Hayvan Fiyatları Nereye Gidiyor

Ynt: Hayvan Fiyatları Nereye Gidiyor

Elinde hayvanı,ahırı,hayvanın yemini çıkarabileceği tarlası ve hayvan bakımı konusunda tecrübesi olup da hayvanlarını kendisi bakan bir üretici bu işlerden pek fazla kar edemeyip,hatta yerine göre zarara da uğrayabiliyorsa.... Bir de,çok para kazanma düşüncesiyle, bu işlere sıfırdan başlayarak uzun yıllar emek ederek edindiği birikimini hayvancılığa yatırarak,hayal kırıklığına uğrayanların Allah yardımcıları olsun... :(

bu işle az cok uğraşan bilir ne şartlarda hayvan yetişdirip para kazandığını..gecen yıllarda teşvik adı altında krediyle .vatandaşı özendirdiler şimdide dışardan canlı,kesilmiş ,süt tozu derken afedersiniz bi ital mal boku getirmedikleri kaldı..onuda getirceklerde vatandaş sıçtı zaten dona o yüzden getirmiyolar..mevlam yardımcımız olsun ..

Çok karamsar tablolar çizmişsiniz.:) Geçen yıl ki fiyatlarda neden hayvanlarımızı satıp bir anda çok paramız olmadı, neden satamadık? Bunu sorgulamak lazım, çünkü beklentimiz dahada artması yönündeydi, yerine başka hayvan bulamayız düşüncesiydi. Profesyonelce davranamadık, amatörlüğümüze yenik düştük, en kötüsü duygusal davrandık, sarı kıza, ala tosuna..v.s. kıyamadık.:)
Yinede diyorum geçtiğimiz yılı saymazsak diğer eski yıllara göre çok çok iyi, en azından alıcısı var, para ediyor. Bizim yapmamız gerekli olan yem maliyetlerini en aza indirgemek. Yani; ekim ayında akıllıca davranıp yem bitkisine önem vermek, glüten v.s bahanelerle para ettiremediğimiz geleneksel buğday üretmeden vazgeçip yem bitkilerine ağırlık vermek.

nailyetek link=topic=54892.msg582987#msg582987 date=1334861558' Alıntı:
Çok karamsar tablolar çizmişsiniz.:) Geçen yıl ki fiyatlarda neden hayvanlarımızı satıp bir anda çok paramız olmadı, neden satamadık? Bunu sorgulamak lazım, çünkü beklentimiz dahada artması yönündeydi, yerine başka hayvan bulamayız düşüncesiydi. Profesyonelce davranamadık, amatörlüğümüze yenik düştük, en kötüsü duygusal davrandık, sarı kıza, ala tosuna..v.s. kıyamadık.:)
Yinede diyorum geçtiğimiz yılı saymazsak diğer eski yıllara göre çok çok iyi, en azından alıcısı var, para ediyor. Bizim yapmamız gerekli olan yem maliyetlerini en aza indirgemek. Yani; ekim ayında akıllıca davranıp yem bitkisine önem vermek, glüten v.s bahanelerle para ettiremediğimiz geleneksel buğday üretmeden vazgeçip yem bitkilerine ağırlık vermek.
Bence de söylediklerine yerden göğe kadar haklısın demekten başka bişey söyleyemiyorum.

Hayvan fiyatlari nereye gidiyor

Ne edersen kendine ne edersen kendi kendine edersin . Zamaninda et fiyatlari uctugunda kasaplar ahir kapilarinda fink atiginda biz bizler deyilmiydik dur satmayalim biraz daha fiyatlar ucsun diyen firsatcilik yapan biz deyilmiydik simdi gunahlarimizin acisini cekiyoruz ..... Beni anlamayan cem karacadan kendim etim kendim buldum sarkisini dinlesin .

Şimdi biz et kesim fiyatlarından bahsetmiyoruz,canlı hayvan alım fiyatlarından bahsediyoruz :) 1500 liraya erkek buzağı satıldı geçen yıl,7-8 aylık danalar 3-3,5 milyar para etti.Bu fiyatlara normal diyorsanız ben de bişey demiyorum artık.7 milyara düve değil dikkatinizi çekerim inek satan oldu.Şu an et piyasasından bahsetmiyorum ancak hayvan piyasası fena değil,birazcık düşük ama o da mevsimsel olarak normal bana göre.Fırsatçı celepleri bir kenara bırakırsak tabi :) Ha onları baz alırsanız zaten piyasa her zaman düşük :)

geçen sene hakikaten 10 yılda bir gibi olan bir talep ve hızlı fiyat yükselişi vardı. Kredi ile bu işe girenler fiyatları şişirdi, devlet desteklemeleri ve krediler bu anlamda amacına ulaşmıyor zannımca. Gerçekten ihtiyacı olup bu uygun kredileri kullanarak bu işi yapabilecek kişiler için de hayvanın haricinde ektradan tapu istenip sanki engelleniyor. Şehirli müteşebbisler banka teminatı şu bu derken olayı çözüyorlar, ama sonra para yaparsa hayvancılık devam edebiliyorlar, yapmazsa vın turizm deyip ucuz pahalı demeden satıyorlar, 2-3 kere el değiştiren çiflikleri arkadaşlar söylüyorlar. Böyle olunca amacına ulaşmamış oluyor. Sonuçta ben de fiyatlar yüksekken kendini kasma olayında kimsede kabahat bulamıyorum. Beklenti ve talep bunu doğuruyor, Şanssızlığımız ithalatta iyi para olduğunu gören müteşebbislerin lobi yaparak bu işi sürdürmek istemeleri. Ben bu politikaları görüp 3 olan hayvanımı nasıl 11 veya 21 yapayım. Ama memleketin alışverişi bitmez, ben yapmasam Rüstem arkadaşım hazır bekliyor ve daha birçok kişi, nüfus kalabalık, bu devran böyle sürer gider...

2011 in ekim ayında 2500 liraya topladığım ortalama 9aylık erkek danaları geçen hafta 3500 liraya zor sattım bu arada geçen süre içinde her biri 1,5 ton çivarında yem yedi altı ay bak zararına sat bu gidişle bu hayvancılığı bırakacağım da o yaptığım yatırımlara acıyorum 120 başlık kapalı 50 başlık yarı açık yer var o yerlere zamanında servet arcadık yazıklar olsun bu hayvancılığı bu hele getirenlere.

Çağrı link=topic=54892.msg583055#msg583055 date=1334868666' Alıntı:
Şimdi biz et kesim fiyatlarından bahsetmiyoruz,canlı hayvan alım fiyatlarından bahsediyoruz :) 1500 liraya erkek buzağı satıldı geçen yıl,7-8 aylık danalar 3-3,5 milyar para etti.Bu fiyatlara normal diyorsanız ben de bişey demiyorum artık.7 milyara düve değil dikkatinizi çekerim inek satan oldu.Şu an et piyasasından bahsetmiyorum ancak hayvan piyasası fena değil,birazcık düşük ama o da mevsimsel olarak normal bana göre.Fırsatçı celepleri bir kenara bırakırsak tabi :) Ha onları baz alırsanız zaten piyasa her zaman düşük :)

yani diyorsun ki piyasa normal 12 aylık montofon düvenin 2bin liraya satılması (et fiyatına) gayet normal 12 aylık olana kadar sen o duveye kaç litre süt içirdin,kaç kilo saman yedi, kaç kilo yem yedi.. ve bir yıllık bakım masrafı ne tutu bi hesapla bakalım 2bin liradan az oluyor mu.. dogdugunda bedava kabul et oda yani gökten düşse yine 12 ay baktıgın hayvanı 2bin liraya satarak kar edemezsin !! bi buzagı 4 aylık olana kadar ortalama 500-700litre süt içer var gerisini sen hesapla...

sütten çıkmış 4-5 aylık iki erkek buzağım var.bir simental.diğeride 200 tl ye yaptırdığım bir aşıydı.erkek doğduğu için elden çıkarmak istedim.

geçen cumartesi bie celep geldi.2500 verdi ben 3000 dedim.arkasına bakmadan uçarcasına gitti. iki gün sonra biri geldi.2200 dedi.bu gün biri geldi.2200 dedi.fiyatlar çok dengesiz.yarın 2500 veren alırsa vercek gibiyim.daha aşşağı düşerse biraz daha besleyecem.belki de 6 ay.

ceya023 link=topic=54892.msg583428#msg583428 date=1334950269' Alıntı:
yani diyorsun ki piyasa normal 12 aylık montofon düvenin 2bin liraya satılması (et fiyatına) gayet normal 12 aylık olana kadar sen o duveye kaç litre süt içirdin,kaç kilo saman yedi, kaç kilo yem yedi.. ve bir yıllık bakım masrafı ne tutu bi hesapla bakalım 2bin liradan az oluyor mu.. dogdugunda bedava kabul et oda yani gökten düşse yine 12 ay baktıgın hayvanı 2bin liraya satarak kar edemezsin !! bi buzagı 4 aylık olana kadar ortalama 500-700litre süt içer var gerisini sen hesapla...
bir kere bir buzağı 4 ay süt içerse kafadan zarar zaten,buzağının içeceği süt max 400-450 litre olur,o hayvanın yiyeceği yem max 850-900 kg olur,yani dediğin düvenin bakım maliyeti 1000 lirayı biraz geçgin olur,tabi normal şartlarda.Ayrıca montofon yerine bir de holstein satmayı dene bakalım nasıl olacak?Günlük max vereceği 10 kg süt olan hayvan bu sonuçta danası için bakıyor çoğu insan,merası olan sıkıntısız hayvan bana danasından para bıraksın sütünden değil diye düşünülüyor.Abi de söylemiş 9 aylık dana 2500 lira eder diyorsan,hayvancılık yapıyor musunuz bilmiyorum ama bana alırken de satarken de haksızlık gibi geliyor.12 ay bakacaksın diye bir kural da yok tabi,işine gelmiyosa doğunca hemen sat.

iyi buzagı yetiştireceksen 4 ay süt vermek zorundasın buzagı 4uncü aydan sonra ancak bagırsakları tam olarak faliyet gösteriyor eger daha erken kesersen buzagının karnı şişkin olur gelişimi yavaslar.. ve bi buzagıya ilk dogdugunda 20ila 50kg arası agırlıkta doga bilir.. montofon veya hoştein fark etmiyor hostain bizim burada hiç para etmez kimsede almaz sütleri yagsız diye.. neyse süt hesabına gelelim ortalama gunde 6kg süt içer sağlıklı ve saf ırk veya yakın dana 6X120 gün=720lire süt demek..3 ay versen x6kg=540litre süt demek.. kaldıki buzagı 2. ayında bi hayli fazla süt tüketir.. mesela biz salarız dibine kendisi doyup çıkana kadar dokunmayız sütünü içer kalan sütü sağarız.. tt55 inde söz ettigi bide sunni tohumlama parası var oda 100tl ortalama tohuma göre artada biliyor maliyeti çifçiye veterinern gelmesi.. 8 ay x 30 x 3kg yem tuketse ortalama = 720kg yem.. birde samanı yoncası var... en buyuk maliyetse bakımı 12 ay boyunca hergun üç ögün hayvana hizmet ediyorsun bakıyorsun hastalanırmı ölürmü kalır mı ,ilaç parası v.s.tabi birde yatırımın var işletmeyi kurmak için bagladıgın sermayen var,ahırın makinaların var ... bu kadar emekten sonra o hayvanı 2 bin orada kalsın 3bin tlye bile versen maliyetini kurtarmaz.. hatta daha derin düşünürsen inek doguma iki ay kala en az sütten kesilir iki ayda buzagı alacagım diye süt sağmazsın onuda buzagının maliyetine ekle bakalım.. şuanda maliyetini tek kurtaran ırk bizim burada simentallerin koyu renk olanları onları satan az oldugu için piyasası iyi damızlık ve tohumluk niyetine alan oluyor oda saf ırk olursa iyi paraya.. şimdi diyeceksin ki ozaman simental besle ee bi yörede çifçiler birden bire tum hayvanlarının ırkını degişecemez benim hayvanlarıın yarısı simental ama öbur yarısını degiştiremiyorum.. gel gelelim asıl meseleye maliyetleri az çok ortada 12 aylık hayvanın sen götürüp 2-2.5 a verirsen hayvanı senin karın ne olacak ?? nereden para kazanacasın... ?? ve düşün her ürünün bi karı olur senden sütü alırlar tek işlemden geçirirler %100 karla satarlar.. senden eti alırlar %80 karla markette satarlar.. yani sen amelelik et marketçiyi kasabı zengin et.. durum bu buda şunun göstergesi hayvancılıgı bırak buyuk işletmeler yaşasın... sen tüketiciysen sana göre tabiki pahalı gelecek bu fiyatlar..

yinede umutluyuz inşallah piyasalar düzelecek !!! birgun şu italat durdurulacak :)

bizim hayvancılıga devam etmemizin nedeni ise şuan piyasa düşük hayvanları satmaya kalksak zarar ederiz alanda yok zaten .. birde bizim 7ay en az merada yem saman masrafı olmadan hayvanlarımıza bakıyoruz sürekli yem saman verseydik kesin bırakmıştık bu işi..

ben sizlerle sürekli görüşüyorum trakkulup sayesinde. Ama işlerin bu derece kötüye gittiğini biraz deşince daha iyi anlayabiliyoruz. Sadece hayvancılık değil buğdayı harmandaki fiyatının 60-80 kuruş altında satmak zorunda kalıyor arkadaşlar. Ben sonuç olarak çok karamsar olmaya karşıyım, güzel günler olacaktır yine. Karanlık hep sürmez. İthalatın durması şu an beklentimiz. Yoksa millet satacak hayvanını ucuz pahalı demeden bakan olmayınca kesimhaneler dolacak, akabinde 3-5 ay bolluk bitince yine hızlı bir yükseliş yine gelsin destekler yeni kurtarma projeleri. İşhahlı müteşebbisler... Devran hep aynı mı sürecek yav. Ben bunu görüyorsam bakanlıktaki projeciler neden görmez ve önlem almaz? Sözün bittiği yer : Hayırlısı...

Ben turkiyede kucuk ciftcileri piyasadan cekmek icin bilincli bir politika yurutuldugune inaniyorum..Bu is,sadece hayvancilik degil ayni zamanda tarim,buyuk ciftcilerin tekeline girecek.. Kucukler ellerindeki tarlalari ve hayvanlari satip buyuk isletmelerde irgat olacak..Bu gidisle cok surmez bes on yila kadar basarirlar..Simdiden ya birlesip buyuk isletmeler kurmak lazim,yada ... Yadasi mevcut politikayi degistirecek bir hukumet degisikligi...Birinci ihtimal daha gercekci gibi..:)