Angusculuk

yerli ırk ineklerin yıllık yem harcaması, yem ihtiyaçları: ton/inek/yıl

inek ağırlığı: 410 kg

m.silajı:1,565
saman:2,281
arpa posası(bira posası): 1,016
arpa:0,242
melas:0,055
atk: 0,245
tuz: 0,010
mermer:0,022

yem harcaması:1206 TL/inek/yıl

Merhaba Pampa owasını (Arjantin) gezmeye giden bir arkadaşımla görüştüm.

Lokal bir haywan pazarında haftalık 50.000 Adet haywan el değiştiriyormuş.

Aberdeen Angus'u günde 1.6-1.7 kg alıyormuş we canlı kg fiyatı 5 TL miş. Bildiğiniz 5 TL, Dolar, Euro, Sterlin değil :) Rakamlar 2016 itibari ile güncel...

Anguslar zamanında Dünya sawaşından önce Arjantin'e İngiltere'den götürülmüşler...

Arjantinliler acayip derecede et tüketiyorlarmış. Etsiz öğünleri olmazmış birde:)

Millet ilk hedefimiz Arjantin haydi rastgele :)

Daha hâlâ burdamısınız yahu :)

Aberdeen Angus'u günde 1.6-1.7 kg alıyormuş we canlı kg fiyatı 5 TL miş. Bildiğiniz 5 TL, Dolar, Euro, Sterlin değil :) Rakamlar 2016 itibari ile güncel...

Anguslar zamanında Dünya sawaşından önce Arjantin'e İngiltere'den götürülmüşler...

Arjantinliler acayip derecede et tüketiyorlarmış. Etsiz öğünleri olmazmış birde:)

Murat Ağabey günde 1.6-1.7 alıyorsa merada gezip kesip yem almıyordur. 2.2 kilodan bahsediyorlardı Beside çünkü

O arkadaşınızın çektiği fotoğraflar varsa burada paylaşa bilir misiniz?

düvee.jpg

Anlatmak istediğim tam olarak buydu

Maksat elindeki imkanlari en azenerji ile en ucuza ete yada sute cevirmek
Enerji pahali ulkemizde meracilik mera hayvanciligi cok guzel yetmedigi yerde hazir da verilir
Bana hostein cok sey kaybettirdi gibi geliyor

Bir de Selim Ümit Beyin mesajındaki en önemli kısım "Saldım Çayıra":) kısmı, yani mera. O da her bölgede aynı olmuyor, çok değişken. "Mevlam Gayıra":) kısmı da çok değişiyor. Mevlam her bölgeyi farklı imkanlarla Gayırıyor, kimi yerde mera fazla, kimi yerde tarla.

Mera olayında kafama takılan bir soru var biyogüvenlik ; TV de bir programda meradan bulaşabilecek hastalıklardan bahsediyordu viral, bakteriyal, paraziter hastalıklar zehirlenmeler ve kazalar . düşündüğümüzde meraya çıkan hayvanın hastalanmaması mucize gibi bir durum oluyor ortak kullanılan meralarda kullanıcılardan birinin bile dikkatsizliği herkesin başını ağtıtacak muhtemelen.
merada hayvan besleyen arkadaşların tecrübeleri ne yönde??teorik böyle diyor ama pratikte durum nedir??

hasta olan hayvan aynı merada otlayan hayvanlara salya,dışkı bulaştırmalar yapar bilinen bir durum ben sana yurt dışından örnek vereyim yeni zelanda da uçakta sana form doldurturlar son 1 ay içinde ahıra gittniz mi diye amaç kendi ülkelerine hastalık bulaştırmamak seni alırlar dezenfekte eder öyle dolaşırsın o ülkeyi :D

Maksat elindeki imkanlari en azenerji ile en ucuza ete yada sute cevirmek
Enerji pahali ulkemizde meracilik mera hayvanciligi cok guzel yetmedigi yerde hazir da verilir
Bana hostein cok sey kaybettirdi gibi geliyor
Ismail abi bizde senin gibi sene 1981 yilindan 2010 a kadar Holstein besledik 2010 da simmentalle melezledik su an Holstein kalmadi elimizde Akbas melez ve sadece simentaller var
sütü emin ol akbaslarin holsteinle ayni hatta bazilarinin daha yüksek erkek buzaglarin besi performansi simmentalle ayni hatta biraz daha fazla
Ben kesinlikle tavsiye ederim süt zaten para etmiyor hatta satamiyoruz bile o yüzden hic ugrasmaya gerek yok holsteinle birde saglik harcamalari azaliyor Akbas daha dayanikli holsteine göre

Ismail abi bizde senin gibi sene 1981 yilindan 2010 a kadar Holstein besledik 2010 da simmentalle melezledik su an Holstein kalmadi elimizde Akbas melez ve sadece simentaller var
sütü emin ol akbaslarin holsteinle ayni hatta bazilarinin daha yüksek erkek buzaglarin besi performansi simmentalle ayni hatta biraz daha fazla
Ben kesinlikle tavsiye ederim süt zaten para etmiyor hatta satamiyoruz bile o yüzden hic ugrasmaya gerek yok holsteinle birde saglik harcamalari azaliyor Akbas daha dayanikli holsteine göre
Sizin zamanlama iyi isabet olmus biz gec kaldik
Su an et ihtiyaci sut fazlasi olunca hostein hata oluyor

Köyde angus tohumu atan yok. Limuzin ve simental var. Daha 4-5 aylıklar. Bunları da satacaklarmış. Artık besi ile uğraşmıyorlar. Buzağı fiyatları arttı herhalde. Bu da yeterli geliyor sanırım.

Bahçeye elektriği getirdik. 1-2 ay sonra başlayabilirsek başlayacağız. Ya da seneye kalacak. Sıfırdan başlayacağımız için maliyetli oluyor. Öncelikler belirleyerek yavaş yavaş yapacağız inşallah.

Ben angustan şaşmam zaten :D.

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt