cer dişlisi nedir ne işe yarar ?

Ynt: cer dişlisi nedir ne işe yarar ?

cer ingilizce dişli manasına gelen 'gear(cer)' kelimesinden türemiştir . asıl amacı aks üzerindeki merkez kaçıklığı ile traktörün ölçülerini sağlamak değil şanzıman , diferansiyel ve tekerler arasındaki devir - tork değerlerinin tam sağlanması için kullanılır . yoksa traktörün salını 20cm uzatmanın daha fazla mekanik sistem kullanmadan bir çok yolu vardır .

ama konudaki ' ben cer dişlisi olan traktöre binmem ' lafını ben çözemedim . demekki arkadaş harika bir mekanik hisse sahip helal olsun :) bana biraz işgüzarlık gibi geldi ....
Traktörün salını uzatmanın elbet başka yoluda vardır tabi devri ve torku ayarlamanın başka yolları olduğu gibi :) lakin kovanı aşağıya doğru çevirerek yükseltmeye de imkan sağladığı bir tercih nedeni olabilir. Elbet birilerinin ihtiyacı vardır ki adamlar koymuşlar bu özelliği . Ama şahsen benim böyle bir özelliğe ihtiyacım olmadığından fazladan dişli= fazladan sürtünme=enerji kaybı olduğundan ötürü olmaması tercihimdir. Lakin traktör tercih ederken çokta değerli bir kıstas değildir.