yusufuyar link=topic=50134.msg780085#msg780085 date=1380638751' Alıntı:Açıklamalar gayet güzel Allah razı olsun.. Lakin resimler görünmüyor, yeniden yüklemeniz mümkün mü?
cebrail68 link=topic=50134.msg780087#msg780087 date=1380639229' Alıntı:ellerinize sağlık. evet resimler gözükmüyor size zahmet değiştirmeniz mümkünmüdür
poseydon link=topic=50134.msg779564#msg779564 date=1380482073' Alıntı:hayvan seçimi yaparken sadece listedekilerden seçim yapabiliyoruz.ancak baktığım hayvan listede yok,holstein bakıyorum
başka cins seçsek sonuçları etkiler mi acaba?
poseydon link=topic=50134.msg780677#msg780677 date=1380730797' Alıntı:bu programa göre dün hazırladığımız rasyonu,bu akşamdan başlayarak vermeye başladık,daha önce verdiğimiz miktarları bu rasyon doğrultusunda daha da azattık,çalışanlar sütlerin düşeceğinden endişeli,açıkçası bende endişeliyim.
5 çeşit yemi daha önce 20 kg verirken bu rasyonla beraber 16 kilograma indi,umarım sütte düşüş yaşamayız,
gelişmeleri bildireceğim.
sebazios link=topic=50134.msg780876#msg780876 date=1380749781' Alıntı:Holstein = Siyah Alaca
Kuru madde miktarı düştüğü için ilk 1-2 gün hafif bir azalma olabilir ama adaptasyondan sonra artış göstereceğini düşünüyorum. Bu arada verdiğiniz rasyonu da paylaşırsanız sevinirim.
poseydon link=topic=50134.msg780888#msg780888 date=1380755829' Alıntı:2 gruba ayırdım hayvanları;
10 kg süt verenlere 15 kg üstünden rasyon yaptım
birde
15 kg verenler için 20 kg üstünden(aşağıdaki programa ek olarak 2 kg süt yemi daha fazla verdim,böylece 6 kg oldu)
Buğday Samanı --7 kg--
Yonca Kuru Otu,Çiç.Ortası-- 1,5 kg--
Ayçiçeği Küspesi, Solvent, %28 HP --2 kg--
Şeker Pancarı Posası,Kuru --2 kg--
Sığır Süt Yemi,20 HP, 2600 ME--4 kg--
sebazios link=topic=50134.msg781008#msg781008 date=1380802954' Alıntı:Yanlnış anlaşılmasın ama bu rasyon ile süt verimini yükseltmek biraz zor. Bunun sebebi sulu kaba yem kullanımınızın olmaması. İçerisinde bulunan laktik asit nedeni ile süt verimine etkisi çok büyük olan silo yemler (mısır silajı gibi) hiç kullanılmamış. Bu rasyona ciddi miktarda silaj eklmezseniz süt veriminiz maalesef artmaz.
Aşağıda Hacimmet nikli arkadaşın 27 kg süt için uyguladığı ve sonuç aldığı rasyon aşağıda tekrar vereyim. İncelendiğinde hazırlanan rasyonun neredeyse 3/2 ' sinin mısır slajı (22kg) olduğu görülecektir.
Hayvancılık konusundaki uygulamaları oldukça başarılı olan hacimmet arkadaşın rasyonunu kendinize göre uyarlamanızı öneririm.
Bahsettiğim rasyon:
poseydon link=topic=50134.msg781257#msg781257 date=1380825932' Alıntı:1 ay sonraki rasyonumda bende katacağım mısır silajını,şuan tarlada ekili durumdalar,biçildikleriden ekleyebiliriz ancak.
programa göre değerler rumende yıkılabilir protein dışında hepsi iyidi,o düşüktü.
sütte düşüş yaşarmıyım ondan endişeliyim.süt yemini 10 kg den 6 yaşa düşürdüm çünkü.
poseydon link=topic=50134.msg781906#msg781906 date=1380925456' Alıntı:ilk düşüşü yaşadık bu akşam,
800 kg den 750 ye düştü
Geçmiş olsun hocam yorumlarınız önerileriniz için çok teşekkürler dikkate alacağım mutlaka bu gün süt verdiğim firmayı aradım süt analiz değerlerini sordum analiz değerleri şöylesebazios link=topic=50134.msg794726#msg794726 date=1384460884' Alıntı:15 gündür hastanede fizik tedavi gördüğüm için gerekli düzünlemeyi yapamadim ama fazla sürmez yaparim. Kusuruma bakilmasin.
Mısır silajinda ve bugday samaninda %40-%50 gibi artiş yaparken süt yemi ve yonca otunda düşüş yapmılması süt yağında degisiklige mutlaka neden olur ama sütte maalesef düşüş yaşamadan sağlanacak yağ artışı kismi kalacak. Çünkü misir silajindaki partikül büyüklügü degismeden miktari artti. Kaba yemin arttirimi mutlak fayda saglar ama bu, kesif yemde (yukaridaki 1 ve 2 numarali rasyonda oldugu gibi) yeterli azaltima gitmeden ve lif orani yüksek olan kuru kaba yemde artis saglamadan istenilen yukselisin yakalanacagini sanmiyorum. Burda (bence) yapilmasi gereken sey lif orani yuksek kuru kaba yemin arttirilmasi. O da bugday samani.
Sutteki yag oraninin arttirilmasi icin yapilacak rasyon degisikligindeki en onemli husus, hayvanin midesindeki sindirim performansini ve yemden yararlanabilirligini arttiracak bir yemleme yapmak. Yani hayvanin midesini calismaya tesvik etmek. Bunu yapmanin da en kolay yolu yukarida bahsettigim gibi sindirimi zor, partikul buyuklugu yuksek bugday samanini ve yoncayi otunu arttirmak, kesif yemin aziltilmasi ortaya cikan kuru madde eksikligini bu sekilde doldurmak.
Unutulmamali ki bi sutteki yag oranini, o irka ait sut yag oraninin en ust sinirlarina cikartabilmek ve saglikli bir sindirim saglayabilmek icin, verilen kaba kaba yemin en az %30 ' unun partikul buyuklugunun 5cm ve uzerinde olmasi gerekiyor.
Senin yukarida verdigin 1 ve 2 numarali rasyonlarda ise bu oran maalesef %17 - 18 dolaylarinda.
Hayvan basina verilen 27.5 kg kaba yemin sadece 5 kg ' i (bugday samani ve yonca otu) 5cm ve ustu partikul buyuklugune sahip. (daha onceki paylasimlarindan elinde bulunan misir silajinin partikul buyuklugunun kucuk oldugunu biliyorum) benim dusunceme gore partikul boyu kucuk kaldikca, hayvanlarin yemden yararlanabilirligi de ayni sekilde dusuk kalacak. Bu da sutteki yag oraninda yapmak istedigin artisin onundeki en buyuk engel bence.
Kaba yemi arttirmis olman tabi ki onemli ama (Bence) ilk ve en kolay mudehale edilebilecek noktayi es gecmissin.
İkinci nokta ise kesif yemin dusurulmus olmasina ragmen sut miktarindaki artis konusu. Silo yemlerin sut verimini kamcilayici etkisini biliyorsun. Bu nedenle sut miktarindaki artisin en buyuk nedeni, misir silajindaki %50 civarindaki artis. Kesif yemi azaltma esnasinda rasyondaki km, enerji ve protein dengelerinde ciddi bir sapma olmadigi surece sut veriminde de ciddi bir azalma olacagini sanmiyorum.
Ama madalyonun bir de diger yuzu var. Sut yagini arttirmak, maalesef rasyondaki degisikligin ilk zamanlarinda sut veriminde dususe neden olur. Eger süt veriminde artis olmussa yag oraninda degil artis, daha da dusus olmus demektir.
İnsallah yanilirim ama sonuclar geldikten sonra hakli cikarsam yukarida soylediklerimi dikkate almani oneririm.
Not: mesaji telefondan gonderdigim icin olusan imla hatalarinin kusuruna bakmayin.
hacimmet link=topic=50134.msg795095#msg795095 date=1384553247' Alıntı:Geçmiş olsun hocam yorumlarınız önerileriniz için çok teşekkürler dikkate alacağım mutlaka bu gün süt verdiğim firmayı aradım süt analiz değerlerini sordum analiz değerleri şöyle
-Süteki Km oranı:8.57
-Sütteki Protein oranı:3.80
-Sütteki Bakteri oranı:180 000 civarı
Gelgelelim yağ oranı :2.71 ,görüştüğüm arkadaş diğer değerlerin gayet iyi olduğunu özellikle bakteri yönünden bu hat zerindeki en düşük bakteriye sahip süt olduğunu ama süt yağının anormal şekilde düşük olduğunu söyledi,bunun üzerine süt ve yem firmasının yem rasyoncusuyla görüştüm oda genel anlamda rasyonumun iyi olduğunu süt yağını arttırmak için rasyona hayvan başı 100 gr Baypas yağı girmemi söyledi bu günlerde rasyonda hiç oynama yapmadan baypas yağı girmeye başlayacağım sonuçları firma rasyoncusuyla birlikte takip edeceğiz.
Hocam 5 cm büyük lif oranı yüksek kaba yemlerin oranını toplam kaba yem rasyonunun normal değerlerindenmi hesdaplayacağız yoksa kuru madde üzerindenmi hesaplanacak artı bu hesaba kesif yem miktarı dahil edilecekmi şuanki rasyyonda genel kaba yemde 5cm büyük kaba yem oranı %31,72 toplam kaba yem rasyonunda kuru maddeye düşürülmemiş şekilde hesaplarsak 5 cm den büyük kaba yem oranı %18,18 oluyor.
Rasyon ayarlamadaki asıl amacım hem süt yağını arttırmak hem kesif yem oranını düşürmek hemde en azından süt veriminin düşmemesini sağlamak mümkün olursa süt verimini yükselte bilmek bu yüzden sindirilebilirliği zor kaba yemi az giriyorum bunu yapabilirsek 1 taşla 3 kuş vurmuş olurum.
işletmedeki hayvanların genel bilgileride şöyle mevcut sağılan hayvanların %40 1-1,5 ay içerisinde doğum yaptılar pik dönemlerine yaklaşmaya başladılar bu hayvanların süt verimleri yüksek diğer %60 hayvanlarım 2-3-4 aylık gebeler,bu hayvanlarında %15 birinci laktasyonda.
Bypas yağı hakkında ne düşünüyorsunuz daha önce hiç kullanmadığım için fiyatları nerelerde bilgisi olan varmı acaba?
Hacimmet bu trouw sirketine bi sor belki yardimci olurlar? Www.trouw.com.trhacimmet link=topic=50134.msg795963#msg795963 date=1384715202' Alıntı:Yorum için teşekkürler hocam daha öncede bu makaleyi okumuştum burada baypass yağı bulmak zor 1 veterinerde 1 torba varmış onu aldım ürünün adı RUMİFAT R 100 FRAKSİYONİZE BY PASS YAĞ sağılan hayvanlara 100 gr miktarında kullanmaya başladım sütteki yağ oranı üzerinde olumlu etki yaratırsa sürekli kullanmam gerekecek hocam sizin doğrudan önerebileceğiniz bir by pass yağı varmı fiyatlarıda çok yüksek ben 25 kgr zarzor 120 tl ye aldım araştırma yapacağım olursa toplu şekilde düşük fiyata almaya çalışacağım.
Eyvallah hocam sağolun trouw şirketini aradım büyük miktarda satış yapıyorlarmış beni Konyada bir ecza deposuna yönlendirdiler orayla görüştüm denem amaçlı pazartesi 5 torba rumifat r100 fransiyonize payy pas yağı geliyor bunların fiyatı uygun biraz 25 kgr 95 tl ye geliyor.Denizlihorozu link=topic=50134.msg796014#msg796014 date=1384721621' Alıntı:Hacimmet bu trouw sirketine bi sor belki yardimci olurlar? Www.trouw.com.tr
Hacimmet kardesim insallah isine yarar! ben kendim kullanmiyorum bypass yagi ama sonuclarini dort gozle bekliyorum. Burada bizi bilgilendirirsen memnun kalirim.hacimmet link=topic=50134.msg798016#msg798016 date=1385048278' Alıntı:Eyvallah hocam sağolun trouw şirketini aradım büyük miktarda satış yapıyorlarmış beni Konyada bir ecza deposuna yönlendirdiler orayla görüştüm denem amaçlı pazartesi 5 torba rumifat r100 fransiyonize payy pas yağı geliyor bunların fiyatı uygun biraz 25 kgr 95 tl ye geliyor.