KAPALI ALANDA KOYUNCULUK

Ben kar ediyorum ya. ikiz kuzulayanlar oluyor. içeride baktığım için 8 ayda bir kuzu alabiliyorum hayvan gezdiği için kilo kaybetmiyor. yavrular hızlı gelişiyor. 4 sene önce 40 koyunla başladım içerde beslemeye her sene erkek kuzuları 4 ay besledikten sonra sattığım halde bu sene 160 tane koyun sattım. Tarla almak için mecburiyetten.

hocam içeri romonov koyun baksak nasıl olur mera çıkmadan karşılar mı sizinkiler hangi cins

Sn Orion, tesisinizin birkac fotografini paylasirsaniz daha rahat anlayabilecegim. Ortalama 100 koyun icin ( kuzulari ile birlikte ) yillik hangi yemden ne kadar kullandiniz. Simdiden tesekkurler.

Malesef paylaşamam alıntı yaptığınız mesajımda da belirttiğim şekilde bu sene koyunları sattık. sattıktan sonra eski usul delme çatma yapılan ahırı kepçe ile girişerek yıktım. fotoğrafları vardı hayvanların eski konulardan birinde.
şu konuda fotoğraflar mevcut :) https://www.trakkulup.net/showthread.php/72426-bizim-koyun-ve-kuzulardan-bir-kac-fotograf

hocam içeri romonov koyun baksak nasıl olur mera çıkmadan karşılar mı sizinkiler hangi cins

Bizim koyunlar safkan anadolu merinosuydu anadolu merinosu çiftliğinden aldık. Merinos öneririm kesinlikle yalnız şöyle bir sorunu var merinos hayvanının süt yetersiz gelebiliyor. sütleri çok az ete yönelik hayvanlar ancak safkan merinos kuzularınız olursa 4-4,5 aylık olduklarında 50 canlı ağırlık garanti.. ;)
içeride koyun para kazandırır mı bu konuyu şu başlık altında konuştuk okursanız aşağı yukarı fikir sahibi olursunuz. https://www.trakkulup.net/showthrea...ilmesi-gereken-hususlar?p=1184174#post1184174

Gelelim diğer sorunuza Romanov koyunu rusyanın soğuk ikliminde 3-4 kuzu verebilicek güçte evrilmiş. Ancak Anadolu'nun sıcak ve karasal ikliminde aynı kuzu sayısına erişmek mümkün olmayacaktır. Romanov koyunlarının sıcak havalara uyum sağlamak için aranov isminde yeni bir tür üretme çabası var. Ne kadar başarılı olur bilemem ancak şu şartlarda romanov pek mantıklı değil.

Peki nerden geldi bu romanov hayranlığı? bu koyun cinsinin reklamı çok güzel yapıldı. Malum günümüz şartlarında malın ne olduğu önemli değil reklamı iyiyse o ürün satar. kimse romanoz bilmezken haberlere çıktı sonra millet araştırmaya başladı neymiş bu romanov baktılar 4 kuzu yapıyor. Hemen oraya çullandılar ancak. Rusya ve Türkiye arasındaki iklim farkını hesap etmediler. Hayvanlar Türkiye'de yaşadı ancak 4 tane kuzulayamadı.

İçerde besi yapılacaksa tavsiyem Suffolk, Dorper, Şarole, gibi ırklara yönelmek bunlar arasında birinci sıraya Suffolk koyarım. İklim şartlarına uyumu yüksek, et verimleri yüksek, günlük canlı ağırlık artışları 500 gramları görebiliyor. İçerde besicilik yapılacaksa damızlık satışı ile kazanç daha yüksek olabilir. ;)

Sn Orion, tesisinizin birkac fotografini paylasirsaniz daha rahat anlayabilecegim. Ortalama 100 koyun icin ( kuzulari ile birlikte ) yillik hangi yemden ne kadar kullandiniz. Simdiden tesekkurler.

Rasyon hakkında bilgi istemişsiniz sonra gördüm kusura bakmayın lütfen şu konuda rasyonum hakkında yazdım. rasyona ek olarak kuzulayan koyunlara pancar posasıda verdim süt yapmalırı için sadece ilk sene daha sonra rasyondan çıkardım

Kuzuların beslenmesi konusunda ahmtkskr iltisine bakabilirsiniz aynı başlık altında https://www.trakkulup.net/showthrea...ilmesi-gereken-hususlar?p=1184174#post1184174

Benim kuzu besi şeklim açık büfe olduğu için net birşey söyleyemiyorum otomatik yemlik gidip sıkılana kadar yiyorlar :) Hedefim erkeklerin 4-4,5 aylık olduklarında 50 kg olması

Dişi kuzuları saman, silaj, az pancar küspesi ve yulaf ile besliyorum. Dişi kuzulara yonca vermeyi pek tercih etmiyorum versemde az veriyorum protein oranı yüksek olduğu için et ve kas tutabiliyor buda hayvanı sıkıyor yükselmesine engel oluyor. Silaj ve pancar hayvanın midesini büyütüyor haliyle hayvanda yükselmek zorunda kalıyor. yulaf da kuzular için iyidir neden iyidir dedem söyledi :D bunu hakkında açıklamam yok araştırmadım biliyorsanız siz söyleyin ama iyi olduğunu biliyorum :D

Malesef paylaşamam alıntı yaptığınız mesajımda da belirttiğim şekilde bu sene koyunları sattık. sattıktan sonra eski usul delme çatma yapılan ahırı kepçe ile girişerek yıktım. fotoğrafları vardı hayvanların eski konulardan birinde.
şu konuda fotoğraflar mevcut :) https://www.trakkulup.net/showthread.php/72426-bizim-koyun-ve-kuzulardan-bir-kac-fotograf

Bizim koyunlar safkan anadolu merinosuydu anadolu merinosu çiftliğinden aldık. Merinos öneririm kesinlikle yalnız şöyle bir sorunu var merinos hayvanının süt yetersiz gelebiliyor. sütleri çok az ete yönelik hayvanlar ancak safkan merinos kuzularınız olursa 4-4,5 aylık olduklarında 50 canlı ağırlık garanti.. ;)
içeride koyun para kazandırır mı bu konuyu şu başlık altında konuştuk okursanız aşağı yukarı fikir sahibi olursunuz. https://www.trakkulup.net/showthrea...ilmesi-gereken-hususlar?p=1184174#post1184174

Gelelim diğer sorunuza Romanov koyunu rusyanın soğuk ikliminde 3-4 kuzu verebilicek güçte evrilmiş. Ancak Anadolu'nun sıcak ve karasal ikliminde aynı kuzu sayısına erişmek mümkün olmayacaktır. Romanov koyunlarının sıcak havalara uyum sağlamak için aranov isminde yeni bir tür üretme çabası var. Ne kadar başarılı olur bilemem ancak şu şartlarda romanov pek mantıklı değil.

Peki nerden geldi bu romanov hayranlığı? bu koyun cinsinin reklamı çok güzel yapıldı. Malum günümüz şartlarında malın ne olduğu önemli değil reklamı iyiyse o ürün satar. kimse romanoz bilmezken haberlere çıktı sonra millet araştırmaya başladı neymiş bu romanov baktılar 4 kuzu yapıyor. Hemen oraya çullandılar ancak. Rusya ve Türkiye arasındaki iklim farkını hesap etmediler. Hayvanlar Türkiye'de yaşadı ancak 4 tane kuzulayamadı.

İçerde besi yapılacaksa tavsiyem Suffolk, Dorper, Şarole, gibi ırklara yönelmek bunlar arasında birinci sıraya Suffolk koyarım. İklim şartlarına uyumu yüksek, et verimleri yüksek, günlük canlı ağırlık artışları 500 gramları görebiliyor. İçerde besicilik yapılacaksa damızlık satışı ile kazanç daha yüksek olabilir. ;)

Kardesim romanov icin yazdıklarına katılıyorum.Kuzuları 2 kg doğuyor.Koyunları 40 kilo geliyor.

Tesekkurler Sn Orion. Bu konuyla ilgili daha once yazdim, bazi koyun turlerinde damizlik satisi karli olabilir, kesimlik az karli hatta zarar bile olabilir diye.

Verdiginiz bilgi , yorum ve analiz faydaliydi.

Ben kar ediyorum ya. ikiz kuzulayanlar oluyor. içeride baktığım için 8 ayda bir kuzu alabiliyorum hayvan gezdiği için kilo kaybetmiyor. yavrular hızlı gelişiyor. 4 sene önce 40 koyunla başladım içerde beslemeye her sene erkek kuzuları 4 ay besledikten sonra sattığım halde bu sene 160 tane koyun sattım. Tarla almak için mecburiyetten.

Iceride bakim yapinca hayvanin ayak sorunlari olmuyor mu ? Kaoali yerinizde alt temizligi icin ve havalandirma icin insaat becerisi gerek demissiniz, ancak bir hayvan ve kuzulari icin nekadar kapali alan gerek ?

Iceride bakim yapinca hayvanin ayak sorunlari olmuyor mu ? Kaoali yerinizde alt temizligi icin ve havalandirma icin insaat becerisi gerek demissiniz, ancak bir hayvan ve kuzulari icin nekadar kapali alan gerek ?

Kapalı alan bizimle alakalı yer genişledikçe hayvan refahı artar. Daraldıkça işçilik artar bu birazda bizim cebimize bakar. en dar bir kuzulu koyun içi 1.5 metre kare kapalı alan gerekir ama böyle bir yerde hemen altları ıslanır. böyle yerlerde belli aralıklarla hayvanları gezintiye çıkarıp yerlerini traktör arkası toprak işleme ekipmanları ile karıştırmak büyük ölçüde zemini kurutur.

Traktör ekipmanları ile karıştırarak yerleri temizleyemez olduğumuzda tesviye kürekleri ile içeri temizleyip saman sermek gerekir tabi bu sene 3 defa anca gerekli olur. (Kuru toprak bulabilirsek kuru toprakta olur kepçeli traktör ve romork lazım)

Ayrıca önemli bir nokta yeşil ile beslenen hayvanlar altlarını çok çabuk ıslatırlar. Şöyle örnek vereyim %20 kuru madde oranı olan bir yeşil bitki ile hayvan karını doyurduğunda (Doymazda şişirdiğinde işte) %80 inini idrar ile atacak kalan %20 ise kaliteli beslenme olmadığından ishal şeklinde çıkacaktır bu şekilde hayvan altını normalden çok daha kısa sürede ıslatır.

Ancak Yonca gibi kuru ot ile beslendiklerinde bu yedikleri %100 kuru olacağından sadece içtikleri suyu idrar ile çıkarıtırlar.
kalanı katı normal şekilde katı atık olarak atılır. Şuan 4 tane kuzu var içeride resimlerini atayım yarın :) yonca ve arpa ile besliyorum günde 5 litre su içmiyorlar altlarında hiç ıslak yok ;)20 m2 bir yerde kapalılar 5 aydır hiç çıkarmadım daha ayak problemi yok at gibi koşuyolar :D

Kapalı alanda koyunculuk besi danası yapar gibi bir kapatıp satana kadar çıkartmazsanız olmaz altlarını temizlemek için olsun çıkarmak lazım oda gezinti olur işte ayak problemi çok dar alanlarda olur hayvan başına 3 metre kare alanda hiç çıkartmasanızda ayak problemi olmaz ama altlarını temizlemek için mecbur çıkaracaksınız ;)

Yukarıdaki mesajlarda "ARANOV" yazmışım düzelteyim o "ANAROM" yani anadolu romanov :) aranov da olurmuş aslında arada kalmış romanov :D :D

Anarom programını Erzurum'da Prof.Dr Ebru Emsen hoca yürütüyor. Çeşitli disiplinlerden uzmanlarla ortak çalışıyor. 1000 koyunu 2 kişi idare edebilecek bir sistem tasarlanmış. detayları burada var. https://www.kuzufab.com/

Anarom koyunu deneyen oldu mu?

kapalı alanda hobi olarak baktığım koyunlarım 15adet 1koç 1kuzu fotograflarını paylaşmak istetim
IMG_0326.JPGIMG_0323.JPGIMG_0322.JPGIMG_0321.JPG

Ne yaparsan yap koyun başı an aşağı günlük 2 tl mera ucuza gelir çoban da ucuza gelir. İki yılda üç doğum merada da takviye ile ucuza gelir.

Ne yaparsan yap koyun başı an aşağı günlük 2 tl mera ucuza gelir çoban da ucuza gelir. İki yılda üç doğum merada da takviye ile ucuza gelir.

mera ile çok para kazanirsin çok doğru ama ben kar amaçlı bakmiyorum benimki hobi her yıl kurbanımı kesiyorum dolapta kuzu etim hiç bitmez (not: kuzu etini çok severim )ayrıca sattığım kuzular adaklar kurbanlar bana harçlık :) koyunlarım için her yıl 20dekar yer ekiyorum buğdayın ambara girmesi 4bintl 150 samanda 500tl saya temizliği suyu inesi de 1000tl olsa gunluk maliyet bana 1tl

Koyun basina bugday cok ot az gibi geldi geldi. Besleyen herkesden bilgi alıyorum. Cunku en iyi bu isi yapan bilir.

verdiğim samanı yemiyorlarki :) altlarında hiç gübre yok komle saman buğday 15koyuna çok gelebilir belki ama en az 20de kuzu olduğu dönemler oluyor o zaman da az geliyor kuzulara bakmıyorum 500tl 550tl fiyat buldummu hemen cıkartıyorum elimden