Ynt: Güncel Buğday Fiyatları
Çiftçinin yapması gereken tek şey var, buğday olsun arpa olusn isterse patates olsun, ekmeyecek, talep olunca ekecek, bu işin başka çaresi yoktur, bereket olsa malını ahlaksızca vuracak tüccardan bol kimse yok, adam almaz almaz, ucuza verirse borçlu çiftçi hemen onun malını alır, devlet bunu engellemek için, yani fiyat istikrarı için istediği kadar uğraşsın, değişen bişey olmaz.
ama, devlet üretim istemiyorsa bunuda yapmaz, çiftçide kendinden ne talep ediliyorsa sözleşmeli olarak onu üretmeye koyulur, sözleşme yaptığı kişi kurum yada tacir herkimse ona satar bakar kazancına, bu en ideal sistemdir, devlet baba arada olmaz çok iyi olur, işine gelen tüccar veya ürün ihtiyacı kimse gider çiftçiye ektirir basar parayı alır, yoksa umutla çiftçinin ekip biçmesiyle kazanması beklenmemelidir artık, çünkü herkes çakal olmuş, üretim biraz fazla olsa mala vuruyor ucuz alamak için, yok olsa fiyat artar bu sefer devlet çıkar hoop açtım ithalat kapısını der.
Mesela neden ekmeğin fiyatını belirleyenler var, herhangibir devletin kurumu çıkıpda ekmeğin fiyatının belirlenmesi için uğraşıyor? belirlemesinler o zaman, serbest piyasa hadi buyrun isteyen istediği fiyattan ekmek pişirip satsın, neden karışılıyor, devletin işimi?
devlet akaryakıta yüksek vergi uygular, ama neden tavan fiyat uygulama ihtyacı duyar? uygulamasında göreyim.
kısaca bu devletçiliği söküp atacaksanız önce sektörlerin tüketim tarafından yapmalısınız, en son ana sektör tarımdan madencilikten vs.. yapmalısınız
örneğin mazota vergiyi bol koyabiliyorsunda, neden ekmeğin tüketimine sadece %1 vergi koyulduğunu sorgulamıyorsunuz? bakkaldan alırken ekmeğe vergi vermeyipde devletin yaptığı icraatları ele almak bence en son yapılacak iştir, önce boğazından geçeni alırken vergi verip vermediğini düşün, sonra devlet şunu söyle bunu böyle yapmalı demelidir insan.
insanların karnı doyduğunda istekleri sınırsızdır, işte halkın bu doyum noktasına kolay ulaşması için devlet her türlü kolaylığı sağlayacak, ama üretiminde zorluk çıkaracak, böyle bişey yok, o yüzden bakkaldan ekmeği en azından %18 KDV vergisi bile vermeden alanlar, devletin bu zamandaki tarım politikasını sorgulamamalı, işi neyse ona bakmalıdır, zaten doğru düzgün bir tarım politikası yokken her kafadan bir sese gerek varmı?
Şu yazıyı yazarken kullandığım PC me dünya kadar KDV ÖTV vererek sahip oluyorum ve burada kullanabiliyorum, bu konularda konuşabilirim mesela, vergisi en az mazota uygulanan vergi kadar olmalı diyorum örneğin, yani azerbaycanda 85 kuruşluk mazot nasıl burada bana 4 liraya ise, japonyadaki çindeki 1500 liralık pc burada hepimize en az 4 bin lira olmalıdır, öyle şirketime aldım vergiden düşücem falan deme lüksüde olmamalıdır beğenmeyenler çok olur ama bence olması gereken budur mesela.