Angusculuk

Burada size soruyorum , ben eger simentalin danasini angusun danasi ile ayni fiyata satiyorsam Türkiyede neden Angus besleyeyim
Eminimki 6 aylik bir simmental danasi Corum hayvan pazarinda Angusunkinden daha pahaliya satilir , halk buna ragbet ediyor. Buna göre siz karar verin

Cevabı içinde bir soru sormuşsunuz kardeşim. Diğer bi sebebi de bu işte. Yani tek sebep mera olmaması değil. Pazara çıkan besici, işte o kırmızı alacalı renkleri gördü mü gözü kayıyor değil mi? Çünkü zaten simental kötü bir ırk değil. Angusu ise bizim insanımız birkaç yıl önceki Kurban Bayramı ile duydu çoğunlukla. Ama maalesef kötü anılarak duydu. Peki yurt dışından besi materyali getiren büyük besiciler niye sadece simental getirmez? sharole, limuzin, angus gibi hayvanları da getirip besiye çekiyorlar. Demek ki simentalden daha karlı ırklar var.
Soruya tekrar dönelim. 1-Her simental ineğin doğumu Angus ineği kadar kolay olmuyor. Biliyorsunuz en küçük doğan buzağılardan biridir Angus ve çoğunlukla kendi başına doğurur. 2- Daha fazla buzağı alma şansımız var. 3- Angus için Simentalden vaz geçelim demiyorum, ülkemizin et sorunu için her iki ırk da olmalı diyorum. Bu konudaki 49. ve 65. mesajlarda bunlara değinmiştim.

Öncelikle alnının terini dökerek bu işi yapan üstadlardan özür diliyorum. Besi için damızlık 10 inek besleyen üç kişi düşünelim. Bunlar aynı maliyetle, yılda 1 buzağı alıyorlar ve danaları aynı maliyetle besleyip, aynı paraya satıyorlar.
1. Durum. Sütçü simental besliyor günlük ortalama 15 litre süt sağıp, 150 litre sütü kendi pazarlayamadığı için 1,05 e süt alım yerine satıyor.
2. Durum. Yerli ırk besliyor, Angus tohumlatıyor, ya da Angus boğaya çekiyor, günlük 5 litre süt sağıp 50 litre sütü kendisi 2 liradan satıyor.
3. Durum. Angus besliyor, sütü sağmıyor. Buzağılar annesiyle birlikte büyüyor.
1. Durum : Ulusal Süt Konseyi verilerine göre 1 litre süt maliyeti 2016 Türkiye ortalaması 0.98 kuruştur. 7 kuruş x 150 litre = 10,5 lira x 300 gün = 3150 lira sütten ilave gelir elde eder.
2. Durum : 1,02 lira x 50 litre = 51 lira x 300 gün = 15300 lira sütten ilave gelir elde eder.
3. Durum : İnek sağımı ve süt pazarlama, buzağı emzirme gibi işlerle uğraşmaz ama İlave gelir elde edemez.
Burada birbirinden farklı imkanlara sahip bölgeler, döl verimi, ırk dayanıklılığı, ırkların farklı besinlerle beslenebilmesi gibi değişkenler bilerek ihmal edilmiştir. Farklı bölgelerdeki kardeşlerimiz kendine en uygun bir yol seçebilir. Hatalarım olabilir, görüş bildirirseniz memnun olurum.

Öncelikle alnının terini dökerek bu işi yapan üstadlardan özür diliyorum. Besi için damızlık 10 inek besleyen üç kişi düşünelim. Bunlar aynı maliyetle, yılda 1 buzağı alıyorlar ve danaları aynı maliyetle besleyip, aynı paraya satıyorlar.
1. Durum. Sütçü simental besliyor günlük ortalama 15 litre süt sağıp, 150 litre sütü kendi pazarlayamadığı için 1,05 e süt alım yerine satıyor.
2. Durum. Yerli ırk besliyor, Angus tohumlatıyor, ya da Angus boğaya çekiyor, günlük 5 litre süt sağıp 50 litre sütü kendisi 2 liradan satıyor.
1. Durum : Ulusal Süt Konseyi verilerine göre 1 litre süt maliyeti 2016 Türkiye ortalaması 0.98 kuruştur. 7 kuruş x 150 litre = 10,5 lira x 300 gün = 3150 lira sütten ilave gelir elde eder.
2. Durum : 1,02 lira x 50 litre = 51 lira x 300 gün = 15300 lira sütten ilave gelir elde eder.
3. Durum : İnek sağımı ve süt pazarlama, buzağı emzirme gibi işlerle uğraşmaz ama İlave gelir elde edemez.
Burada birbirinden farklı imkanlara sahip bölgeler, döl verimi, ırk dayanıklılığı, ırkların farklı besinlerle beslenebilmesi gibi değişkenler bilerek ihmal edilmiştir. Farklı bölgelerdeki kardeşlerimiz kendine en uygun bir yol seçebilir. Hatalarım olabilir, görüş bildirirseniz memnun olurum.

Bunun benzerini sabah ben de düşündüm, ancak çok da benzer değil sanırım :)

Bir Fleckvieh (Sütçü simental) ele alalım: Düzgün şartlarda bakılan bir fleckvieh çiftliğinden 20 litre ortalama alınabilir, daha düzgün şartlarda bakılan ise 25 lt ortalamaya çıkabilir. Biz 20 lt şeklinde bakalım.

100 baş üzerinden ele alalım konumuzu, işçi çalıştırdığımızı varsayalım ve destekleri de yok sayalım. Ben her zaman destekler hariç bir şekilde hesaplama yaparım çünkü yarın bugün ne olacak çok belli olmuyor.

20 lt veren bir Fleckvieh'in günlük olarak 15 tl gibi bir masrafı var senelik ortalamaya vurulduğunda. 300-305 gün arasında süt verdiğinden biz düşüğü ele alalım 300 gün, hastalık vs. gibi sebeplerle de bir 5 günü atalım, antibiyotikli sütü veremeyeceğimiz için... Geriye 295 gün kalıyor. Flechvieh sütü yağ oranı yüksek olduğundan 5 kuruş fazlaya alınır demişti Barış Ağabey. 1,1 TL'den hesaplama yaptım o yüzden.

1,1*20*295= 6490 TL Süt geliri.

15*300= 4500 + 325 TL kuru dönem gideri. 4825 TL

1665 TL Elde kalan süt geliri hayvan başı.

100 hayvanlık bir işletmede %5 ölü doğum, hastalık vs. nedenlerle kayıp göz önünde bulundurulması gerekli. 95 buzağı alındığı takdirde, ortalamalar göz önünde bulundurulduğunda 45 dişi 40 erkek buzağı elimizde kalacağını varsayalım. Sütten kesilmiş bir Fleckvieh erkek buzağı 3000-3500 TL, dişi buzağı 2250-2500 aralığından gidiyor kabul edersek;

10 günlük buzağının fiyatı 2250 ₺. Ondan sonra geçen her gün için 10 ₺ ekliyorum.
Bu mesajdan yola çıkarak.

3000*40= 140000 TL erkek buzağı
2250*45= 101250 TL dişi buzağı
1665*100=166500 TL süt geliri

Bu satışlardan elde edilen, 407750 TL para. Eğer ki buzağı fiyatları konusunda yanılıyorsam düzeltme yapabilirsiniz :) Piyasayı anca buradan takip edebiliyorum :) Tabi bir de bunlar pembe durumlar :) Bunu da belirtmekte fayda var, sonra mesajlarla dayak yemeyelim de :)

Gelelim 100 başlık bir Angus işletmesine, bu işletmedeki hayvanları meraya salmıyoruz, günlük yaklaşık 5 TL gibi bir yem giderleri olabileceği hesaba katılmıştı, çünkü sadece kaba yem ile bu hayvanlar beslenebiliyor. İlaç ve bakım giderleri ile bakıldığında 7,5 TL gibi bir gider hesaba katalım.

365*7,5= 2738 TL, ıvır zıvır ekleyelim üzerine 3000 TL diyelim.

Yani bir Angus buzağının bize maliyeti 3000 TL, eğer bu buzağıyı biz besiye çekip satmayacaksak bize kalan "0". Ülkemizde meraların durumu belli meralar kimi zaman küçükbaşları zar zor doyururken Anguslar konusunda ne kadar yeterli geleceklerini varın siz hesap edin. Türkiye'de Angusların bakılacağı yerler: Karadeniz yaylaları, Doğu Anadolu'nın bol yağış alan yerleri. Antalya'da Angus işletmeciliği yapan bir örnek görmüştüm ama onu pek saymıyorum. Ülkemizde Nisandan Eylül ayına kadar 7 aylık bir süre en fazla şekilde meralardan büyükbaş için yararlanma söz konusu. Bu durumda meradan yararlanacak olursak, 150 gün içeride beslenecek, 215 gün kadar da meradan yararlanacak hayvanlar, ancak bu durumda da meradan hastalık kapma riskleri, düşüklerin muhtemelen artışı, yetersiz meralarımızın olduğu gerçeği ile oluşacak besin eksikliklerinin takviyesi ile merada da astarı yüzünden pahalıya bile gelebilir. Bunlar dayanıklı hayvanlar diyebilirsiniz ama yine de bu riskleri göz önünde bulundurmak lazım...

Eğer besiyi kendiniz yapacaksanız işler burada değişiyor. Onun hesabına çok giremiyorum çünkü besideki Angus ne yiyor tam bilmiyorum :) 750 kiloluk bir Angus'un besi boyunca 3000 TL yiyeceğini varsayarsak (diğer ırklara göre daha az yeyip daha iyi kilo alıyorlar), %60 karkas (böyle ortalaması olduğunu söylüyorlar onu dikkate alıyorum) veren dana 450 kg karkas verecektir. 450*23= 10350 TL yapıyor. 7000 TL elde kalan... Eksik hesap yemden fazla hesap karkastan derseniz 6000 TL diyelim, 750 kg'a 14-15 ayda geldikleri de düşünülecek olursa kârlı mıdır?

Bu durumda, ülkede yapılabilecek en iyi büyükbaş hayvancılık şekli hiç şüphesiz kombine ırk hayvancılığıdır. Düşük şekilde meradan yararlanma var, masraf fazla.

Gerçi son zamanlarda ülkenin durumuna bakıyorum da, hangi iş olursa olsun artık pek yapılabilecek durumda değil. Özellikle son gezimden sonra ülkedeki insanlarımızın gelirlerinin oldukça düşük, Avrupa ülkelerini göre masraflarımızın her yönüyle fazla olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda gerçekten kötü durumdayız.

Avrupa'da 900 ile 1800 € arasında bir asgari ücretten söz ediliyor, Türkiye'de ise bu 350 €. Ancak bizim için her kalem malzeme Euro ya da Dolar demek. Bu durumda içeride ürettiğimi ürünü de Euro olarak hesaplamamız lazım, Avrupa'da 5-8 € olan et, ülkemizde 12-13 €. 350 € asgari ücret ile 900 € asgari ücreti kıyaslarsak aradaki fark anlaşılır. Et açığı olmasına rağmen, bu fiyatlar ile insanların eti bol tüketmesi mümkün değil, üretim zaten az, hala 3-5 hayvan bakarak çok masraf yapılıp az kazanılıyor.

Türkiye ve hatta Dünya gittikçe daha zor şartlara doğru sürüklenirken, bazı şeyleri konuşmak, bunlar üzerinden planlar yapmak bana artık yersiz gibi geliyor, içinden çıkılmaz bir biçimde Ortadoğu bilinmezliğe ve karmaşaya doğru sürüklenirken, ülkemiz ihracatının büyük bir bölümünü Ortadoğu'ya yaptığı için, ihracat rakamlarımız gittikçe azalıyor, çiftçi küçülüyor, endüstride çalışan işçi küçülüyor, taban küçüldükçe ülkenin her kısmı küçülüyor.

Bunları neden söyledim; çünkü bu şartlar altında ya yeni bir iş kurulup batılacak ya da krizi fırsata çevirip bu işten usulca sıyrılacağız. Adımlarınızı sağlam atın, düşünerek atın, derin denizlere açılmadan önce havaları iyi okuyun ;) Hadi kalın sağlıcakla...

Bu hesapları hiç yapmadan da yola devam edemeyiz. Şu an zaten bu işi yapan arkadaşlarımız var. Biz ise uzun vadede yapmayı düşünenler arasındayız. Biz yapmasak da olur. Bir de, vatandaşların yaptığı gibi devletin önüne yol haritası koyup, uzun vadeli planlar yapması ona göre bir sistem tutturması gerekiyor. Mazotu mu ucuzlatır, meramı ıslah eder, yem bitkisini mi çoğaltır, sulama elektiriğini mi bedava yapar, desteklemeyi mi doğru yapar onu onlar düşünsün. Vatandaşlar da ona göre ne yapacağına karar verebilirler. 80 milyon insan ucuz ya da pahalı bir şekilde beslenecek. Ortadoğuda savaş olsa da beslenecek olmasa da beslenecek. ya da bu planları yapmayıp, dişisi elimizde olmayan danaları ithal etmeye devam edeceğiz. Ayrıca "gıda" gibi stratejik bir ürünü her ülke pahalı da üretse kendine yetecek kadar üretmeye bakmalıdır.
Bizim bu işlere girmiyor olmamız, ülkemizdeki et ve süt sorununu çözmüyor. Mevcut durumda bu işleri yapan kardeşlerimizin sorunlarını da çözmüyor.
Angusları, Zengen, Erginler, Saçlılar gibi büyük çiftlikler besliyor. Bu çiftlikler uzun süredir ayakta olduğuna göre kazanıyorlardır diye düşünüyorum. Bunlar neden sütçü simental beslemezler de Angus beslerler? buna kafa yoruyorum. Bildiğim bir şey yok. Bilen varsa aydınlatsın. Bu işi yapan arkadaşlara ve üstadlara da ahkam kesiyor durumuna düşmekten de utanıyor ve sık sık özür diliyorum. Burada fikir cimnastiği yapmak hoşuma gidiyor.
Sizin hesaptaki 166500 liralık süt gelirini 100 anaç kadroya bölersek hayvan başı 1665 lira ek gelir olur. Ayrıca süt ortalaması 20 litre alırsanız, bunun 5-6 litresini buzağı içer. Ben de bu yüzden 15 litre hesap yaptım detaya girmedim. 25 litre üzerinden yaptığınızı düşünürsek o zaman hesap doğru.
Ben sebebini bilmiyorum ama şöyle düşündüklerini zannediyorum. Süt piyasasındaki dönemsel düşüşlerden, nitelikli sağımcı personel çalıştırma zorunluluğundan, hem çok fazla süt veren hem de buzağı besleyen bir ineğin ortalama ömrü ve döl verimi, Fertiliteleri, Anguslar kadar olmayacağından, Ayrıca daha iyi bildikleri besi işine yoğunlaşarak ve et pazarlama gücündeki yoğunluklarından aradaki bu 1665 liralık açığı kapatıyorlardır zannediyorum.

Bir de bu çiftliklere ve besicilik, sütçülük gibi meşakkatli işleri, bu zor şartlarda yapan kardeşlerime şundan saygı duyuyorum. Diyelim ki bu işleri daha verimli ırklarla yaparak aynı maliyetle hayvan başı 5kg kemiksiz et fazla ürettiler. bu şekilde bir dönemde bu çiftlik ve besicilerimizde toplam 10 bin hayvan olsun. 5 x 10bin = 50 ton et fazla yapar.
yine [MENTION=47215]DeHLiZ[/MENTION] kardeşimin verdiği rakamlardan yola çıkarsak 12 yuro x 50 bin = 600bin yuro ülkemizde kalır.

Bu hesapları hiç yapmadan da yola devam edemeyiz. Şu an zaten bu işi yapan arkadaşlarımız var. Biz ise uzun vadede yapmayı düşünenler arasındayız. Biz yapmasak da olur. Bir de, vatandaşların yaptığı gibi devletin önüne yol haritası koyup, uzun vadeli planlar yapması ona göre bir sistem tutturması gerekiyor. Mazotu mu ucuzlatır, meramı ıslah eder, yem bitkisini mi çoğaltır, sulama elektiriğini mi bedava yapar, desteklemeyi mi doğru yapar onu onlar düşünsün. Vatandaşlar da ona göre ne yapacağına karar verebilirler. 80 milyon insan ucuz ya da pahalı bir şekilde beslenecek. Ortadoğuda savaş olsa da beslenecek olmasa da beslenecek. ya da bu planları yapmayıp, dişisi elimizde olmayan danaları ithal etmeye devam edeceğiz. Ayrıca "gıda" gibi stratejik bir ürünü her ülke pahalı da üretse kendine yetecek kadar üretmeye bakmalıdır.
Bizim bu işlere girmiyor olmamız, ülkemizdeki et ve süt sorununu çözmüyor. Mevcut durumda bu işleri yapan kardeşlerimizin sorunlarını da çözmüyor.
Angusları, Zengen, Erginler, Saçlılar gibi büyük çiftlikler besliyor. Bu çiftlikler uzun süredir ayakta olduğuna göre kazanıyorlardır diye düşünüyorum. Bunlar neden sütçü simental beslemezler de Angus beslerler? buna kafa yoruyorum. Bildiğim bir şey yok. Bilen varsa aydınlatsın. Bu işi yapan arkadaşlara ve üstadlara da ahkam kesiyor durumuna düşmekten de utanıyor ve sık sık özür diliyorum. Burada fikir cimnastiği yapmak hoşuma gidiyor.
Sizin hesaptaki 166500 liralık süt gelirini 100 anaç kadroya bölersek hayvan başı 1665 lira ek gelir olur. Ayrıca süt ortalaması 20 litre alırsanız, bunun 5-6 litresini buzağı içer. Ben de bu yüzden 15 litre hesap yaptım detaya girmedim. 25 litre üzerinden yaptığınızı düşünürsek o zaman hesap doğru.
Ben sebebini bilmiyorum ama şöyle düşündüklerini zannediyorum. Süt piyasasındaki dönemsel düşüşlerden, nitelikli sağımcı personel çalıştırma zorunluluğundan, hem çok fazla süt veren hem de buzağı besleyen bir ineğin ortalama ömrü ve döl verimi, Fertiliteleri, Anguslar kadar olmayacağından, Ayrıca daha iyi bildikleri besi işine yoğunlaşarak ve et pazarlama gücündeki yoğunluklarından aradaki bu 1665 liralık açığı kapatıyorlardır zannediyorum.

Bir de bu çiftliklere ve besicilik, sütçülük gibi meşakkatli işleri, bu zor şartlarda yapan kardeşlerime şundan saygı duyuyorum. Diyelim ki bu işleri daha verimli ırklarla yaparak aynı maliyetle hayvan başı 5kg kemiksiz et fazla ürettiler. bu şekilde bir dönemde bu çiftlik ve besicilerimizde toplam 10 bin hayvan olsun. 5 x 10bin = 50 ton et fazla yapar.
yine [MENTION=47215]DeHLiZ[/MENTION] kardeşimin verdiği rakamlardan yola çıkarsak 12 yuro x 50 bin = 600bin yuro ülkemizde kalır.

Hakkınızı vermek lazım, bahsettiğiniz çiftlikler yapıyor ve ayakta kalıyorsa kazanıyorlardır dediğiniz gibi. Saçlılar'ın 2 mera kullandığını biliyorum ama diğerleri sanırım silaj ve yapay mera ile besliyor. Daha derin araştırmak lazım, forumda da bu işi yapan maalesef ki bildiğim bir kişi var o da pek yazmıyor :) Meradan yararlandığını söylemişti, merasız bu iş nasıl yapılır Barış Ağabey'i bekleyeceğiz :)

Topragım bu kadar hesaba kafan yatıyorda şuna bir cevap bul
angus tohumlanmaya yakın düve aldın kabul edelim 100 tane kaç para tutar
doğudan tohumlanmaya yakın düve aldın ..... tane kaç para tutar
he bu arada 100 angusu sen alıyon
Banada 100 angus düveye verdiğin para kadar doğudan düveyide eray abine alıyon dogrumu
şimdi bunları merada ve aynı şartlarda bakıyoruz
ahırlarımız yan yana
tohumlattık sen angus attırıyon destek alıyon
ben kendi ırklarını attırıyom destek bende alıyom
yavrular dogdu
beslemeye devam sende 100 taneside erkek bıza
banada başlangıçta kaç düve aldın onların yavrularının hepsi erkek oldu
15 ay olunca sen kesimhaneye gidiyon 100 tane angusun var 600 kiloluk
bende kurban yaklaştı kurbancılar ayagıma geliyor danaları alayım diye
yaz topragım millet hesap görsün
hangisi hesaplı

Topragım bu kadar hesaba kafan yatıyorda şuna bir cevap bul
angus tohumlanmaya yakın düve aldın kabul edelim 100 tane kaç para tutar
doğudan tohumlanmaya yakın düve aldın ..... tane kaç para tutar
he bu arada 100 angusu sen alıyon
Banada 100 angus düveye verdiğin para kadar doğudan düveyide eray abine alıyon dogrumu
şimdi bunları merada ve aynı şartlarda bakıyoruz
ahırlarımız yan yana
tohumlattık sen angus attırıyon destek alıyon
ben kendi ırklarını attırıyom destek bende alıyom
yavrular dogdu
beslemeye devam sende 100 taneside erkek bıza
banada başlangıçta kaç düve aldın onların yavrularının hepsi erkek oldu
15 ay olunca sen kesimhaneye gidiyon 100 tane angusun var 600 kiloluk
bende kurban yaklaştı kurbancılar ayagıma geliyor danaları alayım diye
yaz topragım millet hesap görsün
hangisi hesaplı

100 tane hayvan ister yerli düve olsun, ister Angus düvesi olsun, İster Simental düvesi olsun, böyle bir sayıdaki damızlıkla bu işe girmem. Belki gıdım gıdım ilerleyerek bu sayıya ulaşmaya çalışırım. Genç bir kardeşimiz Ankarada 300 dekar yerimiz var. ahırımız (o mandıra diyordu) da var diye görüş sordu. babası rahmetli olmuş ona da çok az hayvanla başlamasını tavsiye ettim.
Toprağım. Dikkat ederseniz örnekleri 10 hayvan üzerinden verdim. Diyelim ki bu 100 damızlığı alacak param var. Bu ister süt ineği olsun, ister etçi damızlık ilk başta şunu düşünürüm. Bir çiftlikteki işlerin %60ını gübre yönetimi oluşturur der hocalar. Bu yüzden "B..ku yöneten çiftliği yönetir diye boşuna dememişler" 100 hayvan 50kg b..k bıraksa, günlük 5 ton, 365 x 5 = 1825 ton yaş gübreyi çekmek için bi dünya işçilik, veya gübre kurutma tesissi gibi ek maaliyetler getirir. çoğu yere de bu işleme tesisini kurmadan çiftliğin ruhsatını bile vermezler. Ayrıca bu kadar hayvana yetecek yemi, samanı ya da otu bölgemde hesaplı bulup bulamayacağımı düşünürüm. Devletin hesapsız işleri gibi bi dünya iş adamına milyonlarca hibe verip, çiftlikler kurdurup ondan sonra da saman ithal etme işi gibi komik ama acı işlerle uğraşmam.
İkincisi bu verdiğim örnek sizin yaptığınız işle ilgili değil,
doğudan düveyide eray abine alıyon
dediğiniz kişi var. Eray bey siz iseniz, o zaman işte o damızlığı yetiştiren doğudan dediğiniz kişinin yaptığı işten bahsediyorum. Yani siz besicisiniz, o damızlıkçı. ben damızlıkçılık yapan ya da kendi besisi için damızlığını da kendi yapan kişiden bahsediyorum. siz de damızlık düveyi kast ediyorsanız, sütçülükte olduğu gibi, 100 hayvan beslersiniz, hayvan başı 30 litre süt alsanız bile süt alıcısının verdiği fiyata mahkum olursunuz, para kazanamayabilirsiniz. 2 inek besleyen Ayşe teyze 60 litre sütü kendi pazarladığı için sizden çok kazanır. Aynı şekilde bazen az hayvanla damızlık yapıp daha fazla para kazanabilirsiniz.
Üçüncüsü 100 tane hayvan alırsam kesinlikle ve kesinlikle bu düvelerin ari bir çiftlikten olmasına bakarım ya da tahlil yaptırarak alırım. Bana en yakın ari çiftlikler Bursadadır diye düşünüyorum. onun yerine Bursa ya da trakyadan 3500-4000 liraya 5 yaş üstü holstein alırım. 100 hayvanı Karstan kaç kamyonla nakledebilirim onun hesabını da yaparım. maliyet karşılaştırması yaparım. Diyelim ki sizinle gittim doğudaki pazarlardan 1000 lira daha ucuz diye 100 düve topladım. 1 tanesi burusellalı çıktı. tohumlattık 5-7 ay sonra yavru atmalar başladı. hayvan başı 1000 lira için değdi mi?
Beşincisi 15 ay olunca, beni kesimhaneye gönderiyorsun da, Kurban yaklaştı, Bu kurbancılar niye hepsi sana geliyor? benimkiler kurbanlık olmaz mı insaf toprağım:)

Topragım millet angusla yatıp angusla kalkıyorya ben ona dikkat çekmek istedim aslında
İlla angusla para kazanılmaz he ben kısa yoldan köşeyi dönerim
Yılda şu kadar hayvana bakarım 2 ot 2 yonca 10 kilo yem
1 çoban iş tamam hayvan dışkısını düşünen hastalığı düşünen yokki
Hesabı nasıl yapacagını bilen yok
Yonca şu para ot şu para sılaj şu para
İyide bunların çoğu yerindeki para bunun nakliyesi kaç para
indirmesi bindirmesi
aman sende 10 balya degilmi ben indiririm
tabi indirmesi bindirmesi kolay tabi
valla topragım çogu hayal perest
uzaktan kumanda ilede olmuyor bu iş
sonuçta canlı bir varlıkla ugraşılıyor bunu kimse hesaba katmıyor
he bu arada senin anguslar kurbanlık olmaz cusse olarak 15 aylık anguslar biraz fazla tuzlu kiloda olur 24 aya kadar azarlar
benim danalar ufak hesaplı ve butceye uygun şekilde olur benden de kurbancı alır 8 9 ay sonra kurbanda satar
Benim düveler doğurunca sagılmayacak
aynı angus gibi
yemlemede allah ne verirse dogadan evdede saman kuspe varsa mısır sılajı birazda kepek
sen otur bir hesap yap yinede
boşuna yazmadım bu projeyi şu anda bir firma deniyor hafta sonu çiftliğe davetliydim
kendisi baba dostu
ve kafamada yattı
sende angusla karşılaştır bi bu konuyu
göreyim seni topragım

Angusları diyanet gibi, toplu kesim yapan yere kurbanlık versem, tonlarca kurban kesen bunun gibi vakıflar kimi tercih eder? :) Ayrıca Angus çoğu ırka dominant bir ırktır. İlla da safkan başlayıp gidelim demiyorum. Holsteinde, Karasığırda Angusların daha dominant olduğunu biliyorum. Bunlarla da başlayıp gidebiliriz. Bu konunun önceki sayfalarında da var. ben şahıslar için hesap yapmıyorum. Şahıslar kendi hesabını kendine göre yapsın. Ama kendine en uygun yolu seçsin. Bana deli bu diyebilirsiniz, ya da ahmak fark etmez "Düşünceye pranga vurulmaz". Türkiyenin şu an et sorunu var dışarıdan et ya da dana alıp duruyor. ve ülkemiz bunu çözmeli. Bana göre şu an ülkemizin 8 milyon etçi damızlığa ihtiyacı var. yoksa daha dışarıdan çok dana ya da kemiksiz et ithal eder dururuz. Bizim adamlar ithalat yapıyorsa o doğrudur, ihracat yaparsa o doğrudur diye düşünen besici kardeşlerim de var, onlar da istediğini düşünsün, benim için fark etmez. Daha önce de verdiğim verilerde belirttiğim gibi dünyanın bir çok yerinde bu ırk ağırlıklı olarak besleniyor. Biz de ülke olarak bu ırkla tanışalım diyorum. Zararlı çıkmayız.

Kürelee senin ve Gürselin(Dehliz)yaptigi hesap kagit üzerinde mükkemmel bir matematik hesabi Alis harikalar diyari gibiydi
Hatta az daha ben de bu hesaba inanip hayellere daldim sonra birden gerceklerle uyandim
Hesabi güzel yapmissinizda malesef hayvancilikda böyle kagit üzeri hesap pek tutmaz.Masraflar ve piyasa cok degisken
Böyle hesap yaparak ileride hayallerde zengin olursunuz ama gercekler cok farkli
Sitede bu isi yapan bircok insan var ama emin ol hicbiri bu hesaplarin bir sey ifade etmedigini bildigi icin cevap yazmamis
Bir defa düsün böyle para kazanilsa bu isi yapan herkes zengin olur ama ben zengin olan görmedim
Ya da bence sen hemen 20 Angus al basla böyle hesapdaki gibi para kazanirsan hemen biz de senin gibi bu ise baslariz

bir kamyon 10 ton balya alır. 1 Balya 20 kg gelse 10 ton / 20 = 500 balya eder. bu kadar balyayı kendi başımıza indirebilir miyiz? İndirirsek bu balya bize kaç gün yeter? ya da yem saman ot yonca, bunlar kuru olursa hayvan başı ortalama 15 kg. eder. 100 hayvana bakıyorsak günlük 1,5 ton rasyon hareketi yapar. yıllık 500 ton yem+otun sevk ve idaresi yapar. Bunlar ot ya da mısır silajı, pancar küspesi ise yaklaşık % 70 daha ağır olur. buzağılar doğup yem yemeye başladığında bu yük daha da artacak. Ramazan ayında ya da sıcak yaz günlerinde bu kadar ot ya da balyayı da indirdiğimizi ya da yüklediğimizi hesap edelim. Mera mı yoksa işçiliği ile beraber bu yemlerin sevki mi bunları da düşünelim. buna göre imkanımız varsa gerekirse otu yere ekip yerde yedirelim. Büyük başlamayıp, zamanla büyümeye çalışalım. 100 hayvanın yanına balya yapma makinesi, balya yükleme makinesi, gübre işleme tesisi gibi tesisler kurmak zorunda olduğumuzu da düşünelim. [MENTION=61275]eses262626[/MENTION] toprağım haklı. ya da daha önceki mesajlarda yazdığım gibi 10 hayvanla uğraşalım.

Kürelee senin ve Gürselin(Dehliz)yaptigi hesap kagit üzerinde mükkemmel bir matematik hesabi Alis harikalar diyari gibiydi
Hatta az daha ben de bu hesaba inanip hayellere daldim sonra birden gerceklerle uyandim
Hesabi güzel yapmissinizda malesef hayvancilikda böyle kagit üzeri hesap pek tutmaz.Masraflar ve piyasa cok degisken
Böyle hesap yaparak ileride hayallerde zengin olursunuz ama gercekler cok farkli
Sitede bu isi yapan bircok insan var ama emin ol hicbiri bu hesaplarin bir sey ifade etmedigini bildigi icin cevap yazmamis
Bir defa düsün böyle para kazanilsa bu isi yapan herkes zengin olur ama ben zengin olan görmedim
Ya da bence sen hemen 20 Angus al basla böyle hesapdaki gibi para kazanirsan hemen biz de senin gibi bu ise baslariz

şimdi benimki hesap tabiki ama siz uygulayıcısınız, sizlere saygı duyduğumu ve özür dilediğimi söyledim. sizin görüşleriniz, bizlerden daha önemli. Ben bir hesap yaptım 10 hayvan üzerinden. Bu hesaba göre başlangıç için 2. Durum en mantıklı görünüyor.
Neden bana 3. Durum olan Anguslarla başlamayı tavsiye ediyorsunuz. Ayrıca ben 10 hayvandan örnek verdim, siz bana 20 Angusla başla diyorsunuz. Ayrıca bunu ben kısa yoldan hayvancılıkla zengin oluruz diye tavsiye etmedim. Benim kendi adıma bu ülke vatandaşı ve bi köylü çocuğu olarak içime sindiremediğim konu, et gibi bir gıdada bile dışarıya bağımlı oluşumuz. Daha verimli ırklarla çalışmak zorunda oluşumuz.
Anladığım kadarıyla ben yanlış hesap yapmışım ve insanları hayal dünyasında yüzdürmüşüm. Tamam benim bu hesaplarıma aldanıp, kapılıp kimse bu işlere girmesin.
Doğru hesapları da
dediğiniz kardeşlerimiz benim için değil, bu işin çilekeşleri için doğru olan gerçekleri yazsınlar. Ben gözlerimi kapayayım, okumayayım.

Bu satışlardan elde edilen, 407750 TL para. Eğer ki buzağı fiyatları konusunda yanılıyorsam düzeltme yapabilirsiniz Piyasayı anca buradan takip edebiliyorum Tabi bir de bunlar pembe durumlar Bunu da belirtmekte fayda var, sonra mesajlarla dayak yemeyelim de

Abi ben başta belirttim zaten pembe durumlar diye :D Kızma hemen :p :)

şimdi benimki hesap tabiki ama siz uygulayıcısınız, sizlere saygı duyduğumu ve özür dilediğimi söyledim. sizin görüşleriniz, bizlerden daha önemli. Ben bir hesap yaptım 10 hayvan üzerinden. Bu hesaba göre başlangıç için 2. Durum en mantıklı görünüyor.
Neden bana 3. Durum olan Anguslarla başlamayı tavsiye ediyorsunuz. Ayrıca ben 10 hayvandan örnek verdim, siz bana 20 Angusla başla diyorsunuz. Ayrıca bunu ben kısa yoldan hayvancılıkla zengin oluruz diye tavsiye etmedim. Benim kendi adıma bu ülke vatandaşı ve bi köylü çocuğu olarak içime sindiremediğim konu, et gibi bir gıdada bile dışarıya bağımlı oluşumuz. Daha verimli ırklarla çalışmak zorunda oluşumuz.
Anladığım kadarıyla ben yanlış hesap yapmışım ve insanları hayal dünyasında yüzdürmüşüm. Tamam benim bu hesaplarıma aldanıp, kapılıp kimse bu işlere girmesin.
Doğru hesapları da dediğiniz kardeşlerimiz benim için değil, bu işin çilekeşleri için doğru olan gerçekleri yazsınlar. Ben gözlerimi kapayayım, okumayayım.

Durmak yok, beyin fırtınalarına dewam üstadım...Durarsak düşeriz...

İlk etapta kişinin gelir kalemi %100 besicilik olmadığı sürece ve kaba yemi kendi üretebilirse angusculuk kesinlikle karlı ve yapılabilir tek sıkıntı piyasa çevredeki ön yargı, gelirin uzun vadede gelmesi biraz sıkıntı

uzun yazınca önemli ayrıntılardaki bilgiler, arada kaynıyor.
Yapılması gerekenler:
1. Hayvancılıkta ihtisaslaşma öncelikli bir konu. Dışarıdan alacağımız besi materyali yerine ülkemizin hangi bölgelerine, cow-calf (inek buzağı) çiftlikleri kurulmalı? Buzağıları 7 ayına kadar hangi kardeşlerimiz besleyip besicilere satmalı? Bu işi kimler daha karlı ve verimli yapabilir? Bunların büyüklükleri hangi ölçülerde olmalı? bunun için ne kadar mera-ot-yapay mera- ucuz mazot- ucuz elektrik- yem vb. gerekli? Kardeşlerimiz neler yapmalı, devlet neler yapmalı? Bu kardeşlerimiz Tarımla ilgili yöneticilerden öncelikle neleri talep etmeli? Bu sorunu daha önce çözmüş ileri ülkeler bunu nasıl yapıyorlar? Bunlardan hangileri bize enlem-iklim-şartlar vb. daha benzer? Bu ülkelerle ilgili bize anlatılanlar hep doğru mudur? Acaba sektöre yön vermek isteyenlerin çarpıtma ve kasıtlı yalanları da var mıdır? Angus ırkı ve eti üretici kardeşlerimizi ve ülkemizi batırır mı? Bu ırktan kesinlikle uzak mı durmalıyız? Uzak duracaksak önümüzdeki maçlara bu TV ile bakmaya devam mı edeceğiz? Angus olmasa bile başka ırklar denemeli değil miyiz? Şimdiye kadar baktığımız bu TV maçları bize bozuk göstermedi mi? Hata TV de mi yoksa bizim gözlerimizde de bi problem olabilir mi?

25.05.2016 - 10:29 | Son Güncelleme: 25.05.2016-10:32 Milliyet.com.tr » Ekonomi » Haber
İzmir Limanı’na turist değil angus geldi

KRUVAZİYER firmalarının lüks yolcu gemilerinin, güvenlik gerekçesiyle seferlerini iptal ettikleri İzmir’e, turist değil ama, canlı hayvan ithalatı kapsamında 3 gemi dolusu, angus cinsi sığır geldi. İzmir Limanı’ndan bu yılın ilk dört ayında, 32 bin angusun ithalatının yapıldığı belirtildi.

Mustafa OĞUZ/İZMİR, (DHA)-

İzmir’e 2016 yılında yapılması planlanan kruvaziyer gemi seferlerinin neredeyse tamamı iptal edildi. Yüzen saray denilen ve her gelişlerinde kente binlerce turist getiren gemilerin rotalarını başka limanları çevirmesi, kente büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Bu durumun düzeltilmesi için yapılabilecekler tartışılmaya başlandı. Geçmiş yıllarda dört geminin aynı gün geldiği İzmir Alsancak Limanı, tur iptalinden sonra aylardır büyük bir sessizliğe büründü. Ancak yük iskelesinde ise bu durumun tersine bir hareketlilik yaşanıyor. Limana 24 saat içinde Urguay’dan gelen üç gemi ile besi için, angus cinsi binlerce sığır getirildi. Gemiden indirilen anguslar, kamyonlara yüklenenerek Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki besi çifliklerine götürüldü.

CANLI HAYVAN İTHALATI ARTTI

Geçen yıl, Urugay, Arjantin, Avustralya gibi hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkelerden 10 bin 800 angus, gemilerle İzmir Alsancak Limanı’na getirlirken, bu yıl ise bu sayı, yılın ilk dört ayında 32 bine çıkarak büyük artış gösterdi. Canlı hayvan ithalatındaki artışta, önümüzdeki aylarda vergilerin yükselebileceği beklentisinin ve et tüketiminin artmasının rolü olduğu öne sürüldü.

32 bin Angus danası için yurt dışındaki, kaç çiftçiyi doyurduk acaba? Olmaz olmaz diye tutturduğumuz ülkemizde bin tanesini bile besleseydik ithalat için kaç parayı kurtarırdık?
Bin tanesini de mi olduramaz idik? Bu haberleri duydukça kahroluyorum.

9. mesajda saygıdeğer [MENTION=44124]simentalci[/MENTION] Barış Bey
Birşey yapıyorsan anaçları da sende olacak.
diyor. Bu, şu an besicilerimiz için geçerli bence de. (Aynı şey Ülke için de geçerli tabi:) ) Çünkü hayvancılıkta alacak çok yolumuz var daha. Besicilerimiz damından kesime giden dananın yerine kaç liraya hayvan koyabileceğini kestiremiyor. Bu gidişle de bu durumun düzelmesi zor görünüyor. Uzun vadede ise Meraların güçlü olduğu yerlerde Analı-Danalı (Cow-Calf) üretim yapan kardeşlerimizin sayısı artmalı. Yoksa Uruguay ve Arjantin ve Avustralya çiftçilerini kazandırmaya devam ederiz. 32000 hayvan beslenip 5-7 ay sonra kesime gidecek. sonra ne olacak?
Ülkemizde kabaca yaklaşık olarak 20 milyon Asker, öğrenci, hasta var. Bunlar, 200gr et yeseler, bir seferde 4bin ton yapar. Yani 30 öğünlük et yapar. Bu daha kemikli. Bu 30 öğünü bu öğrenci-asker-hastaya haftada 1 verirseniz 30 hafta 2 verirseniz 15 hafta yapar. Daha en çok et tüketilen Lokantaları saymıyorum. Zaten evlerin çoğunda kırmızı et yerine Tavuk tüketiliyor. Milletin tavuk gibi olmasının bi sebebi de bu. Bana inanmıyorsanız konunun uzmanlarına sorun.
Bu hesabı daha önce ithal edilen 400bin dana için yazmıştım. Bu 30 öğün yeterse 32bin dana kaç öğün yeter?
Uruguaydan Taşıma suyla Değirmen Döndürmeye çalışanlara duyurulur.
Benim ve [MENTION=47215]DeHLiZ[/MENTION] kardeşimin yaptığı hesaplarla dalga geçen kardeşlerimi göreve çağırıyorum:) hayvancılıkta matematiksel hesaplar hiç bir zaman tutmaz! diyen kardeşlerim size yine malzeme çıktı bakın:)

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt