motor güçü düşük torku yüksekve motor güçü yüksek torku düşük traktörler ???

Ynt: motor güçü düşük torku yüksekve motor güçü yüksek torku düşük traktörler ???

samsunbafra link=topic=24464.msg200242#msg200242 date=1248928956' Alıntı:
valla beyler,bu açıklamalar kağıt üzerinde böyle ,katılıyorum bu bilgiler yalnız çıplak motor için geçerlidir diye düşünüyorum ama şunu unutuyorsunuz aynı emsal traktörlerin şanzıman ve difrensiyeldeki farklılıkları .torku yüksek olan traktörden ,torku az olan trktörü daha verimli hale getirebilir.mesela mf 285 (perkins)torku yüksek olan motor,ama rampada canı çıkar niye vites seçeneği az.mf kullanan arkadaşlar kızmasın tşkr.....

haklısın ama zaten bu yukarıdaki hesaplarda zeten kaba taslak bir önfikir oluşturabilmek için verildi ...

Ynt: motor güçü düşük torku yüksekve motor güçü yüksek torku düşük traktörler ???

[size=10pt]şimdi arkadaslar mesela
same explorer 85t nin 85bg torku 328nm %33 max güç 2000dd
same explorer 3 85t nin 82bg torku 298nm %29 max guç 2300dd

şimdi explorer 3 daha sonra cıktı ve bayiler explorer 3 u daha cok met ediyor.. same neden bi sonraki seride torku böyle düşük traktör üretmiş olabilir...??? önce traktörun degerleri cok daha iyi... biraz daha devirli ama torku düşük traktör üretmiş..

burda traktörde her seyi torka bagladık cekiş yakıt.. peki traktörun devirli olmasının ne gibi yararları var ???

[/size]

ceya023 link=topic=24464.msg200942#msg200942 date=1249146606' Alıntı:

şimdi explorer 3 daha sonra cıktı ve bayiler explorer 3 u daha cok met ediyor.. same neden bi sonraki seride torku böyle düşük traktör üretmiş olabilir...??? önce traktörun degerleri cok daha iyi... biraz daha devirli ama torku düşük traktör üretmiş..

burda traktörde her seyi torka bagladık cekiş yakıt.. peki traktörun devirli olmasının ne gibi yararları var ???

[/size]
site sayesinde torku bile öğrendik ... bu güzel bir gelişme ...yüksek devire çıkmak para kaybettirir...

ersanakyai link=topic=24464.msg200157#msg200157 date=1248898264' Alıntı:
Bu konuda ben de bişeyler eklemek istiyorum:

Yakın beygir gücündeki traktörlerin motorlarını kıyaslayacak olursak:

New-Holland T 5050 modelinin maksimum gücü 96BG - [size=10pt][size=10pt][/size][/size]2300 d/d, maksimum torku 404 Nm - 1300 d/d , tork rezervi %37

Kubota M95X modelinin maksimum gücü 95BG - 2600 d/d, maksimum torku 328 Nm - 1500 d/d , tork rezervi % 35

Same Explorer 95T modelinin maksimum gücü 96BG - 2600 d/d, maksimum torku 363 Nm - 1400 d/d , tork rezervi % 30

Bu karşılaştırmadan yeni nesil motorlarda; beygir güçleri aynı olsa da motor tork değerleri arasında büyük farklar oluşabildiğini görüyoruz.
Tahminimce bu farkın başlıca sebebi, motorların elektronik kontrollü hale gelmesi ve krank tasarımları arasındaki farklılıklardır.

Motor torku ile gücü arasında şöyle bir formülasyon vardır:

Motor gücü (kW) = Motor torku (Nm) x Motor devri (d/d) / 9550

Bu formüle göre örneğin 1400 devirde maksimum torku 291 Nm olan bir perkins motorun maksimum güçteki yani 2200 devirdeki torku 240 Nm'dir. Bu formüle göre Motor gücü = 240x2200/9550 'den 55kW olarak çıkar ki bu da 75 beygire denk gelir. Motorun kataloğundaki maksimum gücü de 75 beygirdir.

Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir değer ise tork rezervi değeridir (torque backup). Bu değer ne kadar büyükse motorun kararlı çalışma yeteneği de o derece iyidir. Bu değerin hesaplanma yöntemini tam olarak bilemiyorum fakat sabit tork aralığıyla ilgili bir değer olmalı.

[size=10pt]ayrıca ersan beyin verdigi bilgilere silindir hacimlerinide eklemek istiyorum ozaman yakıt konusunda biraz daha kafa yorabiliriz..
New-Holland T 5050 4,5
Kubota M95X 3,7
same explorer 95 t 4,0

duzeltme:birde kubotanın max tork taki devri 1200d.d diye yazıyor
http://www.kubota.com/f/products/m95x_Comp.pdf
[/size]

atilla link=topic=24464.msg200944#msg200944 date=1249146840' Alıntı:
site sayesinde torku bile öğrendik ... bu güzel bir gelişme ...yüksek devire çıkmak para kaybettirir...

devirli traktörun hiç bi artısı yok mu peki ??

Explorer 3 85teki Deutz BF 4M 2012 serisi motorun torku, her nekadar explorer 85T ' den düşük de olsa, bu maksimum tork değerini verebildiği aralık çok geniş. Motor, 298 Nm torku 1250 devir ile 1800 devir arasında sağlayabiliyor, dolayısıyla diğer motora göre yük altında çok daha az vites değişimi gerektiriyor. Bu da traktörün çeki performansını önemli derecede etkileyecek bir özellik.

Sonuç olarak traktör motorlarında motor gücünden ziyade tork değeri daha önemlidir. Düşük devirlerde yüksek tork üretebilen ve bu torku geniş devir aralığında sabit tutabilen motor, ideal motordur.

ceya023 link=topic=24464.msg200942#msg200942 date=1249146606' Alıntı:

[/size]

[size=10pt][size=10pt]ersan bey cok tesekkur ederim gercekten gunlerdir bu soruma cevap alamamıstım.. gercekten ciddiyetle herkonuda soruları yanıtladıgınız ve bilgindirdiginiz için tesekkur ederim..
aslında bu konuda cok sey ögrendim ve sonunda ideal motor tarifinide aldık.. demek ki motor secmek gercekten uzman işiymiş.. zaten kataloglarda bu kadar acık bilgiyi vermiyorlar cogu traktör katalogunda motor tork aralıgını bırakın tork degeri bile gecmiyor.. bizde artık çifçi olarak bilincleniyoruz ögreniyoruz bunları böyle artık traktörun motorunu incelerken max tork aralıklarını falanda görmek isteyecegiz kataloglarda :)
konuda ersan beyin yanıtı aslında bi dönum noktası şimdiye kadar max torku en iyi olan en idaeldir kavramı önemini yitirdi azda olsa.. traktörde önemli olan maxımum torku nekadar geniş aralıkta suna bilmesiymiş demek ki cokta mantıklı bu traktörun bayılmasını önleyecektir, devrinin düşmesinide..
[/size][/size]

bende tl 90 a vardı 4950 kg si vardı 4.5 silindir hacmı ve 324 tork vardı hıc bır halta yaramıyordu sattım kurtardım ve mazot dusmanıydı .... buna ne dıyorsunuz bence bır taraktorde kulanılan parcaya motora ve sanzımana bakmak lazım motor ve sanzıman bır bırını tamamlamalı... diye dusunuyom erkunt ta bu nu basarmıslar... ve ben trator hastasıyım butun traktorlerı yakından incelerim ve ne olduklarını bılırım...

berkan_58 link=topic=24464.msg255289#msg255289 date=1266784994' Alıntı:
bende tl 90 a vardı 4950 kg si vardı 4.5 silindir hacmı ve 324 tork vardı hıc bır halta yaramıyordu sattım kurtardım ve mazot dusmanıydı .... buna ne dıyorsunuz bence bır taraktorde kulanılan parcaya motora ve sanzımana bakmak lazım motor ve sanzıman bır bırını tamamlamalı... diye dusunuyom erkunt ta bu nu basarmıslar... ve ben trator hastasıyım butun traktorlerı yakından incelerim ve ne olduklarını bılırım...
güzel söylüyosunda,bana başakla erkuntun arasındaki şanzıman ve diferiyansel farkını söyleyebilirmisin,ayrıca perkins motorunu hangi traktöre koyarsan koy çalışır...şunuda belirtmek isterim,günümüzde artık traktör markaları değişik motorlar kullanabiliyor,tork falan hikaye çünkü iş şanzımanda biter,traktörü traktör yapan şanzımanıdır..misal veriyorum,perkins dünya çapında marka,ama ebro traktöründe randıman alamadılar neden,traktörle şanzımanı uyum göstermedi ..:)tşkr...

SİLİNDİR HAÇMİ BÜYÜK OLAN TORK DA FAZLAYSA ÇOK DA YAKAR ÇOK DA ÇEKER güçç*-* zuha-*-s

konu farklı boyutlarda degerlendirilmiş
birde şu yönünü degerlendirsek
diyelim aynı marka ve aşagı yukarı beygirleride aynı sayılan 2 traktör olsa
misal erkunt 80.3 ve 80.4
bu iki traktörün birçok benzer yanıda var birçok farklı yanıda var silindir sayıları teknik özellikleri agırlıkları falan farklı
bu 2 traktör üzerinden degerlendirilirse bence konu başlıgındaki soruya verilebilecek bir cevap çıkar ortaya

şahsen erkunt kullanıcısı olmadıgımdan saglıklı bilgi veremeyebilirim fakat kullanan arkadaşlar kıyaslayabilirler
böylece konuya teorik bilgiler yazan arkadaşlarımızın yanında birde pratige dökersek bilgileri böylece herkes anlamış olur

Konuyu hortlatmış olduğum için kusuruma bakmayın fakat konuyu okuduktan sonra bir konu dikkatimi çekti maksimum tork ve beygir gücünün yakalandığı devirler neden farklı oluyor?

mf 188 76 beygir 4 silindirlidir 290 norm tork üretir emsallerine göre torku fazladır 8066 bile 270 civarı tork üretir

berkan_58 link=topic=24464.msg255289#msg255289 date=1266784994' Alıntı:
o zaman günümüz de 85 -90 beygir civarı sıfır veya 2. el tavsiye edeceniz traktör nedir

Mesela Zetor 80.. net 76 bg.. tork 310.. tork yedeği %35..

Yalan yok makineci değilim tork eğrisi-maksimum tork aralığı vs.. teknik bilgiye giremiyecem.. ama bizzat özellikle yaptığım denemelerde;

*6 ileri olmasına rağmen zırt-pırt vites küçültme istememesi.. 10-15 ton yükle..

*10-15 ton yükle el alışkanlığı kalkışta ve sonrası titremeden 2-4-6 gitmesi..

*10-15 ton yükle bile seri 6 ile durmaya yakın özellikle yavaşlayıp tekrar gaz yiyip kalkması

Bunlar tüm katalog-broşür bilgilerinden daha değerli derim..

o zaman zetor kullanmak lazım demekki..... uyy-*s hem kagıt üzerin de hem pratik te iyi motor

Yalnız bişeyi düzelteyim bizdeki 90 ' lık orda verdiğim değerler 80 ' liğin örnek olsun diye..

doksanlık 10-15 tonla cıkmış veya çekmiş seksenlikte 8 -10 tonla çıkar veya çeker ....

Devir değişti.Mazot fiyatı ortada .
düşük silindir hacmi le turbo ve intercooler marifeti ile yüksek tork elde etme devri.

15 yıl önce üretilmiş bir 55-56 189 nm tork üretirken şimdi 226 nm tork üretiyor.