Ynt: Nimet 70e sıfır aldım. (Kullanım hakkında tavsiye bekliyorum)
Sizlere bu motor alıştırması ile ilgili fabrikaya mail atacağımı yazmıştım. Fabrikadan bu konu ile ilgili aldığım cevabı aşağıda özetliyerek yazıyorum.
Motorun alıştırılması nasıl doğru yapılır?
En önemli kural: Kesinlikle gaz pedalına sonuna kadar basılmamalı! Yağlama ne kadar mükemmel olsa da metal metale sürtünür ve aşınma meydana gelir. Çünkü silindir ve piston yüzeyleri tam olarak düz değildir. Piston ve silindirlere mikroskopla bakıldığında yüzeylerinde küçük tepeler bulunduğu görülür. Motor alıştırmada iken bu küçük tepelerin zirveleri yok edilerek düz bir yüzey oluşturur. Böylece daha iyi bir yağlama sağlanır.
Alıştırma aşamasında gaz pedalına mümkün olduğu kadar yavaş basılması gerekir. Özellikle düşük devirlerde(rölanti devirleri gibi) gaza çok yüklenilmemelidir. Çünkü düşük devirlerde tam gaz sürtünmeyi artırır. Sürtünmeden doğan yüksek ısı silindirlerin iç yapısında olumsuz etkiler bırakır. Alıştırma, fren ve debriyaj sistemleri için de geçerlidir. Balata ve disklerin birbirine alışması gerekir. Debriyaj balata ve baskısı da benzer şekilde bir uyum sürecine ihtiyaç duyar. Bu sebeple alıştırma süresine uyulması önerilmektedir.
Turbolu motorlarda alıştırma süresi boyunca ve alıştırma bittikten sonraki kullanımlarda motorun stop edilmesi gerektiğinde bir süre rölantide çalıştırılmalıdır.
Alıştırma süresini tamamlayan traktörlerde yakıt sarfiyatı belirli bir oranda düşmekte ve performansı da belli bir oranda artmaktadır.
Ayrıca yakıt sarfiyatını düşürmek ve performansı arttırmak için dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da traktörün doğru kullanımıdır. ( uygun vites seçeneğinde, uygun motor devrinde kullanımı, hidrolik kumanda kollarının doğru kullanımı, uygun yakıt kullanımı)
Ben kendi adıma bu bilgilendirme için Erkunt Traktör fabrikasına teşekkür ederim.
Saygılar...