İyi akşamlar Ufuk abi. Hep sen benim halimi hatırımı soruyorsun sen nasılsın? Umarım iyi gidiyordur. Sorularını cevaplayayım abi, uzun zamandır topic konusunda pek aktif olmadığım için son 1 senede neler yaşadım onlardan da bahsedeyim. Tabi sormadığın konulardaki açıklamalar zamanı olmayanlar için gereksiz algılanabileceği için onları en alta yazıcam.
Geçen gün bizim köyde ilk hasat yapıldı, kalite değerleri düşükmüş rakamları tam söylemediler ama fireyi çıktıktan sonra 12 TL net teklif etmişler ve firma (Özçiğdem) piyasanın tam oturmadığını, fiyatta memnun kalmazsa 1 hafta sonra gelmesini, tekrar piyasa koşullarına göre değerlendirebileceklerini söylemiş. Biz de 1 haftaya kadar damlama hortumlarını toplayıp hasat yapacağız. Bu sene çerezlik ektiğimiz tarlanın sulaması daha düzgün oldu, yine de 2 kere susattık. Eskisi gibi çok hesap yapmıyorum ama dane sayısından ve kafama göre verdiğim 1000 dane ağırlığı değerinden +400kg verim gözüküyor.
Sular mayıs ayında sulamaya başladıktan sonra bir anda düştü, o kadar hızlı düştü ki ben temmuz ayına kadar yer altı suyu kalmaz sanmıştım. Mayısın sonunda sular sabitlendi, 1 ay azalmadı. Temmuzdan sonra tekrar mayıstaki hızla azalmaya devam etti ve şuanda bahardaki su miktarına göre %50 daha az su var. Tuz gölüne uzak köylerde bile 150 yağmurlamadan 20 yağmurlaya ani düşüşler olmuş, o köylerde yıllardır hiç düşüş yoktu. Yani bu bölgede tarım bitti abi, artık duygusal olmamak lazım. İnsanları üretime sevk eden 1 neden bile kalmadı bence.
Ülke tarımının durumunu bilemiyorum abi, gerçekten tarımla alakamı kestim. Okulun açılmasını bekliyorum, okulu yurtdışına çıkış bileti olarak görüyorum, yapabilirsem ve uygun görürsem başka bir ülkede yaşamayı düşünüyorum. 2021 benim için çok farklı bir yıldı; hayatın tarımdan ibaret olmadığını, kendi yaşam kalitemden yıllardır ödün verip de hiç birşey elde edemeyeceğimi anladım. Bana çamurlu ve tozlu kıyafetler artık gurur vermiyor, eskiden tüketim birimi olarak gördüğüm şehir yaşamının bana daha uygun olduğunu keşfettim. Tarımla alakalı yapacağım ve sevdiğim iş sadece şoförlük kaldı. Anladım ki üretim her yerde yapılır, fırsatlara kapalı olmayalım. Bunların dışında ilk defa kitaplara para verdim, insan ilişkileri konusunda cahilliğimi azalttım. Video editörlüğünde kendimi geliştirdim (yakında sizin için TR6s serisinin videosu gelecek hatta, paylaşılınca kurgu hakkındaki yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum), borsada teknik analizin yanında temel analizi mi de geliştirdim vs.
Yani abi, olmuyorsa hevesi kaybetmeden başka fırsatlara bakmak lazım, hiç depresyona girmeye gerek yok. Mücadeleye devam!