KAPALI ALANDA KOYUNCULUK

mera ile çok para kazanirsin çok doğru ama ben kar amaçlı bakmiyorum benimki hobi her yıl kurbanımı kesiyorum dolapta kuzu etim hiç bitmez (not: kuzu etini çok severim )ayrıca sattığım kuzular adaklar kurbanlar bana harçlık :) koyunlarım için her yıl 20dekar yer ekiyorum buğdayın ambara girmesi 4bintl 150 samanda 500tl saya temizliği suyu inesi de 1000tl olsa gunluk maliyet bana 1tl
Hobi için yapılıyorsa zararına yap günlüğü 5liraya gelsin hayvanlar mutlu sen mutlu ol her çeşit yem ver kuru üzümden mercimek zamanına. Ben ticari yanına bakarım ticari hesap böyle . Bir zamanlar 6 koyumu vardi bir dal saman yediklerini bilmem.

Hobi için yapılıyorsa zararına yap günlüğü 5liraya gelsin hayvanlar mutlu sen mutlu ol her çeşit yem ver kuru üzümden mercimek zamanına. Ben ticari yanına bakarım ticari hesap böyle . Bir zamanlar 6 koyumu vardi bir dal saman yediklerini bilmem.

konuyu görünce hesap yaptım yoksa kar zarar hiç düşünmem buğday koyunlara daha iyi bence yoksa 9ton buğdayı satsam 9ton yem alırım

Koyun kapalı alanda bakılmaz gezmesi lazım hem eti için hemde sağlıklı olması için içerde baktınmı gider çok olur dışarıda sabah akşam 2 3 4 saat gezdirip ot yeşillik yemesi lazım büyük başa göre hem bakması kolay hem o kadar yemez büyük başa bakıyorsan sağlam nakit paran olcak küçük başa 3 tarafını tel örgü yada duvar üstüne bir çatı onu açık olsun yatar ama ahıra heryeri kapalı her gün kalırsa olmaz benim düşüncem küçük baş güzeldir bende dusunuyom 40 50 tane

Koyun kapalı alanda bakılmaz gezmesi lazım hem eti için hemde sağlıklı olması için içerde baktınmı gider çok olur dışarıda sabah akşam 2 3 4 saat gezdirip ot yeşillik yemesi lazım büyük başa göre hem bakması kolay hem o kadar yemez büyük başa bakıyorsan sağlam nakit paran olcak küçük başa 3 tarafını tel örgü yada duvar üstüne bir çatı onu açık olsun yatar ama ahıra heryeri kapalı her gün kalırsa olmaz benim düşüncem küçük baş güzeldir bende dusunuyom 40 50 tane

Kaç dönüm yem bitkisi yetiştiriyorsunuz? kaç tane koyun bakıyorsunuz şuan? yem bitkisi ne kadar masraf ettiniz? yem bitkisi satışlarınız ne kadar? İçerde koyun beslemeden ne kadar zarar ettiniz?

konuyu görünce hesap yaptım yoksa kar zarar hiç düşünmem buğday koyunlara daha iyi bence yoksa 9ton buğdayı satsam 9ton yem alırım
Doğrudur hesap yapmışsındır Lakin yanlış bir hesabım var Buğday hayvan yiyeceği değil �nsan yiyeceğidir Onun için buğdayını sat hayvan yemi almanı tavsiye ederim.

Kaç dönüm yem bitkisi yetiştiriyorsunuz? kaç tane koyun bakıyorsunuz şuan? yem bitkisi ne kadar masraf ettiniz? yem bitkisi satışlarınız ne kadar? İçerde koyun beslemeden ne kadar zarar ettiniz?
Arpa buğday ekiyoruz önceden baktık koyuna kuyruklu ve merinos sonra büyük başa döndük büyük baş kışın sıktı eder ama koyun o kadar yemez yani bide yılda 2 gere kuzu alma oluyor 2 3 oluyor ıyi bakıldimi kırma kırdırcan arpa esmesi yani birazda yonca saman kuzu yemi alcan yılda 40 50 taneye masraf en fazla 20 25 milyar 1 yılda içerde bakmadık biz dışarda kenarı çevrili yerde kaldı

Içerde kaldımı tırnak arasında sıkıntı çıkıyor silaj verilmez kuzu son 3 aynı yem kesilmeli çünkü kuzu için biz süt için yapmadık sadece kuzu alıp satıp nakit para olsun büyük başa dönmek için içerde bakacaksan büyük al olcak koyun gezip ayakları açılmalı ve temiz hava ve ot yemeli adamın olcak çoban her gün gut hem eti yağlı olmaz hemde eti daha parlak olur bir koyun bir yeşi yaparsa ondan kendi rahatlar ve 250 g et olur bunu çoğu çoban bilmez bunu söyle bakam neyse bide pancar küspesi ve pancara koyun hamile ise yedirmeyin çünkü kuzu bırakma olayı yani düşük yapma olayı oluyor koyuna arpa dök samanla onu bile yer yonca balya olmadan sokarsan şişer ölür bu büyük baş içinde geçerli koyun ya kuyruklu bakcan yada merinos kırma kuzu oranı ıyi ve kuzu daha kilo alır kuzunun ilk 2 3 ay anne sütü içmeli 50 koyun 5 koç 5 de keçi olcak yeminle bir evi fazlası ile geçindir ve kıtlık çekmez şu gençlere biraz destek verse herkes bakmak ister ama bizim turkiyede fazla destek yok ve herkes asgeri ücrete ve şehir göç etmek zorunda kalıyor

Bir 40 50 kilo koyun yem ihtiyacı günlük 4 5 kilodur 200 250 kg olan büyük basın 25 30 kg dır ve günlük 3 yada 2 gere şu içirilmeli ve yanında sürekli olmalı kaya tuzu yada satın tuz alınıp önünde devamlı durmalı tuz ihtiyacı giderilmeli sabah akşam 2 öğün baktınmı yeter

Bir 40 50 kilo koyun yem ihtiyacı günlük 4 5 kilodur 200 250 kg olan büyük basın 25 30 kg dır ve günlük 3 yada 2 gere şu içirilmeli ve yanında sürekli olmalı kaya tuzu yada satın tuz alınıp önünde devamlı durmalı tuz ihtiyacı giderilmeli sabah akşam 2 öğün baktınmı yeter

Dediğimi yanlış anlamayın ama yukarıda yazdıklarınızdan birşey anlamadım. sadece 4-5 Kh yem yer koyun demişsiniz bunu anladım :) ozaman 4 koyun günde 1 yonca balyesi yer :D :D Allah rızası için bir deneyin yiyeceklermi hadi ben anlamıyorum. Ben hiç koyun beslemedim bilmem (!) 4 tanede koyun alın günde 1 balye yedirin 10 gün boyunca yedirin Rekorlar kitabında yeriniz hazır ;) bu kadar iddalıyım

Dediğimi yanlış anlamayın ama yukarıda yazdıklarınızdan birşey anlamadım. sadece 4-5 Kh yem yer koyun demişsiniz bunu anladım :) ozaman 4 koyun günde 1 yonca balyesi yer :D :D Allah rızası için bir deneyin yiyeceklermi hadi ben anlamıyorum. Ben hiç koyun beslemedim bilmem (!) 4 tanede koyun alın günde 1 balye yedirin 10 gün boyunca yedirin Rekorlar kitabında yeriniz hazır ;) bu kadar iddalıyım

Koyun Çekirge gibidir 4 köyün bir balya yonca balyası yer ama başka bir şey yiyemez sonuç zarar da gider beğenmedigie sapkisimlarida da israf eder.

Okuyorum , seyrediyorum, sonuc :

Kapali koyunculuik olmaz, batar !

Mera olmazsa olmaz, mera varsa coban var. kacar, calismaz, koyuncu batar !

Televizyonda seyrediyorum, kendi cobanligini yapan 200 koyun sahibi gecinemiyorum, zarardayim der , batar !

Arkadaslar bu koyunculukta para var mi ? Varsa nasil kazanilir ?

Cidden çok önemli bir soru bende bir süredir bu başlığı sürekli takip ediyorum ve bu "Koyunculuktan nasıl para kazanılır" sorusunun cevabını arıyorum.

Televizyonda seyrediyorum, kendi cobanligini yapan 200 koyun sahibi gecinemiyorum, zarardayim der , batar !

bu ülkede insanlar asgari üçretle geçiniyor 200koyunu bakımını kendi yapınca 8 9 ay disarda otlatınca para kazanır birçok meslekten fazla kazanır

Bende 100 koyunla bakıcı tutarak yapabilirmisiniz diye araştırdım ancak Suna karar verdim 100 koyun 1 kişiye 200 koyun 2 kişiye bakar Karlılık da kuzu ölüm oranı bizim kazancimizi belirliyor 1 koyundan 2 kuzu işi çok + çok iyi bakımda geçerli o bakımı yaptığımızda zaten 1 kuzu masraf a gidiyor yine 1 kuzu kalıyor ...
Koyunun sütünü pazarlayabilirsek 1 kuzu aldığımızda da 1 kuzu kar kalıyor ....

bu ülkede insanlar asgari üçretle geçiniyor 200koyunu bakımını kendi yapınca 8 9 ay disarda otlatınca para kazanır birçok meslekten fazla kazanır
usta güdümünü kendiniz yapmanız gerek.
arpa ekmeniz gerek ikinci bir çobanlık yapacak ev içinden insan gerek.
mümkünse yoncada ekmek gerek.
ülkemizde koyunculuk maaşlı çobanla çok zor.
kapalı bakımlarda çok kolay değil karlılık çok azalıyor.
kimse kazanmıyor demiyoruz isterseniz çobanla çalışıp iyi paralar kazanabilen bir abimin facebook linkini buraya atabilirim.

usta güdümünü kendiniz yapmanız gerek.
arpa ekmeniz gerek ikinci bir çobanlık yapacak ev içinden insan gerek.
mümkünse yoncada ekmek gerek.
ülkemizde koyunculuk maaşlı çobanla çok zor.
kapalı bakımlarda çok kolay değil karlılık çok azalıyor.
kimse kazanmıyor demiyoruz isterseniz çobanla çalışıp iyi paralar kazanabilen bir abimin facebook linkini buraya atabilirim.

200 koyun için ne kadar yere hangi ürünü ekmeliyiz? çobansız olmaz mecbur coban yada aile işletmesi kuracaguz

200 koyun için ne kadar yere hangi ürünü ekmeliyiz? çobansız olmaz mecbur coban yada aile işletmesi kuracaguz
ustam ben çok öyle hesap kitap yapmam ama en basitinden artmadan yetmez derler kendi tarlanıza ektikten sonra karlılık artıyor.
ne kadar çok ekerseniz o kadar uzun dönem yem desteği yaparsınız hayvanlara ikizlik oranı artar satışta daha pahalı satılırlar.
çoban olarak afkan ve Azeri mülteciler kaçmaz genelde.

D

Devrim Ozturk

Koyunculuğu akıllı ve sistemli yaparsan çok güzel para kazanırsın.
Akıllı ve sistemli ne oluyor ondan bahsedeyim.

1-) HEM ETÇİ HEMDE SÜTÇÜ SÜRÜ BESLEMEK (Mesela Fransız Lacaune veya bizim yerli ırk Sönmez)
2-) AHIRI EN AZ İŞÇİ İLE EN VERİMLİ İŞ ÇIKARTACAK ŞEKİLDE PLANLAYIP KURMAK
3-) EN AZ 200 KOYUN BESLEMEK (100 koyun ile ancak başa baş gelirsin. 200 koyun ile kazanç elde edersin)
4-) SÜRÜYE HİÇ BİR ŞEYE BAĞIMLI OLMADAN BAKABİLECEK TARLA (Hayvanlarını mera ya çıkartmadan çobansız olarak, padoklara ayırdığın kendi tarlanda besleyeceğin toprağın olması)
5-) 1 SENEDE 2 VEYA 2 SENEDE 3 DOĞUM YAPTIRMAK.(hedef; ortalama her doğumda 1,5 kuzu)
6-) KUZULARININ (3-4 aylık) EN VERİMLİLİLERİNİ DAMIZLIK OLARAK SATMAK.
7-) BIÇAĞA AYRILANLARI 300-400 TL DEN KUZU OLARAK DEĞİL, KURBAN BAYRAMI (1000-1300 TL den) İÇİN AYIRMAK BESLEMEK. Kurbanlık olarak pazarlamak.
:cool: YAPAĞI VE GÜBRESİNDEN MUTLAKA YARARLANMAK (Boku bile ciddi bir para. :) )

Tüm bunları yerine getirirsen; çok ciddi kazançlar elde edersin.

40-50 kuzu ile para kazanayım dersen, (birde yemde dışarıya bağımlıysan) değil para kazanmak; en fazla 2 sene sonra batarsın.

Ama dediğim gibi en az 200 damızlık ile; yeterli arazin ve sistemli ahırın var ise, kısa sürede ağa olabilirsin. :)

Kapalı kaldığı kış aylarında günlük hayvan başı 1 kg arpa. 200 x kapalı gün . Ankara şartlarında minimum üç ay.18 ton arpa 50 dekardan alırsın.samanida baya cikar 50 dekarda fiğ vb kabayem ekersin. 15 dekarda yonca oldumu tadından yenmez.