ben okudum kısmen katılıyorm doğru ama bu işi yeriniz musaitse geliştirn derim ben istanbulda 1 dönüm yerde yapmaya çalışıyorm bu işi mera yok yem yok weteriner bile imkanlarınızn kıymetini bilin.bence 100 inek al kendine ok.ceya023 link=topic=28357.msg237167#msg237167 date=1261672916' Alıntı:bakın biz hayvancılıgı neredeyse 20yıldır yapıyoruz ben cocukkenden hayvanlarımız hep vardı ve biz tarımdan para kazanmıyoruz o sadece kendini ceviriyor biz hayvancılıktan para kazanıyoruz.. şu ara yine 15tane kadar inegimiz var simental ve mandafon fakat saf ırk degiller.. biz merayada saldıgımız için tam saj ırk beslemiyoruz.. ve sadece saf ırk damızlık tosun besliyoruz... eskiden aşı yaptırırdık fakat aşılar cogu aman tutmuyor bazen bozuk oluyor.. en iyisi kendi damızlıgını beslemektir.. bu işten para kazanmayan adam bu işi ve hayvancılıgı bilmeyen ve hayvanlarına özenmeyen kişilerdir.. eger hayvancılıktan alıyorsa bu işten para nasıl kazanılmıyor anlamıyorum biz hep kazanıyoruz.. ama bizim köyumuz musait çagır ve hozan cok oldugu için yem giderimiz az.. biz veterinere öle cokta para harcamıyoruz çünkü şuan bizde bakıcımızda hayvan hastalıklarından anlıyor düzenli aşılarını yaptırıyoruz sadece arada hasta olana ilaç alıyoruz oda cok sık olmuyor..hastalıklı hayvan içine sokmassanız hayvanlarınız kolay kolay hastalanmaz.. ve ben ilk önce dişi buzagı alın kendi ineginizi kendiniz yetiştirin dedigimde bunun için demiştim buzagıyı alıp yetiştiriseniz o iklime alışır yaşama ortamına v.s ve daha dayanıklı olur o ortam için.. biz hazır inek hiç almadık şimdiye kadar.. şuda bi gercek kimse iyi inegini göturupte satmaz normal koşullarda.. inek besleyecek kişi surekli hayvanların içinde olmalı dikkat etmeli hayvanlara hayvan hasta oldugunda erken mudahale edersen iyileşmesi kolay olur..
süt verimine gelince biz sutu peynir olaraka satıyoruz bu baya karlı sütü alıp direk satarsan cok ucuza gidiyor.. 5kg suttun 1kg peynir rahatlıkla cıkar.. biz bu şekilde gunluk olaraka satıyoruz.. sütü iyi degerlendirmek önemli.. ama şu unutulmamalı litre litre süt hesabı yapılarak para kazanılaz inekcilikte inek besliyorsan öncelikle aldıgın buzagıyı iyi yetiştirmeye gayret ediceksin.. ve asıl parayı buzagılarından kazanacaksın.. bizim cok nadir buzagımız ölmüştür.. sadece bir yıl buzagılarımız öldu 4 tane oda bakıcımız cok acemiydi bizde köyde olmadıgımızdan dogumda öldürmüştü iki taneyi..ikisinide dogumdan sonra soguk yere koymuş onlarda öle bi kaç gun yasayıp öldü.. yoksa ilk dogumu olmayan ineklerin buzagıları dogumda kolay kolay ölmez..
kazanca gelince bu işin hakkını veren biri kesinlikle cok iyi para kazanır.. ama hayvancılıgı yapan kişi kesinlikle hayvanlarını sevmeli dikkat etmeli.. yoksa sadece yem ve ilaçla hayvancılık yapılmaz.. eger ilaça cok para veriyorsa bu o kişinin acemeliginden dolayıdır..
ben size bi hesap yapmıştım cok basit 20inek üzerinden... bu hesap bizde hep tutuyor.. ama bizim vaktimiz sınırlı yoksa şuan hayvancılıgı cok daha geliştirirdik.. babamda bende çalışıyoruz ancak hafta sonları ve tatillerde hayvanları kontrol edebiliyoruz.. şuan işi bilen bi bakıcımız var.. her hafta sonu babam gidip bakıyor kontrol ediyor..
en basit olaraka bu yıl 6tane tosun kestik etin kilosu 12,5tl ve her bir tosun 3500-4200tl arası para tuttu oda 2.5 ay besi yaptık sadece tosunları.. ve bunlar kendi buzagılarımızdı..5 tane duve var şuan tanesi 3000tlden asagı degildir ve bu kışın doguracaklar..artık 10tane inektten aldıgımız buzagılar tosun oluyor ve satıyoruz bu zaten bi devretmeye basladımı 3. yılda para sürekli kazanırsın..
bu yıl özellikle hayvancılık tavan yaptı nası para kazanamıyor insanlar anlamıyorum yem bedeva neredeyse ya bugday arpa fiyatları ortada bide et zam aldı kesim 12.5tl kg bası bu yıl nasıl hayvancılık kötu deniyor anlamıyorum.. bu yıl çifçi öldü ama hayvancılık iyidi.. keske daha fazla hayvanımız olsaydı..
basit bi hesapla biz 11tane inegimizden net 35bin tl aldık ve almayada her yıl devam ediyoruz çünkü devrediyor.. ee diyeceksiniz ki şimdi masraf noldu.. masrafı süt parası az cok karsılıyor bizim burda biz 6-7 ay meradan faydalanıyrouz ama baska yerde ful yem verilse 10bintl den cok yem yiyemez 33tane hayvan(11inek+11 dana+11buzagı).. seneye yine gecen yılki buzagılar yetişecek satıcaz aynı şekilde.. ve 25bin tl ye siz para kazanmak degil diyorsanız 11 inekten benim ona sözum yok aylık geliriniz 2000tl civarı oluyor.. ben muhendis olmasam gider köyde 40tane inek beslerim 6 yıl boyunca ama köyde yaşayan insanları anlamak güç.. mesela bizim orda adam bu işe meslegi gözuyle bakmıyor benimsemiyor hayvanları asagılık mahluklar olaraka göruyor oysaki gecim kaynakları dört elle sarılıp ilginecekelrine.. cocuklarına bakımını bırakıyorlar ayda bir belki hayvalarının içine gidiyorlar cogaltmıyor yok kokuyor falan filan ama bence para kazanıyorsan o işten o işi benimseyeceksin.. hazır hiç bi yerde para kazanılmıyor..
ben hayvancılıgı kitaplardan ögrenmedim .. hastalıklarını v.s bizat deneyimlerimiz oldu bizim.. ama bizim imkanlarımız iklim koşullarımızla baskalrınki farklıdır belki.. sonucta hayvancılıkta birnevi ticarettir yemini samamnını ucuza mal etmessen ilacını hastalıgını sen anlamssan veterinerin recetesine göre surekli hareket edersen bişey kazanamayada bilirsin... ve yetiştirebilecegin ırka dikkat etmelisin iyi secmelisin.. saf ırk hiç bir zaman tavsiye etmiyorum.. mumkunse mandafone ve simental kırmaları beslenmeli.. onlarda neredeyse saf ırk kadar verimliler.... inek olaraka mandafon cinsi guzel fakat damızlık tosun simental olmalıdır buzagılar simental mandafone karışımı oldumu cok iyide et alırlar.. ve satımıda kolay olur.. renk öenmlidir) bizde inekler simental agırlıklı ama mandafon da var.. ama tosunumuz damızlık olan simental..
cok uzun oldu ya ) okuyan cıkarmı bilmiyorum
doganbey1 link=topic=28357.msg252586#msg252586 date=1266184863' Alıntı:angus ırkı saf olarak bulunur onuda yüksek veteriner kliniklerinde veyada çifliklerde bulunabilir.dışarıdanda getirilebilir fakat ne kadar maliyeti olur bilemem.fakat az alırsın 3-4 senede bi sürü havan yaparsın.
sanıyorm şuan piyasadun haberin yok senin.o bahsetdiğin buzağılar.750 değil 1750 şu an.warsa da simental saf olmasın farketmez süt danasını 1 e alırm üzeri senin olur nasıl teklif::)) bol kazançlar.ÇağRı link=topic=28357.msg237783#msg237783 date=1262019071' Alıntı:holstein çoğu 5-6 tane simental var ne kadarlık buzagı istedigine bağlı tahminen 7-8 aylık istersin onlar da 500-1000 arası değişiyo bakımına göre ama 700e falan güzel bi tane alınır
Sanıyorum tarihe bakma gibi bir alışkanlığınz yok.benim mesajım ne zamanmış,o bahsettiğim hayvanlar dengi hayvanları ne zaman ne kadar almışım bir bak öyle mesja yaz.Ben burada isteyene hayvan alınır diye bişey mi yazmışım da bu teklifi yapıyosun onu da anlamadım.agusta80 link=topic=28357.msg252613#msg252613 date=1266186544' Alıntı:sanıyorm şuan piyasadun haberin yok senin.o bahsetdiğin buzağılar.750 değil 1750 şu an.warsa da simental saf olmasın farketmez süt danasını 1 e alırm üzeri senin olur nasıl teklif::)) bol kazançlar.
:Saaa özür dilerim şimdi gördüm yanlış bakmışım(teklifimde tamamen espiri amaçlıydı yanlış anlama hiç paramda yok ztnÇağRı link=topic=28357.msg252617#msg252617 date=1266187554' Alıntı:Sanıyorum tarihe bakma gibi bir alışkanlığınz yok.benim mesajım ne zamanmış,o bahsettiğim hayvanlar dengi hayvanları ne zaman ne kadar almışım bir bak öyle mesja yaz.Ben burada isteyene hayvan alınır diye bişey mi yazmışım da bu teklifi yapıyosun onu da anlamadım.
tamam sorun yokagusta80 link=topic=28357.msg252714#msg252714 date=1266217368' Alıntı::Saaa özür dilerim şimdi gördüm yanlış bakmışım(teklifimde tamamen espiri amaçlıydı yanlış anlama hiç paramda yok ztn
bu bahsettkleriniz hepsini yapıyorm bi tek arazim yok ortalamam 25 ciwarı ama sizde(sözüm ona) arazi war gerekli ortam war gene yapmıyorsnz anlamadm ben istiyormki 200 er ineği olsun hepimizn.tonlarca sılaj ekelim en iyi makineleri en iyi traktörleri kullanalım istiyom bizizm awrupadan eksiğimiz yok fazlamız war.birazda tembellik war.:))hacimmet link=topic=28357.msg254512#msg254512 date=1266620210' Alıntı:Arkadaşım hayvancılık yapacaksan en başta tarım arazin olacak ve işleyecek ekipmanların olacak işletmeni kuracağın yer çok önemli ulaşıma yakın olmalı ana yol kenarları çok uygun,genişletece bileceğin bir yer olmalı damızlık dişi sığırı kendin yetiştirmelisin (kendi buzağılarını damızlık yapmalısın) kaliteli kaba yem (yonca,slaj,fiğ) kendin yetiştirmelisin veterinerlikten en az orta derece anlamalısın buzağı doğumları da çok önemli zamanında aşılanmalı hayvanlar yılda en az birkere buzağı almalısın hayvanlar çok yaşlanmadan sürüyü gençleştirmelisin sürekli ve hayvanlar çok yaşlanmadan kestirmelisin belirlibi et potansiyeli varken büyük çifliklerde belirli doğum sayısından sonra kesiyorlar dişisığırları ,ortalam süt veriminde bence 30 lt nin altına düşmemeli
çok haklısınz işi doğru yapabilmek konusunda,ama 3 5 10 20 konusunda size katılmıyorm 20 baştan aşaağsını dewlet işletme bile saymıyor birliğe üye olabilmek için bile 5 şart.çünkü kar marjı düşük we sabit bi akarınız war süt inekçilğinde çoğaldıkca karınız katlanır .200 ü ben tabiri olarak söylemiştim gönlüm den geçen o.)sizin olsun istemezmisnz 200 buzğı demek yılda , tonlarca gübre demek inek başı %5 faizli kredi demek yıllık bu ben aldım.inak başı 1000 tl 200 000 tl eder faizi 10 000 lira kadar olur hemen hemen.hacimmet link=topic=28357.msg258354#msg258354 date=1267654965' Alıntı:Keşke herkesin olsun 200 ineği ama kolaymı öyle hemen uçmak 200 inek bir tirilyon doğrusu 200 inek sahibi olmak değil,doğrusu işi doğru yapmak varsın 3-5 ineğiniz olsun doğru ve bilinçli yapılırsa iş büyür gider işletme yani dişiler damızlık yapacaksınız erkekleri besi.Besileri kesince yerine 2-3 daha ekleyeceksiniz ozaman hem işten hoşlanmaya başlarsınız hemde işletmeniz büyür
tura30 link=topic=28357.msg258413#msg258413 date=1267699747' Alıntı:bende size hayvancılıkla ilgili başka konu açmak isdiyorum.ben bizim kasabadan bahzetmek isdiyorum.insanlarımız moderinleşmiye başladılar.bizim kasabadan kolay kolay kız alamazsın eyer köyde oturuyorsan ve hayvancılıkla uraşıyorsan.zor.şehirde otur isdersen bilmem ne ol yeterki şehirde otur evlenirsin.kasabada otur.çifçilikle ve hayvancılıkla uraş azınla kuş kap vermezler.
ben askerden gelince evlendim evlenmez olaydım arazilerimizde var fakat o nişanlılık sırasında polislik işine girmek için uraşıyordum bu yüzden dir sanırım nişanlandım ve evlendim(polis olcak şehre gidecektim)nasip deilmiş olmadı.baktık köyde pancara kota geldi ve kota hersene düşmeye başlayınca koyun aldım 12 koyun aldım getirdikden 10 gün sonra 2 öldü meyer hasdaymış koyundanda anlamazdım fakat komşunun vardı imrendim hesapaladım kafama göre sonunda zor güç aldım annem evlatlıktan ret etdi hanım babası eve küs gitdi aldım zaman kimseyi de dinlemedim.
10 koyunu 5 senede 70 koyun ve 90kuzuya çıkardım fakat koyuna benden başka giden olmadı için çobanda yoktu satmak zorunda kaldım. koyun varkende eşim olacak meyer sakıp sabancının kızıymış ben almadan önce araştırma yapamamışsım aynı köyn kızı.
öyle bir inceldiki üzeri kokuyormuş zormuş.kuzu öldükce gülmeler ikide bir küs gitmeler neyse sonunda boşandımda kurtuldum koyunu satınca inek aldım.
bu işle uraşmak isdeyen kardeşler benim başıma gelen kimsenin başına gelmesin inek almadan önce bu işden anlayan ve sözden çıkmıyacak sa kolunuz olcak bir eş alın.sen bir tarafa o bir tarafa çekerse ne bu işden tat alırsın nede kar edersin yaptın işde mundar olur.
inek koyun alınır huylu çıkarsa satarsın yada kesersin.ama aldın eşi ne kesebilin nede atabilirsin.
bu işi düşünen insanlar zevkinizi kırmak isdemem ama evliyseniz eşinize danışın bekarsanız evlenmeden bu işe başlayın ki gelecek insan size işinizi bilerek gelsin.