliyeti, 1000 TL ithal düve maliyeti, 500 TL öteki maliyetler) ile 180-225 kg, 6-7 aylık besilik buzağı (simental, şarole, limozin, montofon, angus) elde edilir.

hangisini tercih etmeli? döviz ile, 3500-4500 TL den buzağı ithal etmek mi, yoksa, devlet desteği ile ülkede (yemleme ile) yetiştirmek mi?

bu iş için, örnek 500 000-1 000 000 baş inek için fazladan yem (mısır silajı, saman, arpa posası) üretimi yapılabilir mi?

1,5-3,0 milyon ton silaj
1,5-3,0 milyon ton saman
1,5-2,5 milyon ton arpa posası

200 000 baş düve ithalatı ile işe başlanabilir.

1. Kendi üretme imkanı olan her ülkenin, pahalıya da maal olsa, stratejik ürün olan "Gıdayı" kendi üretmesi gerekir. Nüfus 80 milyondur. Bu nüfus, şartlar ne olursa olsun gıda yiyecek.
2. Diyelim ki "ucuz" diye dışarıdan almaya alıştık. Bir ambargo ile karşılaşınca ülkenin durumu ne olur?
3. Kendin üretmen demek aynı zamanda bilgi birikimi, tecrübe ve bilimsel çalışmalar ve gelişmeler için alan oluşturur.
4. 1980lerde hayvan ihraç eden bir ülkenin 2000lerde bu duruma düşmesi ağlanacak bir durumdur.
5. Bu durumda, döviz ile, 3500-4500 TL den buzağı ithal etmek mi, yoksa, devlet desteği ile ülkede (yemleme ile) yetiştirmek mi? hangisi ekonomik olarak mantıklı gibi bir soruya bakmam diye düşünüyorum.
6. Ayrıca Dövizin bu günkü kuru böyle yarın, €-$-£ ne olacak bu belli değil. Diyelim ki biraz arttı ve kendi üretimimiz mantıklı geldi. Hayvan 9 ayda doğuyor, 14 ayda kesime gidiyor. O zaman hadi kendimiz üretmeye başlayalım desek, kat etmemiz gereken en az 5-10 yıllık mesafe olur önümüzde
7. Dana ithal ettiğimiz ülkeler, arkadaş bizde de bitti, bizimkiler ancak bize yetiyor, veya X devleti daha fazla para veriyor, size satmıyorum kusura bakma derse ne yaparız?

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt