Angusculuk

Devam edelim....
Bu sığırların, yaklaşık 2,5 milyonu kültür ırkı(çoğu Holstein) 2,3 milyonu melez (kırma derler bizim oralarda) 721bin civarı da yerlidir. 5,5 milyon desek bile geriye yaklaşık 9 milyon kalıyor. Bunların ise çok azı Etçi damızlıktır. Etçi damızlık beslemek zaten şu an çok karlı olmadığı için, bizim mallarımız ya Kars malıdır, ki bunların çoğu melezdir, Gerisi de sütçü ya da sütçü melezi hayvanlardır. Hatta insanımızın çoğu (ben de dahil ) dana büyük ve pahalı olduğu için Kurbanda Düve kesmektedir.

Yani aslında geriye kalan bu 9 milyon hayvanı damızlık olarak değil de besilik diye düşünebiliriz.
Eyy Rusya demeden önce ve Suriye krizi yaşamadan önce yanlış olabilir bilenler düzeltsin ama daha az değildi. yılda 36 milyon civarı "Turkhis Kebab's" yemeye gelen turist vardı. en az 1 hafta kalsalar adam başı 1kg et yeseler, ki bu yaklaşık 5-10 öğün yapar bu yılda 36 bin ton kemiksiz et yapar. 300 kg karkas desek kemik 70kg çıksa bile biz 50 deyelim, 80 milyon nüfus haricinde 144bin ekstra hayvan eder.

Türkiyede 2013 verilerine göre yılda 3.430.723 baş büyükbaş hayvan kesilmiş. Acaba bunların kaç tanesi Fransa, Uruguay, Arjantin, Avustralya hayvanıdır bunu bilemiyorum. Fakat en azından bu rakamlara bakarak, ne kadar büyükbaş kesileceğini tahmin edebiliriz. Süt hayvanı haricinde elimizdeki 9 milyon hayvanı da damızlık olarak düşünmeyince, bunların dişi veya erkek olduğu fark etmez. 2,5 yıllık kesimlik hayvan var. Bu hayvanlar kesildiğinde yerine işte bu 5 milyon civarındaki sütçülerden doğan buzağıları koyuyoruz. Bu hayvanlardan da zaten her yıl bir buzağı alamıyoruz, alsak da yaşatamıyoruz. yaşatsak da ancak yarısı erkek olur. hepsi yaşasa bile bu da yaklaşık 2,5 milyon buzağı eder. yine açık var. dişi kesmeye veya Uruguaydan, Arjantinden Avustralyadan hayvan taşımaya devam.

Bir başka açıdan baktığımızda, Son yıllarda Türkiye'de kişi başı kırmızı et tüketimi 16 kg. dır. http://www.trakkulup.net/attachment.php?attachmentid=9519&d=1459192918 şuradaki verilere göre Domuz yemediğimizi var sayarsak, 12 kg. da tavuk yiyoruz demektir. (Milletin tavuk gibi olması ondan diyor uzmanlar:) Benim için en makbul et oğalaktır eskiden" Erkeç" ya da "Çepiş" yerdik bizim oralarda hep ve Erkeç gibiydik) "Dünyayı yönetmek için daha çok et yememiz lazım" ya da biz çocukken kavgada "kaç fırın ekmek yedin de efeleniyorsun" derlerdi. Ekmek yemekle efelik olur mu bilmem ama et yemeden efelenince durum ortada.
et yiyen dünyayı yönetir, ya da dünyayı yönetenler et yer diyebiliriz
ABD ve Avustralya 90 kg ları bulmuş. o günler bize uzak görünüyor. Avrupa ortalamasını baz alırsak 60 kg diyelim, 12si tavuk olsun. Avrupaya yakalamak için bile 48 kg olması lazım.
Sadede gelelim. Bu 16 kg bile baz alsak 16 x 80 milyon = 1.280.000.000 kg eder. / 250 kg kemiksiz sığır = 5 milyon 120bin baş çıkıyor. Bunların hepsi sığır değil tabi ki. Ama Avrupa ortalamasını yakalamak için bile daha çok yol almalıyız.
Özet
Bu şekilde gidersek Yurt dışından daha çok kemiksiz et ve dana ithal etmeye devam ederiz.
Sakın Angus, Piedmentosa, charolais, Limuzin, simental gibi verimli ırklar beslemeyin dememi beklemeyin benden.

Neredeyiz? sorusunu cevaplamaya devam edeyim.
Son beş yılda, havuz yalanlarına göre değil, devletin kurumu olan TÜİK 2015 gerçek verilerine göre 3.182.086.859 ($)lık, sığır, sığır eti ya da damızlığı ithal etmiş bir ülke var karşımızda.
Angus gibi ırklar da olamalı deyince karşı çıkan üreticiler var.
Yem artıkları ile bile Angus beslemiş, ama vaz geçmek üzere olan süt çiftlikleri olan çiftçiler var.
sınırlı sayıda da olsa büyük Angus çiftlikleri var.
Doğan buzağıların %15ini öldüren üreticiler var. Gelişmiş ülkelerde bu oran %2-3 civarıdır.
Bu durumda tek geliri buzağı olan Angus damızlığını kabul ettirmek tabiki zordur.
Bir de şu an esen Simental rüzgarı var. ben simentale karşı değilim onu da belirteyim.
Simental de Montofon da Angus da olsun, hatta farklı ırklar ve melezleri de olsun, Et sorunumuzu çözelim, yurt dışına milyar dolarlar kaptırmayalım, diyorum "Simental rüzgarı" lafımı alıp lütfen farklı taraflara çekmeyelim.
Angus gibi verimli ırk Et sorunumuz için iyi bir ırktır, bu ırkla kötü tanıştık bunu düzeltelim diyorum. Angus çiftliğim falan da yok.

Ben hiç koyun gütmedim. Çok inek güttüm, hatta Mahalle sığırı da güttüm. Koyun güdenleri çok gördüm. O çok geziyor kafasını eğip bir yandan yiyip bir yandan yürüyor. Bi durun kardeşim ya değil mi:) İkisi çok farklı. Sığır gütmek daha kolay bence. Otu buldu mu yumulur kalır. Koyun öyle değil. Çok yürüyor çook:)

Ben hiç koyun gütmedim. Çok inek güttüm, hatta Mahalle sığırı da güttüm. Koyun güdenleri çok gördüm. O çok geziyor kafasını eğip bir yandan yiyip bir yandan yürüyor. Bi durun kardeşim ya değil mi:) İkisi çok farklı. Sığır gütmek daha kolay bence. Otu buldu mu yumulur kalır. Koyun öyle değil. Çok yürüyor çook:)
Bilmiyorum da abi koyunlar da hep beraber hareket ediyorlar, sığırlar ise her biri ayrı bir dünyada :) zaptetmek de zor olabilir. Hadi onu geçtim, mera yok sığır için doğru düzgün :)

:)

Birde gezsin gezmesin fark etmiyor koyun, kendi sürüsünün adamının sesini duydu mu, yeri göğü inletiyor, wicdanen işi gücü bırakıp çıkarıp onları yayardım...

Satıncaya kadar ne çektiğimi bir ben bilirim. Sattım kurtuldum...:(

Bilmiyorum da abi koyunlar da hep beraber hareket ediyorlar, sığırlar ise her biri ayrı bir dünyada :) zaptetmek de zor olabilir. Hadi onu geçtim, mera yok sığır için doğru düzgün :)

Tabi haklısınız çok ot olması lazım. Ot bol oldu mu yumulur kalır. Hayvanlara yön verirdik biz ara sıra. çok zor olmazdı. Güttüğüm inekleri özledim. Çocukluğumu özledim ve hüzünlendim şimdi.
Mera olan yerler var Ülkemizde. Angus buralarda olur aslında. Belki benim gibi bir mistır muhalif:) dediği için de tepki çekiyor olabilir. ya da henüz yapmadığım için. Fakat Kars, Ardahan gibi merası bol yerlerde Angus olabileceğini, muhalif olmayan Eşref Şekerli Bey de söylüyor. Bi TV programında o yöreden canlı bağlanan eşi Angus getiren hanımefendiye de eşiniz doğru yapıyor demişti. O kanalın sitesinde vardır bu program.

Hayvancılıkta 2. Yakın ve uzak gelecekte, Nerede olmak istiyoruz? sorusuna geçelim.
Ben düşüncelerimi yazıyorum.katkıda bulunan ve yanlışlarımı bildirenler olursa memnun olurum.

Dışarıdan et almayan, Bunun için dışarıya 3 milyar $ civarında para kaptırmayıp, en azından kendi tüketeceği eti kendi yetiştirebilen ülke olmamız şart.
Devletin yapması gerekenler var tabiki. bunun yanında mevcut durumda, üretici kardeşlerimiz bu işten ekmek yiyecekse bi yol tutmalılar.

Benim önümde okutacağım evlatlarım için biraz ek gelir derdim ve ülkemin hayvancılık gerçeklikleri derdim var. Ben bu toprakların çocuğu olarak bu konuda dertliyim. Dert adamı söyletir. Ara sıra zülfiyare dokunuyorsa kusura bakmayın. Kimseye de ahkam kesmek istemem. Aklıma geleni söylüyorum. sizler de söyleyin biz istifade edelim.
Yakın gelecek derken 2,5,10,15 yıllık planlarımız olması lazım. işte bu 2-5 yıllık planlar hayvancılıkta yakın gelecek oluyor.

Hayvancılık enteresan bir iş. çok hayvan besleyip para kazanamaya biliyorsunuz, az hayvan besleyip daha fazla para kazanabiliyorsunuz. Bunun için ne kadar hayvanla başlayacağız? Buzağıyla mı düveyle mi? İnekle mi danayla mı başlayacağız? Saf ırklarla mı melezle mi başlayacağız? Bunları nereden ucuza ve doğru temin edebiliriz? ne kadar hayvan besleyeceğiz? ne zaman ne kadar büyüyeceğiz? sürü maksimum ne kadar olamalı? Bunları mera da mı ahırda mı besleyeceğiz? bu soruları kendimize uyan bi şekilde cevaplamak çok önemli.
Bu soruların da herkes için genel geçerli bi cevabı yok.

Bu videoyu iyi izlemek lazım, iyi dinlemek lazım.

Hasan Hacıince diyor ki, mera büyük sorun, devletten kiralasan gelip kovalar köylü, kimi gelir burası benim tarlamdı der...

Yani sorun büyük, mera sorunu çok çok büyük.

Köylüden 5-10 yıllık tarla kiralayayım, karışık çayır mera tohumu ekeyim desen ne olacak? Kiraladın, ektin, astarı yüzünden pahalıya mı gelir yoksa daha ucuz mu olur? Bunu nasıl hesaplarız? Köy merasına bulaşmadan, hem ıslah edilmiş alanımız olur, hem de köylü ile sorun yaşanmamış olur.

Ancak burada yine şöyle bir sorun var ki, o kadar büyük alanı nasıl olacak da kiralayacaksın :) Ülkede bırak 100 dönümü 50 dönüm tek parça bile bulmak zor :) Kaldı ki 1000-2000 dönüm en az 100 baş için kiralamak gerekiyor. 1000-2000 dönüm yeri kiraladınız tamam, karışık mera da ektiniz o da tamam, peki kendini kurtaracak mı :) Kira parası ne kadar olacak :) Kiraladım ekilecek yer burası, ekerim daha iyi mi diyeceksiniz? Bunların hepsi sorun...

İşte görüldüğü gibi "büyük sürüler", ister yerli olsun ister Angus gibi kültür ırkı "Büyük sorunlar" demek.
Daha önce belirttiğim gibi uzun yazınca püf noktalar gözden kaçıyor. Bu yüzden parçalayarak yazıyorum. Şimdi daha önce yazdığım mesajdan alıntı yapacağım buraya.
ABD de
Etçi sığır inek sürülerinin % 90ı 100 baştan azdır.
Bu kıyaslamalar konunun 53. mesajında geçmişti. Dediğim gibi uzun yazmayacağım, önemli detaylar arada gümbürtüye gidiyor.

Bu videoyu iyi izlemek lazım, iyi dinlemek lazım.

Hasan Hacıince diyor ki, mera büyük sorun, devletten kiralasan gelip kovalar köylü, kimi gelir burası benim tarlamdı der...

Yani sorun büyük, mera sorunu çok çok büyük.

Köylüden 5-10 yıllık tarla kiralayayım, karışık çayır mera tohumu ekeyim desen ne olacak? Kiraladın, ektin, astarı yüzünden pahalıya mı gelir yoksa daha ucuz mu olur? Bunu nasıl hesaplarız? Köy merasına bulaşmadan, hem ıslah edilmiş alanımız olur, hem de köylü ile sorun yaşanmamış olur.

Ancak burada yine şöyle bir sorun var ki, o kadar büyük alanı nasıl olacak da kiralayacaksın :) Ülkede bırak 100 dönümü 50 dönüm tek parça bile bulmak zor :) Kaldı ki 1000-2000 dönüm en az 100 baş için kiralamak gerekiyor. 1000-2000 dönüm yeri kiraladınız tamam, karışık mera da ektiniz o da tamam, peki kendini kurtaracak mı :) Kira parası ne kadar olacak :) Kiraladım ekilecek yer burası, ekerim daha iyi mi diyeceksiniz? Bunların hepsi sorun...
Köylüden niye arazi ve mera kiralayacaksınız ki devlet köylüye angusu anlatsın

Köylüden niye arazi ve mera kiralayacaksınız ki devlet köylüye angusu anlatsın

Diyelim ki 100 baş Angus'unuz var, köyünüzün merasına çıkardınız, emin olun ki kendi köylünüz bile "bu Anguslar çok yiyor merayı kuruttu" derler. Ben köylüler arasında çok gördüm bu tartışmaları da, Siirt gibi her yeri meralarla çevrili köylere sahip bir yerde bile otlatma sorunu yüzünden birbirini vuran sürü sahipleri gördüm :)

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt