Aksine herşeyi anlatıyor büyüme zamanı azot çiçeklenme zamanı fosfor dane zamanı potasyum diyorBu anlatımla hiçbir gübreleme yapılamaz.
Aksine herşeyi anlatıyor büyüme zamanı azot çiçeklenme zamanı fosfor dane zamanı potasyum diyorBu anlatımla hiçbir gübreleme yapılamaz.
Potasyum nitrat kullaniyorum Map ilk veya 2. Suda verilmeli gecikilmemeliBiz her suda 19 20 saat su basmayacağız maksimum 8-9 saat su basıcaz. Su kuyudan değilde kanalda çekileceği için zaten günde en fazla 10 saat sulama yapabiliyoruz. Aslında aynı hesap oluyor. Siz 7-8 gün için 19 saat su basıyorsunuz bizde 8 gün için 2 sulama yapıp toplam 16-18 saat arası su vericez.
Benimde hesabım püskülde ve dane dolumunda mutlaka potas verilmesi yönünde ama ne kadar potaslı gübre atmak gerek. Toplam 3 kg at diyende var 10 kg potasyum nitrat at diyende var.
Peki map gübresi gibi fosfor içerikli gübreleri kullanıyor musunuz onlarda püskül başlamadan önce mi verilmeli ?
Tabanda ve üst gübre nasıl veriyorsun püskül başladığı zaman 3-5kilo potasyum sülfat yada nitrat verip gübreyi kapatmak en güzeli benceBiz her suda 19 20 saat su basmayacağız maksimum 8-9 saat su basıcaz. Su kuyudan değilde kanalda çekileceği için zaten günde en fazla 10 saat sulama yapabiliyoruz. Aslında aynı hesap oluyor. Siz 7-8 gün için 19 saat su basıyorsunuz bizde 8 gün için 2 sulama yapıp toplam 16-18 saat arası su vericez.
Benimde hesabım püskülde ve dane dolumunda mutlaka potas verilmesi yönünde ama ne kadar potaslı gübre atmak gerek. Toplam 3 kg at diyende var 10 kg potasyum nitrat at diyende var.
Peki map gübresi gibi fosfor içerikli gübreleri kullanıyor musunuz onlarda püskül başlamadan önce mi verilmeli ?
Tabanda ve üst gübre nasıl veriyorsun püskül başladığı zaman 3-5kilo potasyum sülfat yada nitrat verip gübreyi kapatmak en güzeli bence
Taban gübrede potas var dap verince poatsyum nitrat takvşyesi yapıyoz biz hektorlitre için potasyum sülfat 5 kilo yeterli bence biz ekmeden sülfat yada üre atıyoz 10-15 kilo çıkış kuvvetli geliyor 20-25 kilo çapada üre püşkül öncesi 10-15 kalan üreyi verip bitiriyoz püşkül dönüminde potas verip sonraki sularda bitki strese girmeden su veriyoz biz 24 saat verdiğimiz için püşkül öncesi 15 gün püşkül sonrası 10 günde bi suya giriyozBiz normalde mısırı karıktan suluyoruz bu sene damlama yapıcaz o yüzden bende sene içinde kafam karışmasın diye herkesten bi fikir almaya çalışıyorum.
Tabanda ekimle beraber dönüme 50 kg 13.24.12 vericez
30. Günden itibaren mısırı sulamaya başlarız bizim burda hemen hemen 65-70. Günde mısır püsküle girmiş oluyor. Yani 4 günde 1 su verirsek 10. Suyunu verirken mısır püskülü çıkarmış döllemeyi yapıyor olucaktır. O sıra 2 suda toplam dönüme 2.5kg 2.5 kg olmak üzere 5kg vericez gibi hesap ediyoruz.
Püsküle girmeden önce 8-9. Sularda da yine toplamda 5kg map veririz diyoruz.
En son dane dolumunda 16-18. Sularda belki bi 2-3 kg daha potasyum nitrat veya potasyum sülfat veririz fiyata göre.
Bizim asıl merak ettiğimiz azotu üre(dönüme 30-35kg) ve şeker(20-25kg)gübresinden vericez toplam azotlu gübrenin hepsini püsküle kadar bitirsek mi yoksa şekerin bi kısmını püskülde potasları attıktan sonra dane dolumuna kadar olan sürede yine devam mı etsek.
Taban gübrede potas var dap verince poatsyum nitrat takvşyesi yapıyoz biz hektorlitre için potasyum sülfat 5 kilo yeterli bence biz ekmeden sülfat yada üre atıyoz 10-15 kilo çıkış kuvvetli geliyor 20-25 kilo çapada üre püşkül öncesi 10-15 kalan üreyi verip bitiriyoz püşkül dönüminde potas verip sonraki sularda bitki strese girmeden su veriyoz biz 24 saat verdiğimiz için püşkül öncesi 15 gün püşkül sonrası 10 günde bi suya giriyoz
Dane mısırda 5741 1700Damlama sericekseniz çapa çekme diyen çok oldu ama çekenlerde var o konuda kafamız çok karışık. Bizim burda kuyudan sulamadığımız için sık sulamayla ve daha az saatlerde sulayacağız böylesi daha iyi olucaktır toprak hep nemli kaldığı için.
Sizin verimleriniz ne kadar ve hangi tohumları tercih ediyorsunuz ?
Bizde 3 5 yıl öncesi ara çapası çekerdik ama boşaymış damlama yapacaklar hele hiç çekmesin ekim sonrası merdane harika oluyorDamlama sericekseniz çapa çekme diyen çok oldu ama çekenlerde var o konuda kafamız çok karışık. Bizim burda kuyudan sulamadığımız için sık sulamayla ve daha az saatlerde sulayacağız böylesi daha iyi olucaktır toprak hep nemli kaldığı için.
Sizin verimleriniz ne kadar ve hangi tohumları tercih ediyorsunuz ?
06 mil 16mm çap 1.6-2.2lt debili olanlar Eurodrip marka 0.15TL metresi 2600 mt topu 390TLMısır yetiştirirken dekara ortalama kaç ton su kullandığını bilen var mı?
Dane mısırda 5741 1700
Şeker mısırında 2400 2000 arası
Slajda 31y43 8 ton
Çapayı kırlangıç ayakla yapıyoruz
Rutubet 14-19 arası nisan 15-25arası son su agustos 15-20arası çıkış hatası olmazsa diz boyuna kadar pek sulamamaya çalışıyoz 5 suda bitiyor geneldeVerimleriniz gayet güzel bide rutubet düşükse mısır güzel para kazandırır. Hocam siz ne zaman ekiyorsunuz danelik mısırları ?
Sizde ilk su ekimden kaç gün sonra veriliyor be son suyu ne zaman veriyorsunuz ?
Ekim son su verimi biçim rutubet aynı Aksaray bölgesine göre ama biz 10 sudan aşağı vermiyoruz haftada 1 suRutubet 14-19 arası nisan 15-25arası son su agustos 15-20arası çıkış hatası olmazsa diz boyuna kadar pek sulamamaya çalışıyoz 5 suda bitiyor genelde
1.6 lt damlatıcı kaç cm arayla konmuş. Ya da mısırda kaç cm olmalı damlatıcı arası mesafe.06 mil 16mm çap 1.6-2.2lt debili olanlar Eurodrip marka 0.15TL metresi 2600 mt topu 390TL
1.6lt lik olan damlatıcılı alırsanız dönüme saatte 3575lt su lazım oluyor.
1.6 lt damlatıcı kaç cm arayla konmuş. Ya da mısırda kaç cm olmalı damlatıcı arası mesafe.
2.2 lt/s olan toprağınızın bünyesi ağırsa (kil oranı yüksekse) yüksek gelebilir. Yüksek debi hafif bünyeli (kum oranı yüksek), daha düşük debi ağır bünyeliler için uygun. Hafif bünyelilerde düşük debili ve açık aralıklı kullanma durumunda su fazla yayılmadan derinlere doğru iner. Ağır bünyelilerde yüksek debili ve sık aralıklı kullanmanız durumunda su kök bölgesine fazla nüfuz etmeden daha yüzeysel kalır.Kaç cm aralı kullanacağınız tamamen sizinle alakalı ama mısırda hemen hemen herkes 30cm aralıklı 1.6lt damlatıcı kullanıyor. Ya da sulama saatlerinizi kısaltmak istiyorsanız 30cm aralıklı 2.2 lt damlatıcılı kullanabilirsiniz.
Kumsal yerlerde 3.6-4LT/h olanlar diğer ülkemizin geri kalan topraklarına 1.6-2.2lt/h olan uygun diye biliyorum. Debi oranları organik madde ve su tutma kapasitesiylede çok alakalı diye biliyorum.2.2 lt/s olan toprağınızın bünyesi ağırsa (kil oranı yüksekse) yüksek gelebilir. Yüksek debi hafif bünyeli (kum oranı yüksek), daha düşük debi ağır bünyeliler için uygun. Hafif bünyelilerde düşük debili ve açık aralıklı kullanma durumunda su fazla yayılmadan derinlere doğru iner. Ağır bünyelilerde yüksek debili ve sık aralıklı kullanmanız durumunda su kök bölgesine fazla nüfuz etmeden daha yüzeysel kalır.
Aynı şeyi farklı kelimelerle söylemiş olduk. Kum oranı yüksek, hafif bünyeli toprakların su tutma kapasiteleri zayıftır.Kumsal yerlerde 3.6-4LT/h olanlar diğer ülkemizin geri kalan topraklarına 1.6-2.2lt/h olan uygun diye biliyorum. Debi oranları organik madde ve su tutma kapasitesiylede çok alakalı diye biliyorum.
Tabandan dediğiniz banttan tohumlar birlikte mi?KARIK SULAMADA POTASYUMU TABANDAN VEREBİLİRSİNİZ TOPRAK ALTI OLARAK YANİ 40 DAP 20 POTASYUM SÜLFAT VERMEK İDEAL OLUR. DURUMA GÖRE 30 DAP 20 POTASYUM DA OLUR YERİN ÖNCEKİ MAHSULLERİNİ GÖRME BİLMEK LAZIM