Ynt: Güncel Buğday Fiyatları
Soonuna kadar katılıyorum yazdıklarına özellikle 2008 Lehman Krizinden sonra (Lehman da bilerek batırılmıştır nedenlerini bilenler bilir)
Dünya ' da hammadde emtia fiyatları düşmüştür...Bizde ise 2008den beri hala rutin olarak artmaktadır...Hala eski fiyatlarına gelmemiştir Dünya ' da...
bull trakmarket link=topic=60282.msg1010784#msg1010784 date=1435480727' Alıntı:Gübre fiyatının dünyada uçtuğu falan yok, neden Türkiyede uçuyor? dap gübresi mesela dünyada son tüketici satış fiyatlarının çok üzerinde satışı var, çünkü tüketici nasılsa sorgulamadan alıyor.
dap fiyatı tonu 470 dolar olmasına rağmen, dün sordum gübreciye tonu 1770 den vereyim dedi, 470 i çarp dolarla 470*2,6700=1254,9 yani tonu 1255 lira ama dap satışı bizde bayide tonu 1770 lira,
bu fark az kar marjım var diyen, ucuza satıyoruz diye ağlanan yerli gübre sektörünün kalem oyunlarıyla oluşmakta, haliylede Türk çiftçisi yani son kullanıcısı pahalıya gübre kullanmakta, gerisi hikaye.
Dünyadaki tüm gübre üreticileri hammeddeyi temin ederken ülkesinden elde ediyor denemez, mesela azot doğal gazın içindeki azot ayrıştırılarak elde ediliyor ve gübre üretiminde kullanılıyor, bütün dünya tunus kanada rusya gibi zengin fosfor potasyum yatakları olan ülkelerden hammaddeyi alıyor, sana pahalı hammadde ona ucuz hammadde fiyatı yokki, herkesin aldığı kullandığı yataklar dünyada sınırlı ve o hammaddelere para veriyor.
Fark şu, burada üretimde maliyet ve dağıtımında karını yüksek tutmanın yollarını bulanlar rahat iş çıkarıyor, çünkü çiftçi üretici organize değil, hakkını arayamıyor, böyle oluncada tek taraflı olarak üreten ve ithalatını yapanlar haliyle fiyat belirlemede üstün konumda, dedikleri oluyor.
Eğer öyle değilse dap gübresini mesela neden dışarıdan ithalata kapıları açmıyorlar? çiftçi birlik kurar büyük tonajda dışardan dap getirtir ucuz ucuz gübre kullanır, fabrikayı ne yapsın son kullanıcı? çiftçiye varmı faydası? memlekette fabrika pahalıya üretim yapıp pahalıya sattıktan sonra dışardan almak çiftçinin yararına.
Soonuna kadar katılıyorum yazdıklarına özellikle 2008 Lehman Krizinden sonra (Lehman da bilerek batırılmıştır nedenlerini bilenler bilir)
Dünya ' da hammadde emtia fiyatları düşmüştür...Bizde ise 2008den beri hala rutin olarak artmaktadır...Hala eski fiyatlarına gelmemiştir Dünya ' da...