Arkadaşlar gençler kendine güvenmesin, sıkıntılı süreçler yaşanıyor, akraba ziyareti sıfıra düşürün, çarşıya hafta günleri gitmeyin tenha günlerde gidin , ben uyuyorum , babamın evine girmiyorum, insanlardan uzak duralım hayırlı geceler
korona bir virüs. kendisi cansız, canlı bir hücreye girerse, oradaki maddeleri kullanarak çoğalır ve hastalığa sebep olur. bu korona virüsü zatürreye sebep olmakta, bazı hastaların ölmesine sebep olmakta.
nefesle, öksürükle, havaya karışmakta, bir kişi korona virüsü kapmışsa, öksürdüğünde, ya da yakınında bulunan bir kişiye, soluk alıp-verme ile, virüsü kolayca bulaştırır. ayrıca temasla, bulaşmaktadır. ağız ve burun sıvıları ellenir ve bazı yüzeylere yüzeylere bulaştırılırsa. bu yüzeyleri, başkaları elllerse, trende, otobüste, takside vs ve ağızlarına, burunlarına, gözlerine bulaştırırsa, bu kişiler bu virusu kapmış olur.
sadece yaşlılara değil, herkese bulaşır. özellikle büyük şehirlerde, insanların yakın temesta oldukları yerlerde.. metroda, raylı taşımacılıkta, trende, otobüste, uçakta, işyerlerinde, hatta kalabalık kahvelerde, lokantalarda,sokaklarda, parklarda vs.
özellikle, büyük şehirler büyük tehlike altındadır. istanbul, izmir, ankara, mersin-adana, antalya vs.
nasıl önlenir.
malesef birçok ülkede harekete geçmekte, geç kalınmıştır. virüs yayılmasını önleme faaliyetlerinde geç kalındığında, ağır bedel ödenir.
bu iş vatandaşların tercihine bırakmadan, bilinen tedbirler (karantina, temizlik, hijyen) hemen alınmalı ve uygulanmalıdır.
şimdiye kadar alınan tedbirler, yeterli olmayabilir. hastalananların sayısı, ölenlerin sayısı hızla artacak gibi görünmektedir. bunun tersinin çıkması çok sevindirici olur.
hastalık, bazı ülkelerde hızla yayılmaktadır.
ilave tedbirler gecikmeden alınmalıdır.
nedir bu ilave tedbirler?
gerekli süre 3-5 hafta veya daha uzun olabilir
her türlü kaygı bir tarafa bırakılmalı, bu tedbirler gerekirse zorla, mecburi olarak uygulanmalıdır.
1.sınırlar kapatılmalı? yurt dışından geliş gidişler durdurulmalı ve yasaklanmalı.
2.şehirler arasında insan ulaşımı ve taşımacılık bir süre durdurulmalıdır. otobüs, tren, uçak, araba vs.
3.şehir içinde her türlü ulaşım, insan hareketi durdurulmalı
4.alınan tedbirlere ek olarak, bir süre, akraba, arkadaş ziyaretleri yapılmamalıdır. yasaklanmalıdır. görüşmeler internet kullanılarak ve telofonla yapılmalıdır.
5.bütün özel, kamu işyerleri acilen kapatılmalı. bakanlıklarda ve bağlı kuruluşlarda asgari sayıda görevli memur kalmalı
bu yerlerde bulaşma önlenmeli, çalışanların hayatı tehlikeye atılmamalıdır. üretim bir süre durdurulmalıdır. insanlar kolay yetişmez. unutulmamalı.
6.hasta(lanan)lar evlerde muayene edilmeli ve resmi araçlarla (ambulans vs) hastanelerde, toplanmalı, ayrılmalı, tedavi edilmeli. hızlı test, teşhis, tedavi önemli.
7.tarım ve hayvancılık alanında üretmeye devam edilmelidir, bu faaliyetlere yardımcı olunmalıdır. kırsal kesimde hastalık yayılmasının çok yavaş olması beklenir.
8.şehirler arasında, yiyecek, içecek taşınması ve dağıtılması, planlanmalı ve yapılmalıdır. hastalığın yenilmesinde doğru beslenme çok önemli.
9.hastalık çıkma-görülme hızı, hastalık seyri izlenmeli, halk bilgilendirilmelidir. hastalık görülmesi durduğunda, kontrollü olarak bu tedbirler azaltılmalıdır.
10.salgının ilk ortaya çıktığı Çinde, nasıl başarı elde edildiyse, biz de başarmak ve bütün dünyada salgına sebep olan bu virüsün yayılmasını durdurmak mecburiyetindeyiz.
bu işte, topyekün mücadele etmek şarttır.
bütün yurttaşların bu mücadeleye katılması, başarı için şarttır.
yöneticilere, güvenlik güçlerine her türlü kolaylık gösterilmelidir.
yöneticilerin bu işi doğru-etkili yönetmesi, bilim adamlarının doğru önerileri ile, sağlık teşkilatının fedakar çalışması ile olur.
bu mücadelede televizyonların, abartma-korkutma yerine, doğru haber-bilgilendirme yapması önemlidir.
unutulmasın,
bu savaşta, bütün ülkelerin, bu işin üstesinden gelmesi, bu büyük tehlikenin atlatılması için, şarttır.
bir ülkedeki başarısızlık diğerleri için tehlikeyi devam ettirir.
bu mücadelede, ülkelerin birbirlerine yardımcı olmaları hayatidir.
benim yorumumu eleştirmekte senin haddine deil sayın coronakaynağı paylaşır mısınız? bunu sosyal medyada okudum ama kaynak bulamadım. bu aralar sosyal medyada dini değerlere saldırı var, açıkçası buna destek olarak uydurulan olay olabilir.
"umreye gidip gelince dünyayı kurtardı ya" nasıl bir laftır! insanların inançlarını, ibadetlerini küçümseme hakkını size kim veriyor? siz inanmayabilirsiniz ama inananlara saygı göstermek zorundasınız. karantiya girmemesini, önlem almamasını eleştirebilirsiniz ama inancını eleştirmek kimsenin haddi değildir. kimi umreye gider, kimi ineğe tapar, kimi ağlama duvarına gider.
Devletin önlem alması demek sokağa çıkma yasağı buda diğer ülkeler gibi pamuk eller cebe bizimkiler kendi yandaslardan başka kkimseyi görmüyor işsizlik sigortasında 131milyar var yedek ak e 47milyar varlık fonu vspara çokta duruyormu denetleyen yok dokunani içeri tıkıyorlar fetodan ABD 2trilyon dolar ayırdı Danimarka Almanya hepsi parayı bastı sosal devlet olduklarını gösterdi bizimkiler kolonya duada kaldı Afrika'ya 26milyar ne için olduğu belli olmayan nedenle para gönderiyor yangından mal Kacirir gibi çok sürmez yakında virüsten millet sokaklarda ölünce beceriksizlikleri çıkacak yandasLara dokunmadan anlamayacaklar 5li kolin cengiz vs adamlar ülkenin kaymağını yerken ücretsiz çıkarmışlar işçileri sağlık bakanı dahil ucretsize çıkarmış hastane işçilerini medipolin özel hastanesi heee şimdi ne olacak adamalr zengine çalışıyor yakında hepimizi kapının önüne koyarlar ne yariz içeriz asıl mesele bu yemezsen daha çabuk yakalanirsinBu söyledikleriniz çok doğru ama gelelim yönetim bunları yapar mı?
Bence yapar ama iş işten geçtikten sonra sebebi insalar sokakta direk gibi devrilmeye başlarsa önlemin anlamıda kalmaz
Ben yazıldığınız madeler e ekleme yapmak isterim
İlk önce gıda üretimene önem
İkinci öncelik saglık elamanlarına ekleme (elaman çoğaltma) kolaylık sagmala
Üçüncü öncelik güvenlik kolluk küvetleri sokağa inmeli aksi taktirde kaos olabilir
Bunlar sokağa çıkma yasağı ile olmalı aksi taktirde yine dediğim gibi çok acı çekeriz yada yaşlıları bir kenara atarız italya gibi son çare
benim yorumumu eleştirmekte senin haddine deil sayın corona
Bizim köy değil ancak hangi köy ve mahelle olduğunu ögrenemedim maalesefGemiciköy değil umarım.