Vergi sıfırlandı


Arkadaşlar gübre pahalı buğday ucuz tamam da asıl.mesele biz birbirimize saygı sevgi ve bağlılığı kaybettik bereket de bizi terketti. Bereket olması için helal kazanmak tamahori etmemek gerek. Bunları kaybederseniz bereket olmaz çünkü yüce Allah bize gazap saçarak. Ama O bagislayico bugünler gececk yine birlik olup bu krizleri atlatacagiz yeter ki çalışıp uretelim kanaatkar olalım birbirimizi sayıp sevip kollayalim.
Abi hakaten asıl mesele bereket. Senin önceki yazında bunu diyecektim de biri çıkıp da "seni batıl inançlı aptal" der diye demedim allah şahit. Geçen babamla konusurken eskiden bereketin huzurun oldugundan felan bahsedildi. Biri de dedi ki ya bu milletin yemeğine mi bisey katıldı toplum komple bozuldu deyince babam da bu milletin yemeğine haram kattılar kanına gecti haram dedi. Valla o kadar haklı ki. En basit kredi bile faizli bir islem oldugundan haram değildir diyecek bir kişi bile olamaz ancak şuanda kredi cok zaruri bir ihtiyac gibi görünüyor. Paran yoksa alma mantigi kayboldu.
 
Abi hakaten asıl mesele bereket. Senin önceki yazında bunu diyecektim de biri çıkıp da "seni batıl inançlı aptal" der diye demedim allah şahit. Geçen babamla konusurken eskiden bereketin huzurun oldugundan felan bahsedildi. Biri de dedi ki ya bu milletin yemeğine mi bisey katıldı toplum komple bozuldu deyince babam da bu milletin yemeğine haram kattılar kanına gecti haram dedi. Valla o kadar haklı ki. En basit kredi bile faizli bir islem oldugundan haram değildir diyecek bir kişi bile olamaz ancak şuanda kredi cok zaruri bir ihtiyac gibi görünüyor. Paran yoksa alma mantigi kayboldu.

Eskiden 5 milyon kişi vadeli alışveriş yapardı, şimdi 35 milyon kişinin cebinde kart var.
 
Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım. Hz. Mevlana.
Taziye 3 gün verilir, daha sonra hatırlatılmaz, yarına bakmamız gerekir.
 
bence bereketle alakalı degıl
neden dersenız elın gavuru cenabet gezer hak yemez yalan soylemez yaptıgı iş neyse hakkıyla yapar
ama musluman toplum olarak fesat haset cekememezlık tamah ac gozluluk hıle hurda aklına ne gelırse bızde
tarımdakı sıkıntı da kım ne derse desın hukumette yıne o elın gavuru oturur 5 senelık on 50 yuz senelık programlar yapar hukumetler degısse bıle bu planlar devam eder bızde gunu bırlık ısın ehlı olmayan kımı kukla kımı dagmat kımı yandas bakan olur hıc bırı bır boktan anlamaz bereremedıklerınıde elın gavuruna atarlar yok papazmıs yok dıs guclermıs mıs
 
hep elın gavuruna salladım ama suc bızde
yavuz sultan selım han mercidabık savasını kazandıkdan sonra bıldıgınız gıbı halıfelık memluklulardan osmanogullarına yanı turklere gectı bunu arab yarım adası kabullenemeyınce arabıstandan 1000 tane ımam getırılıp para makam ve mevkı verılerek anadolu topraklarına salı verıldı ıste bıttıgımız gun o gun TÜRKİSTAN kulturu TÜRK külturu bıtıp arab kulturunu İSLAM kulturu olarak yadılar netıcede gelen arab mollalar para mal mevkı ıcın geldıler
kurtulus öze donmek de tek cıkar yol bu
uzun az a sıyası bır yazıdan oturu gocunnna arkadaslardan af dıllerım
 
Polislere ozel asiri ucuz bir koperatif+kira+masraflar deyince 4 cocuk son derece fakirlikle buyumus

kandemir_06 .. Senin bu konu üzerinden yaptığın "analiz" deki hatanın ana nedeni; Her konu da analiz yaparken iki farklı dönem hakkında konuşuyorsan o dönemlerim yaşandığı çağ ı, teknolojiyi, tabiatı, insan psikolojisi ve davranışlarını, olaylara verdiği tepki şekilleri ve şiddetini ve hatta ritüellerini (DİNİ İNANIŞLARI) ve toplumun IQ ortalamaları vs. bütün bunları göz önünde bulundurmadan yorum yaptığın için, yorumların yanlış oluyor.

MESELA ;
Deden in söylemiş olduğu; "o dönemde sigara bile bulamıyorduk" sözüne takıldım ben. :D
Sadece bu cümleye baktığımızda; evet çok doğru zaman zaman sigara bulmakta zorlanıyor ve belirli dönemler, tiryakiler ciddi sıkıntılar yaşıyordu.
Türkiye Cumhuriyeti; senin o dediğin dönemde, dünya da kendi kendine yeten ve fazla ürününü ihraç eden 5 ÜLKEDEN 1 i idi. Her türlü ve Türkiye ye yetecek hatta ihraç bile edecek "DÜNYANIN EN KALİTELİ" si tütününü üreten, bunu sigara ya çevirecek "TEKEL" fabrikaları olan Türkiye;

Her yılın belli dönemlerinde TÜRKİYE DE NEDEN CİDDİ SIKINTILAR yaşanıyor du?
Bu sıkıntıların ana kaynağı; Deden in (ve benim. hatta KIZILTAN) yaşadığı dönemin tamamı Adalet Partisi, Milliyetçi Cephe hükümetleri ve Özal dönemlerinin dışında hemen-hemen hiç bir yönetim yoktu. Bunu anti-parantez olarak belirteyim.
BUNA RAĞMEN.. "Sigara bile bulamama" nın tek suçlusu bu hükemetlerdir diyebilir miyiz? Böyle bir şey demek için "CAHİL" olmak gerekir. Bu hükümetlerin hiç suç u yoktu.

Bak güzel kardeşim; Dünyanın paranın ilk bulunduğu (M.Ö; Lidyalı lar) tarihten günümüze kadar geçen zaman da "EKONOMİ YÖNETİM" i olarak;

1-) EKONOMİYE DEVLET İN (MERKEZ BANKASI) MÜDAHALE ETTİĞİ SİSTEMİ (Devlet Müdahaleciliği Kuramı)
2-) EKONOMİYİ ARZ-TALEP İN BELİRLEDİĞİ SİSTEM (Serbest Piyasa Ekonomisi)

Deden in yaşamış olduğu (ve sana kıtlık ile açıkladığı) o dönem aslında "kıtlık değil bolluk" dönemiydi.
Çünkü yeterince (hatta fazlasıyla) üretim var ama "BAĞZI DÖNEMLER" yokluk yaşanıyor. Paradoks değil mi? Hayır paradoks değil ama neden paradoks değil?

O dönemin "DEVLET MÜDAHALESİ EKONOMİK SİSTEMİ" ni az-buçuk ta olsa ne olduğunu bilen, bu sistemin açıklarından (her sistem in her kanun un, her anayasanın açıkları olduğu gerçeğini unutmadan) yararlanan insanların yaradılış özelliği "EGO" ları nedeni ile oluşan olumsuzluklar, o dönem in (veya bu dönem) suçu değildir, bu toplumun suçudur.

DEVLET MÜDAHALESİ EKONOMİK SİSTEM NE OLUYOR?

1-) Döviz (kur) artışları senede 1 kez MERKEZ BANKASI tarafından belirlenir. (ARZ-TALEP YANİ PİYASA TARAFINDAN DEĞİL)
2-) Her ürün ün (buğday, arpa, süt, yoğurt, ayakkabı, gömlek vs.) fiyatı devlet tarafından belirlenir. Fiyat artışı da devlet tarafından senede 1 kez (SENE BAŞI 1 OCAK) belirlenir. (her 15 günde bir fiyatı piyasa değil devlet belirler)
3-) Tüccar bu fiyatın (giriş faturası) üzerine en fazla %30 karını koyarak satar.

Hangi sistem daha iyi soracak olursan benim sana cevabım; her sistemin kendi içinde "OLUMLU/OLUMSUZLUĞU) olması na rağmen, serbest piyasa sisteminden daha "İNSANCIL VE GELİRİN BELİRLİ ZÜMREYE DEĞİLDE GENİŞ TABANA YAYILMASI" açısından devlet müdahaleli piyasa sisteminin daha sosyal ve adaletli olduğunu söyleye bilirim.

DAHA SOSYAL VE ADALETLİ VE EKONOMİNİN (PARA NIN) ADİL DAĞITIMIN; "devlet müdahaleciği" nde olduğunu hangi kritere göre iddia ediyorum?

Söyliyeyim..
"DEVLET MÜDAHALECİLİĞİ DÖNEMİNDE" "Köylü milletin efendisi" iken,
"SERBEST PİYASA EKONOMİSİNDE" "Köylü Millet in Kanburu" haline geldi.
Onun için "adil, adaletli" olan.. "devlet müdahaleli ekonomi sistemi"

Konuyu iyice dağıttım ama sonucu toplayayım.
"Deden den sürekli duyduğun ne? "Yokluk vardı. Sigara bile bulamıyorduk" bu değil mi? Evet doğru..!
Peki bunun sorumlusu o dönem in iktidarları mı? yoksa.. İnsan oğlu nun "EGO ve daha fazla kar" hırsları mı?

Senede sadece 1 kez rün fiyatlarına zam geleceğini bilen tüccar; o dönemde "sigara, yağ, peynir, un vs." 9. aydan itibaren satmıyor, bunları "STOK" yapıyorsa; 5 Ocak dan itibarende satışına başlıyorsa;
SUÇLU SENCE O DÖNEM İKTİDARI MI?
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt