Erdoğan Gıda Fiyatları Hakkında Konuştu

Ben çiftçilik ve pvc pencere , ahşap kapı , mobilya ve mermer işi yapıyorum. İnşaatta yapıyoruz firma olarak.
Sanmayın ki sadece trım ürünleri zamlandı örnek vereyim üre geçen sene ocaktan bu yana yüzde 63 tü yanlış hatırlamıyorsam zam gelmiş. Pvc profili geçen ocaktan bu yana yüzde 80 e yaklaştı zamlar. Mobilyada, ahşap kapıda aynı şekil. İnşaat demiri ,pcivc destek sacı yüzde 150 yı buldu.
Sözleşme yaptığımız çoğu işten zarar ediyoruz. Biz ne yapalım ?
İşmi almayalım elemanları mı çıkartalım.
Bizim sektörle kıyaslama yaparsak çiftçi lik daha başka bir sektör.
Gübre pahalandı ama en azından ürünlerde pahalanıyor hakettiği kadar olmasa da fiyatı artıyor buğdayın arpanın mısırın. Bizim söktörde sözleşme yapmışsın gelen zam direk zararın demek zaten projeleri yüzde 8 karla alabiliyoruz. Gelen zamlar direk karı götürüp eksiye düşmemize sebep oluyor.
Çiftçilik direk zarar değil ürün oldugunda piyasa fiyatları belli ediyor karı zararı. Depona kaldırdınmı muhakkak 4_5 ay sonraya fiyatı yükseliyor ürünün.
Bizim durma şansımız yok zarar oldugunu bile bile bitirmek zorunda yız
Biraz uzun yazdım kusura bakmayın 🙂
Forumda deposunda 500 ton buğday 500 ton ayçiçek 500ton çeltik olup satmayan ve diğer ürünler olsun bekletebilen ağalarimiz mevcut mu bilemem ama yöremizde tüccara 3 liradan ayçiçek satan çiftçiler oldu şimdi 3 liradan üre gübresi alıyorlar sizin ihale hususunuzda haklısınız ancak şöyle bir durum var girdi maliyeti arttığında perakende sektöründe yapılan PVC pencere diyelim 100 lirayken 200 lira olarak fiyatı girdilere göre degistirebiliyor fiyat politikasını belirleme şansı doğuyor örnek 6 ay önce 25 bin lira olan mibzer demire zam geldi diye 35 bin olabiliyor bu fiyatı sanayici çok rahat yansıtabiliyor ancak çiftçi 3 liraya gübre aldım 30 lira dekar maliyeti olan pas attım kök boğaz attım 1300 liraya ayçiçek tohumu aldım 3,5 liraya buğday tohumu aldım girdilerim bu kadar arttı buğdayı 2,5 lira altında satmam diyemiyor ürün fiyatıni hep sanayici belirliyor o yüzden sektörel olarak hep zarar ve minimum kar ile kapatıyor sezonu birde yağış hava şartları kuraklık Allah ne verirse diye bir kumar var ortada

Forumda deposunda 500 ton buğday 500 ton ayçiçek 500ton çeltik olup satmayan ve diğer ürünler olsun bekletebilen ağalarimiz mevcut mu bilemem ama yöremizde tüccara 3 liradan ayçiçek satan çiftçiler oldu şimdi 3 liradan üre gübresi alıyorlar sizin ihale hususunuzda haklısınız ancak şöyle bir durum var girdi maliyeti arttığında perakende sektöründe yapılan PVC pencere diyelim 100 lirayken 200 lira olarak fiyatı girdilere göre degistirebiliyor fiyat politikasını belirleme şansı doğuyor örnek 6 ay önce 25 bin lira olan mibzer demire zam geldi diye 35 bin olabiliyor bu fiyatı sanayici çok rahat yansıtabiliyor ancak çiftçi 3 liraya gübre aldım 30 lira dekar maliyeti olan pas attım kök boğaz attım 1300 liraya ayçiçek tohumu aldım 3,5 liraya buğday tohumu aldım girdilerim bu kadar arttı buğdayı 2,5 lira altında satmam diyemiyor ürün fiyatıni hep sanayici belirliyor o yüzden sektörel olarak hep zarar ve minimum kar ile kapatıyor sezonu birde yağış hava şartları kuraklık Allah ne verirse diye bir kumar var ortada
Herkes depo ya mal kaldıramıyor ama yapılması gereken birşey yoksa çoğu yılda ne kar ne zarar karın tokluğuna iş yapar çiftçi.

Mibzer bir kere alınıyor ve uzun yıllar kullanılıyor kaza vs olmadığı müdtetçe.
Bizim sürükli stoğumuzda demir ve destek sacı bulundurmamız gerekiyor. İstediği kadar zamlansın almak zorundayız

Parekende iş yapanlar için dedikleriniz doğru.
Bizim şirket için söylüyorum üretimimizin yüzde 80_90 ı TOKİ ve Müteahhit işleri oluşturuyor. Doğal olarak daha temeli atılmamış Ken sözleşme imzalıyoruz. Ödeme konusunda tokide şu şekil iş yaptıkça hakediş giriyorsun ve hakkettiğin kadar ını sözleşme yaptığımız taşeron a bağlı olarak uzun vadeli çek yazıyor. O sırada gelen zamları yansıtamıyoruz. Öndende bağlantı almıyoruz.

Şunu söylemek istiyorum tarım sektörü , inşaat sektörü ve daha birçok sektör dolar Euro kuruna bağlı olarak çok ciddi şekilde etkileniyor. Daha öncede dedim her iki sektöründe kendine göre artıları eksileri var.

Her ikisinide bilmeyen biri uzaktan bakınca ne para kaldırıyorlar der bize 😅

Basit bir ornekte vermek istedim 2016 yılı Şubat ayında 35 li katlanır italyan ayak kültivatör yoremizdeki adıyla aysan 7.500TL aldık 2016 harmaninda buğday 910 TL idi TMO sitesine bı bakabilirsiniz aradan 4 yıl geçmiş bu günkü fiyatlarida baz almadan 2020 harmanı yani Haziran temmuz ayını konuşalım buğday 1.650 TL peki aynı kültivatör kaç para 18-20 bin liralarda yani yaklaşık %300 gibi zamlanmis kabataslak hesaplar incesine hiç girmiyorum bu zamlarda demir artışları işçi sgklari işyeri kiraları gibi artışlar mevcut sanayici 2016 da % 30 kar yapıyorsa bugünde %30 kar yapıyor hiç bir sanayici girdi artışları dan sonra kardan feragat etmez peki biz buğdayda ne kadar artmisiz 910TL den 1650TL yani iki katına bile cikamamisiz özetle bizim buğday bu kadar artmışken o zaman kültivatörde de 12-13 bine satılsa zaten şikayetimiz olmayacak çiftçi ürünü 5 yılda iki katına çıkıyorsa sanayicininki 4 katı 5 katı oluyor demem o ki Rus ruletini sevmesekte her yıl bı sonraki yılı görmek için hep kafamıza dayayıp tetiğe basiyoruz patlamazsa sonraki yildayiz

Posta Telefon Telgraf

PTT nin adı değiştirilsin artık bu kısaltma az geliyor

Gıda Posta Telefon Telgraf

GPTT

hatta ineklere ucuz saman yem vs. de satmalı, ucuz gübre, ucuz mazot...

satış eklendikçe baş harfini eklemeliler.

GSYGMPTT

GIDA SAMAN YEM GÜBRE MAZOT POSTA TELEFON TELGRAF

haa ucuz tuvalet kağıdınıda unutmasınlar....

bunları ucuz alan mutluluktan birde ucuz çayın kayfenin yanında keyif cigarası yakmazmı canım şimdi...

hayaller gerçek olsa...

inanırsan hayallerin gerçek olur...

çok görmesinler canım hayaldemi yasak, tatil gezme lüks hayali değil bunlar, artık hayalettiği bile değişti insanların.

Herkes depo ya mal kaldıramıyor ama yapılması gereken birşey yoksa çoğu yılda ne kar ne zarar karın tokluğuna iş yapar çiftçi.

Mibzer bir kere alınıyor ve uzun yıllar kullanılıyor kaza vs olmadığı müdtetçe.
Bizim sürükli stoğumuzda demir ve destek sacı bulundurmamız gerekiyor. İstediği kadar zamlansın almak zorundayız

Parekende iş yapanlar için dedikleriniz doğru.
Bizim şirket için söylüyorum üretimimizin yüzde 80_90 ı TOKİ ve Müteahhit işleri oluşturuyor. Doğal olarak daha temeli atılmamış Ken sözleşme imzalıyoruz. Ödeme konusunda tokide şu şekil iş yaptıkça hakediş giriyorsun ve hakkettiğin kadar ını sözleşme yaptığımız taşeron a bağlı olarak uzun vadeli çek yazıyor. O sırada gelen zamları yansıtamıyoruz. Öndende bağlantı almıyoruz.

Şunu söylemek istiyorum tarım sektörü , inşaat sektörü ve daha birçok sektör dolar Euro kuruna bağlı olarak çok ciddi şekilde etkileniyor. Daha öncede dedim her iki sektöründe kendine göre artıları eksileri var.

Her ikisinide bilmeyen biri uzaktan bakınca ne para kaldırıyorlar der bize 😅
Size katılıyorum her konuda sizi asla eleştirmiyorum kesinlikle inşaatta yap satcilar deli para kırıyor 200 bin mal et 400 bine sat devlete 200 bin fatura kes kalanı cepte vergi yok temelden ev al 300bin bitince 600 bin devlet ihalelerinde parayı kazanan ihaleyi alan ilk şirket alta doğru gidince en alt taşerona çay kaşığı karı kalıyor sonrada hep beraber küçük işletmeleri batıriyoruz finans sektöründe olduğum için piyasayi süreçleri işleri takip etmek durumundayız herkes için zor süreçler var ama üstteki sanayici kesinlikle zarar etmeden faaliyetini her yıl büyüterek devam ediyor hani bı laf varya filler tepisir olan çimlere olur bizim tarım hikayemiz de küçük esnaf hikayemiz de böyle

Ben çiftçilik ve pvc pencere , ahşap kapı , mobilya ve mermer işi yapıyorum. İnşaatta yapıyoruz firma olarak.
Sanmayın ki sadece trım ürünleri zamlandı örnek vereyim üre geçen sene ocaktan bu yana yüzde 63 tü yanlış hatırlamıyorsam zam gelmiş. Pvc profili geçen ocaktan bu yana yüzde 80 e yaklaştı zamlar. Mobilyada, ahşap kapıda aynı şekil. İnşaat demiri ,pcivc destek sacı yüzde 150 yı buldu.
Sözleşme yaptığımız çoğu işten zarar ediyoruz. Biz ne yapalım ?
İşmi almayalım elemanları mı çıkartalım.
Bizim sektörle kıyaslama yaparsak çiftçi lik daha başka bir sektör.
Gübre pahalandı ama en azından ürünlerde pahalanıyor hakettiği kadar olmasa da fiyatı artıyor buğdayın arpanın mısırın. Bizim söktörde sözleşme yapmışsın gelen zam direk zararın demek zaten projeleri yüzde 8 karla alabiliyoruz. Gelen zamlar direk karı götürüp eksiye düşmemize sebep oluyor.
Çiftçilik direk zarar değil ürün oldugunda piyasa fiyatları belli ediyor karı zararı. Depona kaldırdınmı muhakkak 4_5 ay sonraya fiyatı yükseliyor ürünün.
Bizim durma şansımız yok zarar oldugunu bile bile bitirmek zorunda yız
Biraz uzun yazdım kusura bakmayın 🙂
sizde de proje süresince artışlardan etkilenirsiniz ama malzemeyi teklifi kazandığınız gibi alır kenara koyarsanız sizde cok etkilenmezsiniz . bence bütün sektörlerde aynı. çiftçilikten daha iyi yada kötü değil bence sizin durumunuz.

borcu olan çiftçide ürünü hasat ettiği gibi satmak zorunda kalıyor zaten.

Akaryakıt ve gübreyi yarı fiyatına verin çözüm çok basit
Keşke daha çok zam yapsalar gübre 5 mazot 10 lira olsa. Bizim insanimiz bundan anlıyor hertürlü zamlara karşı susuyoruz sadece.
Köyde bakkal önünde konuşuyoruz gübre falan fiyatından bahsediliyor hem çok pahalı diyor bazıları, biryandanda hâlâ başka kime oy verelim diyorlar.
Olay kime oy verdikleri değil hiçkimse elestirip tepkisini koymuyor ve böyle olursa daha çok zam koyarlar sonumuzu hakediyoruz