Ben burda tek başıma bişeyler yapmaya çalışırken zaten sürekli acaba diyorum birde sizin forumdaki konuşmalarınızı gördükçe içim dahada burkuluyor … İstanbul’da doğdum büyüdüm , okudukta ticaretede atıldım çokta güzel paralar kazandım güzel işler yaptım genç yaşımda . Baba bi anda vefat etti , boş bu dünya dedim babamı memlekete defnettik göçtüm geldim buralara , memleketime . İnsanoğlu isterse dünya kadar paran olsun boş duramıyosun ya İstanbul kalabalığındanda bunaldık toprakla uğraşmak ilaç gibi geldi aldık bi 35 lik atıldık bu maceraya . Ee traktörü aldık bi işe yaramıyor , tarla sürülecek saban lazım , tırmık lazım bilmem ne lazım vs vs başladık toplamaya . Arkadaş ben hayatımda çiftçilik yapmadım , buğday nasıl ekilir biçilir bilmem kime sorduysak yapma etme dedi bu iş yapılır mı dedi bi tane ağzından hayırlı bişey çıkan olmadı anlayacağınız sizlerden daha dertli çevredekiler … İnadım ben kimseyi dinlemem kafaya koyduğumu yaparım internetten baktık buralara sorduk vs tüm olumsuzluklara rağmen bir tarla ektik biçtik geçen sene . Çok şükür rabbime baktı yüzümüze 150-200 kg geçmez dedikleri yerden dönüme 400 kg buğday aldık onuda tohumluk yaptık attık içeri 2.5-3 ton buğdayı geçtik kenara . İlk başarımızı aldık yüzler gülüyor , e iyi güzelde traktör aldık saban aldık tırmık aldık tohum aldık mazot aldık Gübre aldık 1 sene uğraştık para harcadık çıkan buğdayıda tohuma ayırdık biz ne kazandık ?
Bu sene deneme dedik , tecrübe dedik İstanbul dan gelmişiz tarlamız yok dedik başladık icar yer aramaya . 100-150 dönüm yer kiraladık parasını ödedik buraya kadarda iyi güzel hoş . Yav arkadaş 135 lik 50 senelik tarlalar 30 senelik boz
Tarlalar ufak 3-5 dönüm , ova taban arazi yok hep yamaç . Su yok kuru tarım gerçi suya ihtiyacımızda yok memleketin kışı pis baharı hiç yağmur durmuyor. Öyle böyle derken 35 likle boz yerleri tek kulak süre süre anca 60 dönüm buğday ekebildik kar yağana kadar . Çift çekerden çok mazot harcadık , buğdayı ambardan kullandık , gübreye para bağladık sürebildiğimiz 60 dönümden şunu anladık ki 135 lik bu işlere yetmiyor . Kalan tarlalar ot olacak , ot ne para kazandıracak ? Başladık traktör aramaya , traktörler olmuş deli para . Ulan ben ne kazanacağım ki kaç senede ödeyeceğim bu traktörün parasını
Hoş , paranda olsa traktör yok ya piyasada . Ee İlaçlama Makinesi lazım aldık , ot biçme lazımdı aldık . Geçen sene 1 tarla vardı emanet römörkle harmanı geçirdik otumuzu sapımızı çektik ama emanet bi yere kadar . Var 16-17 parça buğday tarlası , e kalan ot olacak . Römörk lazım römörk olmuş 100 bin lira . Traktör arıyoruz bulamıyoruz olmayan mala her ay zam . Yav delirdim mi diyorum ama toprak çekiyor toprakla uğraşmak istiyorum . Çevremdeki herkes yav boş işle uğraşıyorsun değmez buralara diyor . Yav arkadaş hani bu ülkenin genç çiftçiye ihtiyacı vardı ? E hadi bıraktık İstanbul’daki işi gücü düzeni getirdik göçü göbeği buralara az yardımcı olsanıza . Neyse uzun lafın kısası kararttık gözü baktık sıfır yok aldık ikinci el iyi kötü bir çift çeker traktör ortalama yarım milyona . Vardık tarlalara buğday işi bitti bari bir kaç yulaf tarlası sürelimde ottan ise yulaf yine iyi para eder dedik vardık motora . E iyi güzelde motor büyüdü arkada saban yok
Çevre köylerde yok ki büyük çift çeker 5 Li saban gidip emanet alsan . Herkes ekiyor ama yamaç arazilerde Kıraç tarlalarda bi hane en fazla 15-20 dönüm ekiyor o tarlalarıda kimse kimseye vermiyor . Traktörü büyütünce bi problemi hallettik ama daha büyük dertler açmadık mı başa ?
Düz özelliksiz sıradan bi saban olmuş 40-50 bin lira
Römörk lazım olmuş 100 bin lira
Minzer lazım olmuş 100 bin lira
Bi tırmık 30-40 bin lira
Yav merdanesi kaz ayağı tilleri kepçesi kovası balya makinası ot toplaması ıvırı zıvırı sonu yok ki nasıl kuracağım ben bu makine parkurunu buraya .
Kafa dinlemeye geldim buraya , toprakla uğraşmak o kadar güzel geliyor ki ama bu saydıklarımı düşündükçe tüm güzellikleri alıyor götürüyor . Hergün kontrol ediyorum forumu , birşey yazmasamda arka planda okuyorum tüm yazdıklarınızı . Bir kelime öğrensem kar diyorum burda bu çiftçiliği öyle güzel yapan insanlar var ki mest oluyorum ne güzel özeniyorum ama şu acı gerçeklerin ben zaten farkındayken göz ardı edip bişeyler yapmaya çalışırken yıllarını ömrünü emeğini terini toprağa vermiş sizlerden bunları görüp okuyunca gözardı edilemeyecek duruma geliyor …
Yav abiler , gerçekten delilik mi ediyorum . Bu işin önü ardı yok , hesap kitap ortada … Benim saydıklarımı almam makine parkını kurmam bu işi adam gibi yapabilmem için 10 sene aldığımı buraya vermem lazım cebime 1 kuruş koymadan . Zararın neresinden dönersen kar kardır demişler , vaz mı geçsek bu sevdadan ?
Yazı uzun oldu biliyorum , hakkınızı helal edin. Bu iş için nelerle uğraşıyorum kimlerle dalaşıyorum kimlerin gözüne batıyorum bilemessiniz. Çevremde veya burda yaşayan bu işi yapanlardan bir tane hayırlı konuşan yok , buralardan , sizler gibi çiftçilerden eski çiftçi müşterilerimizden destek alarak ilerliyorum . Boşa mı kürek çekiyorum napıyorum
Bu yazınızı biraz geç gördüm okudum, topiğe geri dönüp bakmak lazım arada, az önce bu yazıdan sonraki tüm gönderileride okudum, herkes bildiğince katılım yapmış yorumlamaya çalışmış, kimi suçlu aramış bulmuş kimide suçlu bizi göstermiş sorun sıkıntı yok neredeyse.
Evet yönetimlerin icraatlarıda çok geç ve zamansız oluyor, çok ilgisiz kaldıklarıda oluyor, bizde zaten huylarıdır ilgilenmekte geç kalırlar, zaten gelişmemiş toplumların en büyük özelliğide, temel sorunlarını temel ihtiyaçlarını dahi bir düzene oturtamamasından başlar geri kalmışlığı.
Tarım ülkesiyiz diyoruz, peki tarım toplumu olarak ne yapıyoruz, yönetimler ne yapıyor, her iş zamansız geç ve ilgisizce popülist politikalarla yapılmış, hiç düzene girsin diye uğraşan olmamış, bu yüzden insanlar hep yılı kurtaracak şekilde işlerin ucundan tutar yapar olmuş, bu belkide çok hoşuna gitti bizim insanımızın, oysa değinildiği gibi kimse baştan sona bir ürünün üretimini gerçekleştiremez durumda, danesini alır sapını alamaz, gübresini tohumunu alır eker harmanını yapamaz makine bekler oturur, ineğini besler yemini yetiştiremez gibi saymakla bitmez.
Ülkemizde ilgilenilmeyen sahip çıkılmayan sektör olan bu tarım sektörü bir ülke ekonomisinde alt sektör olarak çok büyük ve çok detayları kolları olan, bilimsel yapılması yönlendirilmesi gereken tarafları çok olan büyük bir sektördür.İnsanoğlunun ihtiyaçlarını sağlamada en önemli sektördür, bir çok sektör tarım sektörüne bağlı olarak ülke ekonomisinde gelişir, tarım sektörü olmazsa yok olan pek çok sektör vardır, bu yüzden alt sektördür zaten, bir çok üst sektör tarım sektörüne bağlı ekonomide var olabilir.
Madem bu kadar önemli, insanlarda gözlemliyorki sizin gibi gibi düşünüyor yapılması gerekli ama yapmaya kalkıyoruz binbir sorun, yapamıyor yetişemiyorsunda, peki nasıl olacak? acaba doğrumu yapıyorum gibi sorular?
Haklısınız bu sorular hep var zaten, aslında hiç bitmeyecekde, ama bitmek bilmediği halde bizim gibi gelişmemiş toplumlar aylar yıllar günler geçsede ilgilenilmeyecek sorunlarla, 100 yıl geçmiş dönüp bakmayacak yetkilisi popilist politikacısı, baktı olmuyor ananıda al git diyecek, gel bak şu birimle görüş sorunları çözüm yolunu bakalım demeyecek, çünkü kültür bu, böyle bir kültür geliştirmiş, kültürün direk etkisi olan bir sektör işte size Tarım sektörü.
Senin gibi nerdeyse sıfırdan bu ortama dalan birisi için hanüz bişey görmüş sayılmazsın, çünkü henüz tarım yapacak tezgahı ayarlayamıyorsun, tezgahı kuracan, işletmeyi verimli yapacan, kazanmaya başlıyacan, bunların hepsi bir süreç, fakat bu süreci yaşamadan tezgahı hazır olan bi şekilde kazanıyor geçiniyor ve diyorki sen bakma ona buna, aslında onunda sorunları çok, belki sonraki kuşak başına ne gelecek bilmiyor, günü kurtardığı için rahat, ama ülke geneli bu sayı çok azdır bu yıllarda, genel olarak senin durumunda insanlar tarım srktörüne yavaş yavaş girmeye başladı, çiftçilik bırakılıyor ölüm vs sebeplerden araziler boş kalıyor, zaten çiftçi sayısındaki azalmada bunun göstergelerinden, peki yeniden üretime geçilmesi ne adar büyük bir çaba istiyor? senin yaşadıklarının yaşanmasını gerektiriyor işte, bunu yaşamayan memur maaşlı yada hazır tezgah sahibi anlamaz, imkansız değil yaparsın ama zaman gerekiyor, az sermayen varsa zaman uzar, başlarken çok sermayen var ise zaman kısalır, mesele bundan ibaret.
Haa sen sonuçtan memnun kalmayacaksan hiç başlamıycaksın, bir ticarette gördüklerine benzemeyecektir, sıralama şudur der halkımız, işçilik çiftçilik memurluk esnaflık(ticaret), bu kimine görede işçilik memurluk çiftçilik esnaflıktır(ticaret), yani burada çiftçilik ne kadar geniş imkanla yapılıyorsa memurlukla yer değişebilir kafalarda, fakat esnaflıktan çiftçiliğe geçiş yapan zorluk yaşayacaktır.Sonuçta sen az kazançla yaptığın işten mutlu olacaksan olursun, zaten artan nüfus bu şekil çiftçi istiyor, ucuza üretim yapsın pahalı tüketmeyelim istiyor, yönetimlerinde kolay çözüm bunun böyle olması yani ucuz tarım ürünü olmasını istemesi normal, daha farklı bir çözüm popülist politika ile olmaz, çalışmak uğraşmak düzenlemek hem zor hem ne gerek var değilmi? sonucu beğenen beğenir beğenmeyen beğenmez, ama tarım sektörü bu şekilde ayakta kalamaz ve sürdürülebilir olmaktan uzaktır.