Rusya-Ukrayna'nın tedarik zincirleri üzerindeki etkisi: gıda, metaller, emtialar pahalanacak.
AVRUPA EKONOMİSİ
Rusya’nın ‘Avrupa’nın ekmek sepeti’ olan Ukrayna’yı işgali tedarik zincirlerini nasıl vurabilir?
23 ŞUBAT 2022 ÇARŞAMBA YAYINLANDI12:16 EST3 SAAT ÖNCE GÜNCELLENDİ
Weizhen Tan@WEİZENT
CANLI İZLE
ANAHTAR NOKTALARI
- Rusya aynı zamanda dünyanın en büyük buğday ihracatçısı. Ukrayna ile birlikte, her ikisi de küresel buğday ihracat pazarının yaklaşık %29′unu oluşturuyor.
- Sourcing Industry Group başkanı Dawn Tiura, “Çin aynı zamanda Ukrayna mısırının büyük bir alıcısı. Aslında, Ukrayna 2021′de Çin’in en büyük mısır tedarikçisi olarak ABD’nin yerini aldı” dedi.
- Analistler, Rusya ve Ukrayna’nın da büyük metal ve diğer emtia tedarikçileri olduğunu söyledi.
- Avrupa Birliği tırmanan krizden etkilenirken, özellikle Almanya etkilenecek.
Ukrayna, Chernihiv’de 10 Ağustos 2017 Perşembe günü buğday hasadı.
Vincent Mundy | Bloomberg | Getty Resimleri
Rusya-Ukrayna krizi tırmandıkça petrol ve
gaz fiyatları daha da artacak, ancak bunun tek sonucu enerji üzerindeki etki olmayacak.
Analistler, buğdaydan arpaya ve bakırdan nikele, CNBC’ye, kriz daha da kötüye giderken tedarik zincirlerinin bozulmaya hazır olduğunu söylüyor.
Tedarik teknolojisi şirketi Keelvar’ın CEO’su ve kurucusu Alan Holland, Ukrayna’nın “Avrupa’nın ekmek sepeti” olarak kabul edildiğini ve bir istilanın gıda tedarik zincirinin “sert darbe almasına” yol açacağını söyledi.
Analistler, Rusya ve Ukrayna’nın da büyük metal ve diğer emtia tedarikçileri olduğunu söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kremlin güçlerine doğu Ukrayna’daki
iki Rus yanlısı ayrılıkçı bölgeye girmesi talimatını vermesiyle, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim son birkaç gün içinde ateş seviyesine ulaştı . Açıklama Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını resmen tanıyacağını söyledikten sonra geldi.
ABD Başkanı Joe Biden Salı günü
Rusya’nın eylemlerini Ukrayna’nın “istilasının” başlangıcı olarak nitelendirdi.
İşte askeri bir çatışma olursa veya sakat bırakan yaptırımlar uygulanırsa risk altında olan şeyler.
Gıda Güvenliği
Analistler, Ukrayna’nın Avrupa’nın büyük bir kısmının bağımlı olduğu buğday, arpa ve çavdar ürettiğini söyledi. Aynı zamanda büyük bir mısır üreticisidir.
Holland, “Hasat mevsimi hala birkaç ay uzakta olsa da, uzun süreli bir çatışma bu sonbaharda ekmek kıtlığı yaratacak [ve tüketici fiyatlarını artıracak]” dedi.
Sourcing Başkanı Dawn Tiura, Orta Doğu ve Afrika’daki birçok ülkenin de Ukrayna buğday ve mısırına güvendiğini ve bu arzdaki kesintilerin bu bölgelerde gıda güvenliğini etkileyebileceğini söyledi. Sanayi Grubu.
“Çin aynı zamanda Ukrayna mısırının büyük bir alıcısı - aslında, Ukrayna 2021′de Çin’in en büyük mısır tedarikçisi olarak ABD’nin yerini aldı” dedi.
Buğday ve mısır fiyatları zaten yükseliyordu. Chicago’da işlem gören buğday vadeli işlemleri bu yılın başından bu yana yaklaşık %12 artarken, mısır vadeli işlemleri aynı dönemde %14.5 arttı.
Gıda enflasyonu yükseliyor ve silahlı bir çatışma çıkarsa daha da kötüleşebilir.
Danışmanlık firması Kearney’in kıdemli ortağı Per Hong, “Yükselen gıda fiyatları, özellikle Ukrayna’daki çekirdek tarım bölgelerine Rus sadıkları tarafından el konulursa, ek fiyat şokları ile daha da kötüleşecektir” dedi.
İZLE ŞİMDİ
VİDEO 03:32
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik son saldırganlığı 8 yıllık bir savaşın parçası: Araştırma merkezi
Rusya’nın aynı zamanda dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olduğuna dikkat çekti. Ukrayna ile birlikte,
her ikisi de küresel buğday ihracat pazarının yaklaşık %29′unu oluşturuyor.
Ayrıca, doğal gaz arzındaki herhangi bir kesinti, gübreler gibi enerji yoğun ürünlerin üretimini de etkileyecek ve bunun tarımı daha da fazla etkilemesi kaçınılmaz, dedi Holland.
Gübreler geçen yıl zaten yetersizdi ve bu da fiyatların yükselmesine neden oldu.
Rusya, geçen yıl
Avrupa Birliği’nin en büyük doğal gaz ve petrol tedarikçisiydi .
Metaller ve hammaddeler
Tiura’ya göre, Ukrayna yıllar içinde ihracatını istikrarlı bir şekilde artırdı ve şu anda hammadde, kimyasal ürünler ve hatta ulaşım ekipmanı gibi makinelerin “büyük bir sağlayıcısı”.
Analistler, aynı zamanda önemli bir mineral ve diğer emtia tedarikçisi olduğunu söyledi.
Tiura, “Rus birlikleri sınırda toplanmaya başladığından beri Ukrayna’nın para birimi değer kaybetmeye başladı. Bu onların ihracat maliyetlerini artıracak.” dedi.
İZLE ŞİMDİ
VİDEO 03:37
Güney Koreli bakan, Rusya-Ukrayna gerilimleri arasında tedarik zinciri risklerini tartıştı
Rusya ayrıca küresel bakır rezervlerinin yaklaşık %10′unu kontrol ediyor ve Hong’a göre önemli bir nikel ve platin üreticisi.
Nikel, elektrikli araç pillerinde kullanılan önemli bir hammaddedir ve yaygın olarak ekonomik bir öncü olarak görülen bakır, elektronik üretiminde ve evlerin yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hong, “ABD çip endüstrisi büyük ölçüde Ukrayna kaynaklı neona güveniyor ve Rusya da yarı iletkenler, jet motorları, otomobiller ve ilaç üretimi için kritik öneme sahip bir dizi unsuru ihraç ediyor” dedi.
Almanya üzerindeki etkisi
Avrupa Birliği’nin çoğu tırmanan krizden etkilenecek olsa da, Almanya özellikle sert etkilenecek.
Tedarik zinciri risk istihbarat şirketi Supply Wisdom’un başkanı ve CEO’su Atul Vashistha, Almanya’nın üretim ve elektrik için enerji ihtiyacının çoğunu Rusya’dan aldığı doğal gazdan elde ettiğini söyledi.
CNBC’ye verdiği demeçte, “Gerginlikler artmaya devam ederse ve olası bir savaş veya yaptırımlar nedeniyle aksamalarda bir artış görürsek, bu Almanya’daki imalat üretimini sekteye uğratır. Fabrikaların, diğer ülkelerdeki imalata kademeli olarak katlanacak olan üretimi kısmaları gerekecek” dedi. bir e-posta.
Almanya’dan en çok ihracat yapılan ürünler arasında otomobil ve otomobil parçaları, diğer ulaşım ekipmanları, elektronik, metaller ve plastikler yer alıyor.
Kaynak:
https://www-cnbc-com.translate.goog...es.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr