2020 harman dönemi Çeltik fiyat ve verimleri hakkında

Sacit Hocam, biçime başladınız mı?
Verimler nasıl bölgenizde?
Fiyatlar ne düzeyde?

Tek tük başlayanlar var. Ben de 1 haftaya kalmaz başlarım. Verim olarak 850 kg kadar duyuyoruz. Yeni yerler tonu görüyor. 600 kg dan aşağısını duymadım. Ancak bizim bölgeler genelde çok uzun süredir çeltik ekiliyor. Üstüne de tırtıl derdi çıktı. Allah’tan tedbiri çabuk alındı. Böyle zorlu bir senede ne tutturursak kârdır [emoji6]

VERİMDE DÜŞÜŞ, İTHALATTA ARTIŞ VAR

Çeltik hasadı başladı. 2019'a göre ekiliş alanları 100 bin dekar azaldı. Türkiye 2020'nin ilk 7 ayında 110 milyon dolarlık pirinç ithalatı yaptı.

Çeltik hasadı başladı. 2019'a göre ekiliş alanları 100 bin dekar azaldı. Türkiye 2020'nin ilk 7 ayında 110 milyon dolarlık pirinç ithalatı yaptı. 2007'den beri destekleme primi hiç artmadı. Çeltik fiyatları 1 TL iken de kilogramda 10 kuruş destek vardı. Halen destek 13 senedir hiç artmadı 10 kuruşluk destek devam ediyor. Üstelik bu desteklerden kesinti yapılıyor. Bu arada çeltik fiyatları TMO tarafından açıklandı, açıklanmasaydı daha iyiydi. Neden mi, serbest piyasada tonu 4500 TL olması beklenen orta taneli çeşitler için TMO bu sene için 3200 TL fiyat açıkladı. Yani aslında 1 yıl öncesinin fiyatı.

Fiyat açıklanması gereken yıl açıklamayan TMO, nedense 2 yıldır fiyat açıklıyor. Kısacası piyasaları takip etmiyor. Ama neden olduğunu çok iyi biliyorum. Amaç, gıda enflasyonuna yol açmasın diye SIFIR GÜMRÜK VERGİLİ İTHALATIN önünü açmak. Yani küçük üretici düşük fiyatla çeltiğini satsın, sıfır vergi ile ithalat yapılsın, hem yandaşlar kazansın hem de gıda fiyatları artmasın. Dünyada artık böyle bir şey yok. Kimse ithalat yapmıyor, her ülke ihracata yasaklar getiriyor. Yani isteseniz de alamayacaksınız, bari Türk çiftçisinin yüzünü biraz güldürün.

LUNA'nın ithalat fiyatı zaten 500 $ yani 3900 TL. Kendi üreticimizden 3200'e alacaklar, Çin'den 3900'e gümrük vergisi ödemeyerek alacaklar. Gümrük vergisi ödenirse fiyat 5000 TL'yi geçiyor. Kısacası TMO artık çiftçisinin dostu değil Rantçılara zemin hazırlayan bir kurum haline getirilmiştir.

29 Eylül 2020 Salı,

VERİMDE DÜŞÜŞ, İTHALATTA ARTIŞ VAR

Çeltik hasadı başladı. 2019'a göre ekiliş alanları 100 bin dekar azaldı. Türkiye 2020'nin ilk 7 ayında 110 milyon dolarlık pirinç ithalatı yaptı.

Çeltik hasadı başladı. 2019'a göre ekiliş alanları 100 bin dekar azaldı. Türkiye 2020'nin ilk 7 ayında 110 milyon dolarlık pirinç ithalatı yaptı. 2007'den beri destekleme primi hiç artmadı. Çeltik fiyatları 1 TL iken de kilogramda 10 kuruş destek vardı. Halen destek 13 senedir hiç artmadı 10 kuruşluk destek devam ediyor. Üstelik bu desteklerden kesinti yapılıyor. Bu arada çeltik fiyatları TMO tarafından açıklandı, açıklanmasaydı daha iyiydi. Neden mi, serbest piyasada tonu 4500 TL olması beklenen orta taneli çeşitler için TMO bu sene için 3200 TL fiyat açıkladı. Yani aslında 1 yıl öncesinin fiyatı.

Fiyat açıklanması gereken yıl açıklamayan TMO, nedense 2 yıldır fiyat açıklıyor. Kısacası piyasaları takip etmiyor. Ama neden olduğunu çok iyi biliyorum. Amaç, gıda enflasyonuna yol açmasın diye SIFIR GÜMRÜK VERGİLİ İTHALATIN önünü açmak. Yani küçük üretici düşük fiyatla çeltiğini satsın, sıfır vergi ile ithalat yapılsın, hem yandaşlar kazansın hem de gıda fiyatları artmasın. Dünyada artık böyle bir şey yok. Kimse ithalat yapmıyor, her ülke ihracata yasaklar getiriyor. Yani isteseniz de alamayacaksınız, bari Türk çiftçisinin yüzünü biraz güldürün.

LUNA'nın ithalat fiyatı zaten 500 $ yani 3900 TL. Kendi üreticimizden 3200'e alacaklar, Çin'den 3900'e gümrük vergisi ödemeyerek alacaklar. Gümrük vergisi ödenirse fiyat 5000 TL'yi geçiyor. Kısacası TMO artık çiftçisinin dostu değil Rantçılara zemin hazırlayan bir kurum haline getirilmiştir.

29 Eylül 2020 Salı,

100 bin dekar nerden baksan 70 bin ton, demekki bize arti 70 bin ton çeltik gerek , buda fiyatlara yansiyacaktir, fabrikacılar parayi her sene celtige yatirir ama bu sene ibre cikißta, çunku dolar 8 lira alamıyorlar, ilerde 500 dolar ton olsa tutki cikti 9 tl ye , celtik direk 5 tl, zaten 3500 baslanguc ongördum harmanda 4 tlye cikti, bu sefer yukseltiyorum, 60 rnd orta tane ramazana
5, 500 tl yi gorecek.

Şuana kadar köyde sadece 1 parsel Luna biçildi. Verim 700 kg , randıman ve tane ağırlığını bilmiyorum, 3.850 TL ye satılmış.

Bu sene verimler geçen seneye göre Luna da düşük görünüyor.

Kısmetse biz de yarın ve ya Cuma günü Lunaları biçmeye başlarız gibi görüünyor.

Şuana kadar köyde sadece 1 parsel Luna biçildi. Verim 700 kg , randıman ve tane ağırlığını bilmiyorum, 3.850 TL ye satılmış.

Bu sene verimler geçen seneye göre Luna da düşük görünüyor.

Kısmetse biz de yarın ve ya Cuma günü Lunaları biçmeye başlarız gibi görüünyor.

Lunaların başaklarda boş tane kalmış. Çiçeklenme zamanı oluşan sıcak hava ve lodos kötü etkilemişe benziyor

Bereketli olsun dostum bende basladım biraz verim düsük, fakat rekor cl den 900 ustu alan komsum var, bunada sükür .lunada ilk izlenim nasil.
Eyvallah dostum. Kurutma öncesine göre 850 kg civarı kuruyunca netleşecek.

Sana da Allah kolaylık versin, Allah işlerini rast getirsin hasat sezonu boyunca.
Rekorun verimi çok iyiymiş.
Sen hangilerini biçmeye başladın?