Pancar kooperatifleri kanalıyla pancar üretmeyen var mı aramızda? Ve bu sistemi bilmeyen veya sözleşmeli üretim yapmayan?
Özellikle meyvecilikte kaliteli ve dünya standartlarında ürünün pazarı her zaman var. Fakat o kaliteyi artık yakalayamıyoruz. Sebebi;
arazilerimiz bölünüyor ve küçülüyor. Paylar Kardeşler. Mirasçı emekli olmuş köyüne dönüyor 50 küsür yaşından sonra çiftçiliğe soyunuyor.
Köylerde emekli olmayan kalmadı. Üretim hayal işidir. Üretim emek işidir. Hırs gerektirir. Biz köylümüzü emekli ettik. İnsanların bölüne bölüne küçülmüş araziden bir beklentisi yok artık. Kendi köyümde 30 kişi yoktur sigortasını yatırıp da çiftçilik yapan. Hepsi emekli.
Ve pazar. Malını övme pazarını öv der atalarımız. Özellikle yaş meyve sebze işi için artık ihracatçılar üretim yapmak zorunda bırakıldı. Sebebi köylümüzün dünya ile yarışamayacak kalitede standartlarda geri kalması.Fakat ürettikleri de kendi ihracatlarına yetmiyor. Pazardan da yeterli kaliteli ürünü bulamıyor. Pazarını kaybediyor.
Devlet garantörlüğünde sözleşmeli mi dersiniz güçlü ortaklı kooperatifçilik mi derseniz buna bu ülkenin ihtiyacı var ve yapılmak istenen yerinde ve doğrudur.
Kimse kimsenin arazilerini elinden alamaz.
Şu an köyümde 10000 da arazi sulanıyor kooperatif kanalıyla. Kapalı sistem damla sulama sistemi ile. Bahçenin kürekle nasıl sulandığını unuttuk.
Fakat ürün işleme ve pazarlama aşamasında güçlü bir ortak şart. Donmuş meyve sektöründe faaliyet gösteren bir firma bunu 10 yıl önce köyümde organik üretim yaptırarak yaptı. Şartları koydu.İlaç ve gübresini verdi. Piyasa değerinin üzerinde ürünü de aldı. Üretici için pazar oldu.
Bu sadece vişne üretimi içindi. Ben güçlü bir ortak İçin onun standartlarında onun taleplerinde neden kiraz üretmeyeyim, neden elma üretmeyeyim neden meyve üretmeyeyim. Ve bu iş devlet garantili olacak. Beni halcinin tüccarın kucağına bırakmayacak.
20 30 ton 1. Kalite elmayı mı ben rahat satarım yoksa 3000 ton bizim ürettiğimiz paketlediğimiz elmayı mı?
Bir elin nesi var iki elin sesi var. Bize pazar onlara ürün lazımsa kol kola üretim yaparak bu işi ya yapacağız ya da bu diyarları terk edeceğiz.
Ben hep bunu savunurum birlik olup toplu alım toplu satım toplu işleme toplu biçme bu sayede maliyet düser satışta pazarlik iyi olurPancar kooperatifleri kanalıyla pancar üretmeyen var mı aramızda? Ve bu sistemi bilmeyen veya sözleşmeli üretim yapmayan?
Özellikle meyvecilikte kaliteli ve dünya standartlarında ürünün pazarı her zaman var. Fakat o kaliteyi artık yakalayamıyoruz. Sebebi;
arazilerimiz bölünüyor ve küçülüyor. Paylar Kardeşler. Mirasçı emekli olmuş köyüne dönüyor 50 küsür yaşından sonra çiftçiliğe soyunuyor.
Köylerde emekli olmayan kalmadı. Üretim hayal işidir. Üretim emek işidir. Hırs gerektirir. Biz köylümüzü emekli ettik. İnsanların bölüne bölüne küçülmüş araziden bir beklentisi yok artık. Kendi köyümde 30 kişi yoktur sigortasını yatırıp da çiftçilik yapan. Hepsi emekli.
Ve pazar. Malını övme pazarını öv der atalarımız. Özellikle yaş meyve sebze işi için artık ihracatçılar üretim yapmak zorunda bırakıldı. Sebebi köylümüzün dünya ile yarışamayacak kalitede standartlarda geri kalması.Fakat ürettikleri de kendi ihracatlarına yetmiyor. Pazardan da yeterli kaliteli ürünü bulamıyor. Pazarını kaybediyor.
Devlet garantörlüğünde sözleşmeli mi dersiniz güçlü ortaklı kooperatifçilik mi derseniz buna bu ülkenin ihtiyacı var ve yapılmak istenen yerinde ve doğrudur.
Kimse kimsenin arazilerini elinden alamaz.
Şu an köyümde 10000 da arazi sulanıyor kooperatif kanalıyla. Kapalı sistem damla sulama sistemi ile. Bahçenin kürekle nasıl sulandığını unuttuk.
Ve acı birşey söyleyeyim mi size. Bu arazi paylaşımından dolayı 10000 da arazide tam 700 da işlenmeyen atıl terk edilmiş mirasçı sı gelip işlememiş unutulmuş ekonomiden kayıp arazi var. Yani biz arazimizi terk etmişiz.
Fakat ürün işleme ve pazarlama aşamasında güçlü bir ortak şart. Donmuş meyve sektöründe faaliyet gösteren bir firma bunu 10 yıl önce köyümde organik üretim yaptırarak yaptı. Şartları koydu.İlaç ve gübresini verdi. Piyasa değerinin üzerinde ürünü de aldı. Üretici için pazar oldu.
Bu sadece vişne üretimi içindi. Ben güçlü bir ortak İçin onun standartlarında onun taleplerinde neden kiraz üretmeyeyim, neden elma üretmeyeyim neden meyve üretmeyeyim. Ve bu iş devlet garantili olacak. Beni halcinin tüccarın kucağına bırakmayacak.
20 30 ton 1. Kalite elmayı mı ben rahat satarım yoksa 3000 ton bizim ürettiğimiz paketlediğimiz elmayı mı?
Bir elin nesi var iki elin sesi var. Bize pazar onlara ürün lazımsa kol kola üretim yaparak bu işi ya yapacağız ya da bu diyarları terk edeceğiz.
Zir. Müh. İsmet Ordu
Ben bu birliğin içinde olmaya varım. 4. Kişide benim . Pes etmesek neden basarmayalimforumda böyle bol sallayabilecek konu oldumu..
hepimiz Einstein oluyoruz..
herkes aklıyla birbirine caka satıyor..
Sonuç burada kalıyoruz...
bi çiftçi birliği kuralım dedik..
resmi olalım çıkıp kanunen konuşup masaya yumruğu koyalım diye niyetlendik
Ooo bizim Einstein'ler birer birer kayboldu orada 3 kişi kaldık.
şimdi bakıyorum her bağrı yanan bir günah keçisi bulmuş..
bu bilgimiz kadar çiftçiliktede bilseydik ve uygulasaydık...
şimdiye çoktan Avrupanında,Asya'nında..
oranında buranında.. bilmem neyini ne etmiştik..
hepinizi selamlıyorum..
(kendini bilir tenzih ettiklerim)
sen önce bi deki...Ben bu birliğin içinde olmaya varım. 4. Kişide benim . Pes etmesek neden basarmayalim
Abi konu ciddi olunca unuttum, direk meseleye daldım. Uzun zamandır ugramiyordum . Şimdi bende çiftçilikle uğraşıyorum artık. sagolasin Yusuf abi ben iyiyim. Senin sağlığın keyfin nasıl. İyisindir umarım. Ben Malatya'da yım artık. Bağ bahçe işlerine odaklandık. Burdan devam edeceğiz. Kusura bakma bu arada,unuttum hal hatır sormayısen önce bi deki...
sen nerelerdesin...
epeydir kayboldun..
iyimisin..
yaw vallaha özlemişim..
şükür iyilik yine devam soğukta canım benim..Abi konu ciddi olunca unuttum, direk meseleye daldım. Uzun zamandır ugramiyordum . Şimdi bende çiftçilikle uğraşıyorum artık. sagolasin Yusuf abi ben iyiyim. Senin sağlığın keyfin nasıl. İyisindir umarım. Ben Malatya'da yım artık. Bağ bahçe işlerine odaklandık. Burdan devam edeceğiz. Kusura bakma bu arada,unuttum hal hatır sormayı
İşte trakkulup ailesi[emoji6]Abi konu ciddi olunca unuttum, direk meseleye daldım. Uzun zamandır ugramiyordum . Şimdi bende çiftçilikle uğraşıyorum artık. sagolasin Yusuf abi ben iyiyim. Senin sağlığın keyfin nasıl. İyisindir umarım. Ben Malatya'da yım artık. Bağ bahçe işlerine odaklandık. Burdan devam edeceğiz. Kusura bakma bu arada,unuttum hal hatır sormayı
buyur fatih bey sende katıl muhabbete..İşte trakkulup ailesi[emoji6]