ZETOR PROXİMA 90 (KIZIL MANDA)

Ynt: ZETOR PROXİMA 90 (KIZIL MANDA)

UÖZKAN.77 link=topic=63730.msg782613#msg782613 date=1381082791' Alıntı:
Dağı da var düzü de... aslında havası kışı Sivasa çok benzer...

umut abi bizim köy çok yükseklerde 1600 1700 rakım en iyi koyunculuk ve inekçilik yapılır tarıma pek el verişliği değil tarım arazileri çok engebeli o yüzden ova memleket görünce içim gidiyor....

tarım olmadan hayvanda olmaz hayvancılıkda olmaz
bazı yerlerde duyuyorum buğday dekara 1000 kilo yu buluyor biz ise en iyi bu yıldı 145 kilo aldık bu adamda mazotu 4.5 dan alıyor bizde 4.5 dan alıyoz biz nasıl kar edecez bu durumda işte o yüzden soğuyorum memleketten

Çelişki kardeşim normalde öyle olması lazım. Hatta kendinden 4 litre yağlı 15 tonu kaldıracağı söylenen motora takamdan kendini kaldıran 1000 tl fark vererek bi kriko takılı bizim römorka... hatta 500 TL ' lik tır-trayler krikosundan bile iyi dediler, yoksa onu takacaktık...

Lakin 15 tonu değil 5 tonu kaldıramadı! Römorku 10 dk ' ya dolduruyoruz söküp-takma 1 saat!

Krikoyu söktük yolladık, baktılar-temizlediler. Şimdi daha denemedik olmazsa 25 tonluk tır krikoları var hem de manuel ona döncez...

Muzaffer bizim şehir merkezi 1550 m. Bolu dağı dedikleri geçidin 2 katı :)

Kırklar zirvesi 3550 m Rize-anzer kaçkarlar sınırımız...

Haziran-temmuzda yaylalarda metrelerce kürtünleşmiş kar var, yaylalarda sobalar HİÇ kaldırılmaz her an yakmaya hazır...

Sen hayvancılığa devam yanına arı koyabilirsen iyi... bi de organiği düşün tarlada dekara 10 tl desteği var. hayvanda %50 fark desteği...

Organik nohut yap mesela ona görede satarsın, sizin oraları köyüne-mezrasına kadar gezdim vaktiyle BTC geçtiyse sizin köye bile gelmiş olabilirim :) Sizin oralar zaten organik işin kolay...

1000 kg buğday kesinlikle uç bi örnek sonra her yerin-şartın bi + bi - durumu var, dünyada herşey bi arada dört dörtlük olmaz! Olsa adı dünya değil Cennet olurdu :)

O ovalarda-düzlerde hayvanı otlatacak 1 m2 yer yok bilesin!

umut abi söylediklerin umutlarımı yeşertiyor...
aynen bizim oralar çok el verişliği hayvancılığa senenin 8 ayı merada otlatılır hayvan ilk bir ayla son bir ay az bir yem desteği yapılır sadece 3 ay gibi kısa bir süre besiye çekeriz.. :)

organik nohutta verim çok düşük olurr diye düşünmüyoz yani ilaç atmak lazım yoksa ota keser her taraf.. geriş zaten organiğe yakın oluyor verim yinede az ama bıkmadan usanmadan devam edecem inşallah.. :)

UÖZKAN.77 link=topic=63730.msg783182#msg783182 date=1381221712' Alıntı:
Traktör kepçe römork yaklaşık 110 tl kadar...

Muzaffer BİONUR organik sıvı bi gübre var dene derim...

denerim abi olmazsa birde onu deneyek olmadı...

bu yıl bir çok ilaç atmıştık ama havaların soğuk ve kurak gitmesi beni bitirdi.. :(

UÖZKAN.77 link=topic=63730.msg783200#msg783200 date=1381226511' Alıntı:
Bionur-Isparta aslında yer altından çıkan içinde toprağa yararlı canlıların bulunduğu bi yeraltı suyu!

Yem bitkilerinde-nohut-mercimekte gayet iyi neticeler aldık...

abi bu bionur u nasıl tedarik edebiliriz peki yardımcı olurmusun ..sonuçta az bir zaman kaldı nohut ekmeye :S

Bebeğe en çok ana babasının nazara değermiş hesabı bizim Zetor hidrolik pompayı değişmek zorunda kaldık...

Hikaye uzun özeti; silaj paketleme tesisine tek başına Kubo yetişemedi bizimkini de kiraladılar kadrolu operatörleri var diye güvenip verdik... bilmeden damper çıkışını takılı unutup çalışmışlar! Devir daim olmadığından hidrolik pompa gitti!

Ara tara en son Yunanlar sağolsun ordan orjinali geldi...

Toplam 1500 TL tuttu, parçanın gelmesi 10 gün kadar sürdü... asıl para pompa.

Damper çıkışı mandallı olan tüm motor sahipleri DİKKAT! Takılı unutup çalıştın mı gitti pompa... şimdi ona bi akıl bulmalıyız yada operatörsüz kiraya vermiyecez...

Hatta bu düğmeli dif. kilidi de huylandırmaya başladı eskiler boşuna takoz koymazmış... ilk gördüğümde de demiştim manuel olsa daha iyi diye...

Daha öncede dediğim gibi körükörüne hiç bişeyin fanatikliği peşinde değilim Zetoru eğrisiyle doğrusuyla yazıyom...

Alırken parçayı ha deyince bulamayacağımızı kabullenmiştik, zaten gerçekten kullanıcı hatası ve masrafın yarısını kiralayanlar karşılayacak... el freni çekili unutulup gidilen bi araç neyse damper çıkışı veya başka bi hidrolik devre takılı unutulup iş yapılması da o...

Tamirden sonra yılların eskitemediği geri vites Turgut ustamla gerçek hidrolik güç testi yaptık... Allah kabul etsin bide adak.

50 NC ayarı bi kamyonu içindeki hurda arabayla arkadan tekerleri 50 cm kadar kesti... yaklaşık 2 ton güç var... Zetor arka tekerler yerden kesilmeye başladı (arkada 450 kg civarı ağırlığa rağmen)... 1800 kiloluk paletlerde arkalar yerden kesilmiyordu...

Pompa sıyrıldığında 200 civarı olması gereken başınç 100 bara kadar düşmüş ve yere basınca önleri yerden kesemiyordu... şimdi normali bu.

Artırılmış haliyle arka denge ağırlığı-yaklaşık 450 kg...

Buda Zetorda ufak ama önemli bi ayrıntı... hidrolik yağ seviyesi şeffaf ve dışardan rahatça görmek mümkün.. yağ eksik vaziyette..

Sağol abi... ne yazık ki bazı şeyler yaşanmadan öğrenilmiyor.

Kendim herşeye yetişemiyom ama operatörsüz yada kendim gitmeden kiraya vermiyecez... birinde bişe olmasa birinde oluyo demek!

Arıza şu; Zetorda 6 adet damper çıkışı var, bunlar içerden 3 adet vites gibi topuzlu mandanlı kumandayla idare ediliyo, herbir kol ilerisi yaylı gerisi takılı kalma özellikli... eski renolarda bazı araçlarda mandalı çekmeden geriye takılmazdı gibi... şimdi Zetorcular takılı kalmayı kolaylık olsun diye yapmış mesela römorkun damperi kaldırcan elinle sürekli tutmana gerek yok mandalı tak bırak kendi sürekli yağ bassın...

Ama her zaman derim 'her güzellik bi arada olmaz' 'ne kadar teşkilat o kadar müşkilat'

Bu kiraya verdiklerimize anlatıp gösterip verdik ama ora ne bura ne bu düğme ne dediler ki o mandalı takılı unutup çalışmışlar... Devir daim omayınca sonuç hidrolik pompa sıyrıldı yani 200 bar yerine 100 bara kadar düşmüş mesela boş kepçeyi kaldırıyo doldurunca kaldırmıyo...

Daha basiti şu el frenini çekili unutup, yada difransiyel-patinaj kilidini takılı unutup çalışınca ne olursa bizimkine de o oldu...

Aslında sürekli kullanan sesten çalışmadan huylanıp fark eder ama olacakla öleceğe çare yok :)

Hidrolik pompa uzun yıllar hizmet verecek bi parça içinden yağ geçiyo aslında başka bişey değil... kolay kolay lazım olacak bişey değil zaten biraz da o yüzden ülke içinde bulamadık, aranan bi şey değil.

Dediğim gibi damper çıkışı yalı değil mandallı-takılı olanlar DİKKAT!

Geçmiş olsun Umut bey bizim tümonun da 4 çıkış iki adet kol biri yaylı bırakınca yerine gelir diğeri yaysız dediğin gibi ittiğin yerde kalır çekmezsen devamlı basınç pompa gider , bende bu yaz balya taşıyan çocuklara teslim ettim traktörü ehliyetli şöför kullanıyor ama traktöre kalabalık binince ayakları değmiş kola cazır cazır ötüyordu pompa yanımdan ayrılmadan anladım traktörün sesinden, ortaya aldım kolu uyardım dikkat edin diye.
Bizim pompalar hema yapısı zannedersem 180 tl civarı.