cer dişlisi nedir ne işe yarar ?

Ynt: cer dişlisi nedir ne işe yarar ?

DqN 58 link=topic=43957.msg408089#msg408089 date=1306501188' Alıntı:
Okay abi rica edersem açıklayabilirmisiniz yanlışım mı var acaba ahmetornek abinin mf ile ilgili anlattığını anlaymadım :S
Teşekkürler. Fiatlarınkini biliyorum aks ile lastik karşı karşıya değil. Ama mf ile ilgili dediğinianlayamadım

şimdi birbirini tutan değişik çaptaki dişliler de çevrim oranı vede iletilen güç dişlilerin çapı oranında değişir ... cer dişlisi o nedenle kullanılır ... yani FIAT traktörlerde birbirisini tutan iki dişli vardır cerde ... tekere güç ileten ise büyük dişlidir vede deviri düşürüp iletilen güç miktarını arttırır .... en basit6 şekli ile bu şekilde ifade edebildim ....

ahmetornek kardeşin dediğide MF deki sistem ... ondada birbirisini tutan iki dişli değilde cer kutusunda planet dişli sistemi mevcut bu devir ve tork değerlerini oranlamak için ... o biraz daha karışık bir sistem ...

planet dişli
Planetengetriebe_Vogel_MPR_306.jpg

ring_planet.gif

şimdi burada asıl amaç motor krankının dönme hızını kademe kademe yavaşlatıp.motordaki 2000 devir/dakikadaki dönme hızını daha yavaş bir devire indirmek.ve güç sağlamak.

burada bir soru akla takılabilir.şanzumanda bir sürü dişli varken ve hatta ayna mahruti bile devir düşürüp güç sağlayacak şekilde dizayn edilmişken.neden son redüksiyona cer yada planet konmuş.

motordan çıktığı andaki dönme hızı; hemen güçlü ve yavaş (yüksek torklu)bir devire düşürülseydi.şanzıman ve ayna mahruti sık sık dağılırdı.bağzı traktörleri özel yapanda budur.motordan alınan dönme hızının kademe kademe düşürülürken.en dayanıklı,en uyumlu şekilde en az kayıpla nasıl işe çevrildiği. Bir traktöre baktığımızda perkins motor var iyidir deriz.yada iveco motor var vs. asıl traktörü traktör yapan birazda şanzımandır.

Acaba bu iki sistemden traktörler için uygun olanı cermi yoksa planet dişli sistemimi? Ben büyük, güçlü ve söz sahibi olan traktörlerde bu dişli sistemini hep planet olarak gördüm. Yanlışmıyım?

cer dişlisinin dez avantajı olacağını sanmıyorum çünkü biçerdöverlerde bile cer dişlisi var.ama belki aks doğrudan tekere bağlanmadığı için güç tekere ulaşana kadar biraz düşebilir daha şuana kadar cer dişlisinden bir sorunumuz olmadı cer dişlisi
dağılmasının sebebi ise traktörün gücünün cer dişlisine fazla gelmesi bizim orda bi td85 var 2005 mdel tam 3 defa cer dağıttı adam arıza çok olmaya başlayınca traktörü sattı.

Holland link=topic=43957.msg407984#msg407984 date=1306490023' Alıntı:
Avrupa üretimi New Holland serilerinde cer dişlisi yok. TL-TS,TM gibi serilerin hepsi cersiz, düz şanzımanlı.
onlardada var ama tekerin orda değil de içerde L serisi öyle ben özellikle sordum servise öyle dediler

her traktörde vardır bu sistemler, eğer bunlar olmasaydıtraktör saatteki hızı 100-200 km ye kadar cıkardı...

cer dişlisi aslında aks kestirmeyi önleyen azaltan bir sistem bu sayede yükte aks kesmez kolay kolay fiat traktörleri 480 540 640 kullanıyo bide mavi new hollandlar aynı bu fiat çeşitleri gibi arka aks yapısı

yakamoz89 link=topic=43957.msg408463#msg408463 date=1306534013' Alıntı:
her traktörde vardır bu sistemler, eğer bunlar olmasaydıtraktör saatteki hızı 100-200 km ye kadar cıkardı...
her traktör kullanmıyor benm bildiğim bazı 100 serisininde var fıatlarda var nh nin bazılarında var

fıatlarda var mfnin 100 seisini bilmiyorum ama 200 serisinde yok çünkü rampada zaptolmayan 1 traktör markası mf dir :D steyrdada yok çünkü benim başak 2073 üm var steyrla aynı rampada vitesten atınca kendi bildigine gidiyor.cer dişlisi fıatlarda şaft uzunlugunu kısaltarak tork kaybını en aza indiriyor.gelelim ne işe yaadıgına.
vites boştayken kolay kolay kaçmaz.
rampa inerken fazla tonaşlı çalışan arkadaşlarımız bilir.traktör römorkun önünde frena basmadan direnmeye başlar
başka ufak tefek görevleride var onlarıda yazmaya gerek yok :D

sayman link=topic=43957.msg408204#msg408204 date=1306519238' Alıntı:
cer dişlisinin dez avantajı olacağını sanmıyorum çünkü biçerdöverlerde bile cer dişlisi var.ama belki aks doğrudan tekere bağlanmadığı için güç tekere ulaşana kadar biraz düşebilir daha şuana kadar cer dişlisinden bir sorunumuz olmadı cer dişlisi
dağılmasının sebebi ise traktörün gücünün cer dişlisine fazla gelmesi bizim orda bi td85 var 2005 mdel tam 3 defa cer dağıttı adam arıza çok olmaya başlayınca traktörü sattı.
onu da mühendis hesaplasın

Cer ciger bunlar türkçe ' de (gear) kelimesinin telafuzuna yakın oldugu için kullanılıyor temelde planet ve cer aynı işleve sahip agır devirde yüksek tork elde etmek için kullanılan rediksiyon kutularıdır,
Cer planete göre daha basit kolay ve ucuz yenilenebilen bir sistemdir,
Planet sistem kolay arıza vermeyen ancak arıza yaptıgında cere göre hem maliyet hem ' de ince işçilik sebebiyle ve cere göre parça adedinin fazlalıgı + bu parçaların yataklama ayarları vs ' den dolayı pahalı sistemlerdir,
Cer sistemleri mercedes unimog araçlardada portal aks olarak bilinen sistemdir.

Rahmi Koç sanayi müzesinden alınan fotoğraflarda cer dişlisi görülüyor.Görsellik daha akılda kalıcı olduğu için ekliyorum.

cer dişlisiolan traktörler öbürlerine göre daha az patinaj yapar sulu tarımla ugrasanlar için cer dişlisi olan traktör uygun deildir ciğer dişlileri içine cabuk su alır pilanet dişlisi olan traktörlere görede iyi asılır biz celtikle ugrastıgımız için kullanmayız cer dişisi olan traktörleri yani sulu tarım için uygun deildir

koylu19 link=topic=43957.msg505841#msg505841 date=1325938708' Alıntı:
cer dişlisiolan traktörler öbürlerine göre daha az patinaj yapar sulu tarımla ugrasanlar için cer dişlisi olan traktör uygun deildir ciğer dişlileri içine cabuk su alır pilanet dişlisi olan traktörlere görede iyi asılır biz celtikle ugrastıgımız için kullanmayız cer dişisi olan traktörleri yani sulu tarım için uygun deildir

ok-*-s anlş-*s

koylu19 link=topic=43957.msg505841#msg505841 date=1325938708' Alıntı:

Enteresan pirinç üretiminin we tüketiminin başkentini Japonya kabul edersek, bütün Japon markaları CER DİŞLİ kullanarak üretiyorlar ön takımları, hayret ya Japonlar bilmiyor bu çeltik işini, ya bunu yazan arkadaş bilmiyor çeltik işini....