Pas ilaci

Bayrak yaprağı döneminde pas ilacı ile birlikte forcefull aminoasiti atan oldumu atılıyordu arkadaşlar.ben geçen sene sadece düet süper attım başka birşey atmamistim.

Ben tek attım pas ilacını ziraat mühendislerine sordum beraber yaprak gübresi kullanımını pek tavsiye etmediler ilacın etkinliğini azaltiyormus bazen yaprakları yakma şikayet i alıyormuş lar ben 3 , 4 gün bekleyip birde yaprak gübresi atacağım ben isabion aldım macera aramamak için bilinen kaliteli gübre olduğu için

Ben tek attım pas ilacını ziraat mühendislerine sordum beraber yaprak gübresi kullanımını pek tavsiye etmediler ilacın etkinliğini azaltiyormus bazen yaprakları yakma şikayet i alıyormuş lar ben 3 , 4 gün bekleyip birde yaprak gübresi atacağım ben isabion aldım macera aramamak için bilinen kaliteli gübre olduğu için
Bence ilacin etkisini artiriyor bu yuzden yapraklarda yakma yapiyor bence 10donumluk ilaci 12donume atarsan sikinti olmaz

Bence ilacin etkisini artiriyor bu yuzden yapraklarda yakma yapiyor bence 10donumluk ilaci 12donume atarsan sikinti olmaz
Riske girmedim biraz daha mazot yakmayı tercih ettim bi kaç güne yaprak gübresi atacağım isabion deniz yosunu aldım elimde geçen yıldan kalma magnezyum nitrat var birde kalsiyum nitrat karıştırsam nasıl olur bu karışım sıkıntı olur mu acaba mahsullerim ileri biraz bazı yerlerde yatmalar var birde soğuk zararı var yaprak uçlarında kalsiyum nitrat 25 kg katı formda magnezyum da öyle eritip karıştırmayı düşünüyorum holdere

• Beğen
Tepkiler: ali060694
Riske girmedim biraz daha mazot yakmayı tercih ettim bi kaç güne yaprak gübresi atacağım isabion deniz yosunu aldım elimde geçen yıldan kalma magnezyum nitrat var birde kalsiyum nitrat karıştırsam nasıl olur bu karışım sıkıntı olur mu acaba mahsullerim ileri biraz bazı yerlerde yatmalar var birde soğuk zararı var yaprak uçlarında kalsiyum nitrat 25 kg katı formda magnezyum da öyle eritip karıştırmayı düşünüyorum holdere

kalsiyum nitrat ile başka bişey karıştırmayın derim. Açmadıysanız çuvalları değiştirme imkanınız varsa Calsimagsi var , kalsiyum magnezyum karışık . Onun dışında siz karıştırmaya kalkmayın kalsiyum ile hiç birşey karışmaz. Sadece üre ve amino asit karışabilir

• Beğen
Tepkiler: 5450_MF
O zaman kalsiyumu çıkaracağım karışımdan kalsiyumu yeni aldım magnezyum önceden elimde vardı
kalsiyum nitrat ile başka bişey karıştırmayın derim. Açmadıysanız çuvalları değiştirme imkanınız varsa Calsimagsi var , kalsiyum magnezyum karışık . Onun dışında siz karıştırmaya kalkmayın kalsiyum ile hiç birşey karışmaz. Sadece üre ve amino asit karışabilir

Hocam şimdi şöyle diyim. Kalsiyum içerikli bir gübreniz varsa onu sadece üre ve amino asit ile karıştırabilirsiniz. Onun dışında ya alçı olur ya diğer elementleri veya ilaçları çökeltir.

Hazır karışım olanlar yapılış aşamasında karıştırılıyor. Mesela kireç tozu içersinden amonyak gazı geçirme gibi ya da nitrik asit ile çözme gibi. Veya Dolomit derler kalsiyum-magnezyum karbonat. Bunlar fabrikasyon olur hazır karışık alabilirsiniz yani. Hammaddenin kendisinde var yani kısacası hem magnezyum hem kalsiyum vs.

–Doğrudan kalsiyum içeren gübreler üretilmemektedir.
–Süperfosfatta % 18-21
–Triple süperfosfatta % 12-14
–Kalsiyum nitrat gübresinde % 19 oranında bulunur.
–Yapraktan uygulanabilen Ca-EDTA gibi kleytlerde % 35 Ca içerirler
–Fosfat kayalarında % ~ 35 Ca bulunur
Bizim Can diye bildiğimiz KİREÇLİ AMONYUM NİTRAT %8.2

Kalsiyum eksikliğini CAN gübresi ile gidermek en kolayı. Yağış azsa nitrat çok kolay erir ve toprağa karışır amonyum sülfat için biraz daha yağış gereklidir ama kalsiyum için zaten toprak üzerinde kalıntısını görürsünüz iyi bi yağış gerekir toprağın içine karışması için. 22 kg CAN attığım yerde hala görüyorum mesela aşağıdaki fotoğrafta CAN atılıp nitratın eridiği ama kirecin toprak üzerinde kaldığı görülüyor. Ben müdahele için yağış bekliyorum mesela. Bugün yağdı bir hafta 10 gün sonra hala devam ederse yapraktan vermeye çalışıcam.

Bunun dışında kalsiyum noktanlığını yapraktan gidermeye kalksam CALSİMAGSİ kullanırdım. Nasıl olsa giriyorum tarlaya tek seferde mümkün olan en fazla sayıda elementi verebilmek daha iyi olur diye düşündüğümden. Her biri için ayrı ayrı girmek mümkün değil.

Peki opera max ile yieldonu birlikte kullanınca buğdayda yer yer kalsiyum eksikliğine yol açtı. .bunun sebebi ne olabilir

Hocam direk senin soruna gelecek olursak kalsiyumun diğer gübrelerle etkileşimi ile ilgili özet bir bilgi yazayım.

-Yüksek amonyum konsantrasyonunun kalsiyum ve magnezyum alımını azalttığı
-Yüksek potasyum konsantrasyonunun magnezyum ve kalsiyum noksanlığına neden olduğu
-Yüksek kalsiyum konsantrasyonunun demir, bor, mangan, magnezyum noksanlıklarına neden olduğu
-Yüksek amonyum konsantrasyonunun katyonik elementlerin, özellikle magnezyum ve kalsiyum alımını azalttığı

Toprağında kalsiyum eksikse ve çok yağış aldıysa ve Can gübresi vermediysen zaten kalsiyum eksikliği normal ancak bunlar yoksa yukarıdakilerden birisidir sebebi. Yani büyük ihtimal topraktaki azot fazlaysa ve sen de potasyum vermişsin onları alırken kalsiyum alımı kısıtlanmış olabilir. Attıklarını kullandıkça kalsiyum alımı normale dönebilir. Ya da riske girmem bekleyemem diyorsan yapraktan kalsiyum verebilirsin. CAN attıysan bence sorun yok yağmur yağdıkça bitki alır. Bak bende de var. Çok nadir gördüm belki %5 bile değil attığım CAN gübresinin kireç kalıntısı toprakta belli oluyor. Onu bi alsın izlemeye devam edecem. Yani fotoğrafı görmeden bişey diyemem ne boyutta.

90819898_642658672965328_8603589650243649536_n.jpg

• Beğen
Tepkiler: rifkiseker
Birde bu konu hakkında.Ben amistar tiro ile isabionu karıştırıp attım.Pas ilacının etkisini artırıyor amino asitler.Yaprak uçlarında yakma yapıyor sonra sarıya dönüyor sonra yeşillerniyor yine.Ama tabi bitkiyi strese sokmuş oluyosun.Benim tavsiyem pas la kaliteli yaprak gübreleri atılacaksa örnek amistar dekara 100 gr istiyor bunu 80 gr yapıp atmak daha iyi olur.Ama ne olursa olsun tek atmak her zaman için daha iyi.

pas ilacı ile birlikte de sorun yaşamadan potasyum nitrat verebilirsiniz. 150 gramı pek geçmeden. Yine amino asit verin havalar ısınıyor aşırı sıcaklarda daha iyi korur kendisini. Üre de vereyim derseniz onda da 100 gramı geçmeyin.

Baharda daha ılık ve yağışlı geçecek havalarda biraz daha yaprak gübresi verebilirsiniz ama su/gübre oranı %1'i geçmemeli. 600 Litrede toplam 6kg yani 20 dekara atsanız dekar/300 gram. Bu maksimum yoğunluk olmalı. Sülfatlı gübreler de 150-200 gramı geçmemeye dikkat edin. Yağış alırsa sonrasında çok sorun olmaz ama hava sıcaklığı, kuraklık ve üstüste bindirmelerde yakma yapabilir.

Pas ilacı nispeten artık sıcak havalara denk geleceği için zaten o zamanlarda da sadece potasyum en iyi faydayı sağlar. 100 gram üre 150 gram potasyum en yüsek dozu olur 100 gram kadar amino asit ile karıştırılabilir. 10-5-40 da verilebilir potasyum nitrat yerine.

• Beğen
Tepkiler: 19ebubekir19
Aslinda 20 kg can attim aradan bir hafta sonra da opera max ve yiledon kullandim.3 gun sonra da böyle oldu..yüzde 10 gibi var

Can attıktan sonra ne kadar yağış düştü peki ? Bayrak yaprakların da sağlam görünüyor. Yieldon ne kadar kullandın ? atsan atsan 100-200 gram atarsın yani onda da potasyum %6.5 çok değil ama yieldonun yarayışlılığı baya yüksek. Belki o potasyum kalsiyum alımını kısıtlamıştır biraz. İyi bir yağmur düştüyse toprağa düşen gübrenin kireci de toprağa karıştıysa en kötü ihtimal yapraktan 200-250 gram kalsiyum nitrat veya kalsiyum magnezyum nitrat verebilirsin.

Ama bence acele etme öyle çok kötü bi görüntü yok 1 hafta bi izle artarsa yapraktan ver bence gerek kalmaz ama artarsa erken tedbir alır atarsın.

Can attıktan sonra ne kadar yağış düştü peki ? Bayrak yaprakların da sağlam görünüyor. Yieldon ne kadar kullandın ? atsan atsan 100-200 gram atarsın yani onda da potasyum %6.5 çok değil ama yieldonun yarayışlılığı baya yüksek. Belki o potasyum kalsiyum alımını kısıtlamıştır biraz. İyi bir yağmur düştüyse toprağa düşen gübrenin kireci de toprağa karıştıysa en kötü ihtimal yapraktan 200-250 gram kalsiyum nitrat veya kalsiyum magnezyum nitrat verebilirsin.

Ama bence acele etme öyle çok kötü bi görüntü yok 1 hafta bi izle artarsa yapraktan ver bence gerek kalmaz ama artarsa erken tedbir alır atarsın.

13 gün önce 26 attim..3-4 gun kuvvetli güzel yağış oldu..arkasindan bir hafta yağış düşmedi. Opera max i 150 gram yieldonu 200 gram girdim. Sonra böyle oldu...bayrak yapraklarda dediğin gibi sorun yok.en uc taki yapraklari sanki geri tazeler gib dik diki yukari kaldırdı ve bazılari böyle kivrildi..dediğin yiledon daki potasyum etkilemiş olabilir..bu arada ikinci pasi da 15-20 gun sonra opera max 150 gram kullanacam

13 gün önce 26 attim..3-4 gun kuvvetli güzel yağış oldu..arkasindan bir hafta yağış düşmedi. Opera max i 150 gram yieldonu 200 gram girdim. Sonra böyle oldu...bayrak yapraklarda dediğin gibi sorun yok.en uc taki yapraklari sanki geri tazeler gib dik diki yukari kaldırdı ve bazılari böyle kivrildi..dediğin yiledon daki potasyum etkilemiş olabilir..bu arada ikinci pasi da 15-20 gun sonra opera max 150 gram kullanacam

İkinci pas için çiçeklenme sonrasını bekle istersen ilk pas ile arasında 1 ay kadar süre olabilir. Ha pas belirtisi görürsen hemen atarsın. 150-150 iki kere atmak iyi bi tercih olmuş.

Bu kalsiyum eksikliği belirtisini bayrak yapraklarda görürsen veya ilerlerse artarsa hemen yapraktan vermeye bak hocam ama bence gerek kalmayacak toparlayacaktır.

pas ilacı ile birlikte de sorun yaşamadan potasyum nitrat verebilirsiniz. 150 gramı pek geçmeden. Yine amino asit verin havalar ısınıyor aşırı sıcaklarda daha iyi korur kendisini. Üre de vereyim derseniz onda da 100 gramı geçmeyin.

Baharda daha ılık ve yağışlı geçecek havalarda biraz daha yaprak gübresi verebilirsiniz ama su/gübre oranı %1'i geçmemeli. 600 Litrede toplam 6kg yani 20 dekara atsanız dekar/300 gram. Bu maksimum yoğunluk olmalı. Sülfatlı gübreler de 150-200 gramı geçmemeye dikkat edin. Yağış alırsa sonrasında çok sorun olmaz ama hava sıcaklığı, kuraklık ve üstüste bindirmelerde yakma yapabilir.

Pas ilacı nispeten artık sıcak havalara denk geleceği için zaten o zamanlarda da sadece potasyum en iyi faydayı sağlar. 100 gram üre 150 gram potasyum en yüsek dozu olur 100 gram kadar amino asit ile karıştırılabilir. 10-5-40 da verilebilir potasyum nitrat yerine.
Bilgiler için tşkler hocam.cok faydalı.

İkinci pas için çiçeklenme sonrasını bekle istersen ilk pas ile arasında 1 ay kadar süre olabilir. Ha pas belirtisi görürsen hemen atarsın. 150-150 iki kere atmak iyi bi tercih olmuş.

Bu kalsiyum eksikliği belirtisini bayrak yapraklarda görürsen veya ilerlerse artarsa hemen yapraktan vermeye bak hocam ama bence gerek kalmayacak toparlayacaktır.
Tesekkurler. Takip edecem. ...

20200331_182421.jpg
20200331_182416.jpg
20200331_182039.jpg
20200331_182033.jpg
20200331_182028.jpg
20200331_181940.jpg
20200331_181936.jpg
20200331_181932.jpg
20200331_181929.jpg
20200331_181909.jpg

Bugun sanki az daha çoğalmış gibi ama bayraklarda hala sorun görmedim