Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçinin alın terine ve emeğine sahip çıktıklarını belirterek, “Çiftçimiz buğdayı 1.71’e mal etti, ortalama 2.5 liradan sattı” dedi.
www.tarimdanhaber.com
Şimdi ne yaptı aşağıdaki fotoğrafta belge var artık elimizde, seneye aynı belgeden tutsun eline çıksın mecliste kürsüye,
karşılaştıracağız, 2021 satış fiyatı buğdayda 2,50, arpada 2,36, mısırda 2,60 lira değilmi
bu fiyatlar 2022 tablosunda maliyetin altında kalacakmı kalmayacakmı?
bakın 1 kilo arpa 2,36 dan satınca benim elimde 2,36 lira sermaye oluştu bakan beyin elinde tuttuğu tabloda yazıyor, bunun 2022 de hepsini maliyet olarak harcarsam zaten bana bişey kalmadı demektir, ki bu yıl olan bu zaten, kaldıki üzerine gübreye vs para bulamıyor üretici, tefecide vermezki 10-15 liradan gübre parası bize, kimse vermez, neden? ödeyemezsin der yahu, hadi banka veya tarım kredi verdi diyelim, bu sefer seneye kazancın yok verilen krediyi nasıl kapatacaksın?Borcun artacak zarar etmiyeceksin.
Tabi koltukta maaş alınca maliyet yok girdi yok, her ay tıkır tıkır kazandığın için üretim işinde böyle maliyetten satış fiyatını çıkartarak net kazancın cebinde kaldığını düşünürsün, işin sürekliliği için maliyetin bir önceki yılki kazancı alıp götürdüğünü hesabetmezsin, niye? 2022 yılı al eline tabloyu tut bakalım mecliste arpada maliyet 2,36 dan yukarıdaysa bu iş zarar demektir, bunu bilmeyene makam koltuk vermekle bu millet hata yapıyor demektir vesselam.
Bakalım 2022 de gelecek çatacak tutarsın tabloyu mecliste bende görürüm. Tabloda 2021 arpa maliyeti 1,85 yazan yerde şimdiden yüzde 90 lık bir artış var ve orada maliyet en az şimdiden 3,51 oldu görünüyor, dahada artmaz ise böylede bir durum var..... Eee 2,36 ya sattım yeni ürüne 3,51 harcadım ben ne kazandım bakan bey, hani tablodaki yüzde 28 kazanç yani 51 kuruşum nerde benim? onuda söyleyinde bilelim neredeyse alıp cebimize koyalım değilmi ama, 51 kuruşumuz nerede diye aranıyoruz taranıyoruz bulamıyoruz nerede bu yüzde 28 kazanç olan 51 kuruş? yuvarlanıp düştümü cepten
Üretici her yıl kazancının yüzde yüzünden fazlasını girdiye yatırsa ne kazanır, verdiğin 10 kuruş desteklemi karnını doyuracak? borçlar sürekli kabaracakmıydı? haa tamam böyle olunca zarar etmiyoruz değilmi? borçlanıyoruz sadece borç artıyor öyle ya hay ALLAH hiç kafamız basmıyor
bu tablo işi iyi oldu seneye aynı tablonun 2022 güncelinide koyarız buraya bakalım.