Herkese merhaba, ben de bu sektör de olan biri olarak bir kaç açıklama yapmak isterim, böyle bilgilendirici paylaşımlar oldukça seviniyorum konuyu açan arkadaşa teşekkür ederim, Ülkemiz de malesef çiftçilik zor, tarımsal girdiler pahalı, bu sebepten yenilikleri takip etmek oldukça önemli, bundan 3 yıl öncesine kadar fuarlar da standa gelen çiftçi arkadaşlar 3lü yelpaze hüzmeli memelerin üretim amacını memenin biri tıkandığında diğerini çevirerek ilaçlamaya devam edeceklerini sanıyorlardı, ama artık Türk Çiftçileride bilinçlendi, biz yerli üretim olarak sadece Agroeri tanısakta Avrupalı çiftçilerin bu yönde çok seçenekleri var, TeeJet-Lechler-Hardi-Agrotop-Pentair-Albuz gibi Dünya devleri, parça küçük ve kolay üretim gibi görünse de işin aslı öyle değil, kullanılan plastiğin hammaddesi, meme uç kesitinin hassasiyeti ve en önemlisi uzun ömürlü ve atış debisinin değişmemesi, Agroerin kalitesini bilmiyorum fakat saydığım meme üreticileri örnek veriyorum 100 hektar ömür veriyorlar, bu ömrü vermelerinin sebebi basınç ve atılan kimyasal nedeniyle büyüyen kesit alanı, yani kısacası kullandığınız mavi meme (110-03 (110derece memenin atım açısı) 03 delik ölçüsü, yani 3 barda(40 psi ort.) 0.3 galon sıvı verir anlamında) bi bakmışsınız genişlemiş ve kırmızı memenin ölçüsüne gelmiş, bu da ilaçlama normunu değiştirir ve hatalı atıma sebep olur, paylaşımlarınızı okurken şuna da cevap vermek isterim, eğer ki 1 dekar alana 20-25 l. atıcaksanız sarı(02), 30-35 l. atılacaksa mavi(03), 40-50 l. atılacaksa kırmızı(04) seçmeliyiz. Eğer ki sarı 02 kullanayım ve 30 litre atayım derseniz bunun için basıncı yükseltmeniz ve dolayısıyla debi artışı yapmanız gerekecektir, bu da damlacığı daha çok atomize edeceğinden damlacık çapı küçülür ve uçar, bu önerilen bir yol değildir, hatta size max. çalışma basınçları 8 Bar deseler bile siz 8 Bara çıkmayın, meme ömrü için ve damlacık boyutu için max. 5-6 Bar yeterlidir. Bir teknolojiden daha bahsetmek istiyorum bu da PWM nozzle teknolojisi, yani pulse widht modulation - kısaca darbe modülasyon tekniği, bu sistemin amacı damlacık boyutu hiç değişmeden yani basınç sabit iken istediğiniz hızda ilaçlama yapabilmenizi sağlar, şöyle düşünün 1 meme açıkken %100 açık demektir, ama siz bu memeyi saniyede 50 kere açıp kapatırsanız %100 de 1 dakikada 2 litre sıvı veriyorsa %50 de 1 litre verir, dolayısıyla basıncı sabit tutarak debiyi değiştirmiş oluyoruz, alttaki video kendi çekimimdir, aslında geleceğin meme teknolojisi PWM dir, ve PWM in bir başka iyi yönüde ilaçlama yaparken örneğin sola döneceksiniz ilaçlama kolunuzun sol bölümü sabit kalırken sağ bölümü geniş bir yay çizer böylece sol bölüm araziye daha çok ilaç bırakırken sağ bölüm seyrek bırakır. Konuyla ilgili daha fazlasına ulaşmak isterseniz önceki konu başlığının linkini aşağıya bırakıyorum. Hepinize hayırlı günler dilerim.
Herkese merhabalar,bizim için başarılı geçen 2018 Konya Tarım fuarında gerek forumdan gerekse dışardan gelen ziyaretçilerimize çok teşekkür ederiz. Tarım fuarında gelen ziyaretçilerin ve forumdaki arkadaşların ortak sorunlarından olan meme(nozzle)seçimi ve ilaçlama makinesi ayar zorluğu...
www.trakkulup.net
PWM nozzle (ağır çekim-saniyede 20 Hz. yani 1 saniyede 20 kez aç-kapat)