550 vekilin 450'si işadamı halk umurundamı bu işin temeli zaten yakın tarlaları bir kişiye verme adı altında değiş tokuş işiyle başladı.
bızım halk sever abı bak gor bu falıyete gecsın gene burdkı uyelerın yazdıgı kalır ısler aynı devam eder...
550 vekilin 450'si işadamı halk umurundamı bu işin temeli zaten yakın tarlaları bir kişiye verme adı altında değiş tokuş işiyle başladı.
bızım halk sever abı bak gor bu falıyete gecsın gene burdkı uyelerın yazdıgı kalır ısler aynı devam eder...
Enes abi inan bana çiftçi olupda bu uygulamayı savunacak insan cok memlekette, bizim sitede bile varda ne hassa savunan olmadı.Kaç defa okudum kafam şişti ve bazı sorulara cevap bulamadım.
Bakan diyor ki;
*** "küçük ölçekli araziler bir sözleşmeyle, yatırımcının veya iş adamına bağlanarak"...
*** "deneyimli kişiler burayı yönetir. Sulama ve diğer kontroller sağlanır. Yetkili ve tecrübeli kişi, fidan dikimi anından, hasadına kadar dünyada bu işin teknolojisi ne ise, sulama, ilaçlaması, gübrelemesi, budaması ve toplamasına kadar bunları yönetecek."
***"dünyanın talep ettiği ambalajda ve o formatta yaş veya kuru olarak bir şekilde pazarlayacak"
***"pilot olarak da Malatya'yı ve birkaç şehri ürün bazında ele alacağız."
Şimdi o zaman 2 sonuç çıkıyor;
1-Kişiler bahçelerini bir firmaya devlet garantisi altında teslim edecek, o firma bütün herkesin kaysı bahçesini aynı anda bakacak-hasat edecek-ürünü pazarlayacak. Kişilerde kazançtan pay alacak. Kişilerin bahçeleri aynı kalacak sadece işletmesini firma yapacak.
2-Yok öyle değil;
Herkesin bahçesini sözleşmeyle alacak ve tamamen tek parça arazi yapacak. Kişilerin arazisi kaybolacak sadece tapu alanı kadar ortak olacak, firma iş bitince kişilere duruma göre para ödeyecek.
Malatya'dan bir ziraat mühendisi arkadaşım haftaya gelecek gibi ondan detaylı bilgi almaya çalışırım.
Uygulama Malatya'da olacak da burda koyun meraların kiraya verdiler sonra kayyum atandı malatya da dağ taş kayısi ve hep ağaçlık çok biseyler yapacaklarını zannetmiyorum
Uygulama Malatya'da olacak da burda koyun meraların kiraya verdiler sonra kayyum atandı malatya da dağ taş kayısi ve hep ağaçlık çok biseyler yapacaklarını zannetmiyorum
Enes abi inan bana çiftçi olupda bu uygulamayı savunacak insan cok memlekette, bizim sitede bile varda ne hassa savunan olmadı.
İşin diger yönüde çiftçiyi şapa otutturmaya ilk malatyadan başlıyoz seyredin bizi diyorlar bu yazıdan ben bunu anladım
Meraları ekmeye geldiler taşla kovalandilar bizim de arazi vardı kayısı ektik mahkemelik olduk ağaç olduğu için bişey tutturamadilar
Abicim bizim oralar hep ağaç zaten para da etmeye başladı 5000 dönüm değil 1000 dönüm tek parça boş arazi yok kuru tarım olmaz olursa kayısı üstüne olur oda zor Malatya'da hep çocuklara verilir bahçe hepsi hisseli para ettiği için vermezler ben fazla ihtimal vermiyorum daha önce buna benzer çiftlik açıldı bi tanesi ayakta şimdiMera konusu ayrı.
Bakan diyor ki; "Dünyanın istediği ürün kalitesini küçük çiftçi yapamaz gücü işlemeye yetmez"
O yüzden kişilerin küçük arazilerini sözleşme yapıp firmaya bağlayacağız, devlet kefil olacak. Firma bütün arazinin işletmesini üstlenecek.
İşte bu "bağlanma" nasıl olacak? İstimlak etme gibi mi? yoksa sadece icar sözleşmesi gibi mi?
Sayın abim küçük ölcekli araziler diyor ,yani burda işlenen arazi vatandaşdan alınıp onların belirledigi sözde deneyimli vs kişiler tarafından işlencek olması.Mera alanlarını veya hazine arazilerini kullanırlar veya satarlar çünkü oralar zaten devlet malı ama kişilerin tapulu malını alamazlar. Zaten medeni kanuna aykırı.
İşin aslını tam anlayamadım, işte iki sonuç çıkıyor. Eğer bütün bahçelerin bakımını ve ürünün işlenip dünyaya satılmasını
bir firmaya verecekse o zaman güzel.
Valla canlarıni verecek insanlar tanıyorum o kadar kolay değil o işSayın abim küçük ölcekli araziler diyor ,yani burda işlenen arazi vatandaşdan alınıp onların belirledigi sözde deneyimli vs kişiler tarafından işlencek olması.
Kayısı bahceleride tahminin aşırı büyük olmayan yerler.
Valla benim bu yazılanlardan anladığım çiftçinin elinden topranı ,bağını,bahcesini almaya ilk malatyadan başlayıp duruma göre dizecekler milleti bekleyip görelim.
Zaten son günlerde ne yapcaklarını şaşırdılar ,vay traktör bir ay çalışıp yatıyomuşda,sertifikalı tohum ekmeyene,damlama sulama yapmayana destek olmuycak vs diye zaten ayar veriyolar.
Hepimiz öyle arkadaşım deden atadan kalan işleyip emek verdimiz , geçimimizi sağladımız arazilerimiz sonuçta .ama inan bu adamlar kafaya koyduysa bu işi er gec yaparlarValla canlarıni verecek insanlar tanıyorum o kadar kolay değil o iş