Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?


Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Bu konuyu nasil kacirmisim yaw.)))

Doganim...Öyle ha diyince bi inek 25 kilo süt vermiyor. Memet gardasim litresine 750+ destek yazmis...Biz 450 den veriyoz destekde yok...Ama bizde durum farkli. Bizde montofon ve simental var. Kasimdan bu yana 1000 yonca yediler..Satin alsan 5 lira idi mevsiminde. Onun disinda arpa disinda fazla bisey vermemis peder..Arpada az oldugundan sirf yoncayla kisi cikarmislar hayvanlar..Sadece buzagi yemi almis. 20 gün sonrada disari cikacaklar. Süt biraz artar, ama bizde süt veren hayvan 2 3 den fazla degil. Zaten danalar doymadan sagmiyoruzda. Aylik aldigimiz süt ortalama hayvan basi 140 150 litreyi gecmez..Ama maliyete gelince 15 büyük ve yaninda dana düve toplam 7 8 bini gecmemis..Pederle cok tartisiyoruz bu ara bunun icin. Ben böyle yapiyom, sen gelince senide görecez diyo...Bakalim nasil olacak...Bu sene yem bitkisi cok...100 dekara yakin yonca, korunga, fig, yulaf var..Yine arpa ve tirtikale ekmis güzden...
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

doganbey1 link=topic=52860.msg572156#msg572156 date=1333136225' Alıntı:
:D abi dediğin doğru ama bu hayvanlarda yerli hayvan değil. Bizim burada misal vereyim akraba öyle ahım şahım bir beslemede yapmıyor, 15 tane hayvan aldı holstein 90 bin liraya, ilkine doğumlarını yaptılar günlük 20 litreyi geçiyor. Ve verdiği de saman biraz süt yemi biraz silaj birazda pancar küspesi. Sen hayvana ne kadar çok bakarsan oda sana o kadar verir. Yani bu işi yapacaksan adam akıllı yapacaksın. Öyle kokiden yaparsan zaten bu işi yürütemezsin. Hayvana ne kadar bakarsan oda sana o kadar güzel geri döner. Şimdi abilerde arkadaşlarda yazmış. Kendin dışarda çalıştığını bile hesaba katacan diye. Şimdi anlamadığım nokta şu. Dışarda Kimya mühendislği yapacam diyelim. 2 bin tl maaşla çalışacam aylık. Bu benim mesleğim olacak. Ve aldığım para bu olacak. Ben süt sığırcılığı yaparsam misal aylık 5 bin lira gelirim olacak ve buda benim mesleğim olacak. Yani bu işe mesleğimiz olarak bakacaz. Nasıl ki kimya mühendisi olarak çalışacaksam ve ben eğerki başka bi yerde ders versem de + 2 bin tl daha maaşım olacaktı bu benim için gider olmayacaksa bunda da olmayacaktır. Benim kafa böyle işliyo :S
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

İşim yok diye fuarlarda hiç ilgilenmedim.Sadece yoncada kullanılabilecek 25 kg dikdörtgen balya yapan bir balya makinası yeni veya kullanılmış olarak kaç lira civarındadır?Zamanında biz balya yapmadık.İhtiyaç fazlamızı çalışanımız sap gibi yığıp ilçeye götürüyor, tartıya çıkıp parasını alıp geliyordu (ilkel metod). Etrafımızda balyacı var ama balyalama zamanı çok kritik.Fazla beklersen kuruyup yaprakları düşer böylece yoncanın sapını paketlemiş olursun para etmez , erken yaparsan nem kalır çürür çöpe gider.Yani toplama (veya balyalama) günlük hatta saatliktir(Çiftçiliğin bir çok alanında olduğu gibi).Uygun oranda kurumuş yoncayı sabah çok hafif çiğde topluyorduk..Dolayısıyla başka yerdeki balyacı bana ayak uyduramaz. Cevap yazan olursa teşekkür ederim.
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Göktürk- link=topic=52860.msg572342#msg572342 date=1333182138' Alıntı:
İşim yok diye fuarlarda hiç ilgilenmedim.Sadece yoncada kullanılabilecek 25 kg dikdörtgen balya yapan bir balya makinası yeni veya kullanılmış olarak kaç lira civarındadır?Zamanında biz balya yapmadık.İhtiyaç fazlamızı çalışanımız sap gibi yığıp ilçeye götürüyor, tartıya çıkıp parasını alıp geliyordu (ilkel metod). Etrafımızda balyacı var ama balyalama zamanı çok kritik.Fazla beklersen kuruyup yaprakları düşer böylece yoncanın sapını paketlemiş olursun para etmez , erken yaparsan nem kalır çürür çöpe gider.Yani toplama (veya balyalama) günlük hatta saatliktir(Çiftçiliğin bir çok alanında olduğu gibi).Uygun oranda kurumuş yoncayı sabah çok hafif çiğde topluyorduk..Dolayısıyla başka yerdeki balyacı bana ayak uyduramaz. Cevap yazan olursa teşekkür ederim.

eli ayağı düzgün bi makina 2. El 20-25 arası bulursun. Yenileri 50-60 arası prizmatik ot balya makinalarınn.balya makinasız rantable olmuyo ya kuru yada yas oluyo uygun zamanda balyacı blunmuyo sezonda
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

İş yoğunluğundan birhaftadır pek giremiyorum foruma,bu işten şöyle kar edilir maaliyeti konur yada satış piyasa bedeli konur vs. tartışma yada önerilerimizin dışında arkadaşlar bu işin içinde olanlarında bildiği gibi hayvancılık işine girerseniz eğer kolaykolay çıkamassınız benim gibide işten zevk alırsanız dönem dönem zararda olsa devam edersiniz,maaliyet hesabı konusunda ben fikrimi savunuyorum hala sayın Kocabaş misal ben 100 dekar arazimden çıkan kaba yemi hayvanlarıma yedirsem maaliyeti 20 tl ama satsam 60 tl kimne derse desin ben bunun maaliyetini 20 tl den hesaplarsam başta aldanmış olurum ozaman nasıl olur biliyormusunuz misal şuan piyasa fiyatından inek başı 150 tl kar ediyorsam yem girdilerini maaliyet hesabından koyarsam süt fiyatları düştüğünde bile kar ediyorum diye kendimi aldatırım.
Doğancan benim yazdıklarımı heves kırıcı olarak algılama kesinlikle bu iş zor ama bence zevkli bir işkolu iş hakkını vererek yapılırsa güzel karlarda elde edilebilir ama maaliyet hesabında aldanmayalım birde sermayen varsa sorundeğil neden dersen adamlar işe ilk girerken 400 hayvan ve süper modern bir işletmeyle işe başlıyorlar sermayen olmadımı sıfırdan emeklemek oluyor
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Değerli arkadaşlar tekrar merhaba;

Her yazan arkadaşımızın cevabına öncelikle saygı duyduğumu belirtmeliyim. Biz dediğimiz doğrudur diyerek kestirip atmak yerine bilenler doğru bildiğini yaptıklarını yazsınlar da feyz alalım dedik. Neden mesajları net okumak yerine hala karşı fikri çürütmeye çalışıyoruz anlamak güç. He, bilgiyi paylaşmayız bizde kalsın denirse onu da yazın bilelim. Diğer yandan hayvancılık muazzam karlıdır, önüne gelen girsin de demiyoruz. Zaten dememize gerek yok, parası olan ve de profesyonel ellere işi bırakan girer, giriyor. (Örnek; KOÇ Grubu, DOĞAN Grubu, Necati Kumtel, Aziz Yıldırım, Remzi Gür, Ebru Gündeş v.s v.s) Şimdi demeyin bunlar çok büyük yatırım yapıyorlar tabi para kazanırlar, girerler. İş öyle değil. Örnek; KOÇ Grubu bir iş koluna girecekse fizibilitesi en az 5 yıl sürer. Her türlü planlama yapılır ve yatırımı ona göre yaparlar. Grup; enerjiden, dayanıklı tüketime kadar bir çok alanda faaliyet gösteriyor. Karlılık düzeyi tatminkar olmayan hiçbir sektöre değil yatırım yapmak adımını atmaz. Tam da burda bu adamlar fırsat maliyetini kurgularlar. Yani; bir otomobil fabrikası yerine bir süt işletmesi kurarsak hangisinde ne kadar kardan vazgeçeriz diye. Seçim yapıldıktan sonra gerisi dikkate alınmaz. Daha önce de yazdım tekrar yazıyorum şimdi burada bu süt işletmesinin maliyetine; ' ' Yahu biz burda otomobil fabrikası kursaydık 1 milyon dolar net kar elde edecektik, şimdi karımız 800 bin dolar. He, o zaman napıyoruz 200 bin dolar süt işletmesinin gider kısmına yazalım ' ' demezler, diyemezler. Fırsatı farklı bir alanda daha karlı olarak algıladıklarında ise direkt plan değişikliğine geçerler. Harranova işletmesinde ATA-SANCAKLI grubunu saf dışı bıraktıkları gibi. Migros ' u satıp enerji alanına yüklenmeleri gibi Besiden de sütten de çıkacaklardı hani. Tekrar ediyorum büyük yatırımdır v.s. polemiğine girmeyelim.. Migros satıldığında Türkiye ' nin en karlı marketler zinciriydi, hala da öyle. Daha da ben ne diyeyim. Siz hesaplayabilirsiniz efendim şunu yapsaydım bunu kazanırdım, bak o kaçtı kaçan kısmı yaz gider diye. Diğer maliyet kalemlerinden olan; bezdir, dezenfektandır, ilaçtır, süpürgedir, kırtasiyedir, mazottur v.s. v.s. iğneden ipliğe giderdir. Hatta sizin bankanızda döviziniz vardır, kur farkından kaybı vardır bu da giderdir. Bunlara itirazımız olduğu da nerden çıktı. Mesleğimiz sorulmuş; işletme yönetim. Şu ana kadar sanayi, perakende ve dış ticaret alanlarında bir çok iş deneyimim oldu. Herkes gibi en fazla gelir elde edeceğim iş koluna geçiş yaparım (yönetim/yatırım anlamında). Ara ara yakın çevremizle büyükbaş hayvan işiyle ilgileniyoruz ticari anlamda (al-sat). Hayvana da hayvancılığa da uzak/bihaber değiliz. Ne dedik, yazın bilelim. İnek besleme hususunda laktasyon ve kuru kavramlarını ortaya atışımın nedeni ilk mesajlardaki hesaplarda tüm yıl aynı besleme yönteminin baz alınmasıdır. Detaylı rasyon yazın biz de maliyet çıkaralım. Hayvan kayıp sayısından tutunda diğer gider ve gelir kalemlerine kadar bilimsel ve/veya uygulamalı paylaşımlarınız bizi memnun edecektir. Kimin nasıl yöntemlerle hayvan beslediğini bir görelim. Bir arkadaşım ne demiş bak sadece yoncayla geçirdiler kışı. 25 kg sütü çok görenlere diyeceğimiz yoktur. 30 -40 kg ' ı bu ülkede yakalayanlar varsa bir yerde farkları vardır demek. Ahırların durumunu da yazın değerlendirmeyi bir de ona göre yapalım. Planlaması v.s. Bana kızmayın, amaç ortaya sağlıklı sonuç konmasını sağlamak. Ama n ' olur hala karşı cevap yerine bildiklerinizi yazın; ahır planlama, besleme, pazarlama, sağlık sorunları v.s. v.s. biz de görelim bakalım bu iş nasıl yapılırmış. Selam ve saygılarımla...
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Tam açıklayacı olacağı kanısı ile ;Fırsat maliyeti, muhasebe kayıtlarına girmez. Başka bir ifadeyle fırsat maliyeti kavramının klasik muhasebe maliyeti kavramından farklı bir anlamı vardır. Bu kavram karar aşamalarında parasal olmayan değerlendirme mekanizmasıdır. Fırsat maliyeti hususunda benim diyeceklerim bitti. Bilimadamları şöyle der; Dokuzeylül Ünv. Yrd. Doç. Dr. Bayram KAHRAMAN
Üretim faktörlerinin herhangi bir malın üretimine tahsisi halinde üretiminden vazgeçilen diğer mal ve hizmetlerin değeridir. Ekonomide buna Fırsat Maliyeti (Alternatif Maliyet) adı verilir. Başka bir deyişle, bir iş yapıldığında, mevcut koşullarda aynı faktörlerle yapılabilecek başka bir işi (veya işleri) yapmama fedakarlığına fırsat maliyeti denir. Kısaca fırsat maliyeti feda edilen alternatif gelir miktarıdır. Örneğin, kendine ait bir sahayı işleten bir maden mühendisinin durumunu inceleyelim. Maden mühendisi sahanın sahibidir ve işletmede çalışarak kendi işgücü ve sermayesini kullanmaktadır. Bu durumda saha için herhangi bir bedel ve emeği karşılığında herhangi bir ücret ödememekte ise de sahanın ve emeğinin karşılığının giderler arasında parasal olmayan gider olarak katılması gerekir (Lütfen dikkat; parasal olmayan). Maliyet hesaplarında, üretimde kullanılan girdilerin değeri esas alınıp alternatif maliyete, karar aşamalarında veya yapılacak üretim seçiminde başvurulur.

Ege Ünv. Yrd. Doç. Dr. Ayşe GÜLER
Fırsat maliyeti; muhasebe ve tasarrufla eş anlamlı değildir(ekonomistin maliyet anlayışı vazgeçmeyi, fedakarlığı içerir, parasal harcamayı değil)
Piyasada alınıp satılan, dolayısıyla piyasa fiyatına sahip mallarla sınırlı değildir. Yalnızca ekonomistler tarafından uygulanmaz, herkesin günlük yaşamlarında aldıkları kararlara yansır.Değer yargılarından arınmış değildir, uygulandığı yerde fırsat maliyeti sadece ekonomik politik parametrelerden etkilenmez. Sosyo-kültürel parametrelerden de etkilenir. (Affınıza sığınarak, yani diyorki; beğeniler, istekler, yetenekler de önemlidir. Bir adam yatırım yapacak. Hayvancılığı seviyor. Diğer yandan kuyumculuk da yapabilir, hayvancılıktan fazla kar eder. Hem tertemiz iş, hem de yorulmaz. Ama hayvancılığı seviyor. Karar aşamasında diğer işin tüm fırsat maliyetlerini değerlendirir, diğeri daha karlı ve az zahmetli olmasına karşın sevdiği işi seçer. Bu adam deli midir? Hayır, fırsat maliyetini belirlemiş ve diğer parametrelerden etkilenerek hayvancılığı seçmiştir). Hocanın diğer örneği; Güney Afrika 1999 yılında 6 milyar $ lıklıkbir bütçeyi, gelecek 10 yıl için askeri harcamalara ayırdı, bununla dünyanın en büyük AİDS nüfusunu barındıran ülkede tüm HIV taşıyıcılarının 2 yıllık tedavi ve ilaç paralarını karşılayabilirdi.
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

kocabas arkadas burda onu yapsaydık daha cok kaxanırdık değil mevzu örnegi yanlış veriyorsun burda konu yetiştirdiği ürünü yedirmek yerine satmak yoksa yemi ytiştir et sütü yetiştir mandra kur gibi değil evet muazzam kar var ama 3 e 5 ineğe yok biz bunu diyoruz yapacaksa büyük yapacak
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Maşaallah, bereketiniz artsın. Bakın sizinkisi ne güzel örnek, küçükten kendi çabalarınız ile büyüyorsunuz. Gönül isterki Doğan kardeşimiz büyük bir başlangıç yapsın. Ama şartları fazla zorlamasının bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Daha önce de belirtmiştim 23 başlık örnek aile işletmeleri mevcut. Böyle bir işletme bile, bakıldığında 3 sene sonra (hem sağmal hem de besi olarak) dikkate değer biçimde büyüyecektir. Forumda, incelediğim kadarıyla kendinizi geliştiren, bilinçli olarak bu işi yapmaya çalışan bir arkadaşımızsınız. Ancak dürüst olmak gerekirse tam tatmin edici cevap alamadım. İşletme karlılığı özel olduğu için parasal ifade etmeyiniz (zira nazara inanırım). Ancak bazı husuların netleştirilmesi yerinde olmaz mı? Yemleri biraz açsak. Sulu kaba yem, kuru kaba yem, enerji için, protein için, vitamindir v.s. dir. Kiloya göre, verime göre. Elimizde ne varsa o mudur, yoksa ihtiyaç nedir, ne temin edelim? Bölgemizde ne vardır, neyi nasıl değerlendiririz (Örn.; saray işletmesi narenciye posasını fevkalede değerlendiriyor) maliyetler nasıl düşer. Çevremizde ne var, ne bileyim fırıncılık artıkları, yemek fabrikası vardır değerlendirilebilir atıklar, konserve fabrikası vardır, salça fabrikası vardır (Harranova domates posasını hem süt hem de et üretiminde kullanıyor). Kesif yem niye yapamayalım? Fabrika yeminde de mısır, arpa, buğday, soya küspesi, kepek, yulaf, ayçiçeği küspesi, pamuk tohumu küspesi, vitamin, mineral v.s. v.s. dışında ne var. Hatta bazılarında koruyucu bile var. Allasınlar pullasınlar çiftçiden 3-5 ' e aldıklarını 10 ' a satsınlar. Zamanında (ucuz dönemde) yıllık ihtiyaca göre silolanamaz mı? Her 1TL kar, kardır. Bu sitede paylaşılan programlar bu ihtiyaca cevap verebilir pekala. Örneğini çıkaranlar mutlaka olacaktır (Hayvan ağırlığı, yaşı, gebelik durumu, süt verimi v.d. değerler ışığında). Hayvan yenileme durumunuza, kayıplara bakıldığında hijyenik, stressiz bir ortam olduğu belli. Bu şartlar nasıl sağlanır. Diğer yandan bölgedeki en yüksek karkas verimini nasıl elde ettiniz. Randımanı % kaçtı? Besi programı nasıldı, günlük canlı ağırlık artışını ölçme şansınız oldu mu (ya da aylık). 2 yaşına kadar bir hesap tuttunuz mu (karlılığı nasıldı?) Ortalama 1000 kg üzerinde bir danadan bahsediyoruz. Irka göre; 550-600-650 kg canlı ağırlık üzerinde, yağlanma ve yemden yararlanma oranları düşünüldüğünde karlılık olumsuz etkilenmiş olmadı mı? Buradan şu noktaları yazsak ve ortaya atsak, değerli arkadaşlarımız da değerlendirseler. Karmaşa olmadan maddeleri açsak. Net veriler ile (tuzuna kadar). Bu işe soyunan da desinki; ahırım, yerim şöyle olmalıymış, hayvan alacaksam şuna dikkat edeyim, benim çevre şartlarım ne, şöyle beslemeli, şöyle temiz tutmalı v.s. Dua etsin. Şimdilik bunları diyebildik. Selam ve saygılarımla...

1) Ahır, sağım yeri, yem depoları v.d. yerlerin planı (Büyümeye yönelik)
2) Damızlık hayvan seçimi
3) İnek rasyonu (Hayvan ağırlığı, yaşı, gebelik durumu, süt verimi v.d. değerler ışığında).
4) Besi rasyonu (7-8 aylıktan itibaren, başlangıç ağırlığı, ırk, çevre faktörleri (hava, ahır ort.) v.b. durumlarda dahil
5) İnekler için sağlık takibi (aşılar v.s.)
5) Besi sığırları için sağlık takibi (aşılar v.s.)
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Kocabaş link=topic=52860.msg574052#msg574052 date=1333442654' Alıntı:
Maşaallah, bereketiniz artsın. Bakın sizinkisi ne güzel örnek, küçükten kendi çabalarınız ile büyüyorsunuz. Gönül isterki Doğan kardeşimiz büyük bir başlangıç yapsın. Ama şartları fazla zorlamasının bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Daha önce de belirtmiştim 23 başlık örnek aile işletmeleri mevcut. Böyle bir işletme bile, bakıldığında 3 sene sonra (hem sağmal hem de besi olarak) dikkate değer biçimde büyüyecektir. Forumda, incelediğim kadarıyla kendinizi geliştiren, bilinçli olarak bu işi yapmaya çalışan bir arkadaşımızsınız. Ancak dürüst olmak gerekirse tam tatmin edici cevap alamadım. İşletme karlılığı özel olduğu için parasal ifade etmeyiniz (zira nazara inanırım). Ancak bazı husuların netleştirilmesi yerinde olmaz mı? Yemleri biraz açsak. Sulu kaba yem, kuru kaba yem, enerji için, protein için, vitamindir v.s. dir. Kiloya göre, verime göre. Elimizde ne varsa o mudur, yoksa ihtiyaç nedir, ne temin edelim? Bölgemizde ne vardır, neyi nasıl değerlendiririz (Örn.; saray işletmesi narenciye posasını fevkalede değerlendiriyor) maliyetler nasıl düşer. Çevremizde ne var, ne bileyim fırıncılık artıkları, yemek fabrikası vardır değerlendirilebilir atıklar, konserve fabrikası vardır, salça fabrikası vardır (Harranova domates posasını hem süt hem de et üretiminde kullanıyor). Kesif yem niye yapamayalım? Fabrika yeminde de mısır, arpa, buğday, soya küspesi, kepek, yulaf, ayçiçeği küspesi, pamuk tohumu küspesi, vitamin, mineral v.s. v.s. dışında ne var. Hatta bazılarında koruyucu bile var. Allasınlar pullasınlar çiftçiden 3-5 ' e aldıklarını 10 ' a satsınlar. Zamanında (ucuz dönemde) yıllık ihtiyaca göre silolanamaz mı? Her 1TL kar, kardır. Bu sitede paylaşılan programlar bu ihtiyaca cevap verebilir pekala. Örneğini çıkaranlar mutlaka olacaktır (Hayvan ağırlığı, yaşı, gebelik durumu, süt verimi v.d. değerler ışığında). Hayvan yenileme durumunuza, kayıplara bakıldığında hijyenik, stressiz bir ortam olduğu belli. Bu şartlar nasıl sağlanır. Diğer yandan bölgedeki en yüksek karkas verimini nasıl elde ettiniz. Randımanı % kaçtı? Besi programı nasıldı, günlük canlı ağırlık artışını ölçme şansınız oldu mu (ya da aylık). 2 yaşına kadar bir hesap tuttunuz mu (karlılığı nasıldı?) Ortalama 1000 kg üzerinde bir danadan bahsediyoruz. Irka göre; 550-600-650 kg canlı ağırlık üzerinde, yağlanma ve yemden yararlanma oranları düşünüldüğünde karlılık olumsuz etkilenmiş olmadı mı? Buradan şu noktaları yazsak ve ortaya atsak, değerli arkadaşlarımız da değerlendirseler. Karmaşa olmadan maddeleri açsak. Net veriler ile (tuzuna kadar). Bu işe soyunan da desinki; ahırım, yerim şöyle olmalıymış, hayvan alacaksam şuna dikkat edeyim, benim çevre şartlarım ne, şöyle beslemeli, şöyle temiz tutmalı v.s. Dua etsin. Şimdilik bunları diyebildik. Selam ve saygılarımla...

1) Ahır, sağım yeri, yem depoları v.d. yerlerin planı (Büyümeye yönelik)
2) Damızlık hayvan seçimi
3) İnek rasyonu (Hayvan ağırlığı, yaşı, gebelik durumu, süt verimi v.d. değerler ışığında).
4) Besi rasyonu (7-8 aylıktan itibaren, başlangıç ağırlığı, ırk, çevre faktörleri (hava, ahır ort.) v.b. durumlarda dahil
5) İnekler için sağlık takibi (aşılar v.s.)
5) Besi sığırları için sağlık takibi (aşılar v.s.)
Mustafa abi şu an ki konumumuzda ve durumumuzu göz önüne alırsam büyük bir işletme yapmam çok çok zor. Ancak ufak bir başlangıçla bu işe girebiliriz. Annem babam öğretmen. Ellerinde de pek bir birikim olduğu söylenemez. Bir araba, bir ev, emekli olduklarında da emekli ikramiyeleri ve bir miktarda para. Bende ufaktan başlayarak bu işde büyüme taraftarıyım. Bu işi modern tekniklerle fakat maliyeti düşük tutarak yapmayı planlıyorum. Şu an için kafamda bir plan var. Beton yerine alternatif malzemeler kullanarak daha pratik bir kurulum aşaması ve daha ucuza mal edilebilecek bir sistem olabilir diye düşünüyorum.
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Kocabaş link=topic=52860.msg571655#msg571655 date=1333096346' Alıntı:
İktisat kavramlarına girersek işin içinden çıkılmaz. Her işi yaparken bir diğerinden zaten vazgeçilmiş olur. Fırsat maliyeti budur, karıştırmayalım. Sapla samanı iyi ayırmak gerekir. Doğan hangi işi yapacağını seçmiş. ' ' Süt sığırcılığı ' ' . Bunu yaparken de yem bitkisi üretip satma işinden vazgeçmiş oluyor. (Kaldı ki böyle bir amacı da anladığım kadarıyla yok.) Ortada duran kendi hayvanlarının ihtiyacı ne olacak? Bu sefer dışarıdan alım maliyetlerini de hesaplamak gerekecek. 1 ton silajı üretmek ile dışarıdan alma maliyet farkı ne olacak? Burada yem bitkisi üretseydin şu kadar TL kar ederdin şimdi o kardan vazgeçtin onu gider hanene yazalım denilemez. Bunun sonu olmaz. Diğer örnek; tarlaya yapacağı tüm yatırım ve giderlerin toplamını borsaya yatırsaydı şu kadar TL kazanırdı, bundan vazgeçmiş oluyor (fırsat maliyeti) gider hanesine yazalım mı denilecek? Bir iş seçilmiştir ve diğer(ler)inden vazgeçilmiştir. Bundan sonrasına bakmak gerekir. Süt/et sığırcılığı yapılacaksa ve optimum bir işletme isteniyorsa (her kaynakta böyle yazar) mutlaka ve mutlaka işletme kaba yemini kendi üretmelidir. Artı olarak kesif yemi de kendi üretirse ne ala. Buna uygun programlar mevcut. Hatta bu sitede Sebazios adlı üye arkadaşımız anlatımlı paylaşmıştı. Bunun yanısıra hayvanların verimine göre mutlaka bir program ya da uzmanın hazırladığı rasyonu kullanmak gerekir. Çoğu küçük işletmenin yaptığı gibi 25 kg süt veren ineğe de 40 kg süt veren ineğe de aynı yemi verirsek birini eksik diğerini de gereksiz beslemiş oluruz. İşte tam da bu noktada ayak, meme v.s. problemler başlamış olur. Kurudaki yanlış beslemeler sonucu düşükler, doğum zorlukları, doğum sonrası kalkamama v.b. bir çok problem yanlış/yetersiz/gereksiz beslemenin sonucu değil midir? Burada ahkam kesmek niyetinde değilim. Süt sanayicilerinin örnek işletmelerini gezmek, sitelerini incelemek, değerli bilim adamlarımızın yayınlarını/makalelerini okumak ilk adımdır. Bu işin sonu yok. Doğan kardeşime; bu iş için Sütaş 4 günlük ücretsiz eğitim veriyor. Yiyecek-içecek ücretsiz. Konaklamak için devlet misafirhanelerinde cüzi bir ücretle konaklayabilirsin. Telefonla her konuda destek vermekteler. 30 baş az diyenler için Sütaşın 23 başlık proje çiftliğini örnek verebiliriz. Hem ilerideki hedefin kaç baş olacaksa 1/4 hayvanla başlaman hem maliyet hem de tecrübe açısından tavsiyeleri. Hedef 100 ise 25 baş gibi. Konu uzar, şimdilik bu kadar. Bu işi yapıyormusunda ahkam kesiyorsun diyenlere, ahkam kesmek haddimiz değil der yazıyı iyi okumalarını tavsiye ederim. Selam ve saygılarımla...
atila link=topic=52860.msg572050#msg572050 date=1333130462' Alıntı:
Sayın Kocabaş,
Tarla kirası örneğinde hangi kısmın yanlış olduğunu (cehaletimi bağışlayın) anlayamadım.
Ekonomiden çok anlamam, ama bir ticari işletmede (tarımsal üretimde bir ticari işletmedir) çiftçilerimizin maliyet hesaplarında gördüğüm eksiklikler; iş gücünü, sermaye faizini, amortismanı ve alternatif maliyetleri hesaplarına katmamalarıdır.
1. Tarımsal üretim yaptığım sürece, ' ' dışarıda ' ' çalışamam, dolayısıyla oradan alabileceğim yıllık maaşımı gider olarak maliyet hesabıma katmak mecburiyetindeyim. Bu işletmemde çalışan bütün ' ' dışarıda çalışabilecek vasıftaki aile fertleri ' ' içinde geçerlidir.
2. Varsayalım tarımsal üretime yeni başladım ve bu işe 100.000 TL ayırdım ve harcadım. Bu parayı başka yatırımlar ile değerlendirseydim, şu anki koşullarda yıllık 10.000 TL gelir elde ederdim. Dolayısıyla bu ' ' elde edemediğim ' ' meblağıda maliyetlerime eklemek mecburiyetindeyim.
3. Her ekipmanın belli bir ekonomik ömrü var. Dolayısıyla her yıl ' ' yenileme ' ' için belirli bir meblağ ayırmak ve bunu maliyetlerime katmak mecburiyetindeyim.
4. Alternatif maliyet olayını daha önce açıklamıştım.
Yoksa para kazanamam ve bu da mantıklı olmaz, çünkü ben basiretli bir tüccar olarak kar etmeliyim. Amiyane tabirle ' ' evde çocuklar çorba bekler ' '
Tarımsal üretimi bilinçli yaparsanız ve öz sermayeniz yeterli ise para kazanabilirsiniz, ama zengin olamazsınız (zaten bunun gerekliliğide tartışılır).
Saygılarımla
Bende ' yoncacı aday adayı ' olarak birşeyler karalayım.Atila beye katılıyorum,Sn Kocabaş ' a katılamıyorum.
Diyelim, belli bir sayıda hayvanınız için 10 ton kuru yonca balyasına ihtiyacınız var. Aynı zamanda yonca üretimide yapıp dışarıyada satıyorsunuz.Üretim maliyetiniz 10 krş/kg. Piyasa fiyatı 40 krş. Yoncanız olmasa dışardan alıp 4000 lira ödeyeceksiniz.Veya hayvanınız olmasa bu miktarı piyasaya satıp cebinize koyacaksınız.Hayvanınıza 4000 liralık yoncayı yedirip bana maliyeti 1000 lira diyerek giderlere 1000 lira yazabilir miyiz? Fırsat maliyetidir ,tercihimi böyle yaptım diye maliyete niye eklemeyelim.
Ektiğim soğanın tohumunu kendim ürettim.Yoksa dışardan alacaktım ,ekmesem satıp parasını cebime koyacaktım.Bu durumda masrafların başına tohumun piyasa fiatına göre değerini yazarım arkadaşlar.İş için yapılan seyahat masrafları bile maliyettir. Sonuçta turistik seyahat yapmıyorsunuz.. Böyle yaparsak yaptığımız işin sonucunun ekonomik olup olmadığını, sürdürülebilir olup olmadığını anlayabiliriz.Buna göre maliyet düşürücü girişimlerde bulunabiliriz. Veya ' attığım taş,ürküttüğüm kurbağa ' deyimini hatırlarız.
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Bende bişeyler yazayım bu konu üzerinde.
Yaşım 41 oldu, babamın dedesi baya bi ağaymış, aile işletmesi 4 çocuk gelinler ve yetişen torunlar. Vakti zamanı gelince çocuklarını sırasıyla 1 mülk(ahır, samanlık 3 odalı ahşap ev), 1 çift öküz ve 20 koyunla ayırmış. Onlar ise birden özgür kalınca oldukça bocalamışlar, dedem ve kardeşlerini tanıma ve onlarla çobanlık yapma fırsatım oldu. Aklım erdiğinde; amcamı evlendirmek için dedem öküzlerini 2500 TL ye satmıştı ve elimizde 7-8 koyun bişrkaç tavuk kalmıştı. Zaten toprakta 32 dekardan ibaretti. Gübre yok, ot ilacını bilen yok,:) zor yıllardı vesselam. Ben ilkokul 1. sınıftayken babam inşaat demirciliği yapıyordu ve birikimi ile 2 sene üst üste kurbanlık koç denemiştik ve hayli zarar etmiştik. Neyse ki; 32 dişi merinos kuzu ve bir erkek kuzuyu alıp köye geldi ve koyunculuğa adım atmış olduk. Tabi ki buda sancılı oldu; alışıla gelmiş mor karamana benzeyen kuyruklu koyunlardan sonra merinosları domuzdan üremiş diye karalayanda çok oldu.:)
O sırada sürümüz çoğaldı, buda kolay olmadı, arpa yok, ot samanı yok v.s. veterineri bilen zaten yok ki 5 dk. içinde 6 kuzuyu kesmek zorunda kaldığımızı dün gibi hatırlarım.:( ŞLimdi esther ile öldürmeye çalıştığımız otları o zamanlar elle çok yolmuştuk, hemde tarla sahibine para ödeyerek.
7 yıl sonunda; ben akrabamın yanıda liseye başladığımın 3. haftası babam 100 koyun, 1 çift 1. sınıf öküz, 32 dişi toklu yu ve bir miktar da para vererek 10 yaşında 135 MF ve 1 adet 4 tekerli 77 model ahşap remorkla takas etmişti. Elimizde 15 kadar keçi 2 inek 1 düve kalmıştı, zor bela 1 pimkesen pulluk birde 9 lu kazayağı almıştık. Gübre ile tanıştık ben traktör sevdasına okuldan soğudum, 2 dersten kaldım veremedim 1 yılım gitti v.s.
Bunları niye yazdım derseniz;
0 iki inek ve bir düve bizim işletmenin temelleri oldu, sayısını tahmin edemem. Köye 2 adet beton arme ev bir ahır bir sürü müştemilat, Eskişehire 3 katlı ev, 3 düğün, 2 tane sıfır traktör iveco kamyonet ve reno 9. Şu an bu gün satılan 2 erkek yaş danası 2 dişi düve hariç sayı 39 galiba.:) Hemde bunların hepsi bu işletmede doğan hayvan, bir tane bile satın alma yok. Hayvancılık sabır isteyen bir iş, çok çalışmak gerekli. İmkansızın sınırlarını zorlamak gerekli.
Hayvanları çok sevmek gerekli ama o zamanda duygusal davranırsınız ve çok para kazanamazsınız. Olsun huzurlu ve mutlusunuzdur, zaten yaşamak içinde o gerekli değil mi. ?
Saygılar..
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Kocabaş link=topic=52860.msg574052#msg574052 date=1333442654' Alıntı:
Maşaallah, bereketiniz artsın. Bakın sizinkisi ne güzel örnek, küçükten kendi çabalarınız ile büyüyorsunuz. Gönül isterki Doğan kardeşimiz büyük bir başlangıç yapsın. Ama şartları fazla zorlamasının bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Daha önce de belirtmiştim 23 başlık örnek aile işletmeleri mevcut. Böyle bir işletme bile, bakıldığında 3 sene sonra (hem sağmal hem de besi olarak) dikkate değer biçimde büyüyecektir. Forumda, incelediğim kadarıyla kendinizi geliştiren, bilinçli olarak bu işi yapmaya çalışan bir arkadaşımızsınız. Ancak dürüst olmak gerekirse tam tatmin edici cevap alamadım. İşletme karlılığı özel olduğu için parasal ifade etmeyiniz (zira nazara inanırım). Ancak bazı husuların netleştirilmesi yerinde olmaz mı? Yemleri biraz açsak. Sulu kaba yem, kuru kaba yem, enerji için, protein için, vitamindir v.s. dir. Kiloya göre, verime göre. Elimizde ne varsa o mudur, yoksa ihtiyaç nedir, ne temin edelim? Bölgemizde ne vardır, neyi nasıl değerlendiririz (Örn.; saray işletmesi narenciye posasını fevkalede değerlendiriyor) maliyetler nasıl düşer. Çevremizde ne var, ne bileyim fırıncılık artıkları, yemek fabrikası vardır değerlendirilebilir atıklar, konserve fabrikası vardır, salça fabrikası vardır (Harranova domates posasını hem süt hem de et üretiminde kullanıyor). Kesif yem niye yapamayalım? Fabrika yeminde de mısır, arpa, buğday, soya küspesi, kepek, yulaf, ayçiçeği küspesi, pamuk tohumu küspesi, vitamin, mineral v.s. v.s. dışında ne var. Hatta bazılarında koruyucu bile var. Allasınlar pullasınlar çiftçiden 3-5 ' e aldıklarını 10 ' a satsınlar. Zamanında (ucuz dönemde) yıllık ihtiyaca göre silolanamaz mı? Her 1TL kar, kardır. Bu sitede paylaşılan programlar bu ihtiyaca cevap verebilir pekala. Örneğini çıkaranlar mutlaka olacaktır (Hayvan ağırlığı, yaşı, gebelik durumu, süt verimi v.d. değerler ışığında). Hayvan yenileme durumunuza, kayıplara bakıldığında hijyenik, stressiz bir ortam olduğu belli. Bu şartlar nasıl sağlanır. Diğer yandan bölgedeki en yüksek karkas verimini nasıl elde ettiniz. Randımanı % kaçtı? Besi programı nasıldı, günlük canlı ağırlık artışını ölçme şansınız oldu mu (ya da aylık). 2 yaşına kadar bir hesap tuttunuz mu (karlılığı nasıldı?) Ortalama 1000 kg üzerinde bir danadan bahsediyoruz. Irka göre; 550-600-650 kg canlı ağırlık üzerinde, yağlanma ve yemden yararlanma oranları düşünüldüğünde karlılık olumsuz etkilenmiş olmadı mı? Buradan şu noktaları yazsak ve ortaya atsak, değerli arkadaşlarımız da değerlendirseler. Karmaşa olmadan maddeleri açsak. Net veriler ile (tuzuna kadar). Bu işe soyunan da desinki; ahırım, yerim şöyle olmalıymış, hayvan alacaksam şuna dikkat edeyim, benim çevre şartlarım ne, şöyle beslemeli, şöyle temiz tutmalı v.s. Dua etsin. Şimdilik bunları diyebildik. Selam ve saygılarımla...

1) Ahır, sağım yeri, yem depoları v.d. yerlerin planı (Büyümeye yönelik)
2) Damızlık hayvan seçimi
3) İnek rasyonu (Hayvan ağırlığı, yaşı, gebelik durumu, süt verimi v.d. değerler ışığında).
4) Besi rasyonu (7-8 aylıktan itibaren, başlangıç ağırlığı, ırk, çevre faktörleri (hava, ahır ort.) v.b. durumlarda dahil
5) İnekler için sağlık takibi (aşılar v.s.)
5) Besi sığırları için sağlık takibi (aşılar v.s.)
Daha önceki gönderimi aynen nazara inandığım için (çok defa başımıza geldi özellikle hayvanlarımda) ve sadece genel verimlerim hakkında bilgi verme amaçlı olduğu için kaldırdım,övünmek olarak algılamasın kesinlikle arkadaşlar,bakım beleme koşullarına gelince biraz bahsedeyim barınak koşulları dediğiniz gibi çok iyi değil açık sistem -26 derecede açıktaydı hayvanlar bakım beslenmeleri iyi özellikle kaba yemim yonca ve sılaj ağırlıklı,damızlık düve,dana bakımına gelince hayvanların geleceğini etkileyen en önemli faktör buzağılık döneminde iyi bakmak ve ishal,septisemi yada başka ağır haytalıklara yakalatmamak günlük sütünü kilosuna göre eksiksiz en az 90 gün verirsen bu süre zarfında buzağılar yem tüketimide yaparsave yeme düzgün bir geçiş yaparlarsa kaliteli dana ve düveler yetiştiirliyor,bu konuya çok dikkat ediyorum,ineklerime 21 pr,2700 en süt yemi veriyorum kaliteli sılajımız olduğu için dengeliyor rasyonu ama yinede 21 çok sağlıklı değil yüksek süt veren hayvanlarda çokta versen kondisyon sağlamıyor enerji girmek gerekiyor,Döl verimine gelince damızlık kaliteli boğa bulunduruyorum bazı hayvanlar gizli kızgınlık gösteriyor boğa bunları hemen tespit ediyor birde iyi gözlemliyorum bazı hayvanlarım sürekli çok belirtisiz kızgınlık gösteriyor zorla boğaya çekiyorum yada veterinere tohumlatıyorum ve tutuyor,döl tutma sorunlarını birçoğunu kendim tedavi edebildiğim için tedavi maliyeti düşüyor yoğun tedaviyle bu sorunu halledebiliyorum vs.vs. vs.
Kesif yem üretimine gelince haklısınız kendimiz üretsek illaki önemli derecede maaliyeti düşürmüş oluruz vedaha kaliteli yemde üretebiliriz ama kendim için bahsediyorum genel olarak tarlalarımız kaliteli ektiğimiz ürünün getiriside verimler yüksek olduğu için çok iyi misal ayçiçeğinden kazandığımla normalde çıkacak arpanın 2 katı alabilirim aynı şekilde pancar içinde aynı
Buradaki ayrıntı ben kendi işletmem olarak orta düzey bölgeme göre iyi sayılacak derecede hayvancılık yapıyorum,ailemden ayrıyım ortağım falanda yok işletme tamamen kendime ait ama bu işi tarımın yanında ekstra iş kolu olarak devam ettiriyorum hayvancılıktan kazandığım geliri günlük giderler ve tarım giderlerine (elektirik tarımsal sulama,mazot,gübre vs.)harcıyorum yani asıl işim tarım, hayırlısıyla Mevlam sıkıntı vermesse sağmal işletmemi ekstra maaliyet harcamadan kendi bünyesinde büyütmeye ve geliştirmeye çalışıyorum.
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Hacimmet bey dikkate alıp cevaplıyorsunuz teşekkür ederim. Nail bey size de ayrıca teşekkür ederim. Bazı arkadaşlarımız (işi yaptıklarını biliyorum) nedense işin özünden başka yerlere takılıp kaldılar, aydınlatıcı olmak, elinden geldiğince bilgi vermek yerine konuyu sadece takip edip teşekkür etmekle yetiniyorlar. Oysa tecrübelerinden yararlanmak isteriz. Bir başka değerli arkadaşlarımız yazdığımız son 1-2 mesajı atlayıp bir kaç mesaj öncesine gönderme yapıyorlar. Son noktayı doçentler koydu, biz geçtik oraları, dileyen dilediği gibi hesaplasın. Esas konuya gelince, Hacimmet bey; 21 proteini test ettirme şansınız oldu mu, fazla gibi geldi. Ayak problemi olmuyor mu? Kesif yemi üretseniz derken, bu tarlanızda olmayabilir. Yem materyallerini satınalıp siz karma yapıp üretseniz hem daha sağlıklı hem de daha ucuz olur kanısındayım. Sizden istirhamım, 30 Kg (20-25-35 de olabilir) süt veren bir ineğiniz varsa özelliklerini de belirtip (Örn.; 2 doğurmuş, 48 aylık, 550 kg., 2 aylık gebe) günlük yaptığınız yemlemeyi yazabilir misiniz? Şu kadar kg silaj, şu kadar fabrika yemi, şu kadar tuz v.s. diye. Ayrıca varsa elinizdeki yem materyallerini de (mısır, arpa, A.Ç.K. v.s.) yazarsanız ve de uygun görürseniz rasyon programına göre bir denemeye girebilirmiyiz. Başka bir arkadaşımız bunu koyunlarda denemişti, ucuz ve sağlıklı sonuçlar aldı. Süt ineğinde uygulama şansı olursa bu herkese örnek olur derim. Fabrika yeminden kurtulunabilir. Değerli cevabınızı beklerim. Saygı ve selamlarımla...
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

hiç kimse bir canlının yaşam gelir giderini hesaplayamaz (doçentler proflarda dahil).İdeal ortam denir buna bilimde, ideal ortamada en fazla laboratuvar ortamında yaklaşılabilir.
öyle 20 30 baş hayvanı (herbiri sizin bünyenizden 7 8 kat büyük) beslemek yaşatmakta kolay degildîr.yardımcı tutarsınız ancak 20 30 hayvanla ugraştıgınız kadar o da sizi ugraştırır..hayvanların herbirini ayrı ayrı tanımanız gerekir ancak sağım zamanı geldiğinde herbirine gram gram yem belirlemek hayal ürünüdür.yemi kendiniz yapmak istersiniz, ancak zamanı gelir yıllarca denenmiş yemlere bile itiraz eden hayvanlarınız kaldı sizin yaptıgınıza neler yaparlar.yem üretmindeki diğer sıkıntı tarımada gece gündüzlü zaman ayırırsınız unutmayın hayvanlarınızada bakmak zorundasınız aynı zamanda.
30 baş hayvan yılda 1 doğum yapsa dogum zamanınıda net bilemezsiniz en iyi 4 5 gün gözünüzü kırpmadan beklemeniz gerekir bu da yılda 100 günü geçer uykusuz gece olarak sabah yine sagım sizi bekler.hastalıklarda cabası
daha dış koşullardan bahsetmiyorum bile bu iş sevgidende ötesini ister 365 gün size bakan 30 dan fazla canlıdan bahsediyruz.
gelelim kazancınıza bırakın koçu moçu onların bu işi yapma amacı adamlar sütüde etide hertürlü kendi markalarnda kullanyrlar.siz süt satacaksınız her sbah parası bi ay sonra gelicek belki gelmiyecek.gidecegini bile bile sokaga dökemeyeceniz sütü yine teslim edeceksniz..
sonuç olarak para kazanacaksınız ama... Amasıda yukarıda bu konu geniş bi konu yazıp tartışmakla bitmez.rahatına düşkün sorumsuz adamın işi degildir
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt