Nitratın da eriyip bitkinin rahatça kullanabilmesi için 30 kg civarı yağış gerekiyor. Bunu da iki seferde alması daha iyi olur yani atıldıktan sonra 2 yağış lazım toplamı 30kgı geçecek gibi. Aksi halde kurak havalarda daha çok strese sokar Nitrattaki kalsiyumun tuz tabanlı olmasından dolayı. Yağış azsa yarardan çok zararı olur. O yüzden geç atılan nitrata karşıyım ben burda çok kez söyledim Nisana girmeden nitratları atmak lazım hem erken lazım hem de olası bir yağış azlığı durumunda ne olacağı belli olmaz diye. Şuan atılsa mesela geç. Ha illaki faydası olur tane doluma ve kaliteye ama bi 10 kg yağış düştü sonra 1 ay yağış olmazsa bitki eldekini de kaybeder kuraklık erken başak ve çiçeklenme yaptırır verim potansiyeline ulaşamaz. Nisandan sonra yağışlardan emin olunamadığı için riske girmeye gerek yok.
Benim 15-22 mart arası attığım nitratlara ertesi günlerde 3er 5er kg yağmur düştü toprak altına aldı ama doğru düzgün kullanılmaya Nisan başı gelen güzel yağışlarla başlandı. Bunu yakalamaktı benim de amacım.
Neyse şuanki tabloya göre 700-800 kg verimler makul görünüyor ama burdan sonra özellikle çiçek ve süt olum döneminde yaşanacak olumsuzluklar bu verimlerden çalacak. Pas vs hastalıklar, lodos, kuraklık vs gibi etkenler çok büyük değişimler yaptırabilir. Başak kından çıkmadan önce Bayrak yaprağı tam çıkış sağladığında iyi bir pas ilacı (strobin içeren tercih edilmeli) ve çiçeklenmeden önce amino asit destekli bir miktar combi + üre Bitkinin iklim şartları harici çekeceği eksiklikler yüzünden verim kaybı yaşamasını minimuma indirir. Strobin içerikli ilaçların da lodos vb kuraklık gibi faktörlere de direnci arttırdığını düşünüyorum. İyi bir amino asit de su stresini azaltacağını düşünürsek bu verimi olumsuz etkileyecek faktörlerin etkilerini azaltmak da bir miktar bizim elimizde.
800 kg potansiyeli olan bir vejetasyon sonrası yaşanacak olumsuzluklar 400kga kadar düşürebilecekken bizim çiçeklenme öncesi yapacağımız dekar başı 5-10tllik ekstra bakımlar bunu 600kg şeklinde koruyabilir. Aslında mesele verim yaptırmak değil verim kaybettirmemek.
Ben kendi yapmaya çalışacağım uygulamayı söyleyim. Gübreleme işini 5 nisan gibi ekstradan bi 10ar kg nitrat verdiğim yerler vardı onları atarak bitirdim.
Mart sonu - Nisan başı priaxor ile bir miktar magnezyum ve çinko mangan vs vermiştim amino asit takviyesi ile.
Şu durumda mayıs başına kadar koruyabileceğimi tahmin ediyorum. Bayrak yaprağının tamamlanmasına yakın Strobin içerikli iyi bir pas ilacı ile birlikte bir miktar amino asit 10-5-40 (potasyum nitrat da olur) + combi + üre vericem.
1 hafta 10 gün kadar sonra başağın çıkışı tamamlanmasına yakın çiçeklenme öncesi süne ilacı + üre + amino asit takviyesi ile süt olumda süneye ve yine sıcak,kurak stresine karşı maksimum korumaya ulaşmayı umut ediyorum. Çiçeklenme ve sonrasındaki 20 gün çok kritik. Bebek gibi bakmak lazım elimden gelse aşırı sıcaklıkta branda ile örterim tarlayı o derece
[/QUOTE
İki defa amino asit attım.İsabion ve forceful.Şimdi aklımda son kez gireyimmi diyorum ama pas yok şuan bence olmaz gibi.Komşularda bazı tarlalarda şuan sarı pas var.Bölgemizde yoğun şekilde süne yok.Bu sene uğurböcekleri çok.Zaten ektiğim buğdaylar yemlik sınıfında gidiyor.Arpa ve tiritcalede süne daha az oluyor.Ektiğim çeşit andino pasa ve hasatalıklara dayanıklı.. geçen sene atmadım,pas hiç olmadı.Geçen sene daha nemliydi hava.Triticale ve arpalarda pas olayına hiç rastlamadım.Sadece arpada yaprak leke hastalığı oluyordu ve başlamadan kestim amistar tiro ile.Şuan çok temizler bir sıkıntı yok.Tek tük başak çıkarırlar artık önümüz hafta.Sadece çekindiğim bir çeşit kaşifbey.Pasa dayanaksız.Pas ilacı atılmasa kesin pas yapıyor.Septroya sarı pas ve küllemeye çok kolay yakalanıyor.Ondada amistar kullandım şuan çok iyi,ne septorya ne pas var.Şimdi madem atacaksam duruma göre kaşifbeye opera max atabilirim.Yada verime etkili ise bütün yerlere opera max atabilirim.Opera max ve potasyum nitrat karışımı iyi olur gibi.Buna tekrardan amino asit koymaya gerek yok galiba.Zaten amino asitlerin etkisi şimdilerde gösteriyor gibi etkisini.