Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?
Herkese tekrar selamlarımı iletiyorum. Kimseyi kırmak gibi bir niyetimiz yok Hacimmet bey. Size yazdığım bir mesaj vardı. Deneyebilir miyiz programın işlerliğini izniniz olursa sizin bir hayvanınızda dedik. Hesabımız tutardı da üretim yapan bir kardeşimiz belki 1 TL kar ederdi, fena mı olurdu? Rasyon programını daha önce SEBAZIOS arkadaşımızın resimli anlatımlı paylaştığını söyledik. Çağrı kardeşimiz ne yaptı ' ' Biz işi uzmanlara bıraktık.,nasıl olsa program var,diğer etkenlerin önemi yok kg yaş gebelik vs girerseniz envayi çeşit rasyon çıkar,mümkünse sağdaki fiyat kısımlarını da sıfır yapıverin ' ' mesajını yazdı. Bu mudur yani cevap? Programda 3 değerli hocanın ismi geçiyor, fahiş fiyatlarla tutturabildiğine rakamlarla, bu programdan daha karmaşık ve işlevsiz programlar satılırken, bu değerli kişler ücretsiz yayınlıyor ve güncelliyor. E, programı biz hazırlamadığımıza göre, işi bırakalım programlar yapsın v.s. yazmak da ne demek oluyor? Bu kişilerin emeğine hakaret değilse ben mi yanlış anladım? Ben çoğu üreticilerimizn zaten bunları çok dikkate almadığını biliyorum. Sebazios ' un programı paylaştığı güne bir bakın aynı gün hayvanlarınızı nasıl besliyorsunuz diye bir başlık vardı. Arşivleri inceleyin bakın çiftçimiz nasıl besleme yapıyormuş Allah aşkına! Siz bile Çağrı linki koyunca gördüm deneyeceğim diyorsunuz, biz deneyelim deyince suç mudur? Amaç üzüm yemek olsun. İşletme yapmak planı Doğancan kardeşimize aitti. Biz bilenlerin paylaşması için çomak sokuyoruz. Ama zar zor çıkıyor bilgiler. Zorunu da kolayını da anlatmak gerekmez miydi? Madde madde belirttik istedik bilgiyi, sırasıyla bilgi paylaşılsaydı ya.. Nail bey özetlemiş konu nereye geldi diye. Emek harcanmadan hangi iş oluyormuş, bunu iddia eden kim, hayvancılığın tabiri caizse kebap iş olduğunu söyleyen kim? Sevmezsen yapamazsın, ama zarar edersen, sevsen de yapamazsın. Ben yapıcı olmaktan yanayım. Tarih 23 Aralık 2009 Hayvancılıkta İşin Doğrusu Nedir? diye bir başlık var okuyun. Çağrı kardeşimiz, bu işi yapıyorum kar ediyorum diyen bir arkadaşımıza, negatif mesajı yapıştırmış, aynen şu; ' ' Kimseye saygısızlık etmek istemem ama bu iş deddiğiniz gibi yürümüyor.Siz kaç senesinde yaptınız bilmiyorum ama şu an asla karlı bir iş değil.Kafa kafaya kurtarırsa kendini yeridir. ' ' Şimdilerde soruyoruz, deniyorki 2-3 sene önce karlıydı. 2-3 yıl önceye bakıyoruz zarardır yapmayın denilmiş. Ama kendi alanı dışında bir hayvancılık kolu olan küçükbaş üreticileri için ne demiş bir bakalım; 05 Mart 2012 Merinos Koyunu Hakkında Bilgi, mesaj şu; ' ' Tabi detaylı bakmak lazım kar kardır ama mera olanağı çoksa boşver büyükbaşı küçükbaşa dön bana göre abi, ne derlerse desin merası olana küçükbaş her zaman daha çok para bırakır dönemi pek etkilemez bakma ağladıklarına ' ' Demek küçükbaşçılar para kazanıp ağlıyorlarmış, ilginç geldi. ALLAH bereket versin denilmezse merak etmeyin bereketi kalmaz, dediğiniz gibi batar gidersiniz. Şükür malı artırır. Çağrı kardeşim emin ol seni kırmak istemem, emin ol. Ama tutarlı olalım. Biliyorsak paylaşalım. Konu çok karışıyor. Bak ne güzel sabitlenmiş. Konuya girip okuyan herşeyi bir arada bulsun. Barınağı da buraya ekleyin, doğru yemlemeyi de, hastalığı zorluğu da. Ama n ' olur konuyu dağıtmayın. Benim planım süt sığırcılığı değil inan. Ben arıcılık planlıyorum. Saygı duyuyoruz emeğinize, çabanıza, takdir ediyoruz. Bırakın adam gibi yapacak olanlar bu işleri yapsınlar, zararı olmaz faydası olur. Herkes bi SSK aylık 3 kuruş sabit maaş uğruna köyünü terketti düştü şehir yollarına. Kızlarımız koca beğenmez oldu çiftçi diye, İstanbul ' dan Ankara ' dan ev tutmazsan gelin gitmez oldu köydeki kardeşimize. Çoban dendiğinde kız verilmez oldu. Şimdi 2000 TL maaşla koyunlara çoban yok diye ağlar olduk. Koyun varlığıda gitti, keçi varlığı da. Şimdi sızlanalım elin Macar ' ına gidince paralar. Büyükşehir yükü kaldıramaz oldu, ekonomik yük sırta bindi. Üreten toplum yok oldu. Aylık 800 TL maaş + SSK kölesi dolu değil mi ortalık? Adam okumuş öğretmen olmuş, önüne koymuşlar sınav, onu geçmiş bekliyor 3 senedir atama çıkacak. Niye, ortalık Onun gibi öğretmen dolu. Köyde babası gel arazinin hayvanın başına geç dese geçmez. Geçse ne derler kaygısı v.s. Konuyu dağıtmak istemem ama işin özü bu değil mi?
Hayvancılıkta İşin Doğrusu Nedir? başlıklı yazıyı Aralık 2009 da açan arkadaşımız Safanuroğlu ' nun ilgiyle okuduğum şu mesajını da paylaşarak bitirmek isterim ; ' ' Merhaba Nail ABi, Merhaba Yavuz Kardesim, Kardes diyorum benim de yasim 25-26 bu yorumumda biraz teknik bilgiden uzak kalmak, sohbet içerikli yazmak istedim senin gibi Nail abi ve senin mail adresleriniz bende mevcut.. ikinize de birkaç döküman gönderiyorum sığırcılıkla ilgili.. Mailim
safanuroglu@gmail.com mail yoluyla ulaşan arkadaşlara da dökümanları gönderebilirim arkadaşlar.. Millet olarak kalkınalım .. Son yorumundan bir onceki cok uzun yazini gercekten zevkle okudum kardesim. paylasimin icin cok tesekkur ederim. Zulfikar kardesim de bilgi, belge, dokuman gondermis, ona da ayriyeten tesekkurlerimi iletmek istiyorum.. Ben Deniz Ulastirma Isletme Muhendisligi bolumune 2002 yilinda kayit oldum.. 2007 Subat ' inda mezun oldum.. Askerlik, calisma hayati ve global kriz derken basladigimiz yere geri donduk.. Tekrar tarla sürdük, ekim yaptık.. gazayağı, tırmık çektik... emin olun arkadaşlar tarım gibi güzel bir iş yok. İyi ki gelmişim, iyi ki başımı sokacağım bir evim var.. iyi ki karnımızı doyuracak tarlamız traktörümüzü var dedim. Büyükbabam bir ay kadar önce vefat etti. Düşündükçe adamın arkasından Allah razı olsun dedim. Milletimizin yüksek okul okumuş insanlardan kravat takmayı, evine dışarıdan para getirmesini bekliyor.. Öyle bir şartlanma var.. Üniversite okumak bana inekçiliği öğretti desem yeridir arkadaşlar.. işten çıktık.. hayatın ne derece zorlu ve ne kadar dişli olmamız gerektiğini anladım.. Elimizdeki kaynakları farkettim. İşten çıktıktan sonra bir köyüm olduğunu hatırladım.. Sonra başladım çıkış yolu aramaya.. Bu işlerin içinde büyüseydim belki de araştırmayacaktım.. Şimdi burada olmayacaktım.. Herşeye bir sebep vardır. Şimdi herkes için geçerli birşeyi size sormak istiyorum.. Ben veya bir başkası, sahip olduğumuzu ünvanı, maaşı bizden sonrakilere devretme hakkına sahip miyiz? Hayır. Ama tarlalarımız gerek bizden öncekilerin, gerek bizim ve gerekse de bizden sonrakilerin geçim kapısı oldu.. Bizim memlekette de gerek tarıma gerekse de hayvancılığa iş gözüyle bakılmaz.. Asgari ücret olsun iş olsun diyorlar.. Neymiş efendim ssk ' si varmış.. Yahu SSK dediğiniz nedir ki? Siz gidip biryerde çalışsanız ödeyeceğiniz ev kirası minimum 250 TL diyelim.. Şu an itibariyle çiftçi bagkuru 125 TL.. Sağlamca işini takip etse bir insan.. adam gibi hayvanına sahip çıksa asgari ücretten fazlasını kazanır + ödeyeceği ev kirası ile de iki kişiye bagkur primi öder emekli eder. Hatta ve hatta bir inek daha baglasa bir kişiye daha bagkur primi yatırabilir. Herşey +1 ineğe bağlı ev kirası + fazladan bir inek adamın hem esine hem de ogluna ssk yatirabilir. bir de bir laf vardir canlı mala güven olmaz diye.. yahu beni de doğuran canlı, ben de canlıyım.. ben ölmüş müyüm hayvanımıza cocuk gibi sahip çıkarsak demek ki garantisi varmış diyorum kendi kendime.. hem inek deyip geçmeyin arkadaşlar... napolyon bonapart isimli fransız savaş komutanı demiştir ki: bir çivi bir atı, bir at bir askeri, bir asker bir orduyu, bir ordu da bir milleti ayakta tutar demiştir.. Bir inek bir evi ayakta tutar diyebiliriz yani arkadaşlar.. ' '
Selam ve saygılarımla, Mustafa.