D
Devrim Ozturk
Kardeşim yazmış cizmissin güzelde birde tecrubeni yazsan �� kaç dönüm yoncan var kaç dönüm reygras in var kaç koyunun var? Dünya diyor yoncanın üstüne yok sen diyorsun reygras burdabir sıkıntı var gibi. Hesap dediğin destan yazmak değil tecrübe den geçer. Bir buçuk ay nerde kapalı hava . Yanlış hesap bagdattan döner. ��
Kusura bakma.. Yazını geç gördüğüm için cevap ta geciktim.
Öncelikle şunu belirteyim ki, ben çiftçi değilim. Ziraat fakültesini bitirmiş ve kısa dönem askere gitmiş oğlumun asker dönüşü kurmayı düşündüğü çiftliğe, benimde katkım olsun, yardım edeyim diye; "yaptığım araştırmalar" ile fikir yürütüyorum.
Bu fikirlerimin %100 doğru olduğunu da iddia etmiyorum. Nerede yanlışım var ise, sizin gibi tecrübeli kardeşlerimin bu yanlışımı düzeltmesi beni memnun eder.
Sizin cevap verdiğiniz yazım da; "Reygrass otu yonca dan üstün bir ot" demedim. Galiba siz yanlış anladınız veya ben yeteri kadar açık anlatamadım.
Benim bu yazımdaki asıl ana fikir; Yonca 4-5 yıllık ot ama; yıllık verdiği ot miktarı reygrass otuna göre çok negatif kalıyor. Demek istedim.
Biz mühendisler bir hesap yaparken; belli zaman içinde ki verimin önemine göre hareket ediyoruz.
Tamam... Büyük arazisi (atıyorum 500-600 dekar) olan çiftçi; her sene ot ekimi ile uğraşmamak adına yonca ekmesi daha mantıklı.
Ama yok.. 50 dekar-100 dekar arazisi olan çiftçi, o sene daha fazla hayvanına bakabilmesi için bu seferde reygrass otu daha mantıklı oluyor.
Protein bakımından reygrass yoncadan daha iyi üstelik.
Yanılıyor muyum?