Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

demir45 link=topic=52860.msg562612#msg562612 date=1331698197' Alıntı:
Acı gerçekler... :)
Mahmut bu iş kolay değil bunu hepimiz biliyoruz. Hacı abimin de dediği gibi 3-4 sene bu işten iyi paralar kazanamayız. Akmasada damlar fakat daha sonra hayvan varlığında arttı mı birde adam akıllı bu işi yaparsan güzel paralar kazanırsın. Tabi bu acı gerçekler bayaa acı olmuş. :)
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Kusura bakma Doğancan kesinlikle hevesini şevkini kırmak istemem ama senin hesap çok pembe olmuş o yüzden işin iç. yüzünü yazayım dedim şimdi şöyle düşün misal 200 ton sılaj hasat ettin bunun maaliyeti misal 5 lira satsan 20 lira sen bunu kendi hayvanıma yediriyorum maaliyet hesaplamalıyım dersen aldanırsın çünkü aynı ürünü zahmet çekmeden extra hayvan bakımı için uğraşmadan satsan zaten net 20 lira kazanç elde edersin yoksa dediğin gibi maaliyet koyanlar hep kendilerini aldatırlar bu işlere harcadığın çöpün maaliyetini bile koymalısın hatta kendi çalışmanıda koymalısın misal başka yerde kendi işin gibi çalışsan (örnek veriyorum hayvan bakımı yapsan) en az aylık 1500 tl ye çalışırsın oda yıllık 18 milyar yapar yani ince hesap yap.
Bu işe nasıl böyle hesap yapmadan girilir adam zengin olur tirilyonlarla oynar 3-5 tirilyon extra yatırım yapar yoksa kıredi icar vs. falan filan zor olur

Ana maaliyet hesaplasan 30 inek 5 e alsan 150 milyar yapar işletme vs. normal yapıyım dersen sağım odası soğutma tankı vs. 80 milyara anca çıkar 30 baş içinde başlangıç aşamasında en az 100 dk yerin olması lazım ve sulu tarım yapılması lazım yoksa sılaj ve yonca verimi düşer 100 dekardan alacağın kaba yemi 150-200 dk anca alırsın yani bölgesel faktörlerde çok önemli.
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Merhaba;

Evet hesap biraz acı olmuş :) . Hacimmeti takip ediyor ve takdir ediyorum. Bir bildiği vardır diyorum. Yemleme hesabını ayrıntılı yazabilir miyiz acaba? 25 Kg süt veren 550-600 Kg lık 1 doğurmuş ineğe göre. Kurudaki yemleme ayrı olursa daha iyi olur. Ben de bu tarz incelemeler yapıyorum da ilerisi için, faydalı olur kanaatindeyim. Kaba yemde ekim maliyeti yerine satış maliyetini baz almak çok yerinde mi, tartışılır. Ekerek elde etme maliyeti esas alınmalıdır diye düşünüyorum. Örneğin; fabrikamız var, mülkü bize ait. Fabrika yeri için -eğer biriyle ortak değilsek- aylık kira gideri ayırmayız. Sadece bina için yıllık yıpranma gideri amortisman ayırırız. Diğer yandan 30 başlık işletme aile işletmesi şeklinde olacaktır. Doğan kardeşimiz 30 ineğe bakabilir, extra işçilik maliyeti koymak yerinde midir? Buzağı kayıplarında bildiğim kadarıyla %10 normal, %10-25 arası problemli işletmeyi işaret eder. %25 üzerini düşünmeyelim :) 5 buzağı kaybı %17 demektir. Hem ortalama buzağı fiyatı 1.350 TL civarında. Bu işi yapan arkadaşıma saygı duyup, affına sığınarak, sadece sağlıklı bir durum ortaya koyabilmek adına yazdım. Bilgi ve birikiminden faydalanacağımız bir çok kişinin olduğuna eminim. Selam ve saygılarımla...
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Her ' ' çöpün ' ' hesaba katılması maliyet hesaplarında esastır. Buna bildiğim kadarı ile alternatif maliyet deniliyor. Örneğin ben tarlamı icara verirsem 100 TL/dekar gelirim olur. Aynı tarlayı kendim ektiğim zaman bu icar bedelini elde edemeyeceğim için, maliyet hesabıma 100 TL/dekar tarla kirası yazmak mecburiyetindeyim. Aynı şekilde 80 TL/ton satabileceğim silajı kendi hayvanıma yedirirsem, yem maliyeti olarak bu bedeli hesaba katmam gerekir.
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Evet hesapları ince eleyip sık dokumak gereklidir. Benim takıldığım noktada şu. Madem silajı satıp yoncayı satıp bu süt sığırcılığından çok para kazanıyoruzda neden hala bu işe devam ediliyor :S :)
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

:) Kısaca şu. Her işin bir zorluğu var. Büzüğü sıkıpta çalıştın mı ihya olursun arkadaş bu iş böyle.
 

Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Aga hevesini kırmak istemiyorum ama bu işten 3-4 yıl kar bekleme.Ahır yapıcan,hayvan alıcan,icar yer alıcan bakıcı çalıştırcan sana pek bişey kalmaz.İmkanın varsa hayvanları kendin bakarsan daha iyi olur diye düşünüyorum.Bir inekten 25 kg sütü iyi bir bakım ve besleme yaparsan çok rahat alırsın.50-60 başlık bir ahır yap.Çok hayvanla gir ya batarsın ya çıkarsın hesabı... :D Sabırlı ol Allah çalışana verir.Bakma sen milletimiz ağlanmayı seviyo yolun açık olsun...
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

İktisat kavramlarına girersek işin içinden çıkılmaz. Her işi yaparken bir diğerinden zaten vazgeçilmiş olur. Fırsat maliyeti budur, karıştırmayalım. Sapla samanı iyi ayırmak gerekir. Doğan hangi işi yapacağını seçmiş. ' ' Süt sığırcılığı ' ' . Bunu yaparken de yem bitkisi üretip satma işinden vazgeçmiş oluyor. (Kaldı ki böyle bir amacı da anladığım kadarıyla yok.) Ortada duran kendi hayvanlarının ihtiyacı ne olacak? Bu sefer dışarıdan alım maliyetlerini de hesaplamak gerekecek. 1 ton silajı üretmek ile dışarıdan alma maliyet farkı ne olacak? Burada yem bitkisi üretseydin şu kadar TL kar ederdin şimdi o kardan vazgeçtin onu gider hanene yazalım denilemez. Bunun sonu olmaz. Diğer örnek; tarlaya yapacağı tüm yatırım ve giderlerin toplamını borsaya yatırsaydı şu kadar TL kazanırdı, bundan vazgeçmiş oluyor (fırsat maliyeti) gider hanesine yazalım mı denilecek? Bir iş seçilmiştir ve diğer(ler)inden vazgeçilmiştir. Bundan sonrasına bakmak gerekir. Süt/et sığırcılığı yapılacaksa ve optimum bir işletme isteniyorsa (her kaynakta böyle yazar) mutlaka ve mutlaka işletme kaba yemini kendi üretmelidir. Artı olarak kesif yemi de kendi üretirse ne ala. Buna uygun programlar mevcut. Hatta bu sitede Sebazios adlı üye arkadaşımız anlatımlı paylaşmıştı. Bunun yanısıra hayvanların verimine göre mutlaka bir program ya da uzmanın hazırladığı rasyonu kullanmak gerekir. Çoğu küçük işletmenin yaptığı gibi 25 kg süt veren ineğe de 40 kg süt veren ineğe de aynı yemi verirsek birini eksik diğerini de gereksiz beslemiş oluruz. İşte tam da bu noktada ayak, meme v.s. problemler başlamış olur. Kurudaki yanlış beslemeler sonucu düşükler, doğum zorlukları, doğum sonrası kalkamama v.b. bir çok problem yanlış/yetersiz/gereksiz beslemenin sonucu değil midir? Burada ahkam kesmek niyetinde değilim. Süt sanayicilerinin örnek işletmelerini gezmek, sitelerini incelemek, değerli bilim adamlarımızın yayınlarını/makalelerini okumak ilk adımdır. Bu işin sonu yok. Doğan kardeşime; bu iş için Sütaş 4 günlük ücretsiz eğitim veriyor. Yiyecek-içecek ücretsiz. Konaklamak için devlet misafirhanelerinde cüzi bir ücretle konaklayabilirsin. Telefonla her konuda destek vermekteler. 30 baş az diyenler için Sütaşın 23 başlık proje çiftliğini örnek verebiliriz. Hem ilerideki hedefin kaç baş olacaksa 1/4 hayvanla başlaman hem maliyet hem de tecrübe açısından tavsiyeleri. Hedef 100 ise 25 baş gibi. Konu uzar, şimdilik bu kadar. Bu işi yapıyormusunda ahkam kesiyorsun diyenlere, ahkam kesmek haddimiz değil der yazıyı iyi okumalarını tavsiye ederim. Selam ve saygılarımla...
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Kocabaş link=topic=52860.msg571655#msg571655 date=1333096346' Alıntı:
İktisat kavramlarına girersek işin içinden çıkılmaz. Her işi yaparken bir diğerinden zaten vazgeçilmiş olur. Fırsat maliyeti budur, karıştırmayalım. Sapla samanı iyi ayırmak gerekir. Doğan hangi işi yapacağını seçmiş. ' ' Süt sığırcılığı ' ' . Bunu yaparken de yem bitkisi üretip satma işinden vazgeçmiş oluyor. (Kaldı ki böyle bir amacı da anladığım kadarıyla yok.) Ortada duran kendi hayvanlarının ihtiyacı ne olacak? Bu sefer dışarıdan alım maliyetlerini de hesaplamak gerekecek. 1 ton silajı üretmek ile dışarıdan alma maliyet farkı ne olacak? Burada yem bitkisi üretseydin şu kadar TL kar ederdin şimdi o kardan vazgeçtin onu gider hanene yazalım denilemez. Bunun sonu olmaz. Diğer örnek; tarlaya yapacağı tüm yatırım ve giderlerin toplamını borsaya yatırsaydı şu kadar TL kazanırdı, bundan vazgeçmiş oluyor (fırsat maliyeti) gider hanesine yazalım mı denilecek? Bir iş seçilmiştir ve diğer(ler)inden vazgeçilmiştir. Bundan sonrasına bakmak gerekir. Süt/et sığırcılığı yapılacaksa ve optimum bir işletme isteniyorsa (her kaynakta böyle yazar) mutlaka ve mutlaka işletme kaba yemini kendi üretmelidir. Artı olarak kesif yemi de kendi üretirse ne ala. Buna uygun programlar mevcut. Hatta bu sitede Sebazios adlı üye arkadaşımız anlatımlı paylaşmıştı. Bunun yanısıra hayvanların verimine göre mutlaka bir program ya da uzmanın hazırladığı rasyonu kullanmak gerekir. Çoğu küçük işletmenin yaptığı gibi 25 kg süt veren ineğe de 40 kg süt veren ineğe de aynı yemi verirsek birini eksik diğerini de gereksiz beslemiş oluruz. İşte tam da bu noktada ayak, meme v.s. problemler başlamış olur. Kurudaki yanlış beslemeler sonucu düşükler, doğum zorlukları, doğum sonrası kalkamama v.b. bir çok problem yanlış/yetersiz/gereksiz beslemenin sonucu değil midir? Burada ahkam kesmek niyetinde değilim. Süt sanayicilerinin örnek işletmelerini gezmek, sitelerini incelemek, değerli bilim adamlarımızın yayınlarını/makalelerini okumak ilk adımdır. Bu işin sonu yok. Doğan kardeşime; bu iş için Sütaş 4 günlük ücretsiz eğitim veriyor. Yiyecek-içecek ücretsiz. Konaklamak için devlet misafirhanelerinde cüzi bir ücretle konaklayabilirsin. Telefonla her konuda destek vermekteler. 30 baş az diyenler için Sütaşın 23 başlık proje çiftliğini örnek verebiliriz. Hem ilerideki hedefin kaç baş olacaksa 1/4 hayvanla başlaman hem maliyet hem de tecrübe açısından tavsiyeleri. Hedef 100 ise 25 baş gibi. Konu uzar, şimdilik bu kadar. Bu işi yapıyormusunda ahkam kesiyorsun diyenlere, ahkam kesmek haddimiz değil der yazıyı iyi okumalarını tavsiye ederim. Selam ve saygılarımla...

Konuyu takip ediyorum ancak mesaj yazmadım,durumu hacı abi çok güzel özetlemiş zaten,ben birşey söylemek isterim tarım ve hayvncılık kağıt üzeri hesaplarla yürümez,çünkü sadece bizlere bağlı bir iş değil.Size katılmadığım konuya gelince,dediğiniz mantık bana göre yanlış.Neden derseniz,atıyorum bir bakkal dükkanınız var,siz burada satacağınız cipsi çikolatayı vs kendiniz mi üretirsiniz? Hayvancılık demek hayvanın yiyeceğini üretmek değil,hayvandan ne elde edecekseniz onu üretmek.Konuda bahsi geçen süt,bu konuda sizin kazancınız sadece ürettiğiniz süt ve aldığınız buzağıdır.Geri kalan herşey işletmenizin gideridir.Ben hayvancılık para kazandırmaz diye iddia etmiyorum yanlış anlaşılmasın,yalnız normal şartlar altında aşırı bir karı olmaz onu söylemek istiyorum.Ha şöyle olur,mesela denk gelir geçen sene elinizde yetişmiş 1 yaşında danalarınız olur.Geçen seneki piyasa da çok yüksekti,gidersiniz 1000 liralık malı 2000 liraya satarsınız,işte tabiri caizse o sene voleyi vurursunuz :).Özetlersek,siz hesabınızı en kötüye göre yapın ki,iyi şartlarda geri kalan size kar kalsın :)
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Olmadı Çağrı kardeşim gene olmadı. İktisadi anlamda da olmadı, hayvancılık anlamında da olmadı. Millet olarak hep şu sıkıntımız var. Çok iyi tanıdığım bir kişi ne derse doğru, az tanıdığımız ne derse şüphe ile bakalım. Neden dedim mesajı iyi okuyalım diye. Çünkü orada şöyle yazıyor; bu işi bilenler, bu işi yapan profesyoneller, bilim adamları bunu tavsiye ediyor diye. SÜTAŞ demişiz, örnek çiftlik demişiz. Bu ve benzeri tüm uzmanlar KABA YEMİ kendiniz üretin daha karlı diyor demişiz. Ben demiyorum. Hala konuyu başka örneklerle (ki örnek yanlış) farklı alana taşımamak gerekir. Kağıt üzerinde bir iş planlanır, eğitimi de kitapla/kağıtla/internetle/makale ile olur (buna teori derler) sahada yaparak/deneyerek/yaşayarak/yanılarak v.s. de pekiştirilir (buna da pratik derler). Bir hayvan bilimcinin; ineğin yediği materyalden ne kadar faydalandığını, neyin ne kadar verilmesi gerektiğini, nelerin yararlı ya da zararlı olduğunu bilmesi için bu işi yapmasına gerek yoktur. O, işin bilim adamıdır, şunu şöyle yap der ve yaptırır. Sonuçlarını izler ve ona göre de ilmini derinleştirir ve geliştirir. Bunun için kağıt üzeri yorumlara da bilgi de gereklidir, bilgiye saygı da gereklidir, elzemdir. Kendimden örnek vereyim; M.E.B. arıcılık kursuna gidiyorum. Kağıt üzerinde, slayt ile v.s. eğitim alıyorum. Sonuna yaklaştık. Çoğu konuda 20-30 yıllık arıcılık yapan (yaptığını zanneden-işini iyi yapanları tenzih ederim-) abilerimizden iyiyim diyebilirim. Neden mi? Çünkü kursta böyle çok abimiz mevcut. Balı, arı moku sanıyorlardı kursa gelene kadar. Bu örnek yeterli sanırım. He biz ne yapacağız pratikte bunları uygulayarak eksiklerimizi gidereceğiz. Özetle; yineliyorum bu işin uzmanları derki kaba yemi kendiniz üretin. Buna cevap yazmadan önce Sütaş, DSYBM v.s. sitelerden inceleyin. Ben işe girmeden onlarca makale, yayın ve kitap okudum. Rasyon üzerine hergün çalışıyorum. Uygulayanlarla çalışıp etkilerini tartışıyorum. Elimde programklar haricinde kitaplarda mevcut. Kaç tane üretici yapıyor bunları? En basiti bir karabaş köpek alacağım, onun üzerine bir doçentin yazdığı kitabı edindim bitirdim bile. Bunları yazanlar ve okuyanlar suçlu ise ben de suçluyum. Dileyen 30 yıllık tecrübesi ile devam etsin. Selam ve saygıalrımla...
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Babam 20 yıl kadar önce 40 dönümlük bir tarlamızı sadece kendi hayvanlarımız için 10 yıl süreyle yoncalık yaptı.En iyi tohum oranın diye Kozaklı ' dan tohum getirdi.Fazla yonca üretimini sattı.Herkes bizden görüp yonca ekti. Rus malı yonca biçerimiz -kubat,kaba saba,ağır ama hala sağlam-duruyor.Yoncayı bozalı , hayvancılıktan çekileli çok oldu ama hala en verimli tarlamız o tarla.Yoncanın toprağın yapısını değiştirdiği çok doğru.
Konunun açıldığı iyi oldu.Yonca tedarikçisi olmak için gerekli altyapı var.Hesapları revize edip değerlendirelim.Sağolasın Doğan !
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Kocabaş link=topic=52860.msg571696#msg571696 date=1333101763' Alıntı:
Olmadı Çağrı kardeşim gene olmadı. İktisadi anlamda da olmadı, hayvancılık anlamında da olmadı. Millet olarak hep şu sıkıntımız var. Çok iyi tanıdığım bir kişi ne derse doğru, az tanıdığımız ne derse şüphe ile bakalım. Neden dedim mesajı iyi okuyalım diye. Çünkü orada şöyle yazıyor; bu işi bilenler, bu işi yapan profesyoneller, bilim adamları bunu tavsiye ediyor diye. SÜTAŞ demişiz, örnek çiftlik demişiz. Bu ve benzeri tüm uzmanlar KABA YEMİ kendiniz üretin daha karlı diyor demişiz. Ben demiyorum. Hala konuyu başka örneklerle (ki örnek yanlış) farklı alana taşımamak gerekir. Kağıt üzerinde bir iş planlanır, eğitimi de kitapla/kağıtla/internetle/makale ile olur (buna teori derler) sahada yaparak/deneyerek/yaşayarak/yanılarak v.s. de pekiştirilir (buna da pratik derler). Bir hayvan bilimcinin; ineğin yediği materyalden ne kadar faydalandığını, neyin ne kadar verilmesi gerektiğini, nelerin yararlı ya da zararlı olduğunu bilmesi için bu işi yapmasına gerek yoktur. O, işin bilim adamıdır, şunu şöyle yap der ve yaptırır. Sonuçlarını izler ve ona göre de ilmini derinleştirir ve geliştirir. Bunun için kağıt üzeri yorumlara da bilgi de gereklidir, bilgiye saygı da gereklidir, elzemdir. Kendimden örnek vereyim; M.E.B. arıcılık kursuna gidiyorum. Kağıt üzerinde, slayt ile v.s. eğitim alıyorum. Sonuna yaklaştık. Çoğu konuda 20-30 yıllık arıcılık yapan (yaptığını zanneden-işini iyi yapanları tenzih ederim-) abilerimizden iyiyim diyebilirim. Neden mi? Çünkü kursta böyle çok abimiz mevcut. Balı, arı moku sanıyorlardı kursa gelene kadar. Bu örnek yeterli sanırım. He biz ne yapacağız pratikte bunları uygulayarak eksiklerimizi gidereceğiz. Özetle; yineliyorum bu işin uzmanları derki kaba yemi kendiniz üretin. Buna cevap yazmadan önce Sütaş, DSYBM v.s. sitelerden inceleyin. Ben işe girmeden onlarca makale, yayın ve kitap okudum. Rasyon üzerine hergün çalışıyorum. Uygulayanlarla çalışıp etkilerini tartışıyorum. Elimde programklar haricinde kitaplarda mevcut. Kaç tane üretici yapıyor bunları? En basiti bir karabaş köpek alacağım, onun üzerine bir doçentin yazdığı kitabı edindim bitirdim bile. Bunları yazanlar ve okuyanlar suçlu ise ben de suçluyum. Dileyen 30 yıllık tecrübesi ile devam etsin. Selam ve saygıalrımla...

sayın abim sütaşın kursuna gitmiş sütaştsn aldığı proje ile çiftliğini yapmış bi arkadaşım var manisaya yaknsan gel misafirim ol onunla sohbet ettireyim bu işler anlatığı ve düşünüldüğü gibi değil oldukca zor az hayvanla girmek iş değil
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Kocabaş link=topic=52860.msg571112#msg571112 date=1333023717' Alıntı:
Merhaba;

Yemleme hesabını ayrıntılı yazabilir miyiz acaba? 25 Kg süt veren 550-600 Kg lık 1 doğurmuş ineğe göre. Kurudaki yemleme ayrı olursa daha iyi olur. Ben de bu tarz incelemeler yapıyorum da ilerisi için, faydalı olur kanaatindeyim. Kaba yemde ekim maliyeti yerine satış maliyetini baz almak çok yerinde mi, tartışılır. Ekerek elde etme maliyeti esas alınmalıdır diye düşünüyorum. Bu işi yapan arkadaşıma saygı duyup, affına sığınarak, sadece sağlıklı bir durum ortaya koyabilmek adına yazdım. Bilgi ve birikiminden faydalanacağımız bir çok kişinin olduğuna eminim. Selam ve saygılarımla...

Neden bunlar üzerinde tartışıp bilgi paylaşmıyoruz anlamıyorum. Bilenlerden faydalanalım. Hatalarından ders alalım. İyi yaptıklarını yapalım. Hep karşılıklı polemiğe giderse iş, forum mantığına ters olmaz mı? O zaman şahsi iletiye dönüp burayı meşgul etmesek mi acaba bilemedim ki??
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Kocabaş link=topic=52860.msg571696#msg571696 date=1333101763' Alıntı:
Olmadı Çağrı kardeşim gene olmadı. İktisadi anlamda da olmadı, hayvancılık anlamında da olmadı. Millet olarak hep şu sıkıntımız var. Çok iyi tanıdığım bir kişi ne derse doğru, az tanıdığımız ne derse şüphe ile bakalım. Neden dedim mesajı iyi okuyalım diye. Çünkü orada şöyle yazıyor; bu işi bilenler, bu işi yapan profesyoneller, bilim adamları bunu tavsiye ediyor diye. SÜTAŞ demişiz, örnek çiftlik demişiz. Bu ve benzeri tüm uzmanlar KABA YEMİ kendiniz üretin daha karlı diyor demişiz. Ben demiyorum. Hala konuyu başka örneklerle (ki örnek yanlış) farklı alana taşımamak gerekir. Kağıt üzerinde bir iş planlanır, eğitimi de kitapla/kağıtla/internetle/makale ile olur (buna teori derler) sahada yaparak/deneyerek/yaşayarak/yanılarak v.s. de pekiştirilir (buna da pratik derler). Bir hayvan bilimcinin; ineğin yediği materyalden ne kadar faydalandığını, neyin ne kadar verilmesi gerektiğini, nelerin yararlı ya da zararlı olduğunu bilmesi için bu işi yapmasına gerek yoktur. O, işin bilim adamıdır, şunu şöyle yap der ve yaptırır. Sonuçlarını izler ve ona göre de ilmini derinleştirir ve geliştirir. Bunun için kağıt üzeri yorumlara da bilgi de gereklidir, bilgiye saygı da gereklidir, elzemdir. Kendimden örnek vereyim; M.E.B. arıcılık kursuna gidiyorum. Kağıt üzerinde, slayt ile v.s. eğitim alıyorum. Sonuna yaklaştık. Çoğu konuda 20-30 yıllık arıcılık yapan (yaptığını zanneden-işini iyi yapanları tenzih ederim-) abilerimizden iyiyim diyebilirim. Neden mi? Çünkü kursta böyle çok abimiz mevcut. Balı, arı moku sanıyorlardı kursa gelene kadar. Bu örnek yeterli sanırım. He biz ne yapacağız pratikte bunları uygulayarak eksiklerimizi gidereceğiz. Özetle; yineliyorum bu işin uzmanları derki kaba yemi kendiniz üretin. Buna cevap yazmadan önce Sütaş, DSYBM v.s. sitelerden inceleyin. Ben işe girmeden onlarca makale, yayın ve kitap okudum. Rasyon üzerine hergün çalışıyorum. Uygulayanlarla çalışıp etkilerini tartışıyorum. Elimde programklar haricinde kitaplarda mevcut. Kaç tane üretici yapıyor bunları? En basiti bir karabaş köpek alacağım, onun üzerine bir doçentin yazdığı kitabı edindim bitirdim bile. Bunları yazanlar ve okuyanlar suçlu ise ben de suçluyum. Dileyen 30 yıllık tecrübesi ile devam etsin. Selam ve saygıalrımla...
Asıl sizden olmadı kusura bakmayın :) Burda öncelikle polemik değil karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz onu belirteyim.
Öncelikle ben hayvancılık yapan bir insanım.Yani sizin teori diye bahsettiğiniz konularda epeyce bilgim vardır.Anlıyorum ki bu konuda hiçbir deneyiminiz yok,onu da şurdan anlıyorum ki kurudaki yemleme ile normal zamandaki yemlemenin ayrı yapılması gerektiğini ilk siz keşfetmiş gibi iletiler yazıyorsunuz.

İkinci olarak işin bilimsel yanından bahsetmişsiniz ki,ben de sizin gibi bilimsel yanını şiddetle savunanlardanım.Bundan dolayı birçok hayvancılık kursuna katıldım,mümkün olduğunca Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesindeki birçok hocayla ve de Ankarada sktörün önde gelenleriyle bağlantılarım var.(Mesela DSYB ' ni örnek vermişsiniz.).Ben size gerekli isimleri verebilirim,vaktiniz varsa gidin bir çaylarını için.Hayvancılıkta MALİYET hesabı nasıl yapılır,onlar size bolca anlatsın.Ben onlardan öğrendiklerimi ve kendi bildiklerimi harmanlayarak belirttim ama belli ki sizi ikna etmek zor.

Son kez belirtiyorum,istediğiniz üniversitedeki hoca,önde gelen kişi vs tartışmaya hazırım.Hepsi hayvancılık için üretilen ürünlerin,hatta ineğin göğsünü sildiğiniz bezin bile maliyete katılması gerektiğini belirtiyor.Madem sizi biz işi yapanlar ikna edemiyoruz,siz de buralardan ikna olursunuz.

Mesleğinizi veya şu an uğraştığınız işi bilmiyorum ama,herkesin bildiği işi yapması en güzeldir.Şu an hayvancılık çok bilinçli yapılıyor diye bir iddiam yok ancak hayvan bakmayı bilen insanların bilinçlendirilmesi inanın ki hiç bilmeyene öğretmekten çok daha kolay.

Amacım kimseyi yargılamak veya tartışmak da değil kusura bakmayın,ama özellikle bu tarım kanallarının da negatif bir etkisi oldu,çiftçilik ve hayvancılık çok basit ve dünyanın en karlı işi gibi gözüküyor.Aslında bizler sizlere yardımcı oluyoruz ama niyeyse yanlış anlaşılıyor :) Bizim kimsenin para kazanmasında gözümüz yok,siz de para kazanın biz de :)
 

Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Sayın Kocabaş,
Tarla kirası örneğinde hangi kısmın yanlış olduğunu (cehaletimi bağışlayın) anlayamadım.
Ekonomiden çok anlamam, ama bir ticari işletmede (tarımsal üretimde bir ticari işletmedir) çiftçilerimizin maliyet hesaplarında gördüğüm eksiklikler; iş gücünü, sermaye faizini, amortismanı ve alternatif maliyetleri hesaplarına katmamalarıdır.
1. Tarımsal üretim yaptığım sürece, ' ' dışarıda ' ' çalışamam, dolayısıyla oradan alabileceğim yıllık maaşımı gider olarak maliyet hesabıma katmak mecburiyetindeyim. Bu işletmemde çalışan bütün ' ' dışarıda çalışabilecek vasıftaki aile fertleri ' ' içinde geçerlidir.
2. Varsayalım tarımsal üretime yeni başladım ve bu işe 100.000 TL ayırdım ve harcadım. Bu parayı başka yatırımlar ile değerlendirseydim, şu anki koşullarda yıllık 10.000 TL gelir elde ederdim. Dolayısıyla bu ' ' elde edemediğim ' ' meblağıda maliyetlerime eklemek mecburiyetindeyim.
3. Her ekipmanın belli bir ekonomik ömrü var. Dolayısıyla her yıl ' ' yenileme ' ' için belirli bir meblağ ayırmak ve bunu maliyetlerime katmak mecburiyetindeyim.
4. Alternatif maliyet olayını daha önce açıklamıştım.
Yoksa para kazanamam ve bu da mantıklı olmaz, çünkü ben basiretli bir tüccar olarak kar etmeliyim. Amiyane tabirle ' ' evde çocuklar çorba bekler ' '
Tarımsal üretimi bilinçli yaparsanız ve öz sermayeniz yeterli ise para kazanabilirsiniz, ama zengin olamazsınız (zaten bunun gerekliliğide tartışılır).
Saygılarımla
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

hacimmet abi cok guzel aciklamis ama yoncayı mısırı sonucda kendi ekip bicince o kadar maliyeti olmaz
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt