Elin oğlu 10 yıllar önce Hollanda'da denizi doldurup kendisine tarım arazisi yapmış. O araziler şimdi bizim imrenerek baktığımız meralarla kaplı. Tutturmuşuz bir "iklim meraya musait değil" türküsü. Her ortamda aynı şeyi söylüyoruz. Et ve Etçi Sığır yetiştirmek ile ilgili sorunlarımızı Yapay mera ve anaç Anguslara dayalı yetiştiricilik çözer. Hem uygulanabilir, hem sürdürülebilir olur. Yeterki bilimi kullanan, uygulamaya yönelik eğitimi zorunlu kılan ve rutin kontrolleri barındıran bir destekleme politikası izlensin. Binbir taklayla aldığı destegi/hibeyi karısına araba almak icin kullanan sanayicinin çiftçiye ayrılan bütçeye el uzatmasına olanak saglayan sistem kabul edilemez, memlekete de fayda sağlamaz. kıymetli Kurelee, paylasim ve yorumlarını ilgiyle okuyorum. Ellerine, emeğine sağlık.
Söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum.
"Bizde mera yok, adamlarda uçsuz bucaksız otlaklar var" kalıbından artık kurtulmamız gerekiyor. Hollanda çok güzel bir örnek. Yine aynı şekilde Amerika'da da çalışmalar var. Yerliler buldukları fideleri, tohumları kullanarak kendilerine otlaklar yapmışlar. Zamanla doğallaşmış ve binlerce hayvanın yaşam alanı olmuş.
Bizim de bu tarz meralara ulaşmamız zor değil. Temelinde ağaçlandırma yatıyor aslında. İklimi şekillendirebilmemiz için ağaçtan başka çözüm yok. Yabancı ülkelerdeki otlaklara bakarsanız, genelde yoğun ormanlardan sonra açılmış veya doğal olarak oluşmuş düzlüklerde meydana gelmiş. Orman olmadan mera veya otlak olmaz. Biz boş düzlükleri mera zannediyoruz, iki ot çıksa güzel mera diyoruz. Halbuki meralar orman içlerinde veya ormanla birleşik olur. Yeterli yağışı almak için ağaçlandırma şart.
Sonrasında mevcut, şartlara uygun meraların ıslah edilmesi lazım. Mera yönetimi yapılması lazım. Kaç hayvan, ne kadar süre otlayacak bunun programlanması lazım. Kurutana kadar otlatıyorlar, sonra mera yok diyorlar.
Ankara'dan Bolu'ya yolda giderken etrafa bakıyorum, inanın üzerinde 1 tane bile ağaç olmayan koskoca dağlar var. Buraları ağaçlandırmak çok mu zor? Karadeniz'den aşağıya doğru, kademeli olarak, boş alanları ağaçlandırarak iklimi istediğimiz şartlara getirebiliriz. İnanın zor bir şey değil. Sadece zaman alır.
Tabi ülkemizde uzun vadeli plan, proje pek olmadığı için, sadece yol kenarlarını ağaçlandırıp bırakıyorlar.
Kendi çapımda ağaçlandırma, mera ıslahı ve flora zenginleştirme konularında çaba göstereceğim. Olduğu kadar artık. Gerçi köydekileri ikna edemedim mera ıslahına, ciddiye almadılar şehirliyiz ya . Köye yerleşeyim de artık elimden geldiği kadar .
Kısacası mera ıslahı ve ırk ıslahı yapılırsa, bu ülkede bir daha et, süt sorunu yaşanmaz.