Angusculuk


Bu düvelere bakıp angus tohumu atsak ort. 10kg süt verirmi ?

20150902_142941_resized_2.jpg

20150902_143026_resized_2.jpg

20150902_143042_resized_2.jpg
 

Kardeşim öncelikle Allah sürüne bereket versin. Angus et ırkıdır. simental ise kombine bir ırktır. Fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla, senin düveler, yerli, mantofon, simental, holstein genleri taşıyor. Bir de bu mallar baya bi melezlenmiş. Eğer Süt istiyorsan, Angus pek uymaz. Simentallerin ise iyi sütçü boğalarından attır ki melezleşerek azalan sütçü özellikler çoğalsın. "Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri" başlıklı konuda Delinin teki:) bi ara İthalatçı firmaların en sütçü boğalarını listelemişti. yeniler geldi mi şu an takip etmiyorum. bu konunun 40. sayfasında 798. mesajda bu deli kardeşinin ajandasının resmi duruyor. orada firma isimleriyle en sütçü boğalarının isimleri var. Oraya bi bakıver. Diğer özelliklerini ise saygıdeğer [MENTION=44124]simentalci[/MENTION] Barış bey bilir. bu birinci yol.
İkinci yol ise: ikinci resimde simental baskın bir düven, üçüncü resimde ise tam anlayamadım ama sharole ya da Zavot geni taşıyan bir düven var gibi. diğerleri yerli ve kırmalardan oluşuyor.
Şimdi bu yerli ve holstein kırmalarına Siyah angus attırıp, diğer mantofon ve simental melezlerine sütçü simental attırabilirsin. Bunu sebebi şu. Irkların birbirine dominant olma durumları vardır. Angus genel olarak dominant bir ırktır. fakat her ırkta bu dominantlığı sağlayamaz. Karasığır ve holsteinlerde ise dominant olduğunu biliyorum. (Basit bi ayrıntı ama önemli.) Montofon ve simental de genellikle uyar. Zaten açık renkli simentallerde montofon geni var diye düşünüyorum.
Üçüncü yol ise: Suni tohumlama masraflı olur, döl tutasıya kadar uğraşamam diyorsan [MENTION=74079]muratardahan[/MENTION] kardeşimin tavsiye ettiği yol en mantıklısı görünüyor. Fakat burusella olmamasına dikkat et.
Allah nazarlardan saklasın.
 
Doğumda sıkıntı çıkarmı, sen tecrübelisindir sizin oranın mallarından bunlar,

Anguslarda güç doğum pek yaşamazsın. Simentallerde ise kolay doğum özellikleri olan, sütü de fena olmayan tohum attır. Düvelerde en önemli problem bu endişe ettiğin durumdur. Kolay doğum özelliği olan simentaller için saygıdeğer [MENTION=44124]simentalci[/MENTION] Barış Beye sor. Benim yaptığım liste sadece süt puanlarına göre onu da belirteyim.
 
[MENTION=57173]KIvrak[/MENTION] kardeşim hızlı yazınca dikkatsizlik yapmışım şimdi fark ettim. "birbirine" kelimesini unutmuşum.
Montofon ve simental de genellikle uyar. Zaten açık renkli simentallerde montofon geni var diye düşünüyorum.
Montofon ve simental de genellikle "birbirine" uyar. onlara da simental attırabilirsin diyecektim.
 
Evet Angusculuğa tekrar dönelim. Türkiye et ve süt sorununu çözecekse bunları birbirinden bağımsız düşünemez. Aynı şey üretici içinde geçerlidir.
1. Neredeyiz?
2. Yakın ve uzak gelecekte, Nerede olmak istiyoruz?
3. Buralara gelmek için neler yapılmalı?
Bu üç soruyu bu işin Türkiye'deki duayenlerinden saygıdeğer üstad S. Tahir Yavuz Hoca kendi kendimize soralım diyor.
İster devlet isterse şahıs olsun bu hayvancılık işinde kendisine sormalı.
Yine uzun yazdıydım çoğunu sildim. :)
 
Sığırcılıkta Neredeyiz? TÜİK 2015 verilerine göre Türkiye 2010-2014 yılları arasında damızlık ve damızlık olmayan, 7.207.383$ lık sığır ihracatı gerçekleştirmiştir. Bunların da 2013-2014 yıllarında büyük çoğunluğu damızlıktır.
Eyyy hayvancılık son yıllarda kötüye gitti diye muhalefet edenler:)
 
Sığırcılıkta neredeyiz? e devam ediyorum.
yine TÜİK 2015 verilerine göre Türkiye 2010-2014 arasında 3.182.086.859 ($)lık, sığır, sığır eti ya da damızlığı ithal etmiştir. Burada İthal edilen damızlıklara karşı değilim. onu da ayrıca belirteyim.
Hesaplamalara devam ediyorum. 3.182.086.859 - 7.207.383 = 3.174.879.476 ($) fark yapar. Siz nasıl bakarsanız bakın, bu rakam sadece son 5 yılda, Türk çiftçisinin cebine girebileceği halde yurt dışındaki çiftçilere verilmiş, milyonlarca dolardır.
Sakın daha verimli iyi ırkları ya da melezlerini beslemeyin siz ve ülkeniz zarar eder bak:)
Uruguay dan selamlar:)
 
Bu ithalattan, damızlık olanları çıktığımızda, (Dediğim gibi ben damızlığa karşı değilim, en azından o bir başlangıç mayası olur) 2.490.268.591 ($) Sığır eti ve sığır ithal etmişiz. Yani direk tüketilip bitirilecek ya da Yem fabrikalarının Besi Yemleri ile 6-7 ay beslenip tüketilecek 2.490.268.591 ($) lık et.
İthal etmeseydik de milleti etsiz mi kalsaydı ey muhalifler:)
 
Sığırcılıkta neredeyiz? e devam edelim.
Devlet düzgün kayıt tutabiliyorsa yaklaşık 14 milyon civarı sığırımız var. Buna yerli-melez- buzağı - erkek- kültür ırkı hepsi dahil. Bunun yaklaşık 5,5 milyonu dişi sağılır süt hayvanıdır.
Bizim küçük besicilerimizin elindeki danalar, ya da besilik düveler işte bu hayvanlardan doğuyor. yani süt hayvanlarından.
 

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt