Sizi yada diğerlerini bilmem de, ben mecburiyetten yapıyorum. Yanlış anlaşılmasın ekonomik mecburiyetten değil. Çünkü asıl mesleğim başka bir iş, eşimde çalışıyor. Babadan kalan arazilerimizde fındıkçılık yaptığımız için mecburen yapmak zorundayız. Çünkü fındık ağacı meyve ağacı gibidir. Bu sene zarar ettik ekmiyorum bir daha bu işi yapmıyorum deme şansım yok. Baba mirası diyoruz belki seneye kazanırız umuduyla çile çekmeye devam ediyoruz. Hafta sonları bahçede, mesaiden sonra bahçede yazın bahçede kar zarar hesap etmeden mücadeleye devam ediyoruz. Kendi adıma sağlığım oldukça da devam edeceğim. Çünkü baba mirası diye bakıyoruz. Ama benden sonra ne olur… Kimse devam etmez. 1 tane çoğum var, şu anda lisede eğitim hayatına devam ediyor aynı zamanda yabancı dil eğitimi alıyor. Hedefimiz başarabilirsek yurt dışına göndermek. En azından gitsin orada insanca yaşasın diye düşünüyorum. Yine diyorum kendi adıma ekonomik sorunum yokkk.1 milyon traktör sayısının algı olduğunu kim söyledi?. Ben bunu 1 yılda satıldı diye bir cümle kurmadım, 1 yılda satıldı algısını oluşturan sizsiniz. Biz bir yılı değil son 20 yılı hatta son 40 yılı tartışıyoruz. Ben ilk yorumda şunu yazdım "son 40 yılda hangi hükümet gelirse gelsin Türk çiftçisi hiçbir zaman memnun olmadı"
2020 yılında 48 bin adet satıldığına göre 20 yılda ortalama her yıl 30 bin satıldığını düşünürsek 600 Bin adeti bu hükümet zamanında son kırk yılı sayarsak 1 milyon üstünde bu ülkede traktör satıldı. Her yıl ortalamayı 30 bin değil 25 bin baz alsanız dahi 40 yılda 1 milyon traktör eder
2020 yılında 48 bin traktör satıldı ama daha önceki yıllarda bu kadar traktör satılmadı diyorsanız o zaman söylediğiniz bütün sözlerinn doğru olmadığını kendiniz itiraf etmiş olursunuz
Bu kadar açıklamadan sonra sorumu tekrar soruyorum
Soru 1: Madem Türk çiftçisi para kazanmıyor 1 milyon traktörü kim aldı
Soru 2 : Para kazanmadığınız bir işi neden yapıyorsunuz?
Buradan sonra yazdıklarım özellikle fındık tarımı için…
2006 yılına kadar fındıktan çok aşırı kazanmazsak bile kazanıyorduk. O zamana kadar Fiskobirlik vardı her sene enflasyon oranında fındık zamlanıyor piyasa şartlarında senelik fiyat kaybımız olmuyordu. Ortalama 60 Hp traktör fiyatı 9-10 ton fındık fiyatına denk geliyordu. Yada 50 kğ lık 26 gübre için 5 kğ fındık gerekiyordu gibi… Traktör alacak insan da kendini buna göre ayarlıyordu. Ama ne olduysa 2006 dan sonra oldu. Hükümet Fiskobirlik yönetimini değiştirmek istedi başaramadı sonra Fiskobirliğin kredisini onaylamadı Fiskobirlik battı. Fındıkçılık işi kumar işine döndü. Çiftçi önünü göremez hale geldi.
Aslında kendi adıma sorun yokkk mesela 2015 te Same Tiger Sıfır için 3428 kğ fındık parası ödedim. 2014-2015 sezonuna 10 liradan başlayan fındık 2015 Mayıs ayının başında 21-22 lira oldu. 120 hanelik köyde o tarihte elinde fındığı olan tek kişi bendim. Hatta elimdeki fındık ile 2 tane sıfır traktör alabilirdim. 2015 Ağustos yeni sezonda fındık 8 liraya düştü. O sene hep zarar. (şimdi bazıları sen önceden kar etmişsin diyecek benim kar etmemin önemi yok ).
Vee kısa keseyim aradan geçen 7 yıl köyümde her geçen gün fındık verimi düşüyor. İnsanlar artık yapmak istemiyor. Bakımını yapmıyor, Allah ne verirse toplayıp gidiyor. Mesela bu sene 120 hanelik köyde 26 gübre atacak olan 20 kişiyi bulmaz.
Çiftçi bizim burada daha yeni uyandı. Baktı ki senelerdir kazandığı bir şey yok aldığı yola, mazota, gübreye, ilaca, işçiye gidiyor artık terk etme noktasına geldi. Bu sene bakıyorum maliyetler her gecen gün yükseliyor. Şu an 34-35 tl olan fındık Ağustosta yukarı mı gider aşağı mı gider oda meçhul…
Bu kadar traktör alınıyor… Diye soranlar, çevremden örnek vereyim belki sizin oralar farklıdır bilemem…
Bu seneye kadar ortalama her yıl çevreme 10 civarında sıfır traktör girerdi. Bu traktörlerin %90 ı kredi ile alınırdı. Eldeki traktör satılır para ile borç harç ödenir yeni traktörün peşinatı yatırılır, çark böyle dönerdi.
Not: Çok uzun yıllardır herhangi bir siyasi parti ile bağlantım yok, desteklemiyorum, seçimde gider oy atarım.
Sadece çocuklarımız için iyi bir gelecek iyi bir yaşam istiyorum. İnsanca yaşasınlar istiyorum.
Son düzenleme: