Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)


Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Elsen link=topic=50134.msg882880#msg882880 date=1398170972' Alıntı:
Merhabalar. Azerbaycandan katiliram. Bu gün üye oldum. Siteniz çok faydalı, ellerinize sağlık. Besi V4 05 exceli indirdim. Açmak isterken açılmır, mesaj gelir:Excel cannot open the file 'Besi V4 05.xlsx' because the file format or file extension is not valid. Verify that the file has not been corrupted and that the file extension matches the format of the file. Yardım ederseniz sevinirim. Önceden teşekkür ederim.

Öncelikle hoşgeldin.

Gelen mesajda, Excel dosyayı açamıyor, çünkü dosya, tanınmayan uzantı yada türe sahip, diyor. Aynı hata mesajını bende de verdi.

Tam inceleyemedim ama büyük ihtimal dosya bozuk. Program yayıncıları ile irtibata geçip durumu bildirmek lazım.
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Elsen link=topic=50134.msg882880#msg882880 date=1398170972' Alıntı:
Merhabalar. Azerbaycandan katiliram. Bu gün üye oldum. Siteniz çok faydalı, ellerinize sağlık. Besi V4 05 exceli indirdim. Açmak isterken açılmır, mesaj gelir:Excel cannot open the file 'Besi V4 05.xlsx' because the file format or file extension is not valid. Verify that the file has not been corrupted and that the file extension matches the format of the file. Yardım ederseniz sevinirim. Önceden teşekkür ederim.
Aramıza hoşgeldiniz varolan 'Besi V4 05.xlsx' buradaki dosya uzantısını 'Besi V4 05.xls' olarak değiştirin yani sonundaki 'x' silin ve tekrar deneyin bende çalıştı.
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Teşekkür edirem. Uzantıdakı x sildim, dosya açıldı. Enable etdikden sonra makrolar da çalışmaya başladı(excel 2010). Hayvan seçerken Çevre şartları sekmesinde merada otlamiyor seçmeme rağmen mera alanini ve ot miktarini soruyor. Cevaplandirmadıkca ileri getmeye izin vermir. Lütfen yardım ediniz, önceden teşekkürler.
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Elsen link=topic=50134.msg885166#msg885166 date=1398757167' Alıntı:
Teşekkür edirem. Uzantıdakı x sildim, dosya açıldı. Enable etdikden sonra makrolar da çalışmaya başladı(excel 2010). Hayvan seçerken Çevre şartları sekmesinde merada otlamiyor seçmeme rağmen mera alanini ve ot miktarini soruyor. Cevaplandirmadıkca ileri getmeye izin vermir. Lütfen yardım ediniz, önceden teşekkürler.
az önce tekrar indirip denedim bende hiçbir problem yok merada otlamıyor seçince altındaki bilgiler kayboluyor ve sorunsuz açılıyor.Yukarıdaki linkten programı tekrar indirip tekrar deneyin.
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Arkadaşlar, yeni sürümlerde hata olabilme ihtimalime önlem maiyetinde şu an yayımlanmış tüm sürümleri bilgisayarınıza indirip kaydetmenizi tavsiye ederim. Hep elinizde olur. Zaten epi topu 3-5 mb ' lık dosyalar.

Olur linkte bir sıkıntı çıkarsa elimizde bulunmuş olur, kendi atamızda ihtiyacı görürüz.
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

herkese selemlar.. Sut yemi rasyonunu kendim hazırlmak istiyorum ama incelediğim rasyon ornekleri cok karışık geldi. bunun basıtce bır yolu varmıydı.. ucuz ham maddeyle ozlellıkle rasyonumuzu yapabılırmıyız ..
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

martin23 link=topic=50134.msg893878#msg893878 date=1401044124' Alıntı:
herkese selemlar.. Sut yemi rasyonunu kendim hazırlmak istiyorum ama incelediğim rasyon ornekleri cok karışık geldi. bunun basıtce bır yolu varmıydı.. ucuz ham maddeyle ozlellıkle rasyonumuzu yapabılırmıyız ..

Süt rasyonunda Hacı ' nın rasyon ideale yakın. Basitçe aktarayım:

20-22 kg mısır silajı.
1-1.5 kg buğday samanı.
3-4 kg yonca.
10 kg kaliteli süt yemi.

Bunlar bir hayvanın bir günlük toplam tüketimi.
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Aşağıdaki mesajı başka bir konuya yazmıştım. Burda da bir örneğinin bulunması faydalı olur:

Kuzu besisi hakkında:

sebazios link=topic=75567.msg891816#msg891816 date=1400453907' Alıntı:
1-) Yoğun kuzu besisinde kaba-kesif yem oranı %15 ' e %85 ' tir. Kaba yem %15 ' i geçmez. Hiç kaba yem kullanmadan besi yapanları gördüm, bizzat inceledim. Oluyor ama sindirim problemleri ile karşılaşılabiliyor. Otun buradaki fonksiyonu sindirimi düzenlemek ve işkembeyi genişletmek. Bu nedenle toz yada saman değil, olabildiğince büyük şekilde, ot kafesinde verilmeli.
2-) Kaba yem olarak sadece yonca, fiğ ve yem bezelyesi gibi en kaliteli baklagiller, yine sadece kuru ot olarak verilir. Sadece bu yetmez. Verilen kuru otun çiçek başı yada çiçek öncesi biçilmiş olması gerekir. (Protein dengesi için) Silo (sulu kaba) yemler (mısır silajı gibi) kullanılmamlı. Eğer bu yemler tercih edilirse et ve karkas kalitesini ciddi oranda düşürür.
3-) Besi aşlangıcında 17-18 protein ile başyayıp besi sonuna doğru 13 ' e kadar inilir.
4-) Gluten, Nişasta kaybı olmaması, ayrıca toz hale gelerek sindirim sorunlarına neden olmaması için dane yem 'KIRILMAZ'. Tüm tahıllar dane olarak verilir. Kuzu sindirimi en güçlü hayvanlardan biridir. Asla sindirilmemiş dane atma olmaz.
5-) Serbest yemleme değil, öğün yemleme yapılır. Günde 2 öğün, 12 ' şer saat ara ile yapılır. Çok açılan kuzu çok yer. Yemleme sonrası kafeste %20 civarında yem kalmalı. Bir sonraki yemlemeye kadar o %20 de tüketilmeli ve oluklarda yem ya çok az kalmalı, hada hiç kalmamalı. Yem kalıyorsa miktar fazla, kalmıyorsa azdır.
6-) Kuzu besisinde kesif yem rasyonları çok çeşitlidir. Ama tüm uzmanlarca kabul edilmiş, yüzlerce kez denemiş en başarılı rasyon aşağıda:

%50 arpa yada mısır
%25 buğday veya yulaf (CAA bakımından buğday, karkas kondisyonu bakımından yulaf)
%21 ATK (en az %28 proteinli ayçiçeği küsesi) yada soya küspesi. PTK kuzuda makbul değil.
%01.5 vitamin karma (A, D, E vitaminleri ağırlıklı)
%01 mineral karma (beyaz kasa önlem olarak selisyum içerikli)
%01 tuz
%00,50 mermer tozu (kalsiyum ihtiyacını önleme için) kapalı besilerde silikat taşı (sidikzoru) oluşumunun engellenmesi için bu oranı geçilmez. Satıştan 15 gün önce bu madde tamamen kesilir

Yukarıdaki rasyon, satın alabileceğin en pahalı-kaliteli hazır yemden bile daha makbul bir rasyondur. Sonraki 5 yem materyalini temin etmek ve karıştırmak zor geliyorsa hepsini çıkartıp %25 oranında satın yem kullanabilirsin. Tam karşılamaz ama minimum ihtiyacı giderir.

En doğrusu bu yem maddelerini besi başında temin edip yukarıdaki oranlarda homojen şekilde karıştırmak. Ardından standart kg ' larda çuvallayıp temiz ve kuru bir yere depolamak. 2, en çok 3 ay içinde tüketileceği için sorun olmaz.

Kuzu aynı bir meyve gibidir. Bir olgunlaşma dönemi vardır. O dönemi geçirirsen aynı bir meyve nasıl çürürse, kuzu da değer kaybeder. Bir kuzu asla yapağı açmamalı. Bizde o dönem en geç 5. Ay ortası, (tahmini 50kg) civarıdır. 6. Aya kalan (+50kg) kuzu en az %5-7 düşük değerden satılır.
 

Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Arkadaşlar herkese iyi günler,

Benim öğrenmek istediğim konu, besi rasyon programındaki kondisyon skoru bölümü. Besi başında, ortasında ve besi bitirmede makul olan kondisyon skorları nedir? Kondisyon skorundaki değişiklik günkük enerji tüketiminide etkilediğinden rasyonda da fark oluyor.

Bu konu hakkında bilgisi olan var mı? Özellikle bu konu hakkında yararlanabileceğim kaynak veya internet sitesi var mı?

Saygılar
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Rasyonları 1, bilemedin en fazla 1.5 aylık sürelere göre hesaplayın. Süre sonunda yeni rasyona geçin.

Böylece standart bir ivme ile besi kalitesi yükselecektir.

Her rasyon hazırlanışında, rasyonun hazırlandığı anki kondisyon skorunun girilmesi gerekli. Hayvan semirdikçe skoru da o oranda arttırın.
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

sebazios link=topic=50134.msg895801#msg895801 date=1401626436' Alıntı:
Rasyonları 1, bilemedin en fazla 1.5 aylık sürelere göre hesaplayın. Süre sonunda yeni rasyona geçin.

Böylece standart bir ivme ile besi kalitesi yükselecektir.

Her rasyon hazırlanışında, rasyonun hazırlandığı anki kondisyon skorunun girilmesi gerekli. Hayvan semirdikçe skoru da o oranda arttırın.

Merhaba,

Benim zaten tam olarak öğrenmek isteğim konu ' ' Kondisyon skoru ' ' yani besi başlangıç kondisyon skoru mesela 250 kg agırlığındaki bir hayvan için ortalama ne olmalıdır? veya semirtme döneminde ortalama kaç olmalıdır?

yani 1 le mi başlanmalı yoksa 5 mi uygundur. 3 iyimidir ? semirtme doneminde 9 u mu seçmeliyiz? Bu konu hakkında yardımcı olabilirsen çok sevinirim.

Saygılar
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Guney46 link=topic=50134.msg895812#msg895812 date=1401630735' Alıntı:
Merhaba,

Benim zaten tam olarak öğrenmek isteğim konu ' ' Kondisyon skoru ' ' yani besi başlangıç kondisyon skoru mesela 250 kg agırlığındaki bir hayvan için ortalama ne olmalıdır? veya semirtme döneminde ortalama kaç olmalıdır?

yani 1 le mi başlanmalı yoksa 5 mi uygundur. 3 iyimidir ? semirtme doneminde 9 u mu seçmeliyiz? Bu konu hakkında yardımcı olabilirsen çok sevinirim.

Saygılar

İlk mesajda bulunan vks (vücut kondisyon skoru) ile ilgili kısmı aynen aktarıyorum:

Bilgiler arasında aklınızı kurcalayabilecek tek nokra 'kondisyon skoru' ibaresidir. Bu ibare kısaca ' hayvanın şu anki durumu' anlamına gelir.
Bu değeri 1 yaparsanız 'hayvan şu an çok zayıf'
Bu değeri 5 yaparsanız 'hayvan şu an çok besili' anlamına gelir.
Yani bir hayvanın belini ellinizle yokladığınızda, yada hayvana alıcı gözüyle şöyle uzaktan baktığınızda, hayvana vereceğiniz nottur. Rakamı küsûratlı da girebilirsiniz (3,25 – 4,50 gibi)


Resmin gerçek boyutunu görmek için bu çubuga tiklayin.



Yukarıdaki resim, vücut kondisyon skoru ' nu (VKS ' yi) belirlerken bize yardım olabilecek güzel bir örnektir.

Unutmayın 5 mükkemmel semizlikte, 3 normal, 1 ise çok zayıf (düşmek üzere olan) hayvan anlamına gelmektedir.

Not: eğer bu kısım yardımcı olduysa resmi incelemek için ilk mesaja bir daha göz atın. Okurken bu kısmı atlamissiniz demek olur.
---------

Eğer bu yardımcı olmadı ise söyle açıklayayım:

Besiye çekilecek bir hayvanda (dana, düve, koyun, kuzu farketmez) iyi sonuc almak için, besiye çekilecek hayvanın baslangic besisini iyi alması, fiziksel olarak düzgün ve sağlıklı olması gereklidir.

Temel sağlam olmalı ki bina sağlam olsun..

Ha ben zayıf hayvan toplar, besiye ceker satarım düşüncesi varsa, sanılanın aksine bu karlı değil, oldukça masraflı bir besi olur. Hele hayvanın yası yüksek ise. Canlı ağırlık artısı daha çok yaglanma seklinde olacağından ortaya çıkacak karkas kalitesi de oldukça düşük olur. tavsiye edilmez.

Yani kondisyon skoru hayvanın su anki halini ifade eder ve besiye ne kadar 'genc ve duzgun' (yani yüksek kondisyonlu) hayvanlarla başlarsanız, o derece basarili olur, o derece kar edersiniz.

Çünkü genc ve sağlıklı hayvan, yemi ete dönüştürme yeteneği en yüksek olan hayvandir.
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

sklr68 link=topic=50134.msg901387#msg901387 date=1403260890' Alıntı:
arkadaþlar burda sulu kaba yemler içinde yonca silajý yok onun yerine baklagil silajýný mý yazacaðýz
Yonca silajının analizi varsa yeni yem olarak databaselerini (değerlerini) girin yada netten ortalama bir yonca silajı içeriğini girin
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Herkese merhaba,

Yaş şeker pancarı posası besi ile ilgili yazı ve makalelerde kaba yem olarak geçmekte iken bu rasyon programında kesif yem olarak geçiyor, yani rasyona ' Şeker pancarı posası yaş ambalajlı ' yı eklediğimde kaba yem oranını düşürüyor kesif yem oranını arttırıyor. Hangisi doğrudur? Kaba yem midir yoksa kesif yem mi?

Saygılarımla
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Guney46 link=topic=50134.msg901982#msg901982 date=1403609684' Alıntı:
Herkese merhaba,

Yaş şeker pancarı posası besi ile ilgili yazı ve makalelerde kaba yem olarak geçmekte iken bu rasyon programında kesif yem olarak geçiyor, yani rasyona ' Şeker pancarı posası yaş ambalajlı ' yı eklediğimde kaba yem oranını düşürüyor kesif yem oranını arttırıyor. Hangisi doğrudur? Kaba yem midir yoksa kesif yem mi?

Saygılarımla

Kesif yem yalnızca dane ve dane mahsüllerinden üretilen yemlerdir. Enerji içerikleri yada protein içerikleri yüksek olup arpa, buğday, mısır, çavdar, ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi ve içerisinde bunları bulunduran yüm fabrika (hazır) yemleri ifade eder.

Gerçek kesif yem budur.

Yalnız bazı tanımlarda yada kaynaklarda, şeker pancarı posası yada üzüm cibresi gibi sanayi artıkları da kesif yem sınıfının içerisine alınıyor. Bunu tahminim PTK ve ATK ' nın kesif yem sınıfında bulunmasına dayanarak yapıyorlar.

Bu bence yanlış. Çünkü hiçbir sanayi atığı, öEllikle kuru madde bazında düşünüldüğünde, dane yemlerin verdiği enerji veya protein değerlerini yakalayamaz.

Kısaca yaş pancar posası/küspesini kaba yem olarak düşünmeni sizin menfaatinize olur.
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

Arkadaslar besi rasyon programi (Besi_V4.02) bende istedigim gibi calismiyor. Hayvan bilgilerini dolduruyorum, sonra yem bolumundeki yemleri silip elimdeki yemleri icerikli yem menusunden secmeye calisiyorum. Sulu Kaba ve Kuru yemleri secmede problem yok, ama tane (kesif yemleri secemiyorum.) Enerji veya protein kaynagi secmek istedigimde lutfen Yem grubu seciniz diyor ve maalesef kesif yemler secemiyorum.
Bu konuda bana yardimci olacak biri varmi?
Tesekkurler.
 
Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)

selam arkadaşlar, öncelikle doğru rasyon yapabilmek için elimizdeki yem maddelerinin özellikle enerji ve protein değerlerini iyi bilmemiz lazım. bu tür rasyon proğramlarında olası yaklaşık değerleri veri tabanına kaydediyorlar. mesela normal şartlarda arpa flakenin enerji değeri 2700 proteini 10 dur. bu çoğu markalarda hemen hemen aynıdır. benim anlamadığım bu proğramda, içerikli yem seçtikten sonra yemin üzerine tıkladığımızda birsürü değer görüyoruz, burada bilen bir arkadaş enerji ve proteinin hangi sütünda yazılı olduğnu açıklayabilirmi, arpa ezmesini örnek aldığımızda proğramda arpa ezmesinin enerjisi ve proteini nerde yazmaktadır.
 

Benzer Konular