Leonardit Hakkında Bilgi verebilecek dostlar


Merhaba can dostlar son 10 gündür leonardit hakkında arastirmalar yapıyorum,Kimisi sıvı kimisi toz kimisi granül şeklinde atıyor Ankara'da satışını yapan yok Maraş,Denizli,Aydın,İzmir vb.illerden tır bazında satış yapılıyor.Leonardit nasil kullanılmalı..? bu konu hakkında bilgi verebilecek dostlar var ise forumda kirlilik yaratmadan
05326864835 nolu telefonumdan watsaptan bı şekilde görüşelim teşekkürler
 
  • Beğen
Tepkiler: ziyaretci87
Geçtiğimiz yıllarda arpa ve yulaf ektiğim arazilerde; sıvı ve katı halde hümik asit kullandım. Toprağın yapısına iyi yönde ettiğini söylemek mümkün.
Sıvı uygulamayı GÜBRETAŞ'ın suda eriyebilen hümik asitini holderle, tohum ekiminden önce yapmıştım. Aynı ürünü katı halde ektiğim tohuma karıştırarak da yaptım. Toprağı süngerimsi bir yapıya çeviriyor. Bu da; su tutma kabiliyetini arttırır diye düşünüyorum.
Çimlenmiş arpaların üzerine yaptığım hümik asit uygulaması ise, fülvik asit kadar etkili olmadı. Yani amacınız toprak düzenlemek ise hümik asit; bitki üzerine uygulamak ise fülvik asit daha etkili oluyor.
 
Merhaba can dostlar son 10 gündür leonardit hakkında arastirmalar yapıyorum,Kimisi sıvı kimisi toz kimisi granül şeklinde atıyor Ankara'da satışını yapan yok Maraş,Denizli,Aydın,İzmir vb.illerden tır bazında satış yapılıyor.Leonardit nasil kullanılmalı..? bu konu hakkında bilgi verebilecek dostlar var ise forumda kirlilik yaratmadan
05326864835 nolu telefonumdan watsaptan bı şekilde görüşelim teşekkürler
Kirlilik olur mu, forumun amacı bu :)
Ben de merak ediyorum, tecrübe edenleri dinlemek isteriz.
Araştırdığım kadarıyla dekara 200 kilo serilerek uygulanıyormuş. Ardından diskaro veya kazayağı vs ile karıştırmak bana daha iyi göründü, pulluk çok gömer bitkiye bir faydası olmaz diye düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: h.ilerigiden

Leonardit nedir? Nasıl Kullanılır?​


Leonardit, yüksek oranda Hümik Asit, makro ve mikro besin elemenetlerini içeren tamamen doğal bir maddedir. Oluşumu milyonlarca yıl öncesi bitki kalıntılarının sıcaklık, nem, basınç, oksidasyon ve çok özel jeolojik şartlar gerektirdiğinden doğada nadir bulunur ve kalitesi bölgesel yapı nedeniyle farklılıklar gösterir. İçerdiği yüksek orandaki Hümik Asitler nedeniyle toprakların fiziksel ve biyolojik yapılarının düzenlenmesinde etkin rol oynar.

Leonarditin bir maden olarak tanınması ve yaygın olarak kullanılmaya başlaması oldukça yenidir. Buna rağmen, şimdiden bazı ülkelerin maden varlıkları listelerinde ve üretim tablolarında ayrı bir maden türü olarak Endüstriyel Hammaddeler grubu altında yer almaktadır. Yüksek kalitede bir Leonarditte hümik Asit içeriği, organik madde miktarı, pH değeri, C/N oranı, özgül ağırlık ve bazik solüsyonda yüksek çözünürlük derecesi önemli parametrelerdir. Metamorfiz ve hümifikasyon şiddetine bağlı olarak toplam hümik Asit içeriği % 50- 85 arasında değişir. Leonardit % 25- 40 oranında nem içermektedir, pH değeri 3-5 ve yoğunluğu 0,75- 0,85 gr/cm3 arsındadır. 14 Kurutularak nemi % 15- 20 seviyelerine düşürülür. Leonarditin 0- 3 mm boyutlarında öğütülmüş olarak kullanımı önerilmektedir.

Siyah-kahverengi g.rünümlü olan Leonardit, elle kolaylıkla ufalanabilecek sertliktedir. ..zünürlüğü % 1’lik KOH solüsyonunda yüksek, suda ise düşüktür. Çözeltisi siyah parlak renkte, k.püksü, kolloidal ve yağsı g.rünümdedir. pH değeri 8- 9 olan toprakla hazırlanan saturasyon çamurunda kolaylıkla çözünebilmektedir.


Leonardit, içerdiği yüksek oranda hümik asitten dolayı önemli bir ekonomik değere sahiptir. Leonardit, hümik ve fulvik asitleri içerir.
• Hümik Asit: pH’ sı 2’den küçük, asidik özellikteki çözeltilerde çözünemeyen, yüksek pH derecelerindeki veya alkalin özellikteki çözeltilerde çözünebilen ve moleküler ağırlığı fazla olan, uzun zincir molekül yapısındaki bileşiklerdir. Rengi koyu kahverengi ile siyah arasındadır.
• Fülvik asit: Bütün pH derecelerindeki ( asidik veya bazik ) suda veya çözeltilerde çözünebilir. Moleküler ağırlığı düşük olup, kısa zincir molekül yapısındadır. Rengi açık sarı ile sarıkahverengi arasındadır.


Şöyle bir yazı var. Buradan çıkardığım sonuca göre Leonardit Toprak pH'ı asidik olan yani PH'ı 7'den küçük olan topraklarda hümik asidi eritemeyeceği için pek bir etkisi olmayacaktır, Hatta toprağın asidik değerini daha da arttıracağı için zarar bile verebilir. Toprak analizi yaptırmanızı ona göre karar vermenizi tavsiye ederim.
 
Toprak PH'ı düşükse yani asidik bir toprağa birde Hümik asit oranı yüksek olan Leonardit atılırsa hiçde iyi sonuçlar alınmayacağını düşünüyorum. Asidik oranını arttırmak değil PH'ı 6,5-7 seviyesine getirmek etkili olacaktır.

Asidik toprakların PH'ını, Su ve Gübre tutma kapasitesini arttırmak için BiyoKömür yani bildiğiniz odun kömürünü kullanabilirsiniz. Tabi C/N oranını iyi ayarlamak gerekir. Tarlaya attığınız 1 ton biyokömür için en az 10 ton inek gübresi gerekecektir. Yeterli doğal gübre atmazsanız, kullandığınız kimyasal gübre Biyokömür tarafından tutulacağı için bir kaç sene hayli düşük verim alırsınız.

Bu konuları iyi araştırmak, okumak, sormak, danışmak. Birde tarlaya uygulamadan önce sağlam bir yere toprak analizi yaptırmak gerekir.
Toprağın kapasitesini arttırayım verimi arttırayım derken daha çok toprağı bozmayalım. Telafisi mümkün olmayabilir.


 

Benzer Konular