korona bir virüs. kendisi cansız, canlı bir hücreye girerse, oradaki maddeleri kullanarak çoğalır ve hastalığa sebep olur. bu korona virüsü zatürreye sebep olmakta, bazı hastaların ölmesine sebep olmakta.
nefesle, öksürükle, havaya karışmakta, bir kişi korona virüsü kapmışsa, öksürdüğünde, ya da yakınında bulunan bir kişiye, soluk alıp-verme ile, virüsü kolayca bulaştırır. ayrıca temasla, bulaşmaktadır. ağız ve burun sıvıları ellenir ve bazı yüzeylere yüzeylere bulaştırılırsa. bu yüzeyleri, başkaları elllerse, trende, otobüste, takside vs ve ağızlarına, burunlarına, gözlerine bulaştırırsa, bu kişiler bu virusu kapmış olur.
sadece yaşlılara değil, herkese bulaşır. özellikle büyük şehirlerde, insanların yakın temesta oldukları yerlerde.. metroda, raylı taşımacılıkta, trende, otobüste, uçakta, işyerlerinde, hatta kalabalık kahvelerde, lokantalarda,sokaklarda, parklarda vs.
özellikle, büyük şehirler büyük tehlike altındadır. istanbul, izmir, ankara, mersin-adana, antalya vs.
nasıl önlenir.
malesef birçok ülkede harekete geçmekte, geç kalınmıştır. virüs yayılmasını önleme faaliyetlerinde geç kalındığında, ağır bedel ödenir.
bu iş vatandaşların tercihine bırakmadan, bilinen tedbirler (karantina, temizlik, hijyen) hemen alınmalı ve uygulanmalıdır.
şimdiye kadar alınan tedbirler, yeterli olmayabilir. hastalananların sayısı, ölenlerin sayısı hızla artacak gibi görünmektedir. bunun tersinin çıkması çok sevindirici olur.
hastalık, bazı ülkelerde hızla yayılmaktadır.
ilave tedbirler gecikmeden alınmalıdır.
nedir bu ilave tedbirler?
gerekli süre 3-5 hafta veya daha uzun olabilir
her türlü kaygı bir tarafa bırakılmalı, bu tedbirler gerekirse zorla, mecburi olarak uygulanmalıdır.
1.sınırlar kapatılmalı? yurt dışından geliş gidişler durdurulmalı ve yasaklanmalı.
2.şehirler arasında insan ulaşımı ve taşımacılık bir süre durdurulmalıdır. otobüs, tren, uçak, araba vs.
3.şehir içinde her türlü ulaşım, insan hareketi durdurulmalı
4.alınan tedbirlere ek olarak, bir süre, akraba, arkadaş ziyaretleri yapılmamalıdır. yasaklanmalıdır. görüşmeler internet kullanılarak ve telofonla yapılmalıdır.
5.bütün özel, kamu işyerleri acilen kapatılmalı. bakanlıklarda ve bağlı kuruluşlarda asgari sayıda görevli memur kalmalı
bu yerlerde bulaşma önlenmeli, çalışanların hayatı tehlikeye atılmamalıdır. üretim bir süre durdurulmalıdır. insanlar kolay yetişmez. unutulmamalı.
6.hasta(lanan)lar evlerde muayene edilmeli ve resmi araçlarla (ambulans vs) hastanelerde, toplanmalı, ayrılmalı, tedavi edilmeli. hızlı test, teşhis, tedavi önemli.
7.tarım ve hayvancılık alanında üretmeye devam edilmelidir, bu faaliyetlere yardımcı olunmalıdır. kırsal kesimde hastalık yayılmasının çok yavaş olması beklenir.
8.şehirler arasında, yiyecek, içecek taşınması ve dağıtılması, planlanmalı ve yapılmalıdır. hastalığın yenilmesinde doğru beslenme çok önemli.
9.hastalık çıkma-görülme hızı, hastalık seyri izlenmeli, halk bilgilendirilmelidir. hastalık görülmesi durduğunda, kontrollü olarak bu tedbirler azaltılmalıdır.
10.salgının ilk ortaya çıktığı Çinde, nasıl başarı elde edildiyse, biz de başarmak ve bütün dünyada salgına sebep olan bu virüsün yayılmasını durdurmak mecburiyetindeyiz.
bu işte, topyekün mücadele etmek şarttır.
bütün yurttaşların bu mücadeleye katılması, başarı için şarttır.
yöneticilere, güvenlik güçlerine her türlü kolaylık gösterilmelidir.
yöneticilerin bu işi doğru-etkili yönetmesi, bilim adamlarının doğru önerileri ile, sağlık teşkilatının fedakar çalışması ile olur.
bu mücadelede televizyonların, abartma-korkutma yerine, doğru haber-bilgilendirme yapması önemlidir.
unutulmasın,
bu savaşta, bütün ülkelerin, bu işin üstesinden gelmesi, bu büyük tehlikenin atlatılması için, şarttır.
bir ülkedeki başarısızlık diğerleri için tehlikeyi devam ettirir.
bu mücadelede, ülkelerin birbirlerine yardımcı olmaları hayatidir.