Hocam şimdi şöyle diyim. Kalsiyum içerikli bir gübreniz varsa onu sadece üre ve amino asit ile karıştırabilirsiniz. Onun dışında ya alçı olur ya diğer elementleri veya ilaçları çökeltir.
Hazır karışım olanlar yapılış aşamasında karıştırılıyor. Mesela kireç tozu içersinden amonyak gazı geçirme gibi ya da nitrik asit ile çözme gibi. Veya Dolomit derler kalsiyum-magnezyum karbonat. Bunlar fabrikasyon olur hazır karışık alabilirsiniz yani. Hammaddenin kendisinde var yani kısacası hem magnezyum hem kalsiyum vs.
–Doğrudan kalsiyum içeren gübreler üretilmemektedir.
–Süperfosfatta % 18-21
–Triple süperfosfatta % 12-14
–Kalsiyum nitrat gübresinde % 19 oranında bulunur.
–Yapraktan uygulanabilen Ca-EDTA gibi kleytlerde % 35 Ca içerirler
–Fosfat kayalarında % ~ 35 Ca bulunur
Bizim Can diye bildiğimiz KİREÇLİ AMONYUM NİTRAT %8.2
Kalsiyum eksikliğini CAN gübresi ile gidermek en kolayı. Yağış azsa nitrat çok kolay erir ve toprağa karışır amonyum sülfat için biraz daha yağış gereklidir ama kalsiyum için zaten toprak üzerinde kalıntısını görürsünüz iyi bi yağış gerekir toprağın içine karışması için. 22 kg CAN attığım yerde hala görüyorum mesela aşağıdaki fotoğrafta CAN atılıp nitratın eridiği ama kirecin toprak üzerinde kaldığı görülüyor. Ben müdahele için yağış bekliyorum mesela. Bugün yağdı bir hafta 10 gün sonra hala devam ederse yapraktan vermeye çalışıcam.
Bunun dışında kalsiyum noktanlığını yapraktan gidermeye kalksam CALSİMAGSİ kullanırdım. Nasıl olsa giriyorum tarlaya tek seferde mümkün olan en fazla sayıda elementi verebilmek daha iyi olur diye düşündüğümden. Her biri için ayrı ayrı girmek mümkün değil.
Peki opera max ile yieldonu birlikte kullanınca buğdayda yer yer kalsiyum eksikliğine yol açtı. .bunun sebebi ne olabilir
Hocam direk senin soruna gelecek olursak kalsiyumun diğer gübrelerle etkileşimi ile ilgili özet bir bilgi yazayım.
-Yüksek amonyum konsantrasyonunun kalsiyum ve magnezyum alımını azalttığı
-Yüksek potasyum konsantrasyonunun magnezyum ve kalsiyum noksanlığına neden olduğu
-Yüksek kalsiyum konsantrasyonunun demir, bor, mangan, magnezyum noksanlıklarına neden olduğu
-Yüksek amonyum konsantrasyonunun katyonik elementlerin, özellikle magnezyum ve kalsiyum alımını azalttığı
Toprağında kalsiyum eksikse ve çok yağış aldıysa ve Can gübresi vermediysen zaten kalsiyum eksikliği normal ancak bunlar yoksa yukarıdakilerden birisidir sebebi. Yani büyük ihtimal topraktaki azot fazlaysa ve sen de potasyum vermişsin onları alırken kalsiyum alımı kısıtlanmış olabilir. Attıklarını kullandıkça kalsiyum alımı normale dönebilir. Ya da riske girmem bekleyemem diyorsan yapraktan kalsiyum verebilirsin. CAN attıysan bence sorun yok yağmur yağdıkça bitki alır. Bak bende de var. Çok nadir gördüm belki %5 bile değil attığım CAN gübresinin kireç kalıntısı toprakta belli oluyor. Onu bi alsın izlemeye devam edecem. Yani fotoğrafı görmeden bişey diyemem ne boyutta.