Buğdaylarımızda son durum

Bu sene deneme amaçlı ocakta 14 kg üre ve şubatın 25 inde 25 kg amonyum ..Hatta aynı tarlada bir kısmına yine aynı şekilde üre amonyum sülfat bir kısmına iki defa üre şeklinde.Amonyum sülfat attığım yerler ikinci posta üre attığım yerlere göre daha iyi.Toprak kıraç ağır bünyeli yağmur yapışır yüreyemessin. Hafifde kireçli galiba.Bu yerler her sene nadas olmadan ardarda arpa yada buğday ekilir.Bundan sonra kıraç yerlerde hiç üre kullanmamaya düşünüyorum..Ocakda 20 kg amonyum sülfat şubat 20 kg amonyum sülfat mart sonu nisan başı 20 kg 26 nitrat.Üre atmamaın sebebi sanki üre gübresini toprak kullanamıyor.Bunun sebebi ne olabilir.Birde ekimle beraber 20 kg 18-46 kullanacağıma ekimden önce 10 kg amonyum sülfat atsak karıştırsak mibzerlede 15 kg 18-46 atsak nasıl olur.Amonyum sülfatı sevdi kıraç yerler.Tahlile soksam kesin amonyum sülfat önerecekler.
Urenin calismamasinin sebebi organig madde az tarlada

Bu sene deneme amaçlı ocakta 14 kg üre ve şubatın 25 inde 25 kg amonyum sülfat attım.Hatta aynı tarlada bir kısmına yine aynı şekilde üre ve amonyum sülfat bir kısmına iki defa üre şeklinde attım..Amonyum sülfat attığım yerler ikinci posta üre attığım yerlere göre daha iyi.Toprak kıraç ağır bünyeli yağmur yağsa yapışır yüreyemessin. Hafifde kireçli galiba.Bu yerler her sene nadas olmadan ardarda arpa yada buğday ekilir.Bundan sonra kıraç yerlerde hiç üre kullanmamaya düşünüyorum..Ocakda 20 kg amonyum sülfat şubat 20 kg amonyum sülfat mart sonu nisan başı 20 kg 26 nitrat.Üre atmamaın sebebi sanki üre gübresini toprak kullanamıyor.Bunun sebebi ne olabilir.Birde ekimle beraber 20 kg 18-46 kullanacağıma ekimden önce 10 kg amonyum sülfat atsak karıştırsak mibzerlede 15 kg 18-46 atsak nasıl olur.Amonyum sülfatı sevdi kıraç yerler.Tahlile soksam kesin amonyum sülfat önerecekler.

Hocam güzel bir deneme yapmışsınız ama keramet sülfatta değil içerisindeki kükürtte bence. Amonyum sülfattaki kükürt S formunda değil SO4 formunda yani bitkilerin hızlı ve kolayca alabileceği formda. Kükürtün bitkideki bir artısı da bitkiyi ve toprağı sıcak tutması. Toprak altı sıcaklığını ortalama 1 derece arttırdığı sonucuna ulaşmıştık daha önce. Bu neye yarıyor bitki görece daha soğuk aylarda ocak ve şubat aylarında daha fazla enerji depolayabiliyor. Ilıman havaların başlangıcı ile kükürt atılmamış toprağa göre bitkiler daha hızlı uyanıyor diyebiliriz.

Kükürtlü taban gübreleri de bu etkiyi yapar. Ancak kükürt S formundaysa etkisi daha geç görülmeye başlanır ancak daha uzun sürer. SO3-SO4 formunda olması bitki tarafından hızlı kullanılması için önemli buna dikkat edin gübrelemele programlarında.

Benim kendim için güncellediğim program şu şekilde, tabana 20-32-0+15 kükürt veya , 13-25-5+10 kükürt gübreler ile ekim yapacağım. Potasyum az olan yerlerde 2.sini tercih edicem.

Ekimden 45 gün kadar sonra ilk üst gübreleme nitropower tercih edicem. İçeriğinde SO3 formunda kükürt olduğu için. Bir miktar amonyum sülfat var üreye göre daha hızlı kullanıma başlanır. 1 ay sonrasında da üre. Toprak tipine göre kglar değişir ama 20 kg nitropower 20 kg üre ile şubat sonunda gübrelemeyi bitirir iyi bir yağmur görürsem bir miktar nitrat veririm gibi.

Ürenin daha uzun süre toprakta kalabiliyor olması avantajı bence amonyum sülfata değişilmez hocam. Ancak en soğuk zamanda kükürtlü gübrelerle bitkiyi soğuktan daha fazla koruma avantajı için ilk üst gübre nitropower ve türevleri kükürt içerikli üre azotu yoğun gübreler olabilir. Birim azota ödenen miktar da nitropower AS'a göre daha ucuz.

Bizim burada nitropover gelmiyor.Senin dedğinde düşündüm daha mantıklı.Saydığın kök gübrerinden sadece 20-20-36 çinkolu yada çinkosuz geliyor.Fosfor oranı az geliyor bana.Ben şöyle yapsam..Kazayağ yada kobra çekmeden önce fırfırla 10 kg amonyum sülfatı atıp karıştırkdan sonra buğdayı ekerken mibzerle 15kg 18-46 atsam bunu düşünüyorum.Sonraki ocağın 20 si civarları 20-kg amonyum sülfat şubat 25, 14-15kg üre.Bu seneki gibi mart sonu nisan başı gibide 18-20 kg nitrat.En uygunu bu galiba.Birde kumsal arazimde var kumsal yerlere amonyum sülfat atmanın bir zararı olurmu.Yada kumsal olan yerlere daha başka gübrelememi yapsak.Şuan 80 dönüm kıraç yerde ocak sonu 14 kg üreden sonra 25 kg amonyum sülfat attım çok iyi durumda.Tarla düz yamaç dedğil.Bundan sonra kıraç yerlerde özellikle amonyum sülfatı kullanacam.

Amonyum Sülfat hastalık üzerine de oldukça etkili diye biliyorum..Mesela atılmayan yerde hastalık %20 ise atılan yerlerde %5 kadar düşüyor bu oran..Dekara 15-25 kg aralığında atılacak sülfatın hem kardeşlenmeye hem de verim üzerine katkısı büyük..Buğdayın sürekli yeşil kalmasına sebep oluyor..Nitropower da ise normal Amonyum SÜlfat göre daha fazla bol miktarda kükürt bulunuyor tam kardeşlenme döneminde kullanılacak bir gübre çeşidi.

Amonyum Sülfat hastalık üzerine de oldukça etkili diye biliyorum..Mesela atılmayan yerde hastalık %20 ise atılan yerlerde %5 kadar düşüyor bu oran..Dekara 15-25 kg aralığında atılacak sülfatın hem kardeşlenmeye hem de verim üzerine katkısı büyük..Buğdayın sürekli yeşil kalmasına sebep oluyor..Nitropower da ise normal Amonyum SÜlfat göre daha fazla bol miktarda kükürt bulunuyor tam kardeşlenme döneminde kullanılacak bir gübre çeşidi.
Nitrapowerda atılabilir.Nekadardı bu sene çuvalı biliyormusun?.Bizim burada tarımkrediye geliyormu bilmiyorum ama hiç görmedim.Esnaflarda yok.Pancarda getirmiyor.

Ekimden önce amonyum sülfat yerine Humik asit, gulleci bulamaci biraz magnezyum biraz çinko sülfat erit. Kukurt de vermiş olursun baya. 18-46da da bir miktar kükürt var. Tabanda ekimde yüksek azot miktari cimlenmeyi olumsuz etkileyebiliyor çok abartmamak lazım.

Çıkıştan 30-40 gün sonra kükürtlu bi üre yoğun gübre çok iyi gelir. Sonra normal ure nitrat programı devam edilebilir.

kötü ihtimal Amonyum sülfat da atılır tabiki ama toprakta daha uzun kalacak yavaş kullanılabilecek azot lazım soğukta bitkiye. Kıs yağışlarinda çok amonyum sülfat nitrata dönüşünde o azotu kullanabilecegi Bir ısı Yok bitkinin. Yıkanıp gider 1ayda 100-150kg yağıyor ocakta şubatta.

Atılacaksa da 10-15kg nitropower / 15-20 kg amonyum sülfat geçmemek gerek. Sonra Ocak sonu Şubat başı İlk fırsatta normal ureden devam edilir

Ekimden önce amonyum sülfat yerine Humik asit, gulleci bulamaci biraz magnezyum biraz çinko sülfat erit. Kukurt de vermiş olursun baya. 18-46da da bir miktar kükürt var. Tabanda ekimde yüksek azot miktari cimlenmeyi olumsuz etkileyebiliyor çok abartmamak lazım.

Çıkıştan 30-40 gün sonra kükürtlu bi üre yoğun gübre çok iyi gelir. Sonra normal ure nitrat programı devam edilebilir.

kötü ihtimal Amonyum sülfat da atılır tabiki ama toprakta daha uzun kalacak yavaş kullanılabilecek azot lazım soğukta bitkiye. Kıs yağışlarinda çok amonyum sülfat nitrata dönüşünde o azotu kullanabilecegi Bir ısı Yok bitkinin. Yıkanıp gider 1ayda 100-150kg yağıyor ocakta şubatta.

Atılacaksa da 10-15kg nitropower / 15-20 kg amonyum sülfat geçmemek gerek. Sonra Ocak sonu Şubat başı İlk fırsatta normal ureden devam edilir
Ekimden önce Amonyum Sülfat genelde çıkışı olumsuz etkiler felan deniyor..Erken dönem de Magnezyum Sülfat Çinko Sülfat ve Humik Asit uygulaması da iyi olabilir maksat kardeşlenmeyi attırmak..Amonyum Sülfat atılacaksa bence yavaş salınımlısı da tercih edilebilir ama o da maliyeti çok fazla olur.

O da işte üre fiyatına nitropower fiyatına denk geliyor. Hiç bişey bulunamazsa 10-15 kg amonyum sülfat tabiki atılabilir %24 civarı kükürt var iyi bir oran. Bu noktada hangi gübreyi kaça aldığınız önemli. Hangisi ucuzsa en iyisi odur :)

18 kg saf azot 700 kg verim hedefi için yeterli varsayarsak. %30unu kardeşleme bitene kadar ancak tüketir. Kasım 15 çıkış kabul edersek mart 15e kadar %30u 5.5 kg civarı azot tüketebilir hadi 6 tüketsin. Tabandan 3-4 verdik. Ocak başı da kükürt verebilmek için amonyum sülfat - nitropower veriyorsak 3kg saf azot bile yeter. 15 amonyum sülfat 10 nitropower versek marta kadar anca kullanacağı azotu vermiş oluyoruz.

Şubat sonuna kadar 20 kg daha üre verirsek onu da sapa kalkımda kullanacak. Son bir %20yi de bayrak yaprağı sonrası kullanacak. Martta verilecek 10 kg üre de buna yeter ya da mart sonu en geç nisan başı 20 kg nitrat gibi.

Aslında çok da abartmamak lazım.

15 kg dap / 20 kg 20.32 / 25 kg 13.25
10 kg nitropower / 15 kg amonyum sülfat
20 kg üre / 10 kg - 10 kg üre
10 kg üre / 20 kg nitrat

18-20 kg saf azotu da çok geçmemek lazım. Toprak yapısına göre değişmekle birlikte 400 kg üzeri yıllık yağış ve bir miktar kar yağan yerlerde dekar başı 5 kg - 15 kg arası azot yıllık olarak toprağa atmosfer tarafından kazandırılıyor zaten. Fayda-Maliyet için optimum azot kuru tarımda 20 kg geçmemek gerek. 700-800 kg verim için yeterli olduğunu düşünüyorum.

100 kg buğday için 3 kg azot gerekli diyen de var 2.1 kg diyen de var.

Sap için gerekli bir sabit azot ihtiyacı var. 4-6 kg gibi. Bunun üzerine her 100 kg buğday tahmini 2 kg civarı azot kaldırır. Hesabı böyle yapmak lazım.

Eyvallah.Güzel bilgiler veriyorsun.20-21 kg saf azot verdim zaten bu sene.Kıraç yerler şuan için çok iyi.İlk üre atıldıktan sonra Her hafta yağış düştü şubatın sonuna kadar.Şubat sonrası üredede yağış düştü.zaten martın genelinde yağış oldu.Nitratı attık 2 sefer çilenti şeklinde 2 si sağlam yağış aldık.Aslında çok attım bu sene.Korkum arpanın ve buğayın Kuraklık yaşanması durumunda yanmasındandı.Bu saatten sonra yanma olmaz diye tahmin ediyorum.Senin hesaba göre mısır yerlerinden 700-800 kg arası verim var gibi.Çıkışlar sağlam bir sıkıntı olmadı.Kıraç yerlerden 500kg civarı verim olsa çok iyi olur bu gübrelemele.1 tarla kum çakıl zaten oradada tiriticale var aynı şekil gübreleme yaptık durumu çok iyi.Kıraç yerlerin toprak yapısı kolay kolay yaşını vermez kum yer hariç.İsabionu pası herpsini attık.Bu önümüzde 2-3 yağış yakalarsak hedefe ulaşacaz allahın izniyle.

Bu sene geçtiğimiz senelere nazaran daha çok önem verdik..Ektik 10 gün sonra nerdeyse %95 varan çıkış yakaladık..Toplamda 25 26 kg saf azot düşürdük..Örneğin 19 Aralık'ta Hammer attık onun da faydasını şöyle gördük genelde biz hemen ektikten sonra atıyorduk bu sene ise farklı olarak çıktıktan sonra attık ve nerdeyse hiç ot yapmadı yerler.Sadece yulaf vardı onu da hemen kestik önünü...4 5 Aralık'ta 11 mm 8 Aralık 13 Aralık'ta 3.6 mm yağış düştü..21 Aralık'ta bu kez dekara 20 kg düşen de oldu 23 kg düşen de oldu Granüllü Amonyum Sülfat attık gecesinde 30 40 mm yağış düştü hemen 2 gece sonrası ise 5 6 mm daha düştü..Sonrasında Yılbaşında 2 kg civarında bir yağış oldu..Ocak ayı ara ara zayıf yağışlar dışında zaman zaman soğuk zaman zaman da sıcak geçti...26 Ocak'ta bu kez Sülfat atılmayan yerlere 20 kg Üre atılan yerlere 15 kg Üre verdik gecesinde başlayan yağış aralıklarla 1 gün boyunca sürdü ve 20.3 kg yağış düştü sonrasında 31 Ocak'ta bu kez 13.3 mm yağış düştü..Bu kez 4 5 Şubatta gelen soğuk ve yağış hava da toplamda 10 mm yağış düştü..Uzun süre yağış olmadı ardından bu kez 28 Şubat'ta 21.3 mm yağış düştü biz bu dönemi boş geçip Üre atmadık ardından 4 6 Martta gelen ve 10 mm yağış düşen dönemde 15 kg Üre daha attık..Ardından 10 11 Martta düşen yağıştan 2 3 gün sonra bu kez Kökboğaz+Böçek ilacı+Yulaf+Yaprakcan attık.Bu kez 15 Mart'ta 6 kg daha yağış düştü sırasıyla 23 28 Martta gelen cephelerde ise 22.3 kg daha yağış düştü..31 Martta bu kez 15 17 kg arasında değişen miktarlarda Nitrat atımını yaptık bunun devamında 2 Nisan'da 14 mm 4 5 Nisanda ise 101 mm yağış düşmüş oldu..23 Mart-6 Nisan arası 140 mm yağış almış olduk..Bu sene kurak geçti ama buğdaylar çok şükür bölge geneli için geçerli kuraklık Ocak dışında pek görmedi.Kar pek görmedik ama bu sene kök gelişimi geçmiş senelere nazaran daha kuvvetli oldu.
Taban gübresinden 4 kg
Sülfat 4 kg
Üre 13.6 kg
Nitrat 3.8 4.4 kg geldi.
Burada hocalarımız da yazdı bu hesaplara göre söylüyorum bizim buğdayların verimi 800 850 aralığında değişir gibi duruyor ama tabi yağış hastalık v.s gibi faktörlerde belirleyici olacak.Mikro elementlerden fazla vermedik ama kara kepir yerler de magnezyum v.s sorun olmaz deniliyor - + durumundan dolayı.Yaprakcan ile Kükürt Çinko Bakır Fosfor Azot Potasyum v.s vermiş olduk az da olsa..Bu sene 8 dekar dışında böyle zayıf yerimiz yok hepsi karakepir ve su tutma kapasitesi çok yüksek.Şimdi pas ile yeniden yaprak gübresi atımı yapacağız ay sonunda..Son olarak Süne ilaçlaması yapıp bu seneyi bitireceğiz..

Son düzenleme:
Biz buğdaydan 700-800 kg ürün alabilsek var ya... Maksimum alabilceğimiz 400-450 kg o da bol yağışlı sezonlarda. Yoksa fix 300 kg.

IMG_2745.JPG

Neden az.Kum yermi Kıraç yerlermi.Edirnede 400 kg altı almaman lazım.Hiç bişi yapmasan 300 kg zaten verir.Edirne iyi yağış alıyor.

Neden az.Kum yermi Kıraç yerlermi.Edirnede 400 kg altı almaman lazım.Hiç bişi yapmasan 300 kg zaten verir.Edirne iyi yağış alıyor.
Bunu bende merak ediyorum hocam sizin gibi mesela kumluk yer bile bazı senelerde çok iyi verimler yapıyor çoğu zaman şahit olunmuştur buna zaten kıraç yerler desek onlar zaten verim olarak genellikle daha iyi ama bilemedim.

Eyvallah.Güzel bilgiler veriyorsun.20-21 kg saf azot verdim zaten bu sene.Kıraç yerler şuan için çok iyi.İlk üre atıldıktan sonra Her hafta yağış düştü şubatın sonuna kadar.Şubat sonrası üredede yağış düştü.zaten martın genelinde yağış oldu.Nitratı attık 2 sefer çilenti şeklinde 2 si sağlam yağış aldık.Aslında çok attım bu sene.Korkum arpanın ve buğayın Kuraklık yaşanması durumunda yanmasındandı.Bu saatten sonra yanma olmaz diye tahmin ediyorum.Senin hesaba göre mısır yerlerinden 700-800 kg arası verim var gibi.Çıkışlar sağlam bir sıkıntı olmadı.Kıraç yerlerden 500kg civarı verim olsa çok iyi olur bu gübrelemele.1 tarla kum çakıl zaten oradada tiriticale var aynı şekil gübreleme yaptık durumu çok iyi.Kıraç yerlerin toprak yapısı kolay kolay yaşını vermez kum yer hariç.İsabionu pası herpsini attık.Bu önümüzde 2-3 yağış yakalarsak hedefe ulaşacaz allahın izniyle.

Nitratın da eriyip bitkinin rahatça kullanabilmesi için 30 kg civarı yağış gerekiyor. Bunu da iki seferde alması daha iyi olur yani atıldıktan sonra 2 yağış lazım toplamı 30kgı geçecek gibi. Aksi halde kurak havalarda daha çok strese sokar Nitrattaki kalsiyumun tuz tabanlı olmasından dolayı. Yağış azsa yarardan çok zararı olur. O yüzden geç atılan nitrata karşıyım ben burda çok kez söyledim Nisana girmeden nitratları atmak lazım hem erken lazım hem de olası bir yağış azlığı durumunda ne olacağı belli olmaz diye. Şuan atılsa mesela geç. Ha illaki faydası olur tane doluma ve kaliteye ama bi 10 kg yağış düştü sonra 1 ay yağış olmazsa bitki eldekini de kaybeder kuraklık erken başak ve çiçeklenme yaptırır verim potansiyeline ulaşamaz. Nisandan sonra yağışlardan emin olunamadığı için riske girmeye gerek yok.

Benim 15-22 mart arası attığım nitratlara ertesi günlerde 3er 5er kg yağmur düştü toprak altına aldı ama doğru düzgün kullanılmaya Nisan başı gelen güzel yağışlarla başlandı. Bunu yakalamaktı benim de amacım.

Neyse şuanki tabloya göre 700-800 kg verimler makul görünüyor ama burdan sonra özellikle çiçek ve süt olum döneminde yaşanacak olumsuzluklar bu verimlerden çalacak. Pas vs hastalıklar, lodos, kuraklık vs gibi etkenler çok büyük değişimler yaptırabilir. Başak kından çıkmadan önce Bayrak yaprağı tam çıkış sağladığında iyi bir pas ilacı (strobin içeren tercih edilmeli) ve çiçeklenmeden önce amino asit destekli bir miktar combi + üre Bitkinin iklim şartları harici çekeceği eksiklikler yüzünden verim kaybı yaşamasını minimuma indirir. Strobin içerikli ilaçların da lodos vb kuraklık gibi faktörlere de direnci arttırdığını düşünüyorum. İyi bir amino asit de su stresini azaltacağını düşünürsek bu verimi olumsuz etkileyecek faktörlerin etkilerini azaltmak da bir miktar bizim elimizde.

800 kg potansiyeli olan bir vejetasyon sonrası yaşanacak olumsuzluklar 400kga kadar düşürebilecekken bizim çiçeklenme öncesi yapacağımız dekar başı 5-10tllik ekstra bakımlar bunu 600kg şeklinde koruyabilir. Aslında mesele verim yaptırmak değil verim kaybettirmemek.

Ben kendi yapmaya çalışacağım uygulamayı söyleyim. Gübreleme işini 5 nisan gibi ekstradan bi 10ar kg nitrat verdiğim yerler vardı onları atarak bitirdim.

Mart sonu - Nisan başı priaxor ile bir miktar magnezyum ve çinko mangan vs vermiştim amino asit takviyesi ile.

Şu durumda mayıs başına kadar koruyabileceğimi tahmin ediyorum. Bayrak yaprağının tamamlanmasına yakın Strobin içerikli iyi bir pas ilacı ile birlikte bir miktar amino asit 10-5-40 (potasyum nitrat da olur) + combi + üre vericem.

1 hafta 10 gün kadar sonra başağın çıkışı tamamlanmasına yakın çiçeklenme öncesi süne ilacı + üre + amino asit takviyesi ile süt olumda süneye ve yine sıcak,kurak stresine karşı maksimum korumaya ulaşmayı umut ediyorum. Çiçeklenme ve sonrasındaki 20 gün çok kritik. Bebek gibi bakmak lazım elimden gelse aşırı sıcaklıkta branda ile örterim tarlayı o derece :)

Nitratın da eriyip bitkinin rahatça kullanabilmesi için 30 kg civarı yağış gerekiyor. Bunu da iki seferde alması daha iyi olur yani atıldıktan sonra 2 yağış lazım toplamı 30kgı geçecek gibi. Aksi halde kurak havalarda daha çok strese sokar Nitrattaki kalsiyumun tuz tabanlı olmasından dolayı. Yağış azsa yarardan çok zararı olur. O yüzden geç atılan nitrata karşıyım ben burda çok kez söyledim Nisana girmeden nitratları atmak lazım hem erken lazım hem de olası bir yağış azlığı durumunda ne olacağı belli olmaz diye. Şuan atılsa mesela geç. Ha illaki faydası olur tane doluma ve kaliteye ama bi 10 kg yağış düştü sonra 1 ay yağış olmazsa bitki eldekini de kaybeder kuraklık erken başak ve çiçeklenme yaptırır verim potansiyeline ulaşamaz. Nisandan sonra yağışlardan emin olunamadığı için riske girmeye gerek yok.

Benim 15-22 mart arası attığım nitratlara ertesi günlerde 3er 5er kg yağmur düştü toprak altına aldı ama doğru düzgün kullanılmaya Nisan başı gelen güzel yağışlarla başlandı. Bunu yakalamaktı benim de amacım.

Neyse şuanki tabloya göre 700-800 kg verimler makul görünüyor ama burdan sonra özellikle çiçek ve süt olum döneminde yaşanacak olumsuzluklar bu verimlerden çalacak. Pas vs hastalıklar, lodos, kuraklık vs gibi etkenler çok büyük değişimler yaptırabilir. Başak kından çıkmadan önce Bayrak yaprağı tam çıkış sağladığında iyi bir pas ilacı (strobin içeren tercih edilmeli) ve çiçeklenmeden önce amino asit destekli bir miktar combi + üre Bitkinin iklim şartları harici çekeceği eksiklikler yüzünden verim kaybı yaşamasını minimuma indirir. Strobin içerikli ilaçların da lodos vb kuraklık gibi faktörlere de direnci arttırdığını düşünüyorum. İyi bir amino asit de su stresini azaltacağını düşünürsek bu verimi olumsuz etkileyecek faktörlerin etkilerini azaltmak da bir miktar bizim elimizde.

800 kg potansiyeli olan bir vejetasyon sonrası yaşanacak olumsuzluklar 400kga kadar düşürebilecekken bizim çiçeklenme öncesi yapacağımız dekar başı 5-10tllik ekstra bakımlar bunu 600kg şeklinde koruyabilir. Aslında mesele verim yaptırmak değil verim kaybettirmemek.

Ben kendi yapmaya çalışacağım uygulamayı söyleyim. Gübreleme işini 5 nisan gibi ekstradan bi 10ar kg nitrat verdiğim yerler vardı onları atarak bitirdim.

Mart sonu - Nisan başı priaxor ile bir miktar magnezyum ve çinko mangan vs vermiştim amino asit takviyesi ile.

Şu durumda mayıs başına kadar koruyabileceğimi tahmin ediyorum. Bayrak yaprağının tamamlanmasına yakın Strobin içerikli iyi bir pas ilacı ile birlikte bir miktar amino asit 10-5-40 (potasyum nitrat da olur) + combi + üre vericem.

1 hafta 10 gün kadar sonra başağın çıkışı tamamlanmasına yakın çiçeklenme öncesi süne ilacı + üre + amino asit takviyesi ile süt olumda süneye ve yine sıcak,kurak stresine karşı maksimum korumaya ulaşmayı umut ediyorum. Çiçeklenme ve sonrasındaki 20 gün çok kritik. Bebek gibi bakmak lazım elimden gelse aşırı sıcaklıkta branda ile örterim tarlayı o derece :)
[/QUOTE
İki defa amino asit attım.İsabion ve forceful.Şimdi aklımda son kez gireyimmi diyorum ama pas yok şuan bence olmaz gibi.Komşularda bazı tarlalarda şuan sarı pas var.Bölgemizde yoğun şekilde süne yok.Bu sene uğurböcekleri çok.Zaten ektiğim buğdaylar yemlik sınıfında gidiyor.Arpa ve tiritcalede süne daha az oluyor.Ektiğim çeşit andino pasa ve hasatalıklara dayanıklı.. geçen sene atmadım,pas hiç olmadı.Geçen sene daha nemliydi hava.Triticale ve arpalarda pas olayına hiç rastlamadım.Sadece arpada yaprak leke hastalığı oluyordu ve başlamadan kestim amistar tiro ile.Şuan çok temizler bir sıkıntı yok.Tek tük başak çıkarırlar artık önümüz hafta.Sadece çekindiğim bir çeşit kaşifbey.Pasa dayanaksız.Pas ilacı atılmasa kesin pas yapıyor.Septroya sarı pas ve küllemeye çok kolay yakalanıyor.Ondada amistar kullandım şuan çok iyi,ne septorya ne pas var.Şimdi madem atacaksam duruma göre kaşifbeye opera max atabilirim.Yada verime etkili ise bütün yerlere opera max atabilirim.Opera max ve potasyum nitrat karışımı iyi olur gibi.Buna tekrardan amino asit koymaya gerek yok galiba.Zaten amino asitlerin etkisi şimdilerde gösteriyor gibi etkisini.

İki defa amino asit attım.İsabion ve forceful.Şimdi aklımda son kez gireyimmi diyorum ama pas yok şuan bence olmaz gibi.Komşularda bazı tarlalarda şuan sarı pas var.Bölgemizde yoğun şekilde süne yok.Bu sene uğurböcekleri çok.Zaten ektiğim buğdaylar yemlik sınıfında gidiyor.Arpa ve tiritcalede süne daha az oluyor.Ektiğim çeşit andino pasa ve hasatalıklara dayanıklı.. geçen sene atmadım,pas hiç olmadı.Geçen sene daha nemliydi hava.Triticale ve arpalarda pas olayına hiç rastlamadım.Sadece arpada yaprak leke hastalığı oluyordu ve başlamadan kestim amistar tiro ile.Şuan çok temizler bir sıkıntı yok.Tek tük başak çıkarırlar artık önümüz hafta.Sadece çekindiğim bir çeşit kaşifbey.Pasa dayanaksız.Pas ilacı atılmasa kesin pas yapıyor.Septroya sarı pas ve küllemeye çok kolay yakalanıyor.Ondada amistar kullandım şuan çok iyi,ne septorya ne pas var.Şimdi madem atacaksam duruma göre kaşifbeye opera max atabilirim.Yada verime etkili ise bütün yerlere opera max atabilirim.Opera max ve potasyum nitrat karışımı iyi olur gibi.Buna tekrardan amino asit koymaya gerek yok galiba.Zaten amino asitlerin etkisi şimdilerde gösteriyor gibi..Yada ucuz yollu agrobestbroader atabilirim.

Son düzenleme:
Hocam takibini yap gayet güzel bakmışsın ama ben olsam tam çiçeklenme öncesi başak çıkarken falan 100 gram değil de 75 gram falan amistar xstra gibi daha ucuz bişey ile bi amino asit daha verirdim. 10 - 15 lira maliyet ekler ama faydası olur. Lodosa kurağa karşı da koruma sağlar. Kaşifbeye tam zor diğerlerine daha az verebilirsin. Daha erken mayısta iyi bir yağış alırsa sıcaklar ve nem illa kahverengi pas yapabilir sen al önlemini kafan rahat olsun. Çiçeklenmeden sonra bi daha girmezsin.

Ya da kaşifbeye opera max ver diğerlerine amistar xstra yarım doz 2/3 doz falan.

Ayın 15 inde yağmur olasılığı var.Yağmurdan sonra tarlaları bi dolaşam.Duruma göre alırım ilaçları.Fotoğraflarıda çekelim koyalım bakalım nasıl beğenecekmisn.Yağmur edirne tarafında fazla inşallah bizede 6-7 kg düşer..