murat1919 ve Cemal arkadaşlar rica ederim biraz sakin olun .
şaka ortamında yazarken işi ciddiye bindirip kırıcı olmanın gereği yok.
şaka ortamında yazarken işi ciddiye bindirip kırıcı olmanın gereği yok.
Doğrü söyleyeni dokuz köyden kovarlar , bu lafın neyi siyaset , esas icinde bulundugumuz vahim durumu anlatan espri, bu espriyi yspmayan kaldimi aramizda, bakin aroin msj silmis bu neyi gosterir basima bisey gelmesin diye silmiş, murat hakli burda, Cemal konusu ikisi arasinda tlf varmiş , benim kizdigım nokta ülke konularinın siyaset denip istemexuk denmesi.La gardaşım burası siyaset yeri değil akıllı ol silivri soguktur kış günü ben seni çok iyi anlıyom ama anlamaz akıllı ol [emoji6]
La gardaşım burası siyaset yeri değil akıllı ol silivri soguktur kış günü ben seni çok iyi anlıyom ama anlamaz akıllı ol [emoji6]
Korkudan mesajı sildi bak [emoji23]
siyaset yapmamıştım öyle anlaşıldıysa da özür dilerim. konuyu daha da uzatmanın manası yok.Değerli arkadaşlar ben sırf bu siyaset atışmaları yüzünden foruma ara verdim.
Ama yine aynı değişen bir şey yok.
Siyaset yapın eleştiri yapın hakkınız ama yeri bura değil.
Kendi şahsi düşünceniz veya savunduğunuz parti haklı olabilir olmaya bilir.
Fakat karşıdaki kişi de insan o da düşünüyor belki sizden doğru belki sizden yanlış.
Ama saygı duymak lazım doğrudur yanlıştır bilmem.
Şahsi sosyal hesaplarınızdan dilediğiniz kadar siyaset yapabilirsiniz TrakKulüp üyelerinden birçok kişi diğer ağlardan da takip ediyorum orda da sohbetimiz var.
aralarında X parti Y parti sevende sevmeyende var bana göre yanlış da olsa doğruda olsa bu o kişinin şahsına bakış açımı değiştirmez çünkü onun kendi fikri derim devam ederim.
Lütfen siyasi konularda hangi parti vs olursa olsun insana hakaret bize yakışmaz.
Hayırlı cumalar emmiselâmlar,
herkese Hayırlı Cumalar dilerim.
Bugün,yoğun bir gündü.
hepinize bol nasipler.
Hem makale (article) hem olgu sunumu (case report) hem araştırma raporu kıvamında, güzel bir yazı olmuş ve emek verilmiş.Yazarın bu işin öğrenimini görmekte olduğu da belli.Dört dekar yonca yeri bozmanın bilimsel anlatımı olmuş.Bugün patlatma ile yonca nasıl sökülür diye bir çalışma yaptık. Amcamın evin arkasındaki 4 dekarlık yonca hem aşırı seyrekleştiği için hem de en yakın kuyudaki suyun bitmesi nedeniyle yaz sonu emekliye ayrıldı. Hatta çerezlik ayçiçeğini kurutmak için 1000m²yi geçkin çadırı buraya sermiştik. Bu tarlayı 1 hafta içinde suyun geri gelmesiyle amcam yağmurlama ile suladı.
Ekim vaktinin geçmesi nedeniylede biraz ağır tavlı olsada hemen işlemeye başladık. Genel olarak 30cm civarında derine geçebildi. 640'ın tesviye küreği performansından memnun değildim. Kafasına göre kaldırırdı. Birde 70-56'ya takalım dedim. Oda aynı derinliğe geçirebildi. Aslında komşum aynı ekipmanı traktöründe destek pistonu olduğundan mı dır bilmiyorum,her koşulda köküne kadar işlettirebiliyor. Yeri geldiğinde 50-60cm'e kadar battığında 640 çekemiyordu. 70 daha sıkıntısız çekiyordu aynı yerlerde. Ufak bir çekiş farkı var.
1.geçişte pek bişe anlamadık. Birde tersine çektik. 1.'de derine geçmediği için patlatmanın gittiği izin 10cm sağını-solunu anca gevşetiyordu. O yüzden mecburen 90cm aralarla gittik. 2.sefer tersine çekerken hem derine geçti, hem ham yer kalmadı. Ama tarla patates tarlası gibi oldu. Bence patlatma 2'li olmalı, ona göre traktör takılmalı. 90cm'e bir gitmek zorunda kalınca, traktör patlattığını tekrar sıkıştırıyor zaten. 2'li olursa ve artık çift etkili piston mu deriz, destek pistonlu traktör mü deriz; istenilen derinliğe kadar indirebilecek traktör şart. Patates tarlası gibi olması, rotovatör çekerken sıkıntı oldu. Motor aşağı kaydığında tekrar sıraya girmek lazım oluyordu. Eğer rotovatör L tip bıçaklı olmasaydı o aralar kapanmazdı bile.
Bu demo bir çalışma oldu. Ben yonca yerlerini dikey işleme yapan ekipmanların süremeyeceğini düşünürdüm. Toprak canlılığını öldürmesi , organik atıkların verimli olarak parçalanmasına uygun şart sağlamaması , yavaş olması , yakıt tüketimi, nem kaybettirmesi ve tesviye nedeniyle tiksindiğim ekipman pulluğu zorunluluk dahilinde sadece yonca bozumunda kullanılabilir algım vardı. Artık dönerli pulluklar bile bende bitmiştir. Zaten derslerdede görüyoruz, eğer ekonomik zarar veren ve saplarla kışı toprakta geçiren patojeni ilk yıl fungusitle engellemezsek (veya ilacı bulunmayan hastalıkları) o zaman kültürel mücadele olarak pulluk ve arası uzatılmış münavebe uygulamamız gerek istisna olarak. Bu durum dışında pulluksuz tarıma mantık olarak tamamen geçtim.
2'li patlatma veya ağır tip çizel olsa tadından yenmez gibi.
Rotovatör çekerken şarj bittiği için resim çekemedim. Şunuda ekleyeyim, 2018'deki denememde pulluk kullanmadan,dik bıçaklı yatay rotovatör ile en küçük viteste 3 defa geçmede yonca yerini ekime hazırlayabilmiştim. Toplamda bana 6litreye kadar yakıta mâl olmuştu o şartlarda. Pulluk + rotovatör geçmekte o şartlar için hemen hemen aynı yakıta tekabül ediyordu.
Demo şartlarında bile 1.5-2 litre kâr vaziyeti çıkardım.
Ekli dosyayı görüntüle 55081Ekli dosyayı görüntüle 55082Ekli dosyayı görüntüle 55083Ekli dosyayı görüntüle 55084
Yorumun için teşekkürler abi. Benimde dik rotovatör için bir hevesim bakalım. Yatay L tipi ilk defa böyle hafif ağır havda kullandım, bazı bıçakların arasına toprak yapışmıştı. Dik bıçaklı yatayda pek böyle bir durum görülmüyordu.Hem makale (article) hem olgu sunumu (case report) hem araştırma raporu kıvamında, güzel bir yazı olmuş ve emek verilmiş.Yazarın bu işin öğrenimini görmekte olduğu da belli.Dört dekar yonca yeri bozmanın bilimsel anlatımı olmuş.
Anladıklarımı yazayım.
Yeraltı suları da tükeniyor.Tarlanın yanındaki kuyu kurumuş, biraz su gelince onunla tav için sulanmış.Kuraklık nedeniyle bizde de derin kuyuya başladılar, 8-10 sene de o sürer,sonrası yine yok.
Tesviye küreği ağırlığı kadar batıyor.Kolları istediğiniz kadar aşağıya indirin tarladan gelen karşı yöndeki yük ağırlığın yükünü geçince yukarı kalkıyor.Pistonlu kol iyi çözüm.Pistonların içindeki basınçlı yağ yukarı kalkmasını önler.Hidrolik orta kolun 2 tonluk yükü arkaya bırakmaması gibi.Bu durumdada kolları elimizle kaldırıp ekipman takmada kolaylık sağlayamayız ayrı konu.Ek piston konusunda biraz araştırma yapıyorumda onun için konuyla biraz fazla ilgiliyim.
Pulluk konusunda tartışmalar devam edecek.Bizim tarlalarda hasat sonrası o kadar tarımsal organik artık yükü oluyorki,onları toprağın altına verip ayak altından çekmedikçe yeni bir ürün yetiştirmemiz çok zor.
Toprak ıslak olduğu için yatay yerine dik frezede olaymış, ''höllük gibi'' bir yer ortaya çıkacakmış.Elinize sağlık.
Höllük: Eskiden köylerde kundak bebelerinin altına kundak içine hafif ısıtılarak sarılan özel ince toprak.