kemal sunala cem yılmaza falan ne gerek var ki trakkulube gir iktidar taraftarı kişilerin msjlarını oku bol bol gül rahatla
ne sinir kalır ne stres herşey toz pembe maşallah
yaptıgı iş her ne olursa olsun
köyde veya şehride ne iş yaparsa yapsın bir insan
eger ki yaptıgı iş harici ikinci bir iş yapıyorsa bu yaptıgı işten kazandıgı paranın yetmemesindendir
kimse kendini kandırmasın
şurda bugdaydan alacagımız 3kuruş destegi konuşuyorsak(kimse o 5 kuruş deyip zıplamasın boşa) ihtiyacımız oldugundan konuşuyoruzdur
kaldıki sagda solda asgari ücretle çalışan çiftçi çocukları falanda fantazi olsun diye gidip asgari ücretle çalışmıyor
ihtiyaçları olmasa çalışacaklarınıda zannetmiyorum asgari ücretle falan
bu hayvan başı 1500 lira muhabebtide pek komik
eger öyle olsa ben veya benim gibi düşünen kişiler hemen o işe girer zaten
kaldıki o hayvan hiç yem yemese saman yemese su içmese ekmek elden su gölden olsa yine okadar kar bırakmaz
ayrıca bir işin kar durumu söylenirken sanki hiç masraf yokmuş gibi konuşmak çok komik
her işletmenin bir maliyeti vardır işletmeye yatırılan sermeye ve işletmenin devamlılıgı için aylık ve yllık yapılan tüm mazsraflar yani giriler hesap edilmeden sene sonunda alınan bürüt rakamın heps ikar gibi gösterilmez gösterilirse de insan kendisin kandırır
vede kandıran kişileride gördük bu hayyallerle hayvancılık sekötrüne girenlerin çogu ilk başta böyle büyük kar oranlarını duydukları için yani kandırıldıkları için girdi bu işe ve çogu battı
birde dekara 100kgsi masraf kalanı kar diyen arkadaş sen nasıl hesap yapıyorsun
zaten dekara ektigin tohum artı taban gübresi artı üst gübresi toplamda kg bazında 90-100 kg oluyor zaten
bunların fiyatlarını söylemiyorum bile daha ilacı var mazotu var nakliyesi var biçeri var tarla icarsa icar parası var destekten faydalanacaksan stopajı bilmem nesi var hamal ücret var
varda var
önce hesap yapmayı sonrada objektif olmayı ögrenin bence
burda işin özü şudur
arazisi veya hayvanı çok olan sürümden kazanıyor (ama bu kar oranı %5i geçmez)
arazisi veya hayvanı az olan ek iş yapıyor
günlük en basit en kolay yevmiye bile 50 lirayken (daha yüksek yevmiyelerde var yapıan işe göre) yani ayda 1500 lira getirisi varken yani yılda bürüt 18 bin lira kazanırken
300-500 dekar arazi işleyen bir kişinin desteklerle beraber net 50bin lira kazanması çok degil aksine az bile
çünkü yapılan yatırım sermaye ekipman işçilik arazinin degeri ve diger girdiler hesaplanırsa toplamda yıllık 3-4 trilyon baglanıyor bunun karşılıgı 50milyar olmamalı zaten böyle yüksek miktar para baglanıpta böyle düşük % li kar elde edilen başkada meslek kalmamıştır sanırım
dogal afet(kar yagmur sel fırtına rüzgar kuralklık dolu vs vs vs) vb riskleri saymıyorum bile