Merhaba Akifİnanç, hesaplarınıza hayran kaldım, bu da artık 5-10 yıl öncesine göre yeni jenerasyon çiftçilik yapan insanların araştırmaya ve hassas tarıma olan meraklarını gösteriyor. İlk fotoya göre makinanızın meme sayısını 16 metreye göre hesap ettiğimde 33 meme çıkıyor (16 metre için 32 meme olmalıydı) , sanırım doğru, çünkü 15m. olsa meme sayısı fazla, 18 metre olsa meme sayısı az olur, fakat anlamadığım şu; makinanızda 4 bölüm bulunuyor (filitre sayısına göre) Hat2 de 9 meme varken, hat1 de 6 meme var, makinanız 5 bölüm olsa anlarım ama hat1 in makinanızın ortasına kadar gelmesi gerek, demek ki makinaya arkadan bakıldığında sol uç bölümde yine 9 meme olduğunu varsayarsak, sıralama 9-9-6-9 şeklinde görünüyor.
-İmkanınız var ise hat2 nin en sonuna bir manometre bağlayın, regulatörde gördüğünüz basınç değerinin mutlaka
altında bir rakam göreceksiniz, çünkü hat filitresi, mavi hortum çapı (genelde 10mm kullanılıyor, fakat bana göre 13mm olması gerek), hortum uzunluğu, hortumun kıvrılması ve bağlantı elemanları basınca etki eden etkenlerdir.
Bir makinada bu testi yaptığımda manometredeki değer 5 Bar iken, kol ucunda 4 Bar falan çıkıyordu.
Yurtdışından gelen bir makinayı incelediğimde 2 ayrı manometre vardı, biri kol ucundaki basıncı, diğeri regülatördeki basıncı ölçüyordu, yani ISO renk tablosuna göre basıncı ayarlayıp normu ona göre tutturmaya çalışanlar bir miktar yanılacaktır.
-basınç düştüğünde debide düşer, bunun hesabı şöyledir:
Basınç 4 kat arttığında debi 2 kat artar, Örneğin: 2 Bar'da 2 litre/dk su alıyorsanız, 8 Bar'da 4 litre/dk su alırsınız.
-Deneme yapmak için Hat2 ye giden filitreyi bypass edin, yani devreden çıkarın ve hat1 ile hat2 meme debilerini tekrar karşılaştırın.
-Bölüm/meme sayılarını eşitlemeye çalışın 8-8-8-8 gibi, ama zor derseniz 9-8-8-9 gibi de olabilir.
-Aynı testinizi bir de sol kanatlarda deneyin, çünkü o bölümün meme sayıları birbiriyle aynı görünüyor.
Bir de gördüğüm kadarıyla meme renkleri konusunda bazı anlaşılmayan durumlar oluyor, yelpaze hüzmeli memelerin çalışma basıncı aralıkları ortalama 2-8 Bar arasında değişir, 8 Bardan yüksek basınçlarda sıvı püskürtülmesi önerilmez, sağlıklı bir ilaçlama ve damlacık boyutu için meme basıncı 2,5-5 bar arasındadır, bu duruma göre ilerleme hızınızı da 8 km/saat düşünürsek; 10-15 l/dekar için sarı 02, 15-20 l/dekar için mavi 03, 20-25 l/dekar için kırmızı 04, 25-35 l/dekar için kahverengi 05 nolu memeler kullanmak iyi olacaktır. Fakat ilerleme hızı arttığında bir üst renge geçmeniz daha mantıklı olacaktır, bu yazdıklarım tecrübelerime dayanmaktadır, fakat ilaçlama konusu o kadar derin ve hassas bir konu ki bazen ot ilacı için büyük damlacık üretmek gerekirken, insektisitler için yani zararlı böcekler için daha küçük damlacık boyutu üretilmesi gerekiyor, yabancı otlarda ya da bitkilerde yaprak alan indeksi bile önemli hale geliyor, kontak ilaç, sistemik ilaç derken konu uzayıp gidiyor.
Not: Ziraat Mühendisi değilim, hassas tarım ile ilgili elektronik sistemler geliştiricisiyim.