O zaman ya mevsime baglı ya da toprakla ilgili bir sorun var. Toprak analizi öneririm mutlaka. İyi bir labda ayrıntılı bir analiz yaptırın. Ağır metal felanda dahil. Bir kere yaptırırsınız sorun ortaya cıkar. Kan tahlili gibi düşünün. Her şeyi yaptırdınız ancak yine aynı sorunu yaşıyorsanız o zaman yaprak analizi sonraki aşama. Sorunun topraktan olmadığı netleşipte sorun devam ediyorsa hastalık, beslenme sorunları vs tespiti için yaprak analizi gerekir. Ben yukarıda bahsettiğiniz meyve dökümünün mevsimsel sorun ve hastalık kaynaklı değilse , çinko, demir ve fosfor kaynaklı olabilecegini düşünüyorum . Çinko çok az olabilir toprakta. Bor eksiktir belki. Fosfor fazla olabilir veya az olabilir vs vs. Çok asidikse veya bazikse besin elementi alımı da etkilenir. Bunların üzerinde konuşmak için de analiz görmek lazım.
Humik asidi leonarditten çözüp ayırmak için ortamdaki ph 12-13 olması gerekirken tarlaya attığımız leonardit toprakta nasıl çözülecek?
Merhaba,Güzel bir soru.
Toprakta o işlem için zaman alıyor dememizin sebebi de bu. Leonardit içindeki Humik asit suda çözünmüyor çözünen grupları fulvik asit gruplarıdır. Ancak toprak içinde sadece su olmadığı ve diğer elementler ve mikroorganizmalar artı bitkinin kökleri aracılığıyla gercekleşen alış veriş kaynaklı reaksiyonlarla pH değişmekte. Bu nedenle leonardit içindeki humik asit te bu kimyasal değişimlerle etkilenmekte ve daha uzun sürse de çözünmekte. Ancak zaman almakta. Bu nedenle sıvı humik asiti önermekteyiz etkinin daha çabuk görülmesi için.