HAYVANCILIKTA İŞİN DOĞRUSU NEDİR.. UYGULAMADAKİ ÇARPIKLIKLAR

Ynt: HAYVANCILIKTA İŞİN DOĞRUSU NEDİR.. UYGULAMADAKİ ÇARPIKLIKLAR

ÇağRı link=topic=28357.msg237608#msg237608 date=1261931446' Alıntı:
Biz arpa,buğday kırıp ayçiçek küspesiyle beraber veriyoruz.Dışarıdan yem de veriyoruz.Fiği biçip balya yapıyoruz.Bir ahırdan seçerek alabileceklerse alınabilir bence inek.Yani adamın tüm inekleri içinden seçecekse sorun olmaz.

SENCE ÖLE SATAN OLURMU :) SİZİN KAÇ İNEGİNİZ VAR NEKADAR BUYUK AHIRINIZ ? SAF IRKMI BESLİYOSUNUZ?

ceya023 link=topic=28357.msg237612#msg237612 date=1261931590' Alıntı:
SENCE ÖLE SATAN OLURMU :) SİZİN KAÇ İNEGİNİZ VAR NEKADAR BUYUK AHIRINIZ ? SAF IRKMI BESLİYOSUNUZ?
Öyle satan var bizim çevrede.Mecbur kalan insanlar napacak.Borç bu.33 hayvanımız var 1-2 tane hariç hepsi saf ırk

ÇağRı link=topic=28357.msg237618#msg237618 date=1261932220' Alıntı:
Öyle satan var bizim çevrede.Mecbur kalan insanlar napacak.Borç bu.33 hayvanımız var 1-2 tane hariç hepsi saf ırk

kaç yaşındalar şuan saf ırkın piyasası nasıl erkek buzagı fiyatı ne ? biz bitane damızlık olaraka yetiştirmek için alıcaz.. bizim ineklerimiz kırma ama tosun herzaman saf ırk besleriz.. her nesil biraz daha saf ırka yakın oluyor hem dayanıklı oluyorlar diye böle yapıyoruz.. ve damızlık tosunları en fazla bi yıl kullana biliyoruz sonra cok agırlaşıyorlar :)) görevlerini yerine getiremiyorlar :)) cinsleri ne ? simental dimi ?

ceya023 link=topic=28357.msg237703#msg237703 date=1261943089' Alıntı:
kaç yaşındalar şuan saf ırkın piyasası nasıl erkek buzagı fiyatı ne ? biz bitane damızlık olaraka yetiştirmek için alıcaz.. bizim ineklerimiz kırma ama tosun herzaman saf ırk besleriz.. her nesil biraz daha saf ırka yakın oluyor hem dayanıklı oluyorlar diye böle yapıyoruz.. ve damızlık tosunları en fazla bi yıl kullana biliyoruz sonra cok agırlaşıyorlar :)) görevlerini yerine getiremiyorlar :)) cinsleri ne ? simental dimi ?
holstein çoğu 5-6 tane simental var ne kadarlık buzagı istedigine bağlı tahminen 7-8 aylık istersin onlar da 500-1000 arası değişiyo bakımına göre ama 700e falan güzel bi tane alınır

ÇağRı link=topic=28357.msg237783#msg237783 date=1262019071' Alıntı:
holstein çoğu 5-6 tane simental var ne kadarlık buzagı istedigine bağlı tahminen 7-8 aylık istersin onlar da 500-1000 arası değişiyo bakımına göre ama 700e falan güzel bi tane alınır

simental saf ırk 700 e verirler mi ? şuan piyasayı bilmiyorum ama evvelki yıl biz 1200 t ye almıştık 9aylık ama baya buyumüştü iyi bakımlıydı.

ceya023 link=topic=28357.msg237833#msg237833 date=1262024800' Alıntı:
simental saf ırk 700 e verirler mi ? şuan piyasayı bilmiyorum ama evvelki yıl biz 1200 t ye almıştık 9aylık ama baya buyumüştü iyi bakımlıydı.
valla biz iki tanesini 1700e aldık ama bakımlı bunlar ortalaması heralde alınır 700-800e.

ÇağRı link=topic=28357.msg237867#msg237867 date=1262033323' Alıntı:
valla biz iki tanesini 1700e aldık ama bakımlı bunlar ortalaması heralde alınır 700-800e.
saf ırksa cok iyi fiyat bizim burda bu fiyata bulmak zor zaten saf ırk bulmakta zor kimse satmıyor..
700-800 e 15-20tane falan toplayabilsem orda ama saf ve guzel gelip ala bilirim simental

MERHABA ARKADAŞIM,
BENİM DE BABAM MEMUR. MEMUR MAAŞLARI 2007 ' DEN SONRA İYİLEŞTİRİLDİ. SANIRIM ÖNCEDEN GELEN BİR BORCUNUZ SÖZ KONUSU.. YAZINI DİKKATLE OKUDUM. BEN BIRAK YÜKSEKOKUL BİTİRMEYİ 4 SENELİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİTİRDİM..

4 SENELİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİTİRDİKTEN SONRA BEN İNEK BESLEME İŞİNE MERAK SARDIM.
BİZ DE HERKES GİBİ ÖZELDE ÇALIŞMAKTAN GELECEK GÖREMEDİK. AZ OLSUN, ÇOK OLSUN KENDİ İŞİMİZ OLSUN DEDİK. ANCAK ÖNÜMÜZE BİR SÜRÜ ENGEL ÇIKMADI DEĞİL.. MAALESEF TÜRK ÇİFTÇİSİ TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPMIYOR.. HAL BÖYLE OLUNCA DA TARIM İŞİ ÇOK ZOR OLUYOR.
VE SONUÇ OLARAK DA İNSANLAR ÇOCUKLARINI İŞVEREN İSMİNDEKİ PATRONLARIN KUCAKLARINA ATIYOR. GİDİN EKMEĞİNİZİ ŞEHİRDE KAZANIN, SSK ' NIZ OLUR DİYOR.

SENİN DURUMA GELİRSEK, 1 TANE DANA BESLEMEKLE İNAN Kİ BİR YERE VARAMAZSIN KARDEŞİM.
1 DANADAN 1500 TL KAZANIP GENE KARINI SERMAYEN OLARAK KULLANMAYA KALKSAN 2-3 TANE ALINIR. BU SÜREÇ İÇİNDE SEN NE YER NE İÇERSİN? AİLENİN BORCU KATLANIR..

ÜSTELİK DÜŞÜNDÜĞÜN ZAMAN DA AZ OLANIN RİSKİ HERZAMAN ÇOKTAN DAHA ÇOKTUR.. 5 İNEĞİ OLAN BİRİNİN 2 İNEĞİ ÖLSE 3 İNEK 2 İNEĞİ AMORTİ EDEMEZ.. 10 İNEĞİ OLANIN 2 İNEĞİ ÖLSE 8 İNEK 2 İNEĞİ AMORTİ EDER.. KÜÇÜK BAŞLAYARAK EN BAŞTAN BÜYÜK RİSK ALIYORSUN..

YEM, SAMAN, ZAMAN VS GİBİ GİRDİLERİ DE DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ ZAMAN ÇALIŞMAN DAHA HAYIRLI OLUR KARDEŞİM.. BU İŞE BAŞLAYACAK BİR İNSAN EN AZ 3-4 İNEKLE BAŞLAMAK, SAĞIM MAKİNESİ, YEM KIRMA MAKİNESİ GİBİ ÇEŞİTLİ MAKİNALARA DA YATIRIM YAPMAK ZORUNDADIR.. 3 İNEK GÜNÜ GELİR 5-6 OLUR.. İKİ-ÜÇ SENE SONRA TOPTAN SATIP MODERN BİR AHIR KURUP GEREKİRSE KREDİYLE YENİDEN İNEK ALABİLESİN.. ZAMAN, İMKAN, SERMAYE LAZIM KARDEŞİM BU İŞLERE..

seto777 link=topic=28357.msg237472#msg237472 date=1261786230' Alıntı:
merhaba arkadaşlar siteye yeni katıldım. hepinizin yazılarını ilgi ve dikkatle okudum,özellikle ceya023 ü. ben yüksekokulda öğrenciyim. ve hayvancılığa çok hevesim ve şu aralar ufaktan yapma hevesindeyim aslında birazda mecburiyetten. ailen çok zor durumda,borçları var fazlaca. ve artık hiç bişey yapamıycak durumdalar. memurlar ama hiç bişey yapamıyolar. bilirsiniz Türkiyede memur maaşıyla pek bişey yapılmıyor. ve ben artık dayanamıyorum bu hallerine ve yardım etmek istiyorum. ve çok düşündüm bi işe girsem felan alacağım 300-400 milyon para ve aylık bukadarcıkla onlara hiç bi katlı sağlayamam. ve ben hayvancılığı aklıma koydum. çevremde bir çok insan var besleyen yapan ve çok gü<zel para kazanıyorlar ve kısa sürelerde. ben dana alıp 7-8 aylık 4-5 ay bakıp satmayı düşünüyorum. ilerde düve olarakta uzun ömürlü yapabilirim sermayem olduğunda ama şuan mümkün değil,param yok. o bitane dananın parasınıda bi şekilde toparlıycam. siz ne dersiniz bilmiyorum ama çevremde yapanlardan araştırdım normal 6-7 aylık bi danayı yerine göre 500-600 e alabilirmişim.ve 4-5 ay baktıktan sonra 1 yaşindan sonra 1-1,5 edermiş fiyatı. bu onların söylemesi tabiki.bakıma gelince köyde bi yakınımın ahırı var 20-30 metrekare felan vardır galiba,oraya koymayı düşünmüştüm ama üşür malum önümüz kış.ilerde inşallah 3-4 tane olursa orda besliycem.boş bu ahır 3-4 aydır kullanılmıyor. ve içinde de 40-50 balya saman var onlarıda kullancam karşılıksız bana verdiler.şuan orda bakamıycağım için yandaki ahırda inekleri olan diğer yakınımızla konuştum onun danaların yanına koycam orda bakılcak. sonra eğer gerçekten 1 yaşından sonra 1,5 milyar civarı ederse onu satıp tekrar 2-3 dana alıp bu düzünde 1 yıl felan gitmeyi düşünüyorum. ve parayı götürüp annemgile vericem. gittiği yere kadar yapmayı düşünüyorum.ilerde düve felanda olarak çoğaltarak. ama şimdilik acil ve parasız olduğm için böyle bi çare düşündüm. sizler ne dersiniz bilemiyorum ama nolur bana akıl ve fikir verin yardımcı olun. özellikle uzun yıllardır bu işi yağtığını söyleyen arkadaşım ceya023. ilerde ceya023 arkadaşım senin dediğin şekilde yapmayı istiyorum düve olarak. bilgili arkadaşlarım değerli bilgilerini esirgemezlerse çok sevinirimcevaplarınızı bekliyorum. teşekkürler

Merhabalar Agri_King Abi,
Ben de sizi ariyordum :) size özelden bir mesaj gönderdim..
eski mesajlarınızı taradığım zaman sizin ziraat mühendisi olduğunuzu farkettim.

hayvancılık bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız.. bize ışık tutarsanız çok memnun olurum abi..
en verimli, süt ve döl verimi olarak totalde maksimum karı sağlayacak inek ırkı sizce hangisidir?
neden? muhabbete biraz katılırsanız veya yanlışlarımızı düzeltirseniz çok memnun olacağım abi.

forumu uzun zamandır takip ediyorum ilk mesajım bugüneymiş
çağrı kardeş naptın sen ya 700-800 7-8 aylık hemde simental...
ya senin yanlışın var yada benim.ankarada nerde buluyosun bu fiyatlara merak ettim. doğrusu bende ankaradayım pazarlarda dahil olmak üzere (çubuk,kulu,kalecik) köyleri söylediğin şarlarda değil simental holştein,mondofon hayvan bile almak zor..
yanlış anlama lütfen amaç doğru bilgi vermek..ha sen yok fiyatlar bu diyorsan o zaman irtibata geçelim seninle cinside farketmez dişi erkek olmasıda 5-10 tane alalım..bizede yardımcı olmuş olursun..

soren link=topic=28357.msg240242#msg240242 date=1262975446' Alıntı:

forumu uzun zamandır takip ediyorum ilk mesajım bugüneymiş
çağrı kardeş naptın sen ya 700-800 7-8 aylık hemde simental...
ya senin yanlışın var yada benim.ankarada nerde buluyosun bu fiyatlara merak ettim. doğrusu bende ankaradayım pazarlarda dahil olmak üzere (çubuk,kulu,kalecik) köyleri söylediğin şarlarda değil simental holştein,mondofon hayvan bile almak zor..
yanlış anlama lütfen amaç doğru bilgi vermek..ha sen yok fiyatlar bu diyorsan o zaman irtibata geçelim seninle cinside farketmez dişi erkek olmasıda 5-10 tane alalım..bizede yardımcı olmuş olursun.Zaten holstein daha pahalı oluyor simentalden.Yine o zamanlar 600e montofon dişi almıştık.Şimdi 1200den aşağı vermiyo emsallerini...
benim aldığım 2 ay geçti.Köyde bir amca düştü kalça kemiğini kırdı,alıcısı çıkmadı adam da bakamadığından uygun verdi.2 ay önce tüm hayvanlar o parayaydı zaten.Ama şimdi milletin gözü açıldı 1000liraya kötülerini anca alırsın...

ÇağRı link=topic=28357.msg240250#msg240250 date=1262976438' Alıntı:
benim aldığım 2 ay geçti.Köyde bir amca düştü kalça kemiğini kırdı,alıcısı çıkmadı adam da bakamadığından uygun verdi.2 ay önce tüm hayvanlar o parayaydı zaten.Ama şimdi milletin gözü açıldı 1000liraya kötülerini anca alırsın...
böyle açıklama daha güzel olmuş...

bu arada milletin gözünün açıldığı falan yok.. köylünün çiftçinin elinde olmayan para eder oyunu birkez daha sahneleniyor..2 sene önceyi hatırlayın buğday fiyatlarını 800-900 ytl geçtimiz yıl 400 e zor verdik.. 2 sene önce koyun 150 nin altında 4-5 aylıkları saymıyorum yaşındakiler bile 1000 altındaydı kimse dönüp bakmıyordu..
şimdi fiyat yükseldi (klasik hatamız -ticaretin altın kuralı düşükten al yüksekten sat- biz ne yapıyoruz tam tersi fiyat zaten yukarda bizde iyice tırmandırıyoruz) hayvana sarılıyo millet birazda biz şişirdikmi fiyatı hadi bakalım yarın milletin elinde patlar..buda büyük olasılıkla biz köylüler ve çiftçiler olacak...
tıpkı fiyat dahada yükselir deyipte buğdayını satmayıp da düşük fiyattan vermeye mecbur olanlar gibi..
sözün özü çiftçinin hersene bi ürünüyle oynarlar ya buğday ya hayvan ya pirinç ya sebze ya meyve kısaca dikkat etmekte fayda var...

gözü açıldı dediğim kesim adamın doğru düzgün bi hayvanı yok,onu da ederinin çok üstüne kakalamaya çalışıyo millete.Yoksa zaten yakında elinde patlayacak yakında...

şu anda bu işe başlamak saçmalık..çün inek fiyatları tavan yaptı,,

ama yapacaksanız ahırınızda nem oranı fazla olmaması lazım yeri geldimi ahır önünde açık besi de yapmalısınız ..

montofon bizim buralarda çok tercih ediliyorr..

çünkü sağlam hayvan süt oranı holşaine göre % 20-30 daha azdır ama sağlam bünyelidir..

YAZILAN YORUMLARI OKUYUNCA FORUMA ÜYE OLMAKLA NEKADAR İYİ BİR İŞ YAPTIĞIMI ANLADIM.
SAFA KARDEŞİM NAİL BEY VE DİĞER YORUMCULARIN YAZDIKLARINDAN BÜYÜK BİLGİ SAHİBİ OLDUM.Ben erzurumda bu işe yeni başlayacak olan bir yatırımcıyım.2000 mt lik bir modern ahır yapmayı planlıyorum.hedefim 300 büyükbaş hayvan sahibi olmak.
Bunun için Irk hayvanı arıyorum.Ne tür bir iş yapıcagımı bilmiyorum ama ağırlık et besiciliği olucak galiba.100 hayvanla başlayıp buyumeyı dusunuyorum.arastırdıgım kadarı ıle ANGUS ıyı et veren bır ırk.Öncelikle 100 gebe düve alarak başlayıp ilerlemek istiyorum.tesisleri yaparken devletten destek alıcam suan ahır ve süt üretim tesisleri olarak teşvik bekliyorum.Fakat ANGUS hayvanının sütünün az oldugunu öğrendim sizlerden yol göstermenizi istiyorum ne yapmalıyım_???

angus cinsi iskoçyadan gelir daha sonra amerika bunu tescillemiştir.angus ırkı et için türkiye şartlarına en uygun hayvandır.angus ırkının 2 çeşidi vardır.bir siyah olanı birde atalarından çekinik genle aldığı kahve-beyaz dır.angus ırkı danası 1 yaşına geldiği zaman 600 kg a yakın canlı ağırlığı oluyor.aynı koşullarda hoşteyn dana bu kiloya 17 -18 ay gibi bir sürede geliyor.sen et için yapacaksan angusu tercih et.ama istersen 50 tane simental-hoşteyn-montofon alırsın bunları süt için bakarsın.50 tanede angus alırsın bunlarıda et için bakarsın.saygılarımla

aslında montofon inek alıp angus damızlık tosunla çifleştirmek guzel olabilir aldıgın buzagıları et için beslersin ineklerden de süt için iyi verim alırsın..

olabilir mantıklı:D