Hocam yazdıgıniz seylere kısmen katiliyorum, ancak şerh düşülmesi gereken iki konu var;Aslında Yakıt Ülkemizde Bana Göre Pahalı Değil. Sorun Parabirimimizin Değer Kaybetmesi.Bir Diğer Sorun Ülkemizde Çiftçiliğin Stoklu Yapılmaması. Harmanda Hayvanlarımıza Vermek İçin Buğday Aldık 2.4 TLden. Buğday Şuan 5 TL Civarında. Çiftçimiz Hasatını Bu Zamanlara Kadar Saklayabilse Zaten Senede Aldığı Mahsülden %30-60 Arası Bence Daha Fazla Kâr Edecek. Şu Durumda Al-Sat Yapanlar Vs. Kazanıyor Bizde Burada Dertlenip Duruyoruz. Aşağıdaki Linkte Avrupadaki Yakıt Fiyatlarının Güncel Listesi Var. Sadece Rusyada TL Bazınca Ucuz. Diğer Ülkelerin Hepsinde Neredeyse 2 Katı.
Avrupa’da yakıt fiyatları
tr.cargopedia.net
Dolar Yükseleceği Zaman Sadece Bizim Köyde Konuşulmamıştır Yakıta Zam Gelecek Diye. Bence Bütün Türkiye'de İyi Kötü Konuşuldu Ki Biz Yakıt Aldığımızda (7.70TL İken )1 Liradan Fazla Zam Geleceği Söylenmişti. Benim Yıllık Ektiğim İşlediğim Yer 60-80 Dönüm Yılda Bana 400 Litre Yakıt Yetip Artıyor. Zam Geleceği Avrupa'daki Krizden Belli Olduğu İçin Gittim K.Kartına Borçla 1 Ton Yakıt Aldım. Devletin Çiftçiye Verdiği İmkanlar Birçok Tüccara Verilmiyor. Üretici Kart Yem Destek Kredisi Hayvan Kredisi Traktör Kredisi vs vs.
Biz Çifçiler Olarak Bence Şurada Hata Yapıyoruz. Çiftçinin Girdi Kalemleri Belli. Yakıt Gübre İlaç Tohum. Bunların En Ağır Geleni Yakıt ve Gübre.Yıllık İhtiyacımızı Bir Yıl Önceden Belirleyip Kabaca %60-70ini Kenara Koyabilsek ve Mahsulü Bu Aylara Kadar Saklayabilsek Zaten Edeceğimiz Kâr Bence Aşikar.
Bir Diğer Sorunumuzda Kooperatifleşememek. Her Köy Kendine Ait Bir Koop Olsa Köyün Ekilip Biçilen Arazisi Belli Zaten Bunların Takibi Yapılsa Örneğin Yazlık Ürün Bu Sene Ne Ekilmiş Kışlık Ne Ekilmiş. 1-2 Sene Bunun Takibi Olsa Zaten Sonraki Sene Yıllık O Köydeki Girdi Maliyeti Daha Bir Sene Önceden Belli Olur.Koop Olarak Yıllık Yakıt İhtiyacını Rafineriden Getirip Oraya Konsa Yada Gübre İhtiyacını Oraya Getirilip Konsa Herkeste Buradan Bunları Alsa Benim Görüşüm İhya Oluruz. Buna Daha Eklenecek Birçok Şey Olur( Veteriner, Ziraat Müh. Desteği. Hayvan Yemi,Samanı Vs.). Koop Olduğunda Devletin Vereceği Destekte Araştırılıp Mali Olarak ta Katkısı Olabilir.
Ama Ülkemizin Başlıca Sorunu Birbirimizi Çekememek Olduğundan Bunlar Hayalden Öte Gitmeyeceği Gerçeği de Ortada
Uzun Lafın Kısası Benim Görüşüm Ve Tavsiyem Yapabilen Stoğunu Bir Sene Önceden Yapsın. Son Birkaç Yıldaki Fiyat Artışları Vs. Bakıldığında Fiyatı Düşen Hiçbir Ürün Yok.
Sağlıcakla Kalın.
1. Maliyetler hesaplanirken toplam bi maliyet hesabi yapilmali, ülke para birimi ,alım gücü, o ulkede verilen destekler, hepsi toplamda hesaplanmali sonra bir kıyas yapilmali,
2. Çiftci yazdan ihtiyacini depolasin konusunda haklisiniz(uzun vadede çözüm olmaz ama günü kurtarır) fakat kimse önünü göremiyor, sermaye sıkıntısi varsa oda bir risk değil mi? Ayrıca son yıllardaki girdi artışıyla beraber çiftci günu kurtarma derdinde kaç çiftci önceden stok yapabiliyor