Angusculuk


Ynt: Angusculuk

Erkek danalari 8.400 tl den disileri 2.500 tl den satiyorsun bu hesapta bir terslik var disiler gelismiyormu erkek 420 kg kargas et ediyorsa disininde o na yakin etmesi gerekmezmi disiler 100 kg et fiatinami satiliyor?
 
Ynt: Angusculuk

ELPRESACANARİO link=topic=84758.msg1014067#msg1014067 date=1437297284' Alıntı:
Benzer bir uygulamayı da ben yapacağım Allah nasip ederse. Süt besisi tarzında. Yavrular ihtiyaçları neyse, bıkana kadar süt içecekler. Tabi zamanla gerekli takviye besinleri de yapacağım ama yavruları annelerinden ayırmayacağım.

Piyasada angus bulmak zor, bulunsa da çok pahalı. Ben yerli melez hayvanlar alıp bunlara suni tohumlama ile angus, hereford gibi tohumlar atacağım. İnanın angus melezi bile inanılmaz gelişiyor. Bizzat tecrübe ettim.

1 yıl besi yapıp satacağım hayvanı. Benim hedefim en az 500 kg canlı ağırlığa ulaşmak. Zaten hobi amaçlı yapacağım. 5-10 hayvanla başlayıp zamanla artabilir. Bizim oraların meraları iyi, yayla olduğu için hala yeşil. Bu sebeple angus, hereford, limuzin, şarole gibi ırklar iyi faydalanır.

Hereford melezini satmak daha kolay olur simentale benzediği için. Kesime de gönderilebilir ancak dini boyutlardan dolayı 2 yaşında olmayan hayvanı kesime göndermek içime sinmiyor. Zaten ticari kaygım da olmadığı için satmayı tercih edeceğim.

Neden inek ile başlamayı tercih ettiğimi de söyleyeyim. Bir defa dana almak risk. Nakliyesi sıkıntı, hayvan sağlığı sıkıntı, ırkının ne olduğu sıkıntı... Böyle gider. Ucuza bulma derdi de var. İnek beslersem istediğim ırkı elde edebilirim. Bu en avantajlı kısmı. Yavruyu en başından bu yana kendim besleyeceğim için nasıl beslendi, ne yedi, ne içti her şey benim kontrolümde olacak. Yol stresi diye bir şey de olmaz. Çünkü yoldan gelen hayvanlarda yol stresi, öksürük filan oluyor uğraştırıyor insanı. Daha sayılabilir. Bizim inekler ayrıca meraya gittiği için yem maliyetim de düşük olacak. Köyün çobanı var, sabah 6 ' dan akşam 8 ' e kadar güdüyor.

Benim şuan ki tek sıkıntım güvenlik. Malum hırsızlık var ve benim ahırı yapacağım yer evden biraz uzak. 5 dakikada yürünüyor ama evden gözükmüyor, arada tepe var. Tek gözümü korkutan şey bu.
sevgili kardeşim benimde düşüncem bu yönde lakin biz meradan yararlanamıyoruz meralarımız küçükbaş için uygun sığırlar aç kalır....
lakin durumları düzeltirsek birkac senesora ucuz yerli düvelerden alış simenthalyada montofon aşılama yapdırmak istiyorum buşekilde daha hızlı bir hayvan artışısı sağlıycağımaa inanıyorum
 
Konu hortlasın. Bize hep angus 150 kg ot yer, mera olmadan angus beslenmez deniyor. Acaba ABD besiciliği hep merada mı yapıyor? Bu angus silaj gibi küspe gibi yemleri hiç mi yemiyor?
Şu fotoğraflar ABD den. Biz acaba bunun küçük ölçeklisini yapamaz mıyız? Yapsak zarar mı ederiz? Bunun için ne kadar Çayır bitkileri ve yonca, mısır ekmemiz lazım?
2014-04-04-merasız angusabd.jpg3239348976_2c001e9726_z.jpgbiraz küçüğünü yapalım.jpgmeradan biçmeyle karışıkbesi.jpg3239348976_2c001e9726_z.jpgyem angusbesi.jpgyem ile besleme.jpg
 
Cevap: Ynt: Angusculuk

etçi inek (gebe düve) ile işe başlandığında, 2500 dolara gebe düve getirildiğinde, 7500 TL düve maliyeti olur. bir angustan 7 yılda 7 buzağı alınsa, buzağıların anadan gelen maliyeti 1000 TL; bir buzağının (6-7 aylık) yem maliyeti 1700-2000 TL, yani, 6-7 aylık, 180-200 kg bir buzağının maliyeti 2700-3000 TL olur.

bu fiyat uygunsa, yani 180-200 kg angus bir buzağı 4500 TL ya da daha çok ederse yetiştiricilik yapılır?
 
6-7 aylık angus bir dişi buzağıya (düve) inek sürüsüne katmak üzere, yemleme ile bakılırsa, bu angus inekten bir buzağı alındıktan 7 sonra (7+9+7) yaklaşık 23 aylık yem maliyeti kaç lira olur? bu hesap yapıldıktan sonra, karar verilmelidir.

6-7 ay düve büyütülmesi
9 ay gebe düve yemlenmesi
6-7 ay bir doğurmuş inek yemlenmesi

neredeyse 2 yıl, otlak bulunan yerlerde yem maliyeti yarı yarıya düşer.

devlet desteği şart.
 
  • Beğen
Tepkiler: KüreLee
Cevap: Ynt: Angusculuk

etçi inek (gebe düve) ile işe başlandığında, 2500 dolara gebe düve getirildiğinde, 7500 TL düve maliyeti olur. bir angustan 7 yılda 7 buzağı alınsa, buzağıların anadan gelen maliyeti 1000 TL; bir buzağının (6-7 aylık) yem maliyeti 1700-2000 TL, yani, 6-7 aylık, 180-200 kg bir buzağının maliyeti 2700-3000 TL olur.

bu fiyat uygunsa, yani 180-200 kg angus bir buzağı 4500 TL ya da daha çok ederse yetiştiricilik yapılır?

Behcet bey ben bu hesabı anlamadım 6-7 aylık buzağının yem maliyetini 1700-2000tl demişsiniz bunu nasıl hesapladınız annenin yem maliyetide bu rakamın içindemi?
bence buzağını maliyeti
9 ay boyunca gebe angusun yem maliyeti+tekrar gebe kalana kadarki süredeki yem maliyeti+6 aylık buzağı yem maliyeti+extra masraflar+anneden gelen maliyet(sizin hesapla anne fiyatı/7) =6 aylık buzağı fiyatı
sizce bu kaç lira tutar
 

Cevap: Ynt: Angusculuk

saçlılar diye bir şirket var aksarayda sadece angus yapıyorlar. yeterli mera varsa hem anneye hem yavruya ilk 8 ay hiç bir şey vermiyoruz diyor. bir angus ve yavrusu meradan ne dar ot yer. max 30 kilo. ortalama mera protein oranı nedir? 15 protein. yem bezelyesi yada fiğ sılajıda ortalama bir mera kalitesindedir.(kuru otunda bu protein 8-9 lara kadar düşer) yaprak kaybı güneşe maruz kalma vs den dolayı.sılajın maliyeti 8 kuruş. sadece yem saman ile holstein yapıp kendini hırpalamaktansa sadece ot sılajı ile angus yapmak daha karlıdır. üstelik hastalık vs maliyeti holsteine göre çok daha az.
 
Konu hortlasın. Bize hep angus 150 kg ot yer, mera olmadan angus beslenmez deniyor. Acaba ABD besiciliği hep merada mı yapıyor? Bu angus silaj gibi küspe gibi yemleri hiç mi yemiyor?
Şu fotoğraflar ABD den. Biz acaba bunun küçük ölçeklisini yapamaz mıyız? Yapsak zarar mı ederiz? Bunun için ne kadar Çayır bitkileri ve yonca, mısır ekmemiz lazım?
Ekli dosyayı görüntüle 9012Ekli dosyayı görüntüle 9013Ekli dosyayı görüntüle 9014Ekli dosyayı görüntüle 9015Ekli dosyayı görüntüle 9013Ekli dosyayı görüntüle 9016Ekli dosyayı görüntüle 9017

Anaç kadro merada yaşıyor yavrusu ile birlikte ve danalar son 4 ay yoğun besleme ile kesime sevk ediliyor.
 
Ben de Senepol Sığırı için bir konu açmıştım. 2.5-2.9 kg canlı ağırlık artışına sahipmiş aşağıdaki kaynağa göre.

http://www.veteriner.cc/sigir/senepol.asp

Bu da forumda açtığım konu.

http://www.trakkulup.net/showthread.php?t=76370

abi 2 max olur 2.5 -3 şişirilmiş ebatar 4 kg yem 1 kg et yapar yaklaşık bu hayvana 12 kg yem verirsen asidoz olur ort en iyi sonuçlar 2 kg alınmış 600 kg lik piedmentosa dan 400 kg karkas alanlar var kemik yapısı ince olduğu için kemik firesi az oluyor angus a gelince en iyi bakımlar 600-700 kg alınıyor çünkü hayvanın yapısı küçük piedmentosa yı zorlarlasan 1000 kg yaklaşabiliyor
 
Evet rakamlar bana da uçuk geldi.

Piedmentosa bana da çok mantıklı geliyor. Fakat ülkemizde sperması satılan piedmentosaların ve angusların bilgilerine (doğum ağırlığı, 210 gün ağırlığı, 365 günde ağırlığı vs.) bakıyorum, genelde anguslar daha önde. Hatta anguslar diğer ırklardan da çok daha önde.

Daha önce angus, şarole, limuzin karşılaştırmasını bizzat yapmıştım. Hepsi de yerli ineklerden olma buzağılardı ve gelişim süreçlerini yakından takip ettim. Tabi ölçüm yapma imkanım yoktu ama göz tartısıyla :)D) angus zirvede yer alıyordu. Yerli karadan doğmuş angusu görmenizi çok isterdim. Gelişimi inanılmazdı. Zaten en baskın ve lider de oydu. Sonrasında şarole ve ardından limuzin geliyordu. Yani ana özellikleri aynı, doğum tarihleri çok yakın, yedikleri yem, içtikleri su, soludukları hava her şey aynı olmasına rağmen angus fark attı. Ha buna rağmen bizim köylülerin simental hayranlığından kurtulamadık :D. Simentalleri genelde daha erken yaşlarda 5-6 aylıkken satıyorlar. Bu sebeple simentali gözlemleyemedim. Angus küçük doğduğu için, kara kuru bir şey diye ilk başta kimse beğenmemişti :D.
 
hayvan başı 5 dekar sulanır, arazide yapay mera oluşturup, merayı padoklara bölüp, dönüşlü otlatma yapılabilir mi? böyle bir anaç buzağı işletmesine sahip olmak lazım. ABD nin Meksikadan aldığı besi materyalleri ile çok büyük işletmeler kurarak meralı veya merasız besi yaptığını duymuştum. bizim için bu rakamlara gerek yok fakat, çekilen emeğe değmesi için, belki 20, belki 50 baş olması lazım.
 
Piedmentosa bana da çok mantıklı geliyor.

Piedmentosa, romagnola, Macar grisi, Chianina, Yerli Boz bunlar bence aynı kanı taşıyor. Yerli boz ineğimiz vardı çok küçükken. Hiç sütü olmaz. Yavruları bej rengi doğar sonra gri olurdu. Bu Yerli bozu acaba Piedmentosa ile melezlesek, verim artışı nasıl olur acaba? Piedmentosanın yavruları ince uzun doğuyormuş. Mesela Piedmentosa ile Ağrı, Kars tarafında devletin melezleme çalışmaları olmuş yakın tarihlerde. Belki bu bölge hayvanlarının besilerindeki verimin fazla olmasında bunun etkisi vardır.
 
Piedmentosa, romagnola, Macar grisi, Chianina, Yerli Boz bunlar bence aynı kanı taşıyor. Yerli boz ineğimiz vardı çok küçükken. Hiç sütü olmaz. Yavruları bej rengi doğar sonra gri olurdu. Bu Yerli bozu acaba Piedmentosa ile melezlesek, verim artışı nasıl olur acaba? Piedmentosanın yavruları ince uzun doğuyormuş. Mesela Piedmentosa ile Ağrı, Kars tarafında devletin melezleme çalışmaları olmuş yakın tarihlerde. Belki bu bölge hayvanlarının besilerindeki verimin fazla olmasında bunun etkisi vardır.

Elimizde aslında ıslaha müsait ırklar var. Boz ırk bunların başında geliyor. Ayrıca yerli karalar var. Çok kaliteli, verimli ve dayanıklı ırklar elde etmek mümkün bu ırklardan. Ancak gerçekten ciddi genetik çalışmalar yapmak lazım. Bu değerlerimizi korumak adına bilinçsizce melezlemeler yapmamak daha mantıklı olur. Ancak piedmentosa melezlemede kullanılsa ciddi derecede verim artışı olacağını düşünüyorum.

Yerli karalara angus kullanılmasında da çok verimli, neredeyse angustan ayırt edilmeyecek formda yavrular çıkıyor.

Devletin bu yerli, saf ırklarımızı koruma altına aldıktan sonra, ciddi genetik araştırmalar ile melezleme çalışmaları yapması lazım. Hatta ırk oluşturmak gereksiz gibi gözükse de bence bu konu önemli. Önemli olmasının sebebi de düzensiz verim. Elimizde sadece melezlemeler ile ne olacağını bilmediğimiz yavrular elde ediyoruz. Eğer kendi yerli ve verimli ırkımızı oluşturabilirsek hem sabit verim değerleri yakalarız hem de ithal hayvana ve spermaya bağlılığı azaltmış oluruz. Saf ırkla çalışmak her alanda önemli.

Saf yabancı anaçlar da geliyor ancak ülkemizde başarılı olamıyor. Anguslarda bile ciddi verim kayıplarımız oluyor. Ülkemizin havasına, suyuna, toprağına uygun ırklar elde etmemiz gerekiyor. Elimizdeki boz, yerli kara ve anadolu kırmızı gibi ırkları değerlendirmemiz lazım.

Bizim oralarda da yerli kara eskiden çok fazlaydı. Ben orta okul zamanlarında bile melezleme ve ırk ıslahı konularını araştırıyordum. Komşumuzun neredeyse bütün inekleri yerli kara idi. O zamanlar birden bire adeta montofon çılgınlığı başladı :). Köye 2 tane safkan montofon geldi. Hatta geldikleri günü dün gibi hatırlıyorum. Tank gibi, kamyondan inince milletin ağzı açık kaldı. İnanın ayakları bile yerli karanın 2 katıydı neredeyse :D. O günden sonra montofon sayısı her geçen gün arttı. Köyde sadece komşumuz hariç neredeyse herkes 1-2 tane de olsa montofon aldı. Boğalarını kullanıp yerli karalar ile çiftleştirdiler. Bizim orada tüm köyün inekleri sabah 5-6 gibi toplanır meraya gider, akşam da 7-8 gibi eve gelir. Sürüye filan alıştırdılar bir şekilde ama hayvanlar o kadar yavaş ki, bizim yerli karalar keçi gibi koşar gelir, montofonlar ise tıkanmış, topal topal arkadan gelirdi :D. Zamanla kimisi ayağından, kimisi gözünden, kimisi yediği ottan filan teker teker dökülmeye başladılar. Beklenilen verimi de vermediler. Suni tohumlama olmadığı için boğa bulamadılar, kamyonla inek götürmek zorunda kaldılar :D. Epey uğraştılar ve bıkkınlık oldu. Tabi bu süreçten yerli karalar ciddi derecede etkilendi. Son darbeyi ise simental vurdu :). Suni tohumlama başlayıp simental spermaları ülkemize girince herkes kullanmaya başladı. Şuan köydeki yerli kara sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Onlar da artık geri sayıma başlamış yerli karalar. Ortaya ilk başta verimli yavrular çıktı fakat, zamanla verimli yavrular kayboldu. Anaç olarak kullanılan melez hayvanlar özensiz seçildiği için verimsiz anaçlar meydana geldi. Tek bir ırk ile uğraşılsa ve seçici üretim teknikleri kullanılsa belki daha verimli melez hayvanlar elde edilebilirdi (Kars'ta olduğu gibi. Bildiğim kadarı ile Şarole kullanıldı o bölgede). Şuankilerin verimleri yerli karadan farksız, ayrıca dayanıklılıkları daha düşük. Yerli karalar da kayboldu gitti. Yani saf ırkı kaybedip, aynı verimde, daha dayanıksız ve ne olduğu belirsiz hayvanlar elde etmiş olduk. Ayrıca fazla tüketiyorlar yerli karalara göre.

Bu örneği bilinçsiz melezleme faciası olarak kabul edebiliriz. Eğer bilinçsiz yaparsak boz sığır ırkları da aynı sonu yaşar. Ben örneğimi bunun için verdim.
 
  • Beğen
Tepkiler: KüreLee

Bu örneği bilinçsiz melezleme faciası olarak kabul edebiliriz. Eğer bilinçsiz yaparsak boz sığır ırkları da aynı sonu yaşar. Ben örneğimi bunun için verdim.
Bu yerli ırklar, saf olarak, sadece devletin araştırma enstitülerinde kaldı belkide. Bu genetik materyalleri korumak için, hayvanlara, milyarlarca masraf yapsalar da değer bence. Fakat halk elinde ıslah, gibi projelerin çiftçiyi çok tatmin ettiğini sanmıyorum. Daha tatmin edici destekler verilmesi lazım. Toros taksi mercedesle nasıl rekabet edebilir yoksa. Fakat dağa taşa tırmanmak gerektiğinde, işte o zaman torosu ararız. O zaman, yeri gelir, mersedesi bile veririz. Toros için. Fakat elimizdeki bu bölgelerimize adapte olmuş, Hastalıklara dayanım, kolay sevk, selülozik besini daha kolay sindirebilme, ayak-bacak-tırnak dayanıklılığı, kolay doğum, gibi birçok üstün özellikleri bulunan ırklarımız, et ve süt verimi yönünden, düşükler. Bunların genetik kapasiteleri belki maksimum bu kadardır. İşte Melezleme burada devreye giriyor. Tabiki dediğiniz gibi hem melezlemeyi, hem seleksiyonu bilinçli ve akademik yapmak lazım. ABD zaten bir yandan seleksiyon yaparak aynı ırkın, 20 yıl içinde süt ortalamasında 1 ton gibi artış sağlarken, bir yandan da, Brahman sığırıyla herefordu melezleyip Braford veya angusla melezleyip Brangus gibi türleri tescil ediyor.
Bir de bunun gibi, Avrupada, İskandinav kırmızısı ırkları aslen hem Angler genleri taşıyor, hem holstein. Neden bizim de böyle tescil edeceğimiz ırklar olmasın? Mesela karacabey esmeri var benim bildiğim. montofon yerli melezi. Başka da yok. Mesela İtalyanlar pakistan bölgesinden gelen sığırı geliştirip, Chianina diye kendi ırkları olarak tescil etmişler. Zaten eğer ada ırkı değilse, 19. yüzyıla kadar, savaşlarda göçlerde kullanılan bu hayvanlar, çok farklı kıtalarda dahi olsalar birbirlerini doğal olarak melezlemiştir:). Gönül Ferman dinlemez demişler ya:) Birde daha kabası var onu boşver:eek:
 
  • Beğen
Tepkiler: ELPRESACANARİO
Şuan hatırlamıyorum ama sanırım iskandinav ülkelerinde olabilir, ülkemizden yerli hayvan götürüp kendi ülkelerine adapte etmişler. Zamanla ıslah çalışmaları ile de daha verimli hale getirmişler. Yaylalarda, yüksek yerlerde kullanıyorlardı. TV'de izlemiştim ama programı unuttum, hatta adamlar gelip söylemiş sizin ineklerden var burada diye :D.